Foto: Dan Mihai Bălănescu
UPDATE: Instanța a decis amânarea pronunțării primei sentințe în procesul Colectiv pentru data de 16 decembrie.
Inițial, instanța trebuia să se pronunțe pe 9 decembrie. la mai mult de patru ani de la tragedia în urma căreia 65 de oameni și-au pierdut viața.
27 de persoane au pierit atunci în flăcările care au durat 153 de secunde, iar 37 au murit în săptămânile care au urmat, din cauza complicațiilor și a infecțiilor contractate in spitalele în care autoritățile de atunci susțineau că „avem de toate”. Cea de-a 65-a victimă este un tânăr care și-a luat viața la doi ani de la tragedia căreia a reușit să-i supraviețuiască, dar care i-a ucis prietena.
Procurorii au cerut pedepse cuprinse între 12 și 15 ani de închisoare pentru inculpați și amenzi maxime pentru firmele implicate în caz. Rudele victimelor și supraviețuitorii au solicitat în istanță daune de sute de milioane de euro.
Cei care își așteaptă sentința sunt patronii clubului Colectiv - Alin Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu, fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, trei angajaţi ai primăriei - Aurelia Iofciu, Larisa Luminita Ganea, Ramona Sandra Motoc, reprezentanţii firmei de artificii SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL - Daniela Niţă şi Cristian Niţă, pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise şi pompierii Antonina Radu şi George Petrica Matei. Toți cei acuzați s-au declarat nevinovați și au cerut achitarea.
Sentința care va fi pronunțată de Tribunalul București va putea fi atacată la Curtea de Apel.
Raed Arafat: Nu demisionez! Să mă demită dacă vor!
O filmare făcută recent publică de Libertatea a scos la iveală felul haotic în care s-a intervenit imediat după incendiu. În imaginile ținute la secret de șefii ISU, se poate vedea cum nimeni nu face un minim triaj al victimelor, cum răniții sunt cărați de mâini și de picioare de martori și supraviețuitori, în timp ce unii pompieri se uită.
Cu toate acestea, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, spune în continuare că nu va demisiona din funcție.
„Nu sunt lipit de scaun, dar nu demisionez. Dacă sunt demis, e dreptul oricui să facă asta, să mă demită dacă vor. Ce consider după tot ce s-a întâmplat în ultima perioadă este că atacurile sunt intensificate, pentru că atacurile sunt, de foarte mult, cu mesaje prestabilite. Mesaje coordonate precum <de prea mult timp este, a îmbătrânit, să vină tinerii> sau <a făcut ceva bun, a făcut SMURD-ul, dar acum nu mai știe, trebuie să plece> au fost mesaje prin social media. Apoi s-au intensificat după apariția faimosului film înainte de comemorarea de la Colectiv, pe care cineva l-a avut și l-a dat abia atunci. Eu trebuie să clarific ceva: nu conduc IGSU. Eu coordonez DSU. IGSU este condus de un general, care îl comandă”, a spus, potrivit Digi24, Raed Arafat, duminică seara, la Antena 3.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.