Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Treziţi-vă! Pregătiţi-vă să aveţi cel puţin 10 cariere şi 40 de joburi!

La o conferință care a avut loc recent în cadrul Universității din St. Andrews (printre absolvenţii căreia se numără şi prințul William și ducesa de Cambridge), Rohit Talwar, directorul executiv al companiei Fast Futures a avertizat în faţa a 250 de directori ai celor mai bune licee din Marea Britanie că absolvenţii de azi ar trebui să se aştepte să muncească „până la vârsta de 100 de ani şi să aibă cel puţin 40 de joburi”.

Mai îngrijorător este faptul că, potrivit statisticilor, aproximativ 80% din meseriile existente în 2015 vor dispărea până în 2025, iar cele care vor apărea vor fi diferite față de tot ce am văzut până acum: „vom trăi mai mult şi nu vom mai munci la fel”, a conchis Talwar.

Aşadar, în acest context, cum ar putea România să își pregătească tinerii pentru piața muncii și pentru viitoarele profesii care nu fost inventate încă? Cum va putea economia României să prospere când se va confrunta cu dispariția meseriilor listate în Clasificarea Ocupaţiilor din România (COR).

Se conturează două măsuri imediate și urgente: 1) Renunțarea la redundantul COR, depășit și inutil, conceput în epoca comunistă pentru a servi unei economii planificate, dar care este încă folosit la elaborarea fişelor de post și a contractelor de muncă și care împiedică crearea de noi meserii, creativitatea la locul de muncă, exagerând importanţa diplomelor şi promovând supracalificarea pentru locurile de muncă; 2) Schimbarea atitudinii în ceea ce priveşte învățarea continuă și dezvoltarea profesională pe tot parcursul vieții active. În România, încă vedem educația și procesul de învățare ca fiind limitate la nivel preuniversitar și universitar. 

Educația este văzută ca fiind finită – fie ai o educație, fie nu o nu ai. Chiar și „trainingul” în sensul de dezvoltare profesională este văzut ca o povară de angajat, iar pentru el trebuie să plătească întotdeauna angajatorul. Conceptul că o persoană ar trebui să fie responsabilă pentru dezvoltarea sa educațională în afara instituțiilor școlare și a universităților nu este încă foarte răspândit – iar acest lucru trebuie să se schimbe. 

Nimeni nu se poate aștepta să aibă o viață profesională de succes schimbând 10 cariere și 40 de locuri de muncă doar pe baza unei diplome de liceu sau uneia de master. De asemenea, economia românească nu se poate aștepta să supraviețuiască bazându-se pe diplomele de ieri şi pe lista oficială a locurilor de muncă din perioada comunistă.

Au trecut deja 25 de ani de la căderea unei societăți și a unei economii centralizate fără să se întâmple nimic semnificativ în ceea ce priveşte reformarea practicilor de pe piaţa muncii.

În general, supraviețuirea economiei Uniunii Europene depinde de conștientizarea acestui lucru. Prin urmare, Cadrul Strategic pentru Cooperare Europeană în Domeniul Educației și Formării Profesionale stabilește o serie de obiective legate de participarea la învățarea continuă care urmează a fi realizate până în anul 2020 pentru grupul țintă cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani. Deloc surprinzător este faptul că țările scandinave s-au evidențiat între cele 28 de state membre UE şi Turcia, ajungând la un procent de 37% în Suedia, în timp ce România a zbate în partea de jos a clasamentului cu un procent de 1,3% din populație implicată în orice tip de educaţie sau formare după terminarea studiilor. Mai grav este faptul că procentul total al persoanelor implicate în orice formă de pregătire profesională în 2014 a fost de doar 8%, din nou cel mai slab dintre cele 28 de țări membre UE. Asta în timp ce în Germania a fost de 50%.

Au trecut deja 25 de ani de la căderea unei societăți și a unei economii centralizate fără să se întâmple nimic semnificativ în ceea ce priveşte reformarea practicilor de pe piaţa muncii.

Tinerii talentaţi ai actualei generaţii de absolvenți de liceu și de facultate nu mai au timp să aştepte astfel de schimbări. Şi nu o vor face. Iar aceasta este cea mai mare amenințare căreia trebuie să-i facă faţa România astăzi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Eu cred cåmi-o prindee bine


    • Like 0
  • Nunu San Nunu San check icon
    Intre titlu «Pregătiţi-vă să aveţi cel puţin 10 cariere şi 40 de joburi!» si continutul de la paragraful 6 :«Nimeni nu se poate aștepta să aibă o viață profesională de succes schimbând 10 cariere și 40 de locuri de muncă doar pe baza unei diplome de liceu sau uneia de master. » este o frantura de logica care face articolul sa para neserios! Sory!
    • Like 0
  • Am sa fiu putin mai drastic in a acuza toate guvernele pentru situatia creata in invatamint
    • Like 0
  • Exista persoane,sau mai exact un segment mare din populatia globului care se adapta perfec noilor cerinte;a fi mama inseamna implicit 1001 de joburi!A nu se uita acest adevar elementar.Femeile vor fi cele deja adaptate pentru inca cateva milenii.
    • Like 1
    • @ Bogdan Hasdeu
      Da, cred ca aveti dreptate....femeile insa au nevoie a fi degrevate de o parte a activitatilor casnice, care sunt mari consumatoare de timp, energie si buna dispozitie ( de care poate beneficia intreaga familie) ...aici asteptam implicarea voluntara a barbatilor
      • Like 2
    • @ Bogdan Hasdeu
      GS check icon
      De obicei femeile se adaptează mai repede și mai bine, dacă sunt lăsate să facă asta. Dar, citind un alt articol, mă gândesc că „job-ul” de mamă, mai ales în Europa, nu mai este (sau nu va mai fi) de actualitate. Pentru ce să faci copii, dacă mașinile vor lua locul oamenilor? Sau dacă îi faci, ai grijă să-i crești foarte inteligenți.
      https://republica.ro/al-treilea-val-ne-a-purtat-al-patrulea-ne-va-duce-la-fund?utm_source=newsletter&utm_medium=li4623_mi140231&utm_content=articol&utm_campaign=Al+treilea+val+ne-a+purtat.+Al+patrulea+ne+va+duce+la+fund%3F+%7C+CTP%3A+Sf.+Ghita&utm_term=li4623_mi140231_s46199
      • Like 2
  • articol-detergent pentru creier
    • Like 0
  • AM CITIT COMENTARIUL DL. OCTAVIAN UNGUREANU ȘI ȚIN SĂ SUBLINIEZ : CÎT TIMP AI INTERNET ȘI STI SĂ BUTONEZ . NU TREBUIE SĂ NE FACEM GRIJI . TINERII AU PRIORITATE . VORBA DL DOLPHI IANCULOVICI CARE ESTE IN ISRAEL . MEȚIONEAZĂ IN TUTORIALUL LUI.” SUNT FOARTE ULUIT DE TINERII CARE FAC INOVAȚII ȘI INVENȚII NOI PE TOATE PALEERELE DE CERCETARE . TEHNOLOGII NOI „, AȘA SUNĂ VIITORUL PENTRU TINERI . TINERETUL ESTE SPRE EVOLUȚIE ,CI NU SPRE INVOLUȚIE . ACESTA ESTE UN LUCRU BUN .
    • Like 1
  • Nici macar meseriile si/sau specializarile care fac parte din programa institutiilor de invatamant si formare din Romania de astazi nu sunt adaptate la nevoile pietei de munca contemporane. COR este o alta institutie birocratica inutila, niciun angajator nu are nevoie de forta de munca conforma cu o denumire "legala" dar are nevoie de oameni fie foarte specializati, fie cu multiple competente. In general, COMPETENTELE sunt cele pe care le cautam. Oricine are insa sansa sa isi cladeasca competente - prin educatie sau prin experienta. Insa competenta este ceva ce se actualizeaza oarecum de la sine si se adapteaza la cerintele jobului atunci cand persoana lucreaza - deci pentru cei care lucreaza si sunt constienti ca au nevoie de update-ul competentelor personale, nu va fi o problema sa se adapteze schimbarilor. Pentru cei (tineri) care acum se pregatesc pentru piata viitoare a muncii, trebuie ca cineva sa creeze oportunitati de formare si sa indice macar elementele competentelor de care va fi nevoie peste 10-15 ani. Asta presupune insa un sistem care sa aiba viziune, curaj si oameni inteligenti in componenta. Din punctul meu de vedere aproape imposibil in Romania, unde prapastia intre formatori si formati contine zeci de elemente - de la birocratie crunta pana la lipsa totala de viziune si implicare.
    • Like 2
    • @ Robert Lovin
      Poi depinde din ce punct de vedere privesti problema. "Scoala nu e adaptata nevoilor pietei muncii" ,(daca prin asta inseamna ce vor angajatorii atunci da ( ei vor joburi in general prost platite , daca se poate spre minim pe economie si in general necalificate) iar cele calificate cu sarcini cat mai multe , de stat peste program si eventual fara compensare materiala. Din punctul meu de vedere cred ca e bine ca scoala este orientata spre elev / student si acesta isi poate stabili viitoarea cariera iar daca nu gaseste debuseu pe piata locala a muncii e liber sa plece oriunde in lume spre a-si urma visul si cariera pentru ca parintii sunt platitori de taxe in tara si din banii lor se finanteaza invatamantul. Daca angajatorii doresc altceva ( in principiu negrii pe plantatie platiti cu minimul/economie) atunci sa umble la lefuri si sa creasca salariile pana se intalnesc cererea cu oferta si angajatii gasesc ceva interesant . Nu cred in masuri care sa duca salariul in jos doar ca angajatorilor sa le cada bine deal-ul pentru ca la preturile energiei/utilitatilor si alimentelor mai mari ca in Germania cu salarii romanesti nu veti tine angajatii in tara. Codul COR nu e o gaselnita comunista ci se refera la ce se incadreaza salariatul din punct de vedere legal conform contractului de munca. Asta e urmarit in principiu in situatiile juridice ( drept penal, dreptul muncii) pentru ca in cazurile de conflicte sau accidente de munca judecatorul stabileste pe baza a ceea ce e scris in respectivul contract nu in cazurile operative zilnice care sunt transmise de patron catre salariat ca sa fie executate ( ca sa fie adaptat cerintelor momentului cum ati descris in text ). In rest sunt de acord ca un salariat e bine sa urmeze cursuri si dupa angajare ( de multe ori sunt suportate de companii aceste cursuri pentru ca cresc productivitatea salariatului).
      • Like 0
  • Este adevărat acum nu peste ceva ani.Lucrez in multinationala conform co cod vor am vreo câteva meserii.Lacatus reparatii,fochist,stivuitorist,pompier,instalator,electromecanic supraveghere instalării.Parte din activitate este sub Iscir parte esta administrativ un fel de moasa camunala pentru tot administrativul fabricii.Activitatea plătită esta doar cea de lacatus celelalte sunt complectate la fisa postului luate abuziv in responsabilitate fără acoperire legala daca nu iti place poti sa iti dai demisia.Am lucrat afara in Germania nu se punea problema sa duci mai mult decât era încadrarea care era conforma cu contractul si cu fisa postului.In Romania ai cea mai mica incadrare sau cea sub studiile terminate daca mai ai calificari suplimentare si folosesti si zilnic o limba străină alta de limba nativa e gratis neplatit.Asta in timp ce dupa aproape 30 de ani da activitate ti se reproseaza ca trebuie sa te implici sa lucrezi in echipa sa iei si sarcinile de serviciu ale colegului care are concediu sau mai rau nu mai vine ca pleacă cu demisia.Daca pui si salarizarea de 350e parca iti vine sa pui de o revolta civica ca tu traiesti de la o luna la alta si nici vorba de luminita de la capătul tunelului ca politicul a zidit iesirea.
    • Like 1
  • Este adevărat acum nu peste ceva ani.Lucrez in multinationala conform co cod vor am vreo câteva meserii.Lacatus reparatii,fochist,stivuitorist,pompier,instalator,electromecanic supraveghere instalării.Parte din activitate este sub Iscir parte esta administrativ un fel de moasa camunala pentru tot administrativul fabricii.Activitatea plătită esta doar cea de lacatus celelalte sunt complectate la fisa postului luate abuziv in responsabilitate fără acoperire legala daca nu iti place poti sa iti dai demisia.Am lucrat afara in Germania nu se punea problema sa duci mai mult decât era încadrarea care era conforma cu contractul si cu fisa postului.In Romania ai cea mai mica incadrare sau cea sub studiile terminate daca mai ai calificari suplimentare si folosesti si zilnic o limba străină alta de limba nativa e gratis neplatit.Asta in timp ce dupa aproape 30 de ani da activitate ti se reproseaza ca trebuie sa te implici sa lucrezi in echipa sa iei si sarcinile de serviciu ale colegului care are concediu sau mai rau nu mai vine ca pleacă cu demisia.Daca pui si salarizarea de 350e parca iti vine sa pui de o revolta civica ca tu traiesti de la o luna la alta si nici vorba de luminita de la capătul tunelului ca politicul a zidit iesirea.
    • Like 0
  • Foarte util acest articol! E nevoie să descriem aceste schimbări de paradigmă cât mai mult, și cât mai des și să vorbim despre ele pe toate canalele, pentru a putea produce modificările de mentalitate. Avansul tehnologic cască între generații o prăpastie mult mai abruptă și mai largă decât, poate, cele dintre generații din alte epoci. Cei care au scris COR au fost crescuți și educați într-o epocă în care importantă era expertiza într-un domeniu cât mai îngust și mai bine delimitat, pentru a le asigura maximul de competitivitate. Cei cărora li se aplică legile astăzi cresc și sunt educați sub un bombardament informațional fără precedent în istoria omenirii, pentru ei competitivitatea însemnând cu totul altceva: capacitatea de adaptare extrem de rapidă la nou. La nivel social în România toată această schimbare de paradigmă se aplică pe o generație a decrețeilor - cea mai numeroasă generație a României - care a ajuns astăzi la vârsta de 40 de ani, și pe generația copiilor lor, care ies acum proaspeți în câmpul muncii, dar mult mai puțini la număr. Toți sunt nevoiți să se adapteze rapid la schimbări, acceptând să lucreze pe posturi definite șchiop, conform COR, pe contracte de muncă toate identice în întreaga Românie, în condițiile în care joburile sunt atât de diferite... Diferența dintre ce scrie pe hârtia contractului de muncă și în fișa postului și ceea ce facem fiecare dintre noi în realitate la locul de muncă astăzi în România, este un exemplu al modului de funcționare mentală a fiecărui individ și al întregii societăți. La fel tratăm și legile și orice altceva: un lcru e scris pe hărtie, și cu totul altceva se întâmplă în realitate. Ar putea fi acesta un punct de pornire al reformei în țara noastră: contractul de muncă - să descrie întocmai realitatea locului de muncă și a activității omului, să cuprindă integral toate înțelegerile dintre patron și anagajat, indiferent câte pagini de înțelegeri s-ar aduna, fără restricții impuse de formalismul bazat pe numărul fix de articole impus de inspectoratul de muncă. Și să se aplice în realitate întocmai și exclusiv ceea ce e scris în contractul de muncă, și orice modificare care apare în realitate să fie imediat scrisă. Am începe să citim atunci cu mult mai multă atenție orice alte documente care ni s-ar întâmpla în fața ochilor de-a lungul vieții. Contractul fiind legea dintre părțile lui, am deveni mai respectuoși față de toate legile scrise. Am putea găsi o variantă de promovare a onestității în România, pornind de la contractul de muncă.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult
sound-bars icon