Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Cum vă protejați companiile în perioada de stare de urgență. Analiză: șomaj tehnic, contracte part time; concediu fără plată. Când amânați plățile

companie - coronavirus

Foto Guliver/Getty Images

În Monitorul Oficial au fost publicate legile privind șomajul tehnic și plata obligațiilor către stat în perioada de stare de urgență.

Mai jos fac analiza acestor legi și oportunitățile pe care le au companiile.

1. Șomaj tehnic suportat de stat

Pe perioada stării de urgență statul va plăti șomajul tehnic în sumă maximă de 4.072 lei brut / angajat ( adică 2.382 lei net / angajat), astfel:

  • Pentru toți angajații companiilor care au întrerupt activitatea total sau parțial pe perioada stării de urgență că urmare a deciziilor autorităților ( industria HoReCa, sportivă, divertisment). Aceste companii trebuie să dețină un certificat de situații de urgență emis de Ministerul Economiei.
  • Pentru maxim 75% din angajații companiilor care își reduc încasările lunare cu minim 25% față de media încasărilor din perioadă ianuarie – februarie 2020. 

2. Șomaj tehnic fără a solicita ajutorul statului

Angajatorii pot trimite angajații în șomaj tehnic fără a solicita acordul acestora.

În perioada de șomaj tehnic se plătește minim 75% din salariul brut al angajaților. Contribuțiile salariale se plătesc la valoarea indemnizațiilor de șomaj tehnic.

Deci angajatorul salvează cel mult 25% din costul salarial, chiar dacă angajații nu lucrează.

3. Contracte part time

Angajatorul trebuie să convingă angajații să treacă pe un contract de muncă part-time. Avantajul angajatorului este că va plăti salariile și contribuțiile salariale ajustate cu timpul de lucru.

Angajatorul poate să salveze o sumă mai mare de 25% din costul salarial ( cât este maximul la șomaj tehnic)

4. Concediul fără plată

Angajatorul poate discuta cu angajații să-și ia fiecare 1-2 săptămâni fără plată în fiecare lună.

Ca și în cazul contractului part time, avantajul angajatorului este că nu va plăti salarii și contribuțiile salariale pe perioada concediului fără plată.

Diferența față de contractul de muncă part time este că angajații rămân pe contract de muncă full time.

5. Când se plătesc obligațiile către stat în perioadă stării de urgență

Declarațiile fiscale se depun până la data de 25 martie. Datoriile către stat se pot achita fără penalități în termen de până la 30 de zile după data încetării stării de urgență

IMM-urile care au întrerupt activitatea total sau parțial pe perioada stării de urgență ca urmare a deciziilor autorităților ( industria HoReCa, sportivă, divertisment) vor putea amâna plata facturilor de: utilități, internet, chirie. dacă dețin un certificat de situații de urgență emis de Ministerul Economiei. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Buna ziua,
    Daca am in firma doar angajati cu part time le pot da somaj tehnic 75%? nu vreau sa solicit ajutorul de la stat
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult
text: Radu Georgescu / voce: Claudiu Pândaru
sound-bars icon