Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Procedura de amânare la plată a ratelor la bănci. Cine și cum beneficiază de această facilitate. Normele au fost publicate în Monitorul Oficial

plati online - Foto Sciencephoto / Profimedia

Foto Sciencephoto / Profimedia

Prin OUG nr. 37/2020 publicată în Monitorul Oficial din 30.03.2020 a fost adoptată procedura de amânare la plată a ratelor datorate către instituții financiare, respectiv către societății de leasing. Au această posibilitate persoanele fizice, respectiv persoane juridice – societăți la care veniturile sau încasările sunt afectate de pandemia COVID-19.

Debitorul interesat va transmite către instituția financiară sau către societatea de leasing o cerere în termen de 45 zile de la publicarea OUG nr. 37/2020, cel mai târziu până în data de 14 mai 2020.

Ordonanța stabilește că persoanele fizice la care veniturile proprii sau ale familiei au fost afectate de pandemia de COVID-19 pot solicita amânarea ratelor pe o perioadă de pana la 9 luni de zile (8 luni au mai rămas până la finele anului), dar nu mai târziu de 31 decembrie.

Legiuitorul enumeră, dar fără a limita, cauzele prezumate a afecta veniturile, cum sunt:

  • Intrarea debitorului sau a unui membru de familie în șomaj tehnic;
  • Reducerea salariului debitorului sau a unui membru de familie;
  • Plasarea debitorului în carantină sau în izolare;
  • Îmbolnăvirea cu COVID-19.
  • Prin membrii de familie înțelegem: soț, soție, părinți și copii care se gospodăresc împreună.

Creditorul are obligația să soluționeze prin aprobare sau respingere cererea debitorului în termen de maxim 15 zile. În cazul în care se aprobă cererea debitorului, instituția financiară comunică letric sau prin poșta electronică numărul de rate solicitate de debitor. Legiuitorul precizează că nu vor fi semnate acte adiționale, iar noul grafic de rambursare va fi comunicat debitorului în termen de 30 de zile de la primirea solicitării.

De reținut: și ratele aprobate în programul prima casă fac obiectul prelungirii. În acest caz, durata de acordare a împrumutului se prelungește cu perioada de suspendare a plății ratelor.

Beneficiază de facilitatea amânării platelor și persoanele fizice ce desfășoară activități independente, respectiv profesii libere, indiferent de legea de organizare a profesiei.

Persoanele juridice – societățile beneficiază de amânarea ratelor dacă dețin certificatul de situații de urgență. Acest certificat de situații de urgență se poate elibera dacă nivelul veniturilor sau nivelul încasărilor din luna martie 2020 este mai mic cu minim 25% decât media aferentă lunilor ianuarie și februarie. Se impune ca aceste societăți să nu fie în insolvență la data solicitării amânării ratelor.

Citiți și :

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult