Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Amânare în procesul Colectiv. Instanța, așteptată să se pronunțe pe 16 decembrie. Procurorii au cerut pedepse cuprinse între 12 și 15 ani de închisoare pentru inculpați

„Marșul Chitarelor” pentru Colectiv

Foto: Dan Mihai Bălănescu

UPDATE: Instanța a decis amânarea pronunțării primei sentințe în procesul Colectiv pentru data de 16 decembrie.

Inițial, instanța trebuia să se pronunțe pe 9 decembrie. la mai mult de patru ani de la tragedia în urma căreia 65 de oameni și-au pierdut viața.

27 de persoane au pierit atunci în flăcările care au durat 153 de secunde, iar 37 au murit în săptămânile care au urmat, din cauza complicațiilor și a infecțiilor contractate in spitalele în care autoritățile de atunci susțineau că „avem de toate”. Cea de-a 65-a victimă este un tânăr care și-a luat viața la doi ani de la tragedia căreia a reușit să-i supraviețuiască, dar care i-a ucis prietena.

Procurorii au cerut pedepse cuprinse între 12 și 15 ani de închisoare pentru inculpați și amenzi maxime pentru firmele implicate în caz. Rudele victimelor și supraviețuitorii au solicitat în istanță daune de sute de milioane de euro. 

Cei care își așteaptă sentința sunt patronii clubului Colectiv - Alin Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu, fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, trei angajaţi ai primăriei - Aurelia Iofciu, Larisa Luminita Ganea, Ramona Sandra Motoc, reprezentanţii firmei de artificii SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL - Daniela Niţă şi Cristian Niţă, pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise şi pompierii Antonina Radu şi George Petrica Matei. Toți cei acuzați s-au declarat nevinovați și au cerut achitarea.

Sentința care va fi pronunțată de Tribunalul București va putea fi atacată la Curtea de Apel.

Raed Arafat --

Raed Arafat: Nu demisionez! Să mă demită dacă vor!

O filmare făcută recent publică de Libertatea a scos la iveală felul haotic în care s-a intervenit imediat după incendiu. În imaginile ținute la secret de șefii ISU, se poate vedea cum nimeni nu face un minim triaj al victimelor, cum răniții sunt cărați de mâini și de picioare de martori și supraviețuitori, în timp ce unii pompieri se uită.

Cu toate acestea, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, spune în continuare că nu va demisiona din funcție.

„Nu sunt lipit de scaun, dar nu demisionez. Dacă sunt demis, e dreptul oricui să facă asta, să mă demită dacă vor. Ce consider după tot ce s-a întâmplat în ultima perioadă este că atacurile sunt intensificate, pentru că atacurile sunt, de foarte mult, cu mesaje prestabilite. Mesaje coordonate precum <de prea mult timp este, a îmbătrânit, să vină tinerii> sau <a făcut ceva bun, a făcut SMURD-ul, dar acum nu mai știe, trebuie să plece> au fost mesaje prin social media. Apoi s-au intensificat după apariția faimosului film înainte de comemorarea de la Colectiv, pe care cineva l-a avut și l-a dat abia atunci. Eu trebuie să clarific ceva: nu conduc IGSU. Eu coordonez DSU. IGSU este condus de un general, care îl comandă”, a spus, potrivit Digi24, Raed Arafat, duminică seara, la Antena 3.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult

Codecool

Codecool, școala de programare cu cea mai rapidă creștere din Europa Centrală și de Est, dă startul proiectului pilot #CoolHack, primul hackathon local organizat offline în campusul din București, pe 17 și 18 decembrie 2021. Opt echipe formate din doi până la patru membri, actuali cursanți și absolvenți, își vor testa cunoștințele și vor concura pentru premiul de 1.000 de euro, convingând jurații de abilitățile tehnice și non-tehnice în baza cărora vor fi evaluați.

Citește mai mult