Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Primăria unei comune din județul Vâlcea, executată silit de o trupă de lăutari, care a cântat acolo în 2013. Datoria a ajuns la 520.000 de lei, iar microbuzele școlare au fost scoase la licitație

school buss

Foto: Getty Images

În urmă cu nouă ani, o trupă de lăutari din Satu Mare a fost chemată să cânte la o sărbătoare locală în comuna Sutești, în județul Vâlcea. Conducerea de atunci a primăriei din localitate a bătut palma cu cântăreții pentru o sumă de 25.000 de lei, contractul încheiat prevăzând penalități în caz de neplată a tarifului stabilit. 

Primarul de acum, Alin Dumbravă, a declarat pentru Agerpres că datoria a ajuns astfel în prezent la 520.000 de lei, iar pentru a o achita, instituția a scos la licitaţie cele două microbuze şcolare din localitate, care transportă circa 140 de elevi.

„Avem 140 de copii la şcoala gimnazială din localitate şi probabil că mulţi vor alege să meargă la şcoli din localităţile învecinate unde au transport asigurat. Oamenii au aflat despre această situaţie şi vă daţi seama că sunt foarte revoltaţi, însă nu avem alte posibilităţi să achităm datoria“, a declarat primarul din Suteşti.

„Din păcate, aceasta este realitatea. Este o datorie care în momentul de faţă este de 5,2 miliarde de lei vechi către nişte lăutari din Satu Mare care au cântat la Ziua Comunei în 2013. Au fost aduşi pe un contract cu un onorariu de 25.000 de lei, dar care nu a fost achitat la timp de administraţia de la acea vreme, astfel că s-a ajuns la această sumă foarte mare pentru posibilităţile bugetului local. Procesul s-a terminat definitiv în 2019 şi s-au mai făcut de atunci anumite plăţi către această trupă, dar nu avem cum să achităm toată datoria. Am încercat să ajungem la o înţelegere şi să plătim eşalonat, dar au spus că vor toţi banii deodată astfel că executorul a scos la licitaţie bunuri ale primăriei – utilaje şi maşini, între care şi cele două microbuze pe care le avem pentru transportul elevilor din localitate“, a mai spus primarul din Suteşti.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • prostia se plateste !
    • Like 0
  • Primarii ar trebui sa fie destituiti, in ciuda faptului ca sunt "alesi". Sa nu ne ascundem dupa deget, stim foarte bine cum sunt alesi, la infinit, mai ales in comunitatile satesti si comunale.. Trebuiesc verificati, la sange, cu privire la cheltuirea banului public si, daca este cazul si este in prea multe situatii, sa fie aspru pedpsiti si sa li se confiste averile lor si neamurilor. In foarte multe cazuri se vede, in mod ostentativ, "realizarile" lor. Este ciudat ca realizarile se limiteaza doar la casele, masinile, terenurile, situatia materiala a progeniturilor si neamurilor. Chiar autoritatile au "orbul gainilor"?!
    • Like 0
  • Incredibil! Made in ... undeva in Romania. Chiar nu aveau alceva care putea fi vandut/cedat? Este ... atitudinea fata de scoala si, mai grav, fata de copii/viitor. Au fost mai mai valorosi lautarii si pentru acestia au amanetat viitorul!
    • Like 0
  • Adi G. check icon
    Se vede de la o posta ca a fost o intelegere intre fostul primar si lautari - sa tocmeasca o suma mare si niste penalitati uriase. Nu inteleg cum legea permite primarilor sa faca, practic, orice si sa nu dea socoteala nici macar atunci cand predau mandatul daca nu la sfarsitul fiecarui exercitiu financiar. In schimb, acestia sunt asigurati cu pensii fara contributii...
    • Like 2


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult