Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Primul proiect de infrastructură pan-europeană va aduce mult mai mulți turiști în Delta Dunării

Delta Dunarii.

foto: Eye Ubiquitous / Profimedia

La Biblioteca Academiei Române din București a fost lansat de curând proiectul DANUBIUS-RO, care are ca scop dezvoltarea unui Hub de cercetare și inovație în Delta Dunării și a Supersitului Delta Dunării urmărind dezvoltarea unei infrastructuri care să contribuie la impulsionarea progresului tehnologic, la dezvoltarea cercetării și colaborării în ecosistemele fluviu-mare. Denumirea proiectului este ”Centru Internațional de Studii Avansate pentru Sisteme Fluvii-Mări DANUBIUS-RO”.

DANUBIUS-RO face parte din proiectul DANUBIUS-RI ”primul proiect de infrastructură pan-europeană care aduce împreună specialiști din toate domeniile relevante studierii mediilor dulcicole cu cei din domeniul marin. Proiectul este astfel și primul care acordă atenție deosebită proceselor din mediile de tranziție(delte și estuare). Atât prin structura sa cât și prin logica de funcționare, DANUBIUS-RI va sprijini activități de cercetare interdisciplinară care vor urmări fenomene din continuumul fluviu-mare într-un mod secvențial care va încuraja interdisciplinaritatea (de la observații, măsurători de teren, la analize, modelări și integrarea aspectelor naturale cu cele sociale și economice pentru realizarea planurilor de guvernanță). Prin aceste aspecte proiectul este unic atât în Europa cât și în lume.” conform site-ului intranet.geoecomar.ro. Este un proiect nou admis pe lista infrastructurilor pan-europene ESFRI (European Strategy Forum on Research Infrastructures).

 Autoritățile locale, prin vocea vicepreședintelui Consiliului Județean Tulcea, Iancu Naciadis, prezent la lansarea proiectului, și-au exprimat sprijinul pentru acest proiect ”Împreună, cu implicarea tuturor actorilor relevanți, vom reuși să transformăm acest proiect într-un succes real și durabil pentru Tulcea și întreaga regiune a Dunării”.

Proiectul este finanțat prin Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare 2021-2027 (PCIDIF) cu o valoare de 128 milioane euro. Durata de implementare este de 60 de luni.

Mai concret în localitatea Murighiol se va construi un hub internațional de cercetare integrată, unicat pentru toată Europa, care va cuprinde: 17 laboratoare științifice pentru geoștiințe, științe ale vieții și cercetarea sistemelor acvatice, 16 puncte de observare care vor colecta și procesa volumul mare de date prin tehnologia BIG-DATE, 8 stații de teren. Și Inteligența Artificială(IA) va fi folosită pentru interpretarea volumului mare de date extrase. În cadrul acestui hub vor lucra peste 300 de cercetători români și străini.

Folosirea tehnicii ”BIG-DATE” va facilita analiza unui volum mare de date despre ecosistemul deltei, permițând extragerea unor concluzii care pot fi surprinzătoare. ”Să lăsăm datele să vorbească” ne spun autorii cărții ”BIG-DATE- o revoluție care va transforma felul în care trăim, muncim, și gândim” ( Editura ACT și Politon, București, 2018). Să lăsăm datele să vorbească despre ”Delta Dunării” și despre mediul de tranziție, prin deltă, de la fluviu la mare, este mesajul acestui proiect.

Supersite-ul ”Delta Dunării” va avea în componență șase stații de cercetare în teren care va primi informații de la un număr de 52 de puncte de observație (PO) distribuite în ”Delta Dunării” și în zona costieră a Mării Negre, ”udată” de Dunăre.

Participanții instituționali la acest proiect sunt: Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Științe Biologice (INCDSB) din București, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină- GeoEcoMar din Constanța, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare ”Delta Dunării” (INCDDD) din Tulcea, Institutul de Geodinamică din București.

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării alături de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene sunt părțile semnatare și coordonatoare ale contractului de finanțare.

Ce efecte va avea acest proiect? În primul rând va avea un impact asupra dezvoltării economice a Deltei Dunării, se va înregistra un plus de cunoaștere despre întreg ecosistemul deltaic. Datele extrase din aceste cercetări vor putea fi diseminate în toată Europa pentru a fi folosite de entitățile interesate. Este o carte de vizită de mare valoare pentru cercetătorii implicați în acest proiect condus de țara noastră. Delta Dunării va deveni mai atractivă pentru turiști, mai frecventabilă. Organizația de Management al Destinației poate contribui la diseminarea informațiilor despre acest proiect. Adresabilitatea depășește granițele țării, și chiar ale Europei, vizează beneficii pentru întreaga comunitate internațională.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult