Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Mai mult decât un mușchi care pompează sânge: inima ta are „un creier” propriu

inima -

Foto: Zephyr / Sciencephoto / Profimedia

O casă cu 4 încăperi, compusă din 2 atrii și 2 ventricule. Motorul neobosit care susține viața. Fără bătăile regulate ale inimii, nu am putea gusta din plăcerile vieții. Inima susține întreaga noastră existență, începând cu ziua 21 a concepției în pântecele mamei noastre, până la finalul zilelor. 

Fidelitatea inimii este desăvârșită și se reflectă prin cele 100.000 de contracții zilnice, fără ca noi să arătăm, la finalul zilei, o urmă de apreciere la adresa ei. Ne aducem aminte de ea doar când ne dă anumite semnale aritmice și, în acele momente, începem să ne îngrijorăm în legătură cu fragilitatea ei. Ea este mai importantă decât cel mai sofisticat ceas elvețian, pentru că ne oferă ceva ce niciun alt mecanism nu ne poate oferi. Bucuria vieții. Răsăritul soarelui cu ale lui raze imaculate ale dimineții, liniștea și calmul lunii cu ale ei clipe de reflecție asupra magiei vieții. Ne oferă atât cerul albastru, cât și pe cel înstelat al nopții. Ne oferă iarna cu ale sale clipe de îngheț, dar și primăvara prin speranța înnoirii vieții. Ne dăruiește bucuria înălțimii muntelui, cât și liniștea brizei mării. Datorită ei simțim vântul care ne mângâie obrajii, precum și iarba care gâdilă degetele picioarelor. Ei îi datorăm bucuria experienței umane. O constantă a vieții cu fiecare bătaie, sunet și vibrație. 

Inima. Casa sufletului nostru. În ea găsim, la nevoie, înțelepciunea pe care mintea nu ne-o poate oferi. Ea ne poate fi busola în momentele de cumpănă. Ne șoptește poteca pe care trebuie să o aflăm și se străduiește să se facă auzită, atunci când mintea noastră este gălăgioasă. 

Dacă stăm să ascultăm, aflăm că înțelepciunea inimii este mai bogată decât a minții. Ne este și ghid, și hartă atunci când rătăcim și ne oferă impulsul necesar în luarea celor mai importante decizii ale vieții. Inima este mai mult decât un mușchi care pompează sânge. În anul 1991, cercetătorii au descoperit că în inimă se găsesc peste 40.000 neuroni, așadar, putem vorbi despre inimă ca un centru emoțional care oglindește atât bucuria, cât și suferința provocată de sentimente. Ea ne oferă liniște și alinare. Dar de ea fugim în clipele fericite și la ea ne refugiem în momentele zbuciumate. Poartă povara neîmplinirilor și oferă tainele aducătoare de speranță. În inimă căutăm adăpost când suntem neînțeleși și dezamăgiți. Ea preia toată încărcătura sufletească și o transformă în speranță pentru ziua de mâine. În inimă căutăm răspunsul dilemelor și ne poate fi sprijin, părinte, frate, dacă învățam să-i dăm ascultare.

Inima este miezul sufletului nostru. În ale sale 4 cămăruțe găsim suficientă iubire, înțelepciune, recunoștință și credință. Ele adăpostesc aceste calități pe care uneori le neglijăm. Valori esențiale ale vieții fericite. Care adună sufletul într-un buchet de speranță gata a-l împărtăși cu cei din jurul nostru.

Inima este ultimul refugiu al nădejdii. Ea ne acordă audiență atunci când mintea este rătăcită și ne oferă sprijinul necondiționat în aflarea adevărurilor personale. În ea păstrăm un amalgam de dorințe alături de cele mai frumoase amintiri.

„Inima omului este ca și pământul: poți semăna, poți planta, poți construi ce vrei la suprafață, dar ea va continua să aibă florile și fructele sale”, spunea Victor Hugo. În această grădină sădim gândurile bune, ca mai apoi să culegem roadele generozității ei.

„Căci unde este comoara ta, acolo este și inima ta”, ne spune Mântuitorul Iisus în Evanghelia lui Matei la capitolul 6. Dumnezeu pune cel mai mare preț pe inima noastră, căci în inimă găsim toate adevărurile sufletești. El trebuie simțit mai întâi cu inima, care va traduce tainele iubirii Sale necondiționate pentru ca mintea să priceapă adevărurile esențiale ale spiritului nostru. Așadar, Creatorul inimii ne oferă acest cadou spre desăvârșire, asemeni unui teren fertil al împlinirilor, precum și o cetate care să stea pavăză greutăților vieții pentru a tipări jurnalul optimist al zilei de mâine. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
sound-bars icon