Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Primarul Iașiului, Mihai Chirica, cere scuze în numele PSD multinaționalelor și îl contrazice pe Dragnea: „O mulțime pașnică ce nu părea coordonată de nicio forță obscură”

„O mulțime pașnică care nu părea coordonată de nici o forță obscură, care ieșise dintr-o dragoste de țară evidentă”, astfel a caracterizat, la Radio HIT Iași, primarul orașului, Mihai Chirica, zecile de mii de ieșeni care au protestat mai bine de șase zile pe străzile orașului. Vicepreședintele PSD a recunoscut că există conflicte în PSD, pe care le-a catalogat ca fiind grave, dar despre care crede că nu vor mai dura mult. Întrebat despre unele declarații făcute în aceste zile de liderii PSD la adresa multinaționalelor, vicepreședintele PSD spune că - „în măsura în care este nevoie de scuze” - le formulează el în numele celor care le-au jignit, afectându-le imaginea sau cifra de afaceri acestor companii străine prezente în România. Iată câteva din declarațiile cele mai importante făcute de Chirica:

„A-ți cere scuze este un element de forță a unui om puternic. Un om care își cere scuze arată că este un om puternic. Unele companii din România care s-au simțit, oarecum, atinse în efortul lor de a contribui la creșterea economică a acestui stat trebuie să primească scuze publice. Nu poți promova o politică de îngrădire, diminuare a accesului sau chiar îndepărtarea companiilor multinaționale pentru că acolo muncesc români (...) Eu pot să îmi cer scuze în numele oricărui om care a jgnit imaginea și cifra de afaceri a companiilor străine prezente în România. Pot să îmi cer scuze pentru asta”, spune MIhai Chirica, aflat și în funcția de președinte interimar al PSD Iași. 

Întrebat care este părerea sa despre protestele apărute imediat după publicarea vestitei ordonanțe 13, primarul orașului spune că s-a intersectat în unele seri cu cei 30.000 de ieșeni ieșiți pe străzi și nu împărtășește părerea că aceștia sunt manipulați.

„O mulțime pașnică, care nu părea coordonată de nici o forță obscură, care ieșise dintr-o dragoste de țară evidentă și din dorința de a se simți în siguranță acasă. Eu îmi dau exemplul meu de absolvent al Universității Alexandru Ioan Cuza, în an terminal. Nesiguranța cu ce se va întâmpla după ce vom termina studiile, pe ce drum apucăm, ce avem de făcut, cum ne vom clădi un viitor în țara asta și multe întrebări care răvășesc un tânăr. E rolul meu, al partidului și al celor care ocupă funcții de demnitate publică să le oferim tinerilor siguranța că România este o țară în care merită să rămână, casa ta pentru toată viața. Dacă nu reușești să te uiți în ochii oamenilor și nu le poți oferi siguranța și să le oferi condițiile să poată rămîne cetățeni români, nu ai ce căuta acolo” (n.r. în funcție de demnitate).

Despre criza de imagine a PSD, Chirica spune că trebuie aplicată o strategie cât mai rapidă.

„Până la urmă, credibilitatea trebuie să o demonstrezi. Nu cred că persoana în sine poate fi doborâtă de lipsa de credibilitate și aici mă refer la Grindeanu. Pentru că dacă adoptă o procedură de lucru pe viitor care să contrazică această liopsă de încredere... evidentă pe plan intern și internațional. Și este normal pentru că, așa cum spun o mare parte din colegii mei de partid, felul în care au fost promovate cele două ordonanțe din care nu au mai rămas nimic au adus o lipsă de încredere normală. Nu trebuie să o ascunzi sub preș. Trebuie să o ai o altă atitudine de acum încolo. Credibilitatea lui Grindeanu va crește din două direcții. Prima, din măsurile pe care el și le asumă. Eu, Grindeanu am decis asta. Să iasă singur, fără șovăieli, fără să arunce ochii în dreapta și în stânga. Încrederea Guvernului Grindeanu se obține de Grindeanu, nimic din afară nu-i aduce încrederea fermă de care are nevoie. Deciziile lui trebuie să fie ferme, hotărâte, dezbătute, fără umbră de șovăială. Sunt sigur că a preluat o temă pe care a preluat-o din mers, are nevoie de sprijin, se poate baza și pe mine. Are nevoie să își dovedească propria lui forță. În acest moment, față de momentul de început are o credibilitate scăzută.”

În ceea ce privește conflictul din PSD, Chirica spune că acesta este evident, dar speră că se va stinge în curând și că se va lăsa cu indepărtarea unora, fără să dea nume.

„Există conflicte în PSD și aș spune că sunt grave. Unele dintre ele pleacă din principiu, iar cele care pleacă din principiu sunt, de obicei, serioase. Rezultatul alegerilor care te fac învingător nu îți dau puterea, ci îți dau o sarcină importantă (...) Există un conflict între clasa politică de astăzi și ieri, între România de astăzi care nu mai este cea de ieri. În 2017 suntem altă țară. (...) În anii de penetrare a familiei europene, milioane de oameni au văzut altă viață. Conflictul nu va mai dura mult. Unii se vor schimba în bine așa cum am făcut mulți dintre cei care ne-am exprimat în spațiul public, iar alții vor fi îndepărtați.”

Puteți urmări întreg interviul acordat de primarul municipiului Iași postului Radio HIT, aici.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ioan check icon
  De ce in numele partidului? Cine ii impartaseste opiniile, din partid? Si daca exista acest-acesti cineva, asta nu inseamna scindare? Chiar credeti ca Liviu Dragnea- care nu e chiar ultimul pacalici, va permite asa ceva? Si apoi,- revoltator!, cum sa spui ca sute de mii de oameni in majoritate tineri si care,probabil nici nu au votat, sunt manipulati? ... in situatia de fata, votul nici nu e relevant; poate doar ca le da lor o libertate in plus...
  • Like 0
 • Felicitari dle Chirica imi place cum ganditi se vede ca santeti din generatia tanara,din nefericire nu toti membrii psd gandesc la fel daca ar fii facut-o Romania avea cu adevarat un guvern democrat.tot respectul pt felul in care ganditi si mi-as dori ca toti membrii psd sa gandeasca si sa simta la fel ca si dvoastra
  • Like 0
 • Daca as fi fost in tara eram alaturi de cei care erau in strada pentru linite tari si pentru un trai mai bun ...asa lucrez in strainatate sami intretin familia casa....caci in tara nai ce face cu un salar de 8 mil pe luna ..nici sa mori nu poti cu bani astia..
  • Like 0
 • Daca as fi fost in tara eram alaturi de cei care erau in strada pentru linite tari si pentru un trai mai bun ...asa lucrez in strainatate sami intretin familia casa....caci in tara nai ce face cu un salar de 8 mil pe luna ..nici sa mori nu poti cu bani astia..
  • Like 0
 • hai c-am trait s-o aflu si pe asta! sa le ceri scuze multinationalelor care fac evaziune, spaguiesc si fura en gros! cetateanul asta cu certitudine are in vedere niscaiva profit dupa asemenea declaratii imbecile.
  • Like 0
  • @ Dan Horea
   Mr.Oh check icon
   Eu nu inteleg ceva. Cum fac evaziune fiscala multinationalele? De ce ar avea nevoie sa faca evaziune fiscala? Ca platesc salarile pietei muncii din Romania nu inseamna nici pe departe evaziune fiscala.
   Da-mi un exemplu de evaziune fiscala. Si care lege a fost incalcata. Fara dovezi afirmatia ta e doar propaganda.
   • Like 1
  • @ Dan Horea
   Probabil ca nu sunteti la curent insa multinationalele isi platesc darile la Bugetul de Stat,la
   FNSanatate,Pensii etc insa d-voastra nu ati aflat.
   Ca-si repatriaza capitalul?Vaaai de mine,domnu Horea,scuzati-mi naivitatea insa daca ar fi sa va cred,nici un om de afaceri romanash de-al nostru nu are vreun euroi trimis off-shore,nu-i asa?PSD-istii isi tin banutii la noi in banci romanesti,la vedere si nu au nici un fel de secrete...
   Traiti intr-un multivers variabil in permanenta?Sariti dintr-o ralitate paralele intr-alta?
   Sau aveti carnet de membru PSD?Asta ar explica totul...
   • Like 0
  • @ Dan Horea
   DA....ar fi trebuit sa ,,prezinte" scuze, nu ? Fiindca a cere scuze e echivalentul cererii unei satisfactii... Nu stiu cat profit ai tu...dupa declaratiile tale...PSD e un partid pe care il urasc din inima....Asteptam de mult unul precum Chirica....Si cand a aparut....Hop! ai aparut si tu....
   • Like 0
  • @ Dan Horea
   Draga domnule, tu esti motivul pentru care tineretul nu are viitor in tara asta. Esti muncitorul la stat, necalificat, care in afara de sa stea pe bani bugetar nu are nici o speranta in viata, pentru ca nu e bun la nici o meserie. Multinationalele sunt companii care promoveaza si dezvolta specialisti in Romania. Aceste companii sunt inregistrate in Romania (e.g. Microsoft Romania), folosesc capital romanesc(achizitii, plati, etc. in lei) si, fiind inregistrate in Romania, platesc taxe acestei tari, fonduri pentru sanatate(toti angajatii din multinationale au de obicei, pe langa asigurarea de stat obligatorie si asigurare privata). In plus, multinationalele sunt companiile care ridica salariul mediu al tarii, bani din care esti platit tu, javra bugetara. Mai inchide televizorul si gandeste pentru tine, nu te mai lua dupa altii. Minte otravita.
   • Like 0
 • Mr.Oh check icon
  La prima vedere cred ca Mihai Chirica ar fi un bun inceput pentru reformarea partidului. Nu sunt foarte convins ca e persoana potrivita insa joaca intr-o liga superioara lui Dragnea si gasca. Cel putin asa pare acum. Poate doar speculeaza oportunitatea ivita. Insa isi asuma un risc major si aceasta e de apreciat.
  • Like 3
 • Andrei check icon
  Sunt sigur ca in imensitatea partidului PSD exista oameni capabili si de buna credinta. Dar, cel putin de curiozitate, daca nu mai mult, in 2012 cand Mihai Chirica s-a alaturat partidului PSD, nu stia in ce formatiune se implica? Daca facea parte de 20 de ani din partid, mai ziceam, a crescut alaturi de ei si acum, in astfel de criza politica, s-a luminat. Intradevar, este de apreciat mesajul transmis, sa iti ceri scuze este chiar o dovada de caracter. Astept sa ia initiativa si sa stranga alaturi de el si pe altii. Prin grupuri mici si valoroase se poate reforma acest colos al politicii romanesti. Oameni bine pregatiti, curajosi in fata celor ce vor pune presiune asupra lor si cu dorinta de a schimba ceva, in bine!
  • Like 3
  • @ Andrei
   Tocmai asta-i miezul !! Te alaturi unui partid decazut moral...pentru a-l reforma...Doar nu o sa intre in USR.....
   • Like 0
 • Mihai Chirica isi permite sa faca astfel de comentarii pentru ca 1) doreste sa fie reales in 2020, 2) cunoaste foarte bine noua compozitie demografic/sociologica/economica a Iasiului. Sunt din Timisoara, dar cunosc foarte bine o parte a Iasiului. In ultima perioada, orasul Iasi a cunoscut o dezvoltare economica destul de buna, in special datorita IT-ului. Multe firme multinationale (gen Amazon, SAP, Continental) si-au deschis birouri in Iasi, datorita Universitatii Tehnice Gheorghe Asachi si a crizei mari de personal din celelalte 3 orase puternice in IT (Bucuresti, Cluj si Timisoara). Schimbarea de compozitie din Iasi a dus si la rezultatul de la prezidentiale din 2014. Mihai Chirica se pare ca e orice, numai prost nu, si si-a dat foarte bine seama de schimbarile din oras, determinate in principale de avantul IT. Sa se fi alaturat pozitiei lui Dragnea insemna sa isi fi batut multe cuie in talpa, pe care pana la alegerile din 2020 nu cred ca si le-ar fi scos.
  • Like 3
 • Anon check icon
  Omul care acum nici o saptamana spunea despre Dragnea ca e "un om puternic, care a reușit să se organizeze exemplar.", care flirta cu protestele asa, mai de la distanta, azi intoarce complet armele impotriva lui Dragnea:

  " Eu, Grindeanu am decis asta. Să iasă singur, fără șovăieli, fără să arunce ochii în dreapta și în stânga. " - adica ii spune clar lui Grindeanu sa se distanteze de Dragnea si...

  "Sunt sigur că a preluat o temă pe care a preluat-o din mers, are nevoie de sprijin, se poate baza și pe mine." - ce poate fi mai clar? Omul vrea postul lui Dragnea.

  Ce politician abil sunteti, domnu' Chiricas! Ce caracter! Cat oportunism! Incercati sa prindeti valul exact ca si Iohannis, alt oportunist. Iohannis, asa oportunist cum e, macar ne e util, cel putin deocamdata. In privinta lui Chiricas insa am dubii serioase. Dar poate ma insel. Cine stie, poate si sobolanii pot fi utili cateodata.
  • Like 0
  • @ Anon
   Mr.Oh check icon
   PSD ca orice partid are asa zisa "disciplina de partid". E ciudat cum un comitet executiv de partid taie si spanzura in partid. Ma intreb cine sunt membri de partid majoritari. Sunt tot felul de primari si consilieri locali care trebuie sa produca voturi.
   Banii partidelor nu vin din cotizatii, ci din manareli la negru.
   Sponsorizari transparente nu vezi. Firmele cotizeaza pe ascuns si la unii si la altii, ca nu cumva sa fie sicanati dupa alegeri daca nu cotizeaza.
   E grea viata politica din Romania. Ma intreb cum ar avea loc un om onest in Politica. Surprinzator pentru USR ca a reusit sa strecoare oameni de valoare in parlament.
   • Like 1
  • @ Anon
   @Anon - Laudabil, nu crezi ?
   • Like 0
  • @ Nevi Dagosaiel
   Anon check icon
   Nu inteleg, la ce va referiti? La gestul lui Chiricas?
   • Like 0
 • Buna seara,
  Sunt consternat,de directia politica pe care o urmeaza PSD astazi,cred ca singura solutie este remanierea partidului,adica: Nu cred ca PSD este in totalitate un partid corupt!Nu sunt sustinator psd,dar nu fac greseli,in aprecia un partid sau altul.Cred ca membrii PSD care sunt incoruptibili ,ar trebuii sa vina in fata electoratului care i-au ales si sa guverneze! Guvernul bunului simt ar trebuii sa nu aiba legatura cu Domnul Dragnea,sau Tariceanu.
  • Like 1


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult