Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Privind cerul, în copilărie mă întrebam de ce nu-L pot vedea. Semnul pe care aș fi vrut să îl primesc...

copil in livada

Foto: Taras Grebinets / Alamy / Alamy / Profimedia

Strălucirea copilăriei luminează de multe ori fața neînțeleasă și brăzdată de riduri a adultului. Anii de început ai tinereții, magnifici prin simplitatea lor, aduc uneori un zâmbet ascuns pe obrazul omului împovărat de greutățile vieții. Era perioada când lucrurile cele mai simple umpleau de bucurie fiecare minut al unei existențe firave care habar nu avea drumul pe care viitorul urma să îl aștearnă în fața pașilor. Greutățile vor veni ușor, ușor, una după cealaltă, iar obstacolele vieții vor încărca sufletul copilului, precum o găleată uitată afară într-o zi ploioasă de toamnă târzie.

Îmi aduc aminte încărcarea livezii de mere și pruni din spatele casei, cum verdele puternic făcea să vibreze de viață întregul câmp vizual. Uneori, făceam escaladă pe unul dintre cei trei caiși de la stradă, de cele mai multe ori pe cel mai înalt dintre ei, pe de-o parte pentru a mă bucura de parfumul îmbietor al poamelor, dar și pentru a avea o priveliște cât mai bună a păsărilor care aterizau pe „aeroportul” improvizat al livezii, acoperit în întregime de vreascuri și numeroase frunze. După ce înfulecam pe nerăsuflate câteva caise mai viu colorate, schimbam poziția și coboram de pe crengile înalte pe tulpina copacului, având buzunarele doldora, pentru a savura restul de pe acoperișul staulului vitelor. Înainte de a începe îndrăzneața ascensiune, aveam grijă să-mi asigur buzunarele, iar apoi încadram cu atenție vârful tenisului de Finca printre ochiurile porții de sârmă, pentru a urca de îndată cei doi metri de obstacol care mă despărțeau de admiratul înaltului cerului. Acolo mă așezam cu spatele de placa ondulată a acoperișului, mâncam pe rând ba o prună, ba o caisă și priveam cum albastrul imaculat al cerului se desăvârșea grandios în fața ochilor mei, printre norii asemănători spumei laptelui abia muls.

Privind cerul, mă întrebam, dacă tot îi văd înălțimea grandioasă, de ce nu-L pot vedea și pe Dumnezeu, sau măcar să-mi dea un semn, cât de mic, pentru a mă bucura de privilegiul de a-L cunoaște. Îmi închipuiam un dialog:  

„- Dă-mi voie să stau lângă tine pentru a admira orizontul împreună, să ne bucurăm amândoi de această priveliște scăldată de razele soarelui care aduce liniște sufletului tău și bucurie inimii tale. Ești încă mic, dar voi picta orizontul pe tabloul gândurilor tale. Visuri de bucurie și aventură, care să îți încarce sufletul cu fericire. Nu lăsa ca trecerea anilor să întunece strălucirea inimii tale. Greutatea lumii nu trebuie să o porți pe umerii tăi. În momentele dificile ale vieții tale, voi urmări cu atenție evoluția ta și te rog ca fiecare pas să îl faci cu încredere. Când te vei împiedica sau nesiguranța va pune stăpânire pe gândurile tale, să știi că voi fi lângă tine ca să te sprijin și îți voi întinde mâna Mea atotputernică, să nu te sfărâmi sub greutatea lumii. Nu te teme, căci Eu sunt cu tine, strigă către Mine, și Eu îți voi răspunde, și îți voi arăta lucruri mari și nepătrunse pe care tu nu le știi.

- Ce trebuie să fac?

- Încă nu știi ce te așteaptă, dar Eu îți voi da putere să depășești toate greutățile care vor veni. Trebuie doar să ai încredere în Mine, iar Eu te voi învăța să discerni, cu răbdare, fiecare lecție a vieții tale, astfel încât tu să ai de învățat chiar și din loviturile pe care viața ți le va da. Să știi că și aceste lovituri, chiar dacă nu vei înțelege la început, te vor face mai puternic. Ele vor construi încrederea ta și vor pune cărămidă peste cărămidă, astfel încât din inima ta să faci un palat care să răsară. Nu fi egoist, nu te gândi numai la tine, ci ajută de fiecare dată, dacă ai ocazia. Viața îți va fi o încercare care te va face mai puternic. Căci vor veni momente când vei pierde tot, dar nu te teme, că Eu sunt cu tine, nu privi cu îngrijorare, că Eu sunt Dumnezeul tău. Eu îți dau tărie şi te ocrotesc şi dreapta Mea cea tare te va sprijini. Ca să înțelegi dragostea Mea pentru tine, pe Fiul Meu, Iisus Hristos, unul născut, L-am trimis pentru a vă fi făclie, căci lumina nu trebuie să stea sub obroc, ci în sfeșnic, ca să lumineze calea pe aleile întunecate ale vieții. Domolește-ți repezeala. Păzește-ți inima înainte de toate și respectă deciziile oamenilor din jurul tău, chiar dacă ele contravin dorinței inimii tale.”

„Dacă adevărul nu e revelat, înțeleptul e neputincios, el poate să-l primească, nu poate să-l caute și să-l determine”, spunea filosoful Petre Țuțea, cu privire la modalitatea prin care Dumnezeu se desăvârșește în inimile oamenilor. Știința nu poate captura taina spirituală. Ea se face cunoscută acelora care caută în adâncul sufletului răspunsul la întrebările pe care rațiunea nu le poate oferi.

„- Ia cu tine doar gândurile și faptele bune și poartă-le pe stindardul inimii tale, căci Eu spre ele tânjesc să le manifești în inima ta. Nu-ți face griji pentru nimic, mai întâi roagă-te pentru toate. Nu dori să afli toate ale lumii, ci pune preț pe a afla cine ești, iar dacă vei dori să te ajut, caută-Mă și îți voi dezvălui. Acum coboară de pe casă și mergi în liniște, căci s-a făcut târziu și afară s-a întunecat.”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult
sound-bars icon