„O mulțime pașnică care nu părea coordonată de nici o forță obscură, care ieșise dintr-o dragoste de țară evidentă”, astfel a caracterizat, la Radio HIT Iași, primarul orașului, Mihai Chirica, zecile de mii de ieșeni care au protestat mai bine de șase zile pe străzile orașului. Vicepreședintele PSD a recunoscut că există conflicte în PSD, pe care le-a catalogat ca fiind grave, dar despre care crede că nu vor mai dura mult. Întrebat despre unele declarații făcute în aceste zile de liderii PSD la adresa multinaționalelor, vicepreședintele PSD spune că - „în măsura în care este nevoie de scuze” - le formulează el în numele celor care le-au jignit, afectându-le imaginea sau cifra de afaceri acestor companii străine prezente în România. Iată câteva din declarațiile cele mai importante făcute de Chirica:
„A-ți cere scuze este un element de forță a unui om puternic. Un om care își cere scuze arată că este un om puternic. Unele companii din România care s-au simțit, oarecum, atinse în efortul lor de a contribui la creșterea economică a acestui stat trebuie să primească scuze publice. Nu poți promova o politică de îngrădire, diminuare a accesului sau chiar îndepărtarea companiilor multinaționale pentru că acolo muncesc români (...) Eu pot să îmi cer scuze în numele oricărui om care a jgnit imaginea și cifra de afaceri a companiilor străine prezente în România. Pot să îmi cer scuze pentru asta”, spune MIhai Chirica, aflat și în funcția de președinte interimar al PSD Iași.
Întrebat care este părerea sa despre protestele apărute imediat după publicarea vestitei ordonanțe 13, primarul orașului spune că s-a intersectat în unele seri cu cei 30.000 de ieșeni ieșiți pe străzi și nu împărtășește părerea că aceștia sunt manipulați.
„O mulțime pașnică, care nu părea coordonată de nici o forță obscură, care ieșise dintr-o dragoste de țară evidentă și din dorința de a se simți în siguranță acasă. Eu îmi dau exemplul meu de absolvent al Universității Alexandru Ioan Cuza, în an terminal. Nesiguranța cu ce se va întâmpla după ce vom termina studiile, pe ce drum apucăm, ce avem de făcut, cum ne vom clădi un viitor în țara asta și multe întrebări care răvășesc un tânăr. E rolul meu, al partidului și al celor care ocupă funcții de demnitate publică să le oferim tinerilor siguranța că România este o țară în care merită să rămână, casa ta pentru toată viața. Dacă nu reușești să te uiți în ochii oamenilor și nu le poți oferi siguranța și să le oferi condițiile să poată rămîne cetățeni români, nu ai ce căuta acolo” (n.r. în funcție de demnitate).
Despre criza de imagine a PSD, Chirica spune că trebuie aplicată o strategie cât mai rapidă.
„Până la urmă, credibilitatea trebuie să o demonstrezi. Nu cred că persoana în sine poate fi doborâtă de lipsa de credibilitate și aici mă refer la Grindeanu. Pentru că dacă adoptă o procedură de lucru pe viitor care să contrazică această liopsă de încredere... evidentă pe plan intern și internațional. Și este normal pentru că, așa cum spun o mare parte din colegii mei de partid, felul în care au fost promovate cele două ordonanțe din care nu au mai rămas nimic au adus o lipsă de încredere normală. Nu trebuie să o ascunzi sub preș. Trebuie să o ai o altă atitudine de acum încolo. Credibilitatea lui Grindeanu va crește din două direcții. Prima, din măsurile pe care el și le asumă. Eu, Grindeanu am decis asta. Să iasă singur, fără șovăieli, fără să arunce ochii în dreapta și în stânga. Încrederea Guvernului Grindeanu se obține de Grindeanu, nimic din afară nu-i aduce încrederea fermă de care are nevoie. Deciziile lui trebuie să fie ferme, hotărâte, dezbătute, fără umbră de șovăială. Sunt sigur că a preluat o temă pe care a preluat-o din mers, are nevoie de sprijin, se poate baza și pe mine. Are nevoie să își dovedească propria lui forță. În acest moment, față de momentul de început are o credibilitate scăzută.”
În ceea ce privește conflictul din PSD, Chirica spune că acesta este evident, dar speră că se va stinge în curând și că se va lăsa cu indepărtarea unora, fără să dea nume.
„Există conflicte în PSD și aș spune că sunt grave. Unele dintre ele pleacă din principiu, iar cele care pleacă din principiu sunt, de obicei, serioase. Rezultatul alegerilor care te fac învingător nu îți dau puterea, ci îți dau o sarcină importantă (...) Există un conflict între clasa politică de astăzi și ieri, între România de astăzi care nu mai este cea de ieri. În 2017 suntem altă țară. (...) În anii de penetrare a familiei europene, milioane de oameni au văzut altă viață. Conflictul nu va mai dura mult. Unii se vor schimba în bine așa cum am făcut mulți dintre cei care ne-am exprimat în spațiul public, iar alții vor fi îndepărtați.”
Puteți urmări întreg interviul acordat de primarul municipiului Iași postului Radio HIT, aici.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
FNSanatate,Pensii etc insa d-voastra nu ati aflat.
Ca-si repatriaza capitalul?Vaaai de mine,domnu Horea,scuzati-mi naivitatea insa daca ar fi sa va cred,nici un om de afaceri romanash de-al nostru nu are vreun euroi trimis off-shore,nu-i asa?PSD-istii isi tin banutii la noi in banci romanesti,la vedere si nu au nici un fel de secrete...
Traiti intr-un multivers variabil in permanenta?Sariti dintr-o ralitate paralele intr-alta?
Sau aveti carnet de membru PSD?Asta ar explica totul...
" Eu, Grindeanu am decis asta. Să iasă singur, fără șovăieli, fără să arunce ochii în dreapta și în stânga. " - adica ii spune clar lui Grindeanu sa se distanteze de Dragnea si...
"Sunt sigur că a preluat o temă pe care a preluat-o din mers, are nevoie de sprijin, se poate baza și pe mine." - ce poate fi mai clar? Omul vrea postul lui Dragnea.
Ce politician abil sunteti, domnu' Chiricas! Ce caracter! Cat oportunism! Incercati sa prindeti valul exact ca si Iohannis, alt oportunist. Iohannis, asa oportunist cum e, macar ne e util, cel putin deocamdata. In privinta lui Chiricas insa am dubii serioase. Dar poate ma insel. Cine stie, poate si sobolanii pot fi utili cateodata.
Sunt consternat,de directia politica pe care o urmeaza PSD astazi,cred ca singura solutie este remanierea partidului,adica: Nu cred ca PSD este in totalitate un partid corupt!Nu sunt sustinator psd,dar nu fac greseli,in aprecia un partid sau altul.Cred ca membrii PSD care sunt incoruptibili ,ar trebuii sa vina in fata electoratului care i-au ales si sa guverneze! Guvernul bunului simt ar trebuii sa nu aiba legatura cu Domnul Dragnea,sau Tariceanu.
Cred că de acolo i se trag cearcănele lui Dragnea...