Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Sfat pentru cei cu dificultăți la plata ratelor la bănci: Negociați cu banca o perioadă de grație, singura metodă de a trece peste problemele financiare. Soluția dobândă la dobandă o va îngreuna și mai mult

banca ghiseu

Foto Guliver/Getty Images

Scriu această analiză din perspectiva unui om care a fost director financiar timp de 4 ani într-o instituție financiară ( un brand care este în top 20 branduri din lume).

În perioada 2009-2011 am implementat procedurile de înlesnire la plată pentru sute de mii de clienți care nu mai aveau posibilitatea să plătească ratele la bancă.

Din această perspectivă, pot să spun că metoda propusă de Guvern celor care au dificultăți să plătească ratele la bănci, de a capitaliza dobânda pentru ratele scadențe în următoarele luni, va face și mai grea situația financiară a acestora. Această metodă era ultima propusă de noi. 

Această metodă este foarte bună pentru bănci, deoarece dobânda pentru ratele scadențe în următoarele 9 luni se va capitaliza la soldul creditului. ( poate vă întrebați de ce sistemul bancar nu a comentat nimic)

Ce înseamnă lucrul acesta?

Pentru bancă aceste sume (dobânzile scadente) vor echivala cu sume de bani acordate clienților, care evident nu au fost acordate. Iar clienții vor plăti dobândă la o sumă pe care nu au primit-o (popular această metodă este denumită dobândă la dobândă). Cu alte cuvinte băncile vor încasa bani pentru ceva ce nu au acordat, iar clienții vor plăti bani pentru ceva ce nu au primit.

Pot să spun cum am ajutat noi clienții în perioada de criză 2009-2010. Am acordat perioadă de grație tuturor clienților care nu aveau posibilitatea să-și plătească ratele.

Perioada de grație înseamnă că scadențarul de rambursare se prelungește cu numărul de rate pentru care se oferă perioada de grație.

Din punct de vedere al profitabilității, banca nu pierde nimic. Veniturile băncilor se calculează cumulat pe perioada contractului de împrumut. Această metodă se numește randament al dobânzii ( în engleză yield).

Deci băncile vor avea profit pe contractele în perioada de garanție, chiar și în perioada când nu încasează ratele. Singura problemă este de cash flow, dar o bancă are surse de finanțare infinit mai mari decât o persoană fizică.

Scopul unei bănci este să-și ajute clienții, nu să le agraveze și mai mult dificultatea financiară.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Gabi check icon
    Da, de acord, măsura de „dobândă la dobândă” trebuie exclusă - pentru că nu e fair-play.
    Însă, neplata împrumuturilor pe o perioadă de mai multe luni va conduce la o lipsă de lichidităţi, băncile nu vor mai avea de unde să plătească salarii și dobânzi. Angajaţii băncilor au şi ei, la rândul lor de plătit chirii, facturi şi credite. La fel şi deponenţii.

    Băncile nu au bani proprii. Banii provin de la deponenţi. Orice pensionar cu un mic cont de depunere la termen este, de fapt, un mic investitor. Dacă băncile nu vor mai avea lichidităţi și nu vor mai putea face un profit rezonabil, atunci ele nu vor mai putea acorda nici măcar acea dobândă infimă de 0.3...0.5% pe care o acordă acum deponenţilor. În acel moment, deponenţii vor începe să-și retragă banii din bănci, lichidându-şi economiile.

    Veți presupune, probabil, că în acel caz băncile vor primi automat ajutoare financiare (bani) de la „banca-Mamă” din țara lor de baştină. Însă, nu uitați că această criză financiară este peste tot, nu doar la noi. Sunt slabe șanse ca „băncile-Mamă" să salveze sucursalele din țările unde populația este incitată şi susţinută prin decret de stat ca să nu respecte clauzele împrumuturilor. Ele vor prefera să închidă acele sucursale devenite neperformante. Așa cum s-a întâmplat după nesimţirea iscată cu „Darea în Plată”, sau criza din Cipru - unde bancomatele nu mai aveau bani, deși clienţii aveau bani în conturi.

    În concluzie, neplata împrumuturilor bancare nu este o soluție. Și nici neplata chiriilor - pentru că proprietarii au și ei facturi de plătit, la rândul lor. Naționalizarea proprietăţilor și a conturilor bancare s-a mai făcut pe timpul bolşevicilor, iar rezultatul a fost cel pe care-l știți deja, (comunism + dictatură).
    Poate mai sigur ar fi ca, înainte de toate, să fie imediat impozitate toate pensiile speciale (cele nebazate pe contributivitate), de asemeni salariile parlamentarilor, senatorilor şi a bugetarilor de lux.
    • Like 0
  • Si eu cred ca cea mai buna varianta pentru cei ce au dificultati in a achita ratele este aceea a negocierii directe cu creditorul. Noi, de exemplu ( OK, la nivel de mic IFN), am propus deja unora dintre debitori solutii personalizate care includ micsorarea dobanzii pe o perioada strict limitata si/sau inghetarea principalului cumulat cu micsorarea dobanzii. In varianta asta, noi ne asiguram ceva lichiditate iar debitorii taie din costuri in mod direct si imediat. Ceea ce vreau insa sa remarc fata de textul articolului este ca bancile (creditorii) fac intr-adevar profit, venitul este format din dobanda postata si nu incasata ( ca sa inteleaga si cei mai putin obisnuiti) dar treaba asta coroborata cu reglementarea noua conform careia nu se mai fac provizioane in cazul celor "scutiti" nu e chiar OK, nu ? Pentru ca daca nu fac provizioane, au profit mai mare iar asta inseamna de fapt impozit de 16% platit pe un impozit doar virtual. La asta se adauga si lipsa de lichiditate, situatie pe care bancile mici sau IFN-urile (mai ales cele independente) o vor gestiona foarte greu spre imposibil sau cu foarte mari costuri. Succes tuturor!
    • Like 0
  • O opinie cu care sunt perfect de acord. Nu cere nimeni bancilor sa piarda neaparat bani, dar intre ele si clientii lor onesti ar trebui sa existe un parteneriat. Pentru ca si ele vor avea nevoie de client cand acesta se va redresa.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult