Foto Guliver/Getty Images
În Monitorul Oficial au fost publicate legile privind șomajul tehnic și plata obligațiilor către stat în perioada de stare de urgență.
Mai jos fac analiza acestor legi și oportunitățile pe care le au companiile.
1. Șomaj tehnic suportat de stat
Pe perioada stării de urgență statul va plăti șomajul tehnic în sumă maximă de 4.072 lei brut / angajat ( adică 2.382 lei net / angajat), astfel:
- Pentru toți angajații companiilor care au întrerupt activitatea total sau parțial pe perioada stării de urgență că urmare a deciziilor autorităților ( industria HoReCa, sportivă, divertisment). Aceste companii trebuie să dețină un certificat de situații de urgență emis de Ministerul Economiei.
- Pentru maxim 75% din angajații companiilor care își reduc încasările lunare cu minim 25% față de media încasărilor din perioadă ianuarie – februarie 2020.
2. Șomaj tehnic fără a solicita ajutorul statului
Angajatorii pot trimite angajații în șomaj tehnic fără a solicita acordul acestora.
În perioada de șomaj tehnic se plătește minim 75% din salariul brut al angajaților. Contribuțiile salariale se plătesc la valoarea indemnizațiilor de șomaj tehnic.
Deci angajatorul salvează cel mult 25% din costul salarial, chiar dacă angajații nu lucrează.
3. Contracte part time
Angajatorul trebuie să convingă angajații să treacă pe un contract de muncă part-time. Avantajul angajatorului este că va plăti salariile și contribuțiile salariale ajustate cu timpul de lucru.
Angajatorul poate să salveze o sumă mai mare de 25% din costul salarial ( cât este maximul la șomaj tehnic)
4. Concediul fără plată
Angajatorul poate discuta cu angajații să-și ia fiecare 1-2 săptămâni fără plată în fiecare lună.
Ca și în cazul contractului part time, avantajul angajatorului este că nu va plăti salarii și contribuțiile salariale pe perioada concediului fără plată.
Diferența față de contractul de muncă part time este că angajații rămân pe contract de muncă full time.
5. Când se plătesc obligațiile către stat în perioadă stării de urgență
Declarațiile fiscale se depun până la data de 25 martie. Datoriile către stat se pot achita fără penalități în termen de până la 30 de zile după data încetării stării de urgență
IMM-urile care au întrerupt activitatea total sau parțial pe perioada stării de urgență ca urmare a deciziilor autorităților ( industria HoReCa, sportivă, divertisment) vor putea amâna plata facturilor de: utilități, internet, chirie. dacă dețin un certificat de situații de urgență emis de Ministerul Economiei.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Daca am in firma doar angajati cu part time le pot da somaj tehnic 75%? nu vreau sa solicit ajutorul de la stat