Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Priviți această imagine postată de Gabriela Firea și veți găsi în ea toată deznădejdea profesioniștilor călcați în picioare de politruci

Gabriela Firea, Ionuț Gobej, Dan Bica

Priviți această imagine, dar și pe cele publicate de primărița Gabriela Firea pe pagina sa oficială de Facebook. În încercarea disperată de a controla prejudiciul imens de imagine provocat de plecarea celor doi fondatori ai secției de Neurochirugie de la Spitalul Colentina, echipa de PR a Gabrielei Firea a postat fuga-fuga o serie de fotografii de la întâlnirea cu cei doi medici. O selecție neinspirată, dacă e să studiem detaliile și limbajul nonverbal al participanților.

Întrevederea, care a avut loc luni după-masă, pare un dialog al surzilor. 

Pe de o parte, doi medici cu expresie de oameni obosiți, îngândurați, deznădăjduiți - ca atunci când construiești o casă și din motive independente de tine trebuie să o abandonezi. În imaginea alăturată, medicul Dorin Bica (stânga), cu privirea în depărtare, pare deja să încerce alte orizonturi. Singurele zâmbete forțate vin de la Gabriela Firea și oamenii pe care i-a adus la întâlnire ca să caute soluții. 

Pentru mine primeaza binele cetateanului, al pacientului, iar politizarea acestui domeniu nu poate fi benefica - scrie primărița Gabriela Firea pe pagina sa de Facebook, omițând un detaliu extrem de important în discuție, anume că nu acești doi neurochirurgi au politizat întreg sistemul medical românesc - fie că vorbim despre spitalele finanțate central, fie că vorbim despre cele administrate local. 

Primul pas spre politizarea spitalului Colentina a fost făcut chiar de Gabriela Firea, când a decis să-l înlocuiască pe fostul manager, considerat în breaslă unul din cei mai buni (din cauza unui incident la rețeaua de încălzire a unității despre care s-a aflat ulterior că nu putea să-i fie imputat) cu prietena sa apropiată, Silvi Ifrim. Carevasăzică, să politizăm numai când doresc aleșii, punând fără concurs directori, dar să nu politizăm când gafele adunate se adună ca bile negre la imaginea lor.

Făcând abstracție de anvergura profesională și umană a celor doi care se aflau la întâlnirea de luni, primărița Bucureștiului a făcut ceea ce partidul domniei sale se pricepe să facă cel mai bine și obține rezultate (mai ales în rândul altor categorii de populație). A aruncat cu promisiuni, propuneri, încercări de cumpărare a bunăvoinței. 

I-am propus doctorului Gobej să preia interimar postul de șef de secție Neurochirurgie. În același timp, le-am solicitat celor doi medici să facă o propunere pentru un director medical interimar al spitalului Colentina. Medicii Gobej și Bica au propus-o pe dna dr. Lelia Iliescu - spune Gabriela Firea.

Primărița Firea și-a amintit brusc, cu această ocazie, și de celelalte 19 spitale aflate sub administrarea Bucureștiului și a promis că va organiza concursurile pentru funcțiile de manager în cel mai scurt timp. De ce acum și nu mai devreme, din moment ce are cu mult peste un an de la preluarea mandatului după alegerile locale? 

Am explicat celor doi medici ca actuala Administratie a sprijinit, inca de la inceputul mandatului, domeniul sanatatii si ca, in acest sens, s-au alocat sume importante, in premiera, pentru reabilitarea celor 19 spitale, precum si pentru dezvoltarea retelei de medicina scolara - mai postează Gabriela Firea pe pagina sa de Facebook. Omite, și în acest caz, un detaliu relevant, anume că dintr-o așa zisă greșeală, Primăria a încercat să dea unul din cele mai mari tunuri în 2016, propunând trecerea într-o ședință de consiliu general, o hotărâre prin care cumpăra aparatură medicală de sute de ori mai scumpă decât prețul normal. Un aparat care costa 4000 de euro era trecut în listele ASSMB la peste 1 milion de euro. Apele au fost deranjate de activiștii de la Dăruiește Viață.

Într-un interviu acordat Dianei Marcu pentru Republica, medicul Gobej spune că nimic nu îl va face să revină asupra deciziei luate: „Ar fi o dovadă de neseriozitate dusă la extrem ca peste o săptămână să îmi retrag demisia. E ceva exotic. Nu mă caracterizează”. 

O atitudine pe care nu o veți vedea niciodată în politică, o poziție greu de înțeles de aleșii noștri. 

În discuția publicată pe Republica și pe care o recomand, veți vedea șicanele, stresul, atitudinea noului management de la Spitalul Colentina, uns de Gabriela Firea și reprezentat de Silvi Ifrim. „Pot să vă spun, de exemplu, că tot vorbeam de hărțuire în demisia noastră, că a interogat persoane din Administrație că de ce nu am fost pedepsiți că nu am scris nu știu ce protocoale operatorii. Răspunsul a fost în favoarea noastră. Directorul medical a fost tot timpul în favoarea noastră și i-a explicat managerului că acele protocoale existau menționate și că, pentru a fi scrise peste tot, ar fi fost cazul să fie angajat cineva la Registratură, că nu e cazul să fim pedepsiți. Cu alte cuvinte, făcea tot ce îi stătea în putere să ne creeze probleme, să ne șicaneze. Erau controale zilnice în secțiile noastre: se numărau pacienții, se numărau paturile, de parcă dispărea cineva de la o zi la alta. Erau tot felul de rapoarte, lucruri care au dus practic la stresarea personalului și la desfășurarea activității într-o atmosferă proastă”.

Pentru a fi credibilă și a demonstra că este cu adevărat interesată să administreze spitalele finanțate local fără să le politizeze, primărița Gabriela Firea ar trebui să treacă la fapte. Un prim semnal ar fi demiterea în cel mai scurt timp a directoarei Silvi Ifrim, numirea unui interimar care să preia criza de la Neurochiururgie și să încerce să o rezolve cu calm - fie convingându-i pe cei doi fondatori să rămână, fie cerându-le sprijin în a avea o perioadă de interimat până la găsirea altor soluții. Altfel, Silvi Ifrim ar fi trebuit demisă imediat ce se dovedea că ceea ce a spus e real - binele pacientului este o lozincă. Ironia sorții, în tot acest conflict, binele pacientului este vânturat ca o lozincă numai de conducerea Bucureștiului: Pentru mine primeaza binele cetateanului, al pacientului, iar politizarea acestui domeniu nu poate fi benefica, spune Gabriela Firea.

În ceea ce privește modul în care Primăria București se raportează la sănătatea unei metropole cu câteva milioane de locuitori, Gabriela Firea are multe de îmbunătățit. Deciziile cu privire la ridicarea Spitalului Metropolitan în zona de Nord a Capitalei se iau total netransparent, achizițiile în cele 19 unități spitalicești au loc fără ca nimeni să aibă habar de ele, șefii acestora au fost numiți politic și nimic din ceea ce se petrece astăzi nu pare să schimbe în bine această strategie de politizare.

Într-un context mai larg, sănătatea bucureștenilor este legată - dacă administrația sub Gabriela Firea ar avea o viziune pe termen mediu și lung - de reducerea masivă a poluării, încurajarea mișcării, delimitarea unor zone centrale destinate pietonilor, amenajarea pistelor pentru bicicliști, crearea unei adevărate infrastructuri pentru cei care vor să iasă din casă pentru a alerga și a face diferite sporturi, programe de prevenție pe zone și categorii de risc. Extrase din aceste planuri macro tratate individual, declarațiile și fotografiile postate pe Facebook alături de promisiunile goale aruncate - toate sunt doar exerciții de imagine cu care ne-am obișnuit, scoase în față de caniculă, ploaie și zăpadă, în comandamente transmise îndelung la televizor. 

În urmă, ne uităm la mai bine de un an de la preluarea mandatului și absolut nicio promisiune nu este îndeplinită - de la trafic, până la piste de biciclete, autobuze electrice și reducerea poluării. Rămânem cu mărgica doamnei Firea.

P.S.

Vă mai amintiți crizele de furie legate de transplantul de plămân de la Spitalul Sf.Maria? Gabriela Firea și Narcis Copcă au spus explicit despre fostul ministru tehnocrat Vlad Voiculescu că vrea să împiedice procedura pentru care spitalul era pregătit de multă vreme. Dacă e așa, dacă nu a fost doar o temă de campanie electorală, de ce nu se fac la Sfânta Maria, sub înaltul patronaj al primăriței de București, sub atenta supraveghere a directorului Copcă, transplanturi de plămân pe bandă rulantă?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • ctp a ramas printre putinii jurnalisti in fata caruia trebuie sa te inclini pt care opresti orice activitate sa casti cu atentie usa inteligentei si a demnitatii
  • Like 0
 • Daca erau prieteni cu "cine trebuie" si aveau sustinere politica erau" laudati ". Asta este practica momentului . Nu conteaza cel bun ci doar cel care este sustinut politic . Cei mediocri sunt ridicati artificial iar cei buni , blamati . Politica te uraca si te coboara din pacate .
  • Like 0
 • Dna Firea și dnul Dragnea se cred buricul pământului atunci când vor să mituiasca oameni de calitate cum sunt domnii doctori ajunși mari prin munca pe care au prestat-o foarte multe ore departe de familie și de viața personală, nu cum trăiesc cei ca ei, căpușe politice ce nu știu decât să mintă, să facă abuz de putere și cel mai grav să creadă că pot prostii oamenii cu acest fel al lor de a fii. Să vă fie rușine jigodii ce sunteți, nici nu meritați sa-și piardă timpul cu voi acești doctori . Nici să stea măcar la discuție cu voi mincinoși nenorociți ce sunteți. Fiecare plată își are și răsplata atunci când va așteptați mai puțin.
  • Like 0
 • Sa-si vada dr de treaba si sa fie siguri ca vine si dumneaei la control vreodata!;
  • Like 0
 • Nu mai există speranță. Pe zi ce trece criminalii își consolidează poziția, cu acordul tacit al cretinilor de români, preocupați de vacanțe, măriri iluzorii de salarii si pensii, ( pentru eternii paraziți sociali o realitate si bucurie ), târguri de crăpelniță. Nu se mobilizează majoritatea să iasă in stradă si să nu mai plece decât cu nemernicii pesedisti, aldisti si ceilalți complici târâți cu funia de gât la ocnă. Javra de firea a crezut că poate convinge niște somități cu vorbele ei goale. Asta este o mare nemernică, formată la școală jigodiei voiculescu. O mincinoasă, o hoață, o nulitate, ca toți " unșii " in funcții de clica de la putere. Nu îi interesează decât puterea pentru a fura nestânjeniți, pentru ei si pentru nenorocirea de partid al lor. Ăștia trebuie întemnițați pe viață, împreună cu toți profitorii din umbra lor si lăsați doar cu zeghea pe ei. Opoziție nu există. Au avut grijă bestiile roșii să o anihileze si să o compromită. E grav ce se petrece. Își dau seama, pesedistii, ca sunt urâți de majoritatea țării, si, fără scrupule, fac orice ticăloșie pentru a se menține la putere. Vedeți slugile ordinare: toader, tudose, pop, olcuță, etc.
  • Like 2
 • Hai domnule ca a fost o greșeală de comunicare . Singurul păcat a acestor 2 profesioniști e ca au decis sa se întoarcă in aceasta cocina de porci numita România , unde majoritatea populației ar ieși in strada mai degrabă sa-l susțină pe popul pedofil pomohaci decât pe acești 2 specialiști . Ne meritam soarta .
  • Like 6
 • Azi a fost frig si ploua....Si nu sunt stelele pe cer...si n-am cu cine sa mai schimb...o vorba macar...doua! Un comentariu putin mai.."SOFT" ca atac frontal dar in aceeasi nota de "a trage in jos" sau cum spunea cineva cu o doza de patetic! Vorbesc acum tot de colegul de la " ultimul loc de munca"! Cu o saptamana inainte de Craciun a venit indignat:" Vai, nu se mai poate, e plin oraselul copiilor de tigani"! Ironia sortii e ca si eu trecusem cu o zi in urma prin O Copiilor si nu vazusem decat luminite! Sa fie oare problema de diioptrii? Sau poate nu...Cat despre domnii doctori "pictorialul" nu ii tradeaza ca ar fi Doctori cu D mare, par umili, afectati, chiar...politizati! Si toate peste toate...seamana cu colegul meu de la ultimul loc de munca..atitudinea ii tradeaza...adica in loc sa o fii luat-o pe doamna manager "de maneca" la timp acum "trag in jos" un intreg sistem si ne prezinta...."tiganii" din capul lor! Sau poate nu!
  • Like 0
 • satanae check icon
  Dincolo de patetismul articolului de mai sus, eu am ramas cu doua nelamuriri cu privire la doctorii in cauza. In primul rind: ce mai cauta aici? Inteleg, totusi, ca oamenii sint plecati in Franta, la specializare, de ani buni, ca sint renumiti in profesia lor si pot sa si-o exercite in cele mai bune conditii in afara. Atunci, de ce se mai intorc aici, ca sa faca ce? Cind au venit si au muncit atit ca sa construiasca sectia respectiva, ce a fost in capul lor? Nu stiau din ce tara au plecat? Da, a mers bine citeva luni, dar de ce si-au facut iluzii ca ar putea continua mai mult de atit? Adica, merita sa te intorci in Romania, mai ales ca medic, ca sa faci ce? Bine? Pentru cine? Pentru un doctor adevarat, orice pacient conteaza, si daca mai are iluzii patriotice, poate ca merita sa-i vindeci pe cei din tara ta, dar cred ca pentru orice om care stie sa priveasca in jur, cit de cit, este limpede ca aici nu mai este si nici n-a fost vreodata vreo speranta ca va fi altfel decit mizeria din prezent. Pacientul n-are nici o vina? Ba da, toti facem parte din natia asta si asa arata tara pe care am stiut sa ne-o construim. Sa ne bucuram atunci de ea, si bolnavi si sanatosi, ca asta meritam. Iar cei care pleaca afara si reusesc sa se realizeze in profesia lor ar fi timpul sa inteleaga ca ar fi mai bine sa serveasca in continuare profesia asta, atit cit pot, decit sa piarda timpul cu tot felul de iluzii patriotice. Pina la urma, ei au o datorie fata de bolnavii de pretutindeni, nu numai pentru cei din tara asta, care n-a stiut cum sa-i faca mai bine sa plece.
  in al doilea rind: bun, si-au dat demisia si nu vor sa si-o retraga. Atunci, ce-au mai cautat sa discute cu Firea? Si mai ales, sa discute despre ce? Credea cineva ca toapa aia nu stia care era situatia de acolo si nu s-a facut tot cu incuviintarea ei? De ce trebuia sa dea ocazia creaturii respective, primarul pe care-l merita pe deplin orasul asta, asa cum i-a meritat pe toti pe care i-a avut pina acum, sa-si perieze inca un pic imaginea? Cit de proasta este individa s-a vazut si din cum s-a napustit sa publice pozele cu ea discutind cu doctorii, dar nu cred ca-si mai facea nimeni iluzii cu privire la capacitatea dinsei. SI atunci, de ce sa te murdaresti vorbind cu un asemenea specimen despre nimic?
  • Like 3
 • Anon check icon
  Plecati, baieti, meritati mai mult.
  • Like 0
  • @ Anon
   Din pacate nu asta este solutia..tot timpul sa plece oamenii competenti care vor sa faca ceva in tara asta..trebuie o mica revolutie ca soparlele astea sa plece in masa din tara noastra.
   • Like 1
  • @ Alin Neacsu
   Anon check icon
   Este solutia cea mai buna pentru ei in primul rand. In plus de asta, poate odata si odata cei care tot voteaza aceiasi borfasi vor intelege in sfarsit de ce le pleaca prietenii si rudele si de ce incet-incet nu mai ramane nimeni competent in tara. Mica revolutie, sigur. Putem incepe de la urne.
   • Like 1
 • Acesta este 1 caz din sutele care exista in spitalele si centrele medicale din tara... foarte multe cadre medicale sunt nemultumite de conditiile mizere in care isi desfasoara activitatea..de lipsa de aparatura moderna si asa mai departe..ramanand la mana unui sistem bolnav din toate punctele de vedere..de altfel multi profesionisti desavarsiti din domeniul medical emigrand pe meleaguri "sanatoase" cu principii stricte si respectate. Performanta nu se face cu vorbe si promisiuni dna Firea..lasati pe cei capabili si dornici sa faca ceva bun in tara asta.
  • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult