Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Când vă resping la interviul de job, gândiți-vă la pățania inginerului „trântit” pentru că n-avea cont de Facebook

Interviu job

Sunt convins că foarte mulți dintre voi ați fost la interviuri și că multe v-au lăsat un gust amar. Ați simțit din primele clipe că intervievatorul avea, poate, o atitudine ușor arogantă sau habar n-avea de domeniul în care ați fost recrutat pentru interviu.

Nu-i păsa, practic, de persoana din fața lor, ci de abilități, cunoștințe, competențe etc.

Un recrutor bun este, în primul rând, un fin psiholog, care nu vă va întreba niciodată de ce ați plecat de la ultimul loc de muncă. El va afla răspunsul la această întrebare stând de vorbă cu dvs. fără să v-o adreseze direct. Dialogul între un recrutor și intervievat ar trebui să fie o discuție amicală în care primul este curios de experiențele, personalitatea, trăirile dvs.

Un om inteligent se poate schimba ușor. Un spălat pe creier, mai greu. Voi nu trebuie să fiți Charlie Chaplin în Timpuri Noi lucrând la bandă și nici cel care vă angajează nu trebuie să fie Scrooge din Poveste de Crăciun. Amintiți-vă mereu că cineva vă va oferi o slujbă doar dacă aduceți plusvaloare. Nimeni nu e obligat să vă dea o slujbă doar pentru că ați terminat o facultate sau două.

În UK, am cunoscut un tip foarte interesant care lucra ca recepționer de zi la un hotel din Chelsea. Omul terminase Royal Drama School, un fel de UNATC. Putea să recite din Shakespeare câteva ore neîntrerupt, de la Richard al III-lea, la Hamlet, Romeo și Cezar. Cu toate astea, cât am stat eu acolo, nu reușise să obțină probe decât pentru reclame la pastă de dinți și anvelope. Am rămas profund impresionat de stăruința cu care mergea la toate castingurile, zi de zi. L-am întrebat cât o s-o mai țină așa. Mi-a răspuns zâmbind: „Până voi reuși.”

Rafa Benitez este un antrenor spaniol de fotbal. A avut rezultate bune, foarte bune și mari eșecuri, printre care cel mai răsunător cu Real Madrid. Puțini știu că după ce a terminat școala de antrenoriat, a fost o vreme, chelner. Asta până când a găsit primul angajament în domeniul său de specialitate.

Există oameni foarte valoroși care la un interviu ori nu sunt înțeleși, ori poate nu reușesc în 5-10 minute să explice, cu adevărat, ce pot face. Asta pentru că intervievatorul n-a avut răbdare. Nu de puține ori s-a întâmplat ca refuzatul să fie angajat la aceeași companie sau la alta după ce a fost ascultat cu atenție de un recrutor profesionist.

Există o firmă mare în România care produce toate ambalajele de aluminiu pentru sucuri, bere etc. La un moment dat, un inginer foarte bun a fost la un interviu. N-a primit niciun răspuns. Printr-o serie de conjuncturi, a ajuns la reprezentanța din Germania. L-au angajat pe loc. În Germania, l-au întrebat de ce n-a candidat la un post și la filiala din România. A spus că a făcut treaba asta, dar n-a primit niciun răspuns. Când filiala din Germania a contactat-o pe cea din România și a întrebat-o cum a putut să-i scape un om de valoare, HR-ul a răspuns halucinant: „Nu avea profil pe Facebook și cont pe Linkedin.”

Pare incredibil, nu-i așa ? Dar ăsta este adevărul. Așa că nu dezarmați. Cineva, la un moment dat, vă va asculta cu atenție, va înțelege cine sunteți și vă va acorda șansa de a demonstra ce puteți face. Baftă!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • karla check icon
    Se intampla si la case mari. In Belgia, de exemplu, daca n-ai profil pe Linkedin si daca n-ai doctorat in nu stiu care domeniu + un masterat intr-un domeniu de nisa+experienta de 20 de ani cu anumite tehnologii +limbile franceza, flamanda, engleza vorbite fluent (mai ales flamanda), nu primesti postul. Uneori te intrebi pentru ce au mai scos la concurs acel post. Unii spun ca prin aceste anunturi vaneaza anumite persoane de la anumite companii concurente, insa nu cred deoarece majoritatea anunturilor contin aceste cerinte. O lume autista si absurda tipic vest europeana. God bless America!
    • Like 1
    • @ karla
      Serios?
      Cunosc peste 100 de persoane ce stiu doar engleza si nici aia fluent, multi nu au masterate, doar 5 persoane din jur au doctorat, ba cunosc unu ce vine din homeschooling!, si chiar cei sub 30 de ani ce au joburi ok. Da, unii au lucrat stagiari (platit sau nu) pana au prins experienta, multi lucreaza din liceu, mai toti au lucrat in facultate part time-uri, asa ca au experienta de scris in CV si demonstrat. Ba mai mult, Belgia are un sistem de cursuri pt persoanele in curs de calificare ce presupun nu doar studiu ci si practica in firme si nu de putine ori firmele unde au facut practica i-a angajat, agentii ce se ocupa de stagii/integrare/joburu interim etc. Belgia are o acuta lipsa de forta de munca, ofera cursuri gratuite de limba (flamanda), asa ca doar cine nu vrea sa gasesca de munca nu gaseste.

      (am 8 ani de lucru neintrerupt in BE ca inginer).
      • Like 2
    • @ Claudia Olteanu
      karla check icon
      Serios? Cred ca vorbim de joburi diferite aici. Daca va referiti la titre service este altceva. Eu ma refeream la joburi inalt calificate, in corporatii mari internationale unde teoretic n-ai nevoie sa latri flamanda, deoarece sedintele se tin in engleza, insa, doar pentru ca ai colegi flamanzi, trebuie sa vorbesti limba. Pe mine nu ma priveste pentru ca lucrez pentru institutii, insa am amici cu doctorat care vorbesc fluent franceza si engleza si nu sunt acceptati. Si nu vorbesc de amici romani, ci de straini din alte state membre. Cum va explicati asta?
      • Like 0
    • @ karla
      Tu ziceai de doctorate.
      Eu zic de joburi in institutii, in cercetare, la comisie, Parlament sau Nato, in firmele flamande sunt multe joburi unde engleza ajunge. In alea francofone nu stiu, ma astept sa scrie documentele si rapoartele in franceza deci sa fie nevoie de fr, dar romanii aici sunt evaluati la un nivel destul de bun de franceza. Altfel dupa un an nu arata ca a invatat flamanda /franceza limba dorita la nivel de discutie, evident ca e lenes si nu isi da interesul (si chiar am care nu au nevoie - ingineria e in engl pt toti). Cu drag laud colegii de birou flamanzi ce m-au ajutat cu orice ocazie sa invat/evoluez la invatat limba,
      Altfel in jurul meu toti ce si-au cautat job au si gasit. Nu erau suficient de calificati? -> si-au gasit joburi marunte si in cateva luni pana au invatat limba sa se descurce si sa aplice la orice job conform calificarii. TOTI. Si prietenii din jur sunt cu studii universitare. Probabil avea mamaia dreptate cu vorba ei "cine se aseamana se aduna".
      • Like 1
  • golan check icon
    Ai luat mai mult cazurile extreme in calcul. Dar se intampla si in situatii mai banale. Vin la interviu 10 oameni, din care doar 3 se si potrivesc pentru pozitia scoasa la interviu, dar nu puteam sa-i departajam obiectiv. Niciunul nu era stralucit, aveau 1-2 ani de experienta si au fost mai activi la interviu decat altii cu 3-4 ani si tehnic aveau minimul de cunostinte necesare, in timp ce la restul candidatilor aveam semne mari de intrebare. Alegerea a fost facuta in functie de instinctul viitorului sau sef, si-a pus intrebarea cu care se va intelege mai bine si mai usor? HR-ul nu putea sa le spuna: stiti, va potriviti cu cerintele pozitiei, dar nu va alegem fiindca viitorul vostru sef crede ca s-ar intelege mai bine cu un alt candidat, nu ar fi fost corect fata de ei. Le-a fost trimis doar un email generic. Sunt cazuri in care HR-ul uita sa raspunda. S-a intamplat unor persoane recomandate de mine sau colegi de echipa. Nu le pot gasi scuze pentru asta, exista explicatii obiectiva, dar nu le scuza lipsa de organizare. Tot ce trebuie sa stie un candidat atunci cand nu i se raspunde este ca s-ar putea sa i fie mai bine in alta parte decat undeva unde nu i sunt recunoscute meritele, poate chiar un alt departament in cadrul aceleiasi companii, daca nu are o reputatie proasta.
    • Like 1
  • Felicitari pentru articol: interesant si motivant.
    Multi am avut experienta intervourilot ratate din cauza...recrutorilor slabi.
    Clisee importate din america si citite de pe hirtie, restu` nu mai conteaza: au mai bifat o actiune. :(
    • Like 0
  • Poate citeste si dl. Pana, cine stie!? Poate intelege pina la urma si termina cu figurile alea de 2 lei vechi gen "cit e TVA din 100 de lei?".
    • Like 1
  • Absolut peste tot te intreaba de ce ai plecat sau vrei sa pleci de la munca, deci iti dai seama din prima cu cine ai de-a face. Si intr-adevar, daca te duci pe ceva specializat, te trezesti ca persoana din fata ta habar nu are despre domeniu si tu degeaba vorbesti. Ca sa nu mai zic la joburile de la buget, unde primesc aia de la HR o lista de intrebari standard de la minister care de multe ori nu au legatura cu jobul.
    Dar sa fim seriosi,nimic din astea nu conteaza daca ai pile.
    • Like 6
  • Sunt profund dezamagita de rezultatul alegerilor locale, in special din Bucuresti....se vede treaba ca romanii s-au obisnuit atat de mult cu coruptia, minciuna, jaful banului public, distrugerea valorilor nationale si indobitocirea maselor cu promisiuni extraterestre pe care numai niste retardati ar putea sa le mai creada etc...incat pur si simplu nu mai vor nici o schimbare a sistemului care ne-a coborat sub nivelul marii dpdv economic, social si politic. Ca membra in comisia electorala a unei circumscriptii din Bucuresti, am avut ocazia sa iau in mod direct "pulsul" alegatorilor si sa le surprind starea de spirit. Astfel, majoritatea alegatorilor a fost reprezentata de persoane varstnice care au venit mai mult din dorinta de a se achita de o datorie civica decat din dorinta de a schimba ceva...comentariile lor erau de genul: "maica, toti fura, asa ca ce rost are sa-i votam pe altii? macar astia care sunt la putere au ros destul din ciolan, daca vin altii sunt mai hamesiti si o sa fure mai mult"...din pacate, asta este mentalitatea care ne tine captivi in sistemul mafiot din care nu mai reusim sa scoatem capul dupa „puciul” din 1989.
    Suntem asaltati zilnic cu stiri-bomba de noi cazuri de coruptie din ce in ce mai grave, care nu mai atenteaza doar la banul public ci la insasi existenta noastra fizica, punandu-ne in mod real si concret viata in pericol !!! In aceste conditii, nu inteleg atitudinea indolenta a tinerilor care mai degraba s-ar duce la un concert de muzica pop decat sa voteze un primar care ne va conduce destinele timp de 4 ani...oare toti acesti tineri care au ales nepasarea in loc de implicare, intentioneaza sa plece din tara in speranta unei vieti mai bune si de aceea nu mai dau 2 bani pe alegeri??? de ce nu inteleg o data pt totdeauna ca putem spera si aici la o viata mai buna daca facem un lucru pe cat de simplu pe atat de important: sa VOTAM!!! O data la 4-5 ani avem sansa sa schimbam un putregai care altfel va prinde radacini atat de adanci incat va fi aproape imposibil sa mai scapam de el.
    Remember cazul Colectiv: a fost putina agitatie atunci, dupa care s-a asternut linistea...este de-a dreptul halucinant tupeul primarului corupt Piedone care si-a depus din nou candidatura la sect 4!!! Si culmea este ca a avut si are in continuare sustinatori care il ridica in slavi! In mod sigur acestia nu au rude/cunostinte/prieteni/colegi care au pierit sau au fost mutilati pe viata in acel dezastru...nici eu nu am, dar constiinta nu m-ar fi lasat sa sustin un individ care a pus mai presus de lege interesele personale, ceea ce a condus la un dezastru care a ucis si desfigurat pe viata sute de nevinovati...sansa sectorului 4 a fost ca justitia l-a impiedicat sa mai candideze, altfel ar fi castigat sigur, asa cum au castigat si in tara unii primari certati cu legea sau cu bunul simt. Mentalitatea paguboasa a milioanelor de romani carora ori le e lene sa vina la vot, ori voteaza tot cu coruptii, este urmatoarea: "de ce sa ma spal pe dinti ca tot nu ma pupa nimeni???”
    PAI DE-AIA NU TE PUPA NIMENI!!!! Cu o asemenea „filozofie”, nu vom reusi in vecii vecilor sa iesim din cercul vicios in care ne invartim de un sfert de secol!!!! Vom ramane cu aceiasi corupti la conducerea tarii si in structurile locale, ne vom lamenta in continuare „ce prost traim”, ii vom injura in continuare pe guvernanti/parlamentari/presedinte, vom pierde in continuare „creierele” si „talentele” = valorile Romaniei, care vor alege calea pribegiei in tari unde vor fi apreciate...etc. Intr-un poem din vremea lui Ceausescu se spunea „viitor de aur tara noastra are”...acum nu putem spune decat „viitor de rahat tara noastra are”...
    Ne meritam soarta cu varf si indesat!!! Mereu ne uitam peste gard la vecinii nostri din UE si ravnim la viata lor, dar ce facem ca sa avem si noi un trai pe care sa-l invidieze altii ?? NIMIC! Asteptam minuni de la Dumnezeu! Am tot avut scuza ca am trait 50 ani in comunism, dar de 27 ani traim in democratie, pe care insa nu stim s-o apreciem si, mai rau, nu stim cum s-o exploatam in folosul nostru...au stiut insa unii smecheri pe care tot noi i-am cocotat in fruntea tarii, de unde acum ne privesc sfidatori ca pe niste milogi care cersesc o bucata de paine si pe care ii baga in seama doar o data la 4-5 ani, facandu-le promisiuni peste promisiuni, disperati sa mai roada inca un mandat din ciolanul descarnat deja.
    Dupa cum au evoluat/evolueaza lucrurile in Romania dupa 1989, viitorul nostru este in Africa, nu in UE! Am ajuns servitori in tara noastra, spoliata de bogatiile naturale, cu o agricultura rudimentara si o industrie pusa la pamant, cu oameni saraci, literalmente muritori de foame, cu bolnavi ucisi de nepasarea medicilor sau de un sistem sanitar putred, criminal si incapabil sa se reorganizeze eficient in folosul oamenilor, cu cea mai ridicata mortalitate materna, infantila si cauzata de cancerul uterin, cu locuri „fruntase” si la alte boli cauzate de saracie si lipsa educatiei, cu cea mai scazuta speranta de viata din Europa, cu legi proaste si inaplicabile care ii favorizeaza doar pe corupti, evazionisti, hoti, puturosi, mafioti, care incurajeaza nemunca si inmultirea plosnitelor care se tanguie apoi pe la Maruta, Simona Gherghe si Madalin Ionescu in ce conditii mizere traiesc cu cei 4-7-10 plozi ai lor, cu cele mai multe biserici, in loc de spitale si scoli, pe cap de locuitor din lume, cu cei mai multi analfabeti din Europa, cu sate parca desprinse din evul mediu, cu cele mai mari discrepante sociale si economice din Europa, etc....si as mai avea multe de scris, dar va las pe dv, stimati cititori, sa completati articolul.
    Avem insa si ceva din belsug, cu care iesim tantos la inaintare cand cineva ne critica si ne pune la zid: mandria nationala!! Nu conteaza daca criticul are sau nu dreptate, noi suntem romani , noi suntem aici pe veci stapani )) Adica o capra raioasa dar cu coada tot pe sus !!!
    Poate ca rezultatele acestor alegeri vor fi un semnal de alarma pt urmatoarele alegeri din toamna –eu cel putin asa sper...sau poate ca nu. Dar....speranta moare ultima!!!
    • Like 3
    • @ Daniela Tudose
      A
      • Like 0
    • @ Daniela Tudose
      Din toată polologhia asta, se leagă ceva de articolul la care ai comentat? Nasol cu frustrările astea, nu mai vedem pădurea de ele! :))
      • Like 1
  • Of.... din păcate aşa e. Am avut neplăcerea să asist la un eveniment asemănător. Un fost coleg avea de ales între ultimele 2 cele mai bune candidate pentru un post şi a apelat la facebook. Deşi dpdv al cunostintelor una dintre fete era puțin (doar puțin) mai sus decât cealaltă, a fost eliminată pentru că la imaginea de copertă avea o fotografie de la mare şi era îmbrăcată în costum de baie. Deşi fotografia era facută de la jumătate în sus, iar costumul era unul decent (nu minuscul sau ostentativ), candidata a fost respinsă pe motiv ca "nu inspiră încredere o persoană care pune astfel de poze". Printre celelalte fotografii mai avea una făcută la sală în pantaloni scurți şi top. Trebuie să mai mentionez faptul că recruiterul are o religie minoritară, destul de restrictivă, dar, cu toate astea, majoritatea bancurilor pe care le spune (îi plac mult bancurile) sunt cu tentă sexuală. Cealaltă candidată avea doar vreo 3 poze de la logodnă şi mai era şi de aceeași etnie ca recruiterul (sper că, totuşi, nu ăsta a fost adevăratul motiv pentru care a ales-o).
    • Like 2
    • @ Mihaela Nagăl
      Ba, bine că nu !
      Te-ar surprinde să afli că în Occident, acolo unde sunt mulți imigranți, singurul criteriu de departajare este ăsta.
      • Like 0
  • Am deja 10 ani de cand am trecut prin 'furcile caudine', a cautarii unui loc de munca in Romania. Am patit exact ca si exponentul reportajului dumneavoastra.
    Cred ca la capitolul pregatirii celor din HR, stam(ca tara) foarte prost. Toti folosesc aceleasi clisee, exact cum bine ati punctat.
    Acum lucrez in strainatate, intr-un job sub nivelul meu de pregatire. Dar mai bine platit decat daca as fi incadrat conform studiilor, in tara. Si ca mine sunt foarte multi.
    • Like 1
    • @ Emilian Sava
      Nimic nu e întîmplător. Zilele astea ne minunăm și căinăm a 20a oară de rezultatele de la bac. Școala românească pregătește papagali, de asta peste tot, incl. la HR, ai să găsești în majoritate papagali.
      • Like 1
  • Valentin check icon
    Intotdeauna mi-a placut intrebarea 'unde te vezi peste 10 ani?' Pai cum unde? In locul sefului!!!
    • Like 7
  • eu am avut impresia ca unele hr-iste fac in mod special sa caute cat mai putin un om, ce daca nu e potrivit, ce daca va pleca in 6-8 luni: vor avea IAR de munca si de angajat pe cineva peste 6-8 luni. Cea mai amuzanta intrebare de la interviuri: sa intrebi un it-ist unde te vezi peste 5-10 ani :)))) (cand tehnologia zboara de la an la an si nu stim nici ce va fi peste 2 ani)
    • Like 10
    • @ Claudia Olteanu
      GENIAL!!
      "ce daca nu e potrivit, ce daca va pleca in 6-8 luni: vor avea IAR de munca si de angajat pe cineva peste 6-8 luni."
      Exact ca firmele ce repara prost strada, dupa numai trei luni asfaltul se dizolva si reapar gropi in carosabil: asa vin din nou si mai asfalteaza o dat, pe alti bani! Daca faceau o treba excelente, si asfaltul tinea zece ani, ar fi murit de foame ...
      • Like 1
    • @ Cristian M Ioan
      Sau făceau autostrăzi suspendate în China! ;) Dacă ești bun, nu mori de foame.
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
sound-bars icon