Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cum vă protejați companiile în perioada de stare de urgență. Analiză: șomaj tehnic, contracte part time; concediu fără plată. Când amânați plățile

companie - coronavirus

Foto Guliver/Getty Images

În Monitorul Oficial au fost publicate legile privind șomajul tehnic și plata obligațiilor către stat în perioada de stare de urgență.

Mai jos fac analiza acestor legi și oportunitățile pe care le au companiile.

1. Șomaj tehnic suportat de stat

Pe perioada stării de urgență statul va plăti șomajul tehnic în sumă maximă de 4.072 lei brut / angajat ( adică 2.382 lei net / angajat), astfel:

  • Pentru toți angajații companiilor care au întrerupt activitatea total sau parțial pe perioada stării de urgență că urmare a deciziilor autorităților ( industria HoReCa, sportivă, divertisment). Aceste companii trebuie să dețină un certificat de situații de urgență emis de Ministerul Economiei.
  • Pentru maxim 75% din angajații companiilor care își reduc încasările lunare cu minim 25% față de media încasărilor din perioadă ianuarie – februarie 2020. 

2. Șomaj tehnic fără a solicita ajutorul statului

Angajatorii pot trimite angajații în șomaj tehnic fără a solicita acordul acestora.

În perioada de șomaj tehnic se plătește minim 75% din salariul brut al angajaților. Contribuțiile salariale se plătesc la valoarea indemnizațiilor de șomaj tehnic.

Deci angajatorul salvează cel mult 25% din costul salarial, chiar dacă angajații nu lucrează.

3. Contracte part time

Angajatorul trebuie să convingă angajații să treacă pe un contract de muncă part-time. Avantajul angajatorului este că va plăti salariile și contribuțiile salariale ajustate cu timpul de lucru.

Angajatorul poate să salveze o sumă mai mare de 25% din costul salarial ( cât este maximul la șomaj tehnic)

4. Concediul fără plată

Angajatorul poate discuta cu angajații să-și ia fiecare 1-2 săptămâni fără plată în fiecare lună.

Ca și în cazul contractului part time, avantajul angajatorului este că nu va plăti salarii și contribuțiile salariale pe perioada concediului fără plată.

Diferența față de contractul de muncă part time este că angajații rămân pe contract de muncă full time.

5. Când se plătesc obligațiile către stat în perioadă stării de urgență

Declarațiile fiscale se depun până la data de 25 martie. Datoriile către stat se pot achita fără penalități în termen de până la 30 de zile după data încetării stării de urgență

IMM-urile care au întrerupt activitatea total sau parțial pe perioada stării de urgență ca urmare a deciziilor autorităților ( industria HoReCa, sportivă, divertisment) vor putea amâna plata facturilor de: utilități, internet, chirie. dacă dețin un certificat de situații de urgență emis de Ministerul Economiei. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Buna ziua,
    Daca am in firma doar angajati cu part time le pot da somaj tehnic 75%? nu vreau sa solicit ajutorul de la stat
    • Like 0


Îți recomandăm

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

e.on - energie

În viața de zi cu zi, când spunem energie, ne referim la lucrurile mici pe care le facem în mod uzual, fie că aprindem un bec, deschidem televizorul, gătim sau dăm drumul la centrală pentru a ne încălzi. Aceste acțiuni au devenit atât de uzuale, încât nu mai stăm să ne gândim cum a fost produsă energia respectivă - dacă vorbim despre energia electrică - sau de unde provine ea - dacă vorbim despre gazele naturale.

Citește mai mult
text: Radu Georgescu / voce: Claudiu Pândaru
sound-bars icon