Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Procedura de amânare la plată a ratelor la bănci. Cine și cum beneficiază de această facilitate. Normele au fost publicate în Monitorul Oficial

plati online - Foto Sciencephoto / Profimedia

Foto Sciencephoto / Profimedia

Prin OUG nr. 37/2020 publicată în Monitorul Oficial din 30.03.2020 a fost adoptată procedura de amânare la plată a ratelor datorate către instituții financiare, respectiv către societății de leasing. Au această posibilitate persoanele fizice, respectiv persoane juridice – societăți la care veniturile sau încasările sunt afectate de pandemia COVID-19.

Debitorul interesat va transmite către instituția financiară sau către societatea de leasing o cerere în termen de 45 zile de la publicarea OUG nr. 37/2020, cel mai târziu până în data de 14 mai 2020.

Ordonanța stabilește că persoanele fizice la care veniturile proprii sau ale familiei au fost afectate de pandemia de COVID-19 pot solicita amânarea ratelor pe o perioadă de pana la 9 luni de zile (8 luni au mai rămas până la finele anului), dar nu mai târziu de 31 decembrie.

Legiuitorul enumeră, dar fără a limita, cauzele prezumate a afecta veniturile, cum sunt:

  • Intrarea debitorului sau a unui membru de familie în șomaj tehnic;
  • Reducerea salariului debitorului sau a unui membru de familie;
  • Plasarea debitorului în carantină sau în izolare;
  • Îmbolnăvirea cu COVID-19.
  • Prin membrii de familie înțelegem: soț, soție, părinți și copii care se gospodăresc împreună.

Creditorul are obligația să soluționeze prin aprobare sau respingere cererea debitorului în termen de maxim 15 zile. În cazul în care se aprobă cererea debitorului, instituția financiară comunică letric sau prin poșta electronică numărul de rate solicitate de debitor. Legiuitorul precizează că nu vor fi semnate acte adiționale, iar noul grafic de rambursare va fi comunicat debitorului în termen de 30 de zile de la primirea solicitării.

De reținut: și ratele aprobate în programul prima casă fac obiectul prelungirii. În acest caz, durata de acordare a împrumutului se prelungește cu perioada de suspendare a plății ratelor.

Beneficiază de facilitatea amânării platelor și persoanele fizice ce desfășoară activități independente, respectiv profesii libere, indiferent de legea de organizare a profesiei.

Persoanele juridice – societățile beneficiază de amânarea ratelor dacă dețin certificatul de situații de urgență. Acest certificat de situații de urgență se poate elibera dacă nivelul veniturilor sau nivelul încasărilor din luna martie 2020 este mai mic cu minim 25% decât media aferentă lunilor ianuarie și februarie. Se impune ca aceste societăți să nu fie în insolvență la data solicitării amânării ratelor.

Citiți și :

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult