Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Amânare în procesul Colectiv. Instanța, așteptată să se pronunțe pe 16 decembrie. Procurorii au cerut pedepse cuprinse între 12 și 15 ani de închisoare pentru inculpați

„Marșul Chitarelor” pentru Colectiv

Foto: Dan Mihai Bălănescu

UPDATE: Instanța a decis amânarea pronunțării primei sentințe în procesul Colectiv pentru data de 16 decembrie.

Inițial, instanța trebuia să se pronunțe pe 9 decembrie. la mai mult de patru ani de la tragedia în urma căreia 65 de oameni și-au pierdut viața.

27 de persoane au pierit atunci în flăcările care au durat 153 de secunde, iar 37 au murit în săptămânile care au urmat, din cauza complicațiilor și a infecțiilor contractate in spitalele în care autoritățile de atunci susțineau că „avem de toate”. Cea de-a 65-a victimă este un tânăr care și-a luat viața la doi ani de la tragedia căreia a reușit să-i supraviețuiască, dar care i-a ucis prietena.

Procurorii au cerut pedepse cuprinse între 12 și 15 ani de închisoare pentru inculpați și amenzi maxime pentru firmele implicate în caz. Rudele victimelor și supraviețuitorii au solicitat în istanță daune de sute de milioane de euro. 

Cei care își așteaptă sentința sunt patronii clubului Colectiv - Alin Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu, fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, trei angajaţi ai primăriei - Aurelia Iofciu, Larisa Luminita Ganea, Ramona Sandra Motoc, reprezentanţii firmei de artificii SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL - Daniela Niţă şi Cristian Niţă, pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise şi pompierii Antonina Radu şi George Petrica Matei. Toți cei acuzați s-au declarat nevinovați și au cerut achitarea.

Sentința care va fi pronunțată de Tribunalul București va putea fi atacată la Curtea de Apel.

Raed Arafat --

Raed Arafat: Nu demisionez! Să mă demită dacă vor!

O filmare făcută recent publică de Libertatea a scos la iveală felul haotic în care s-a intervenit imediat după incendiu. În imaginile ținute la secret de șefii ISU, se poate vedea cum nimeni nu face un minim triaj al victimelor, cum răniții sunt cărați de mâini și de picioare de martori și supraviețuitori, în timp ce unii pompieri se uită.

Cu toate acestea, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, spune în continuare că nu va demisiona din funcție.

„Nu sunt lipit de scaun, dar nu demisionez. Dacă sunt demis, e dreptul oricui să facă asta, să mă demită dacă vor. Ce consider după tot ce s-a întâmplat în ultima perioadă este că atacurile sunt intensificate, pentru că atacurile sunt, de foarte mult, cu mesaje prestabilite. Mesaje coordonate precum <de prea mult timp este, a îmbătrânit, să vină tinerii> sau <a făcut ceva bun, a făcut SMURD-ul, dar acum nu mai știe, trebuie să plece> au fost mesaje prin social media. Apoi s-au intensificat după apariția faimosului film înainte de comemorarea de la Colectiv, pe care cineva l-a avut și l-a dat abia atunci. Eu trebuie să clarific ceva: nu conduc IGSU. Eu coordonez DSU. IGSU este condus de un general, care îl comandă”, a spus, potrivit Digi24, Raed Arafat, duminică seara, la Antena 3.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult