Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„N-avem voie cu ceas, inele, brățări. Nu purtăm halate pentru că putem transmite infecțiile de la un pacient la altul” - medic român în UK

Într-un salon de spital este detectată o infecție nosocomială. Salonul este imediat închis. Incidentul este anunțat oficial în spital. Pe culoare apar anunțuri de avertizare. Dacă suni la centrala spitalului, un mesaj automat te pune în cunoștință de cauză. Vizitele din partea aparținătorilor sunt restricționate. Este declanșată o anchetă, se fac investigații pentru a vedea sursa și pentru limitarea răspândirii.

Este cam ce se întâmplă, pe scurt, într-un spital din Marea Britanie, în cazul apariției unor infecții nosocomiale.

Felicia Buruiană este unul dintre medicii români care a ales în urmă cu zece ani să meargă să profeseze în Marea Britanie. Medicul român care vorbește cinci limbi străine, are un doctorat și două diplome de master, așa cum a fost descrisă Felicia Buruiană de jurnaliștii de la The Guardian, a acceptat să vorbească, într-un interviu pentru Republica.ro, despre cum sunt gestionate acolo infecțiile nosocomiale, despre salariile medicilor și despre diferențele dintre cele două sisteme publice de sănătate.

Transparență totală în raportarea infecțiilor intraspitalicești

- Care sunt procedurile în cazul unor infecții intraspitalicești în spitalele din Marea Britanie?

- Niciun spital nu este steril. Infecțiile intraspitalicești sunt detectate și raportate. Dacă este o infecție intraspitalicească la nivel de salon, acel salon este închis și accesul restricționat. Dacă este la nivel de spital, o chestiune foarte gravă, spitalul are, de asemenea, un acces restricționat. Nu sunt cazuri foarte frecvente. De exemplu, o infecție cu noravirus, care se poate întâmpla într-un spital în fiecare an, este anunțată în mod oficial, sunt anunțuri pe pereți în spital. Când suni la centrala spitalului și vrei să fii transferat la un salon, de exemplu, primul mesaj este unul automat în care ți se comunică faptul că este infecție cu noravirus, urmat de un mesaj de genul vă rugăm ca numai câte o singură persoană să viziteze pe cel internat. Sau se spune „dacă suferiți de diaree sau vomă vă rugăm să nu veniți la spital”. Pacienții sunt izolați, salonul este închis, accesul este restricționat. Toate infecțiile intraspitalicești sunt raportate. Ca o paranteză, vă pot spune că într-o rezervă nu stau persoane cu un tratament special din punct de vedere social, VIP-uri, ci stau persoane cu grad de infecție ridicat, care trebuie izolate față de cei din jur.

„În spitale sunt dezifectanți pe toți pereții, pe coridoare, la intrarea în salon, la capul sau la picioarele patului pacientului”

- Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, confirma anul trecut că în România cazurile de infecţii nosocomiale sunt subraportate. În România ponderea infecțiilor din spitale este 1%, iar în Uniunea Europeană 5 - 15%. Care este situația în Marea Britanie?

- În Marea Britanie este o transparență totală când vine vorba de infecțiile nosocomiale. Sunt raportate. În plus, în fiecare an, fiecare practicant al medicinei, fie că este medic, asistent, moașă, trebuie să urmeze un training referitor la infecțiile intraspitalicești. Acolo sunt descrise inclusiv metodele în care medicul trebuie să se spele pe mâini înainte să consulte un pacient. Chiar și cei din afara spitalului, vizitatorii, sunt încurajați tot timpul să se dezinfecteze pe mâini înainte să ajungă la ruda respectivă. Sunt afișe, sunt instrucțiuni cum anume să te dezinfectezi pe mâini, sunt dezifectanți pe toți pereții, pe coridoare, la intrarea în salon, la capul sau la picioarele patului pacientului. Nu mai vorbesc de sălile de operații.

De ce nu poartă halate medicii din Marea Britanie. Cum sunt controlați medicii dacă s-au spălat pe mâini

- Ați simțit sau ați auzit vreodată acolo de probleme legate de compoziția dezinfectanților?

- Nu vă pot răspunde la această întrebare cu cea mai mare certitudine, întrucât nu dețin nicio dovadă în acest sens, însă experiența mea în această țară mă face să cred că nu sunt probleme cu substanțele dezinfectante. În cei zece ani de când sunt în Marea Britanie nu am auzit de un astfel de caz. În Marea Britanie medicii nu poartă halate. Poartă uniforme doar asistentele, moașele. Noi, medicii, avem hainele noastre de zi, dar o ținută decentă, nu în adidași și blugi. O ținută care să imprime respect. Purtăm ținutele albastre sau verzi când ne aflăm în sala de operație, sala de nașteri, serviciul de urgențe și terapie intensivă. Nu se iese în aceste ținute în afara spitalului și sunt spitale în care nu se poate merge nici până la cantină îmbrăcat în acest fel. Medicul trebuie să se schimbe în hainele sale, merge la cantină, se întoarce și se schimbă înapoi în ceea ce noi numim „scrubs”.

Înainte să vedem pacientul ne dezinfectăm pe mâini, după ce examinăm pacientul ne dezinfectăm din nou pe mâini, bluzele, cămășile sunt suflecate, până la cot. Nu se poartă ceas, nu se poartă inele și brățări, ni se dă voie doar cu verighetele. Tocmai din rațiuni de igienă. Halate nu se poartă pentru că se spune că se spală mai rar decât propriile haine și că prin halate se transmit infecțiile de la un pacient la altul. De asemenea, medicii bărbați nu poartă cravate pentru că se spune că atunci când te apleci cravata atinge pacientul. Medicii care totuși au cravată în momentul în care consultă un pacient trebuie să îndoaie cravata, să o bage în cămașă.

- Și dacă un medic nu se spală pe mâini înainte să consulte?

- La intervale regulate se fac audituri. Există o persoană desemnată, o asistentă să spunem, care merge în diferite saloane, stă într-un colț și notează dacă medicul s-a dezinfectat înainte să consulte pacientul din rezervă sau după ce l-a consultat. Nu știe neapărat numele persoanei, dar scrie ce grad are, dacă e medic, sau asistentă. Nu sunt foarte evidente aceste persoane. Dacă te uiți atent, vezi pe cineva cu o mapă în mână cum notează.

- Presupunând prin absurd că un astfel de caz cu dezinfectanți diluați ar fi fost descoperit în Marea Britanie, ce măsuri s-ar fi luat?

- În cazul unor incidente, cum se numesc astfel de cazuri, se începe un proces de investigație. În astfel de cazuri este înființată o comisie, se face un raport, sunt intervievate persoanele implicate, sunt sancționați vinovații. În funcție de gravitatea situației, unele persoane pot fi suspendate, nu se trece absolut nimic cu vederea.

- Care este relația dintre medici și reprezentanții medicali?

- De exemplu reprezentanții medicali în Marea Britanie nu merg cu un produs la un singur medic, cum tradițional știam că se întâmpla în România, acum nu știu dacă se mai întâmplă așa. Reprezentanții medicali încercau să îl determine pe acel medic să promoveze un anumit produs, iar în urma acestui lucru medicul avea anumite beneficii în bani, de exemplu. În Marea Britanie, când este promovat un produs sau un instrument, vine reprezentantul medical la spital în pauza de prânz, pentru cine poate să ia pauza de prânz, în general între ora 13.00 și 14.00. Se anunță la departament că vine un reprezentant, la acea sesiune merge cine are timp dintre cei din personalul medical. Reprezentantul medical prezintă medicamentul sau produsul, i se pun întrebări. El vine cu lunch, niște sandvișuri, biscuiți, sucuri, o cafea. Ulterior se decide în departament dacă să mergem mai departe sau nu, dacă să testăm respectivul produs sau nu.

Dacă medicul specialist are anumite avantaje, cum ar fi finanțarea participării sale la congrese, trebuie să le declare la sfârșit de an financiar, pentru a fi impozitate.

-Care ar fi principalele diferențe între sistemul public de sănătate din Marea Britanie și cel din România?

- Sunt enorme. Pentru mine a fost un șoc atunci când am început să lucrez acolo. Sistemul de sănătate din Marea Britanie este gratuit în adevăratul sens al cuvântului. Nu există asigurări de sănătate. Din salariu se reține un procentaj pentru ceea ce se numește National Insurance Number (NIN), procentaj pe care îl plătesc toți cei care lucrează. Acești bani ajung la bugetul de stat, iar din ei statul face investiții în autostrăzi, în spitale și altele. Nu sunt bani care reprezintă asigurarea medicală. Dacă o persoana nu plătește NIN nu înseamnă că nu are acces la sistemul public de sănătate. Există asigurări de sănătate pentru sistemul privat, facultative, pentru cei care doresc să se trateze în sistemul privat. Sistemul de sănătate public, National Health Service, (NHS), este foarte bine pus la punct, foarte bine dotat. Pacienții cu complicații din sistemul privat ajung tot în sistemul public de sănătate. Acolo toți oamenii sunt egali în drepturi, indiferent dacă cineva este pe beneficii sociale, sau este foarte bogat, este tratat absolut la fel. Timpii de așteptare sunt aceiași, tratamentul este același. Ai nevoie de un transplant hepatic, îl ai, indiferent cine ești, că vorbești engleza mai de rând sau mai elevat. Și este un lucru bun. Toți oamenii sunt tratați egal.

- Ce salariu poate primi un medic român care vine în Marea Britanie?

- Salariile în Marea Britanie sunt mult mai mari ca cele din România. Dar și costurile sunt mult mai mari, iar analiza trebuie facuta in acest context. Se poate avea o viață decentă, se poate pleca în vacanță în străinătate decent. Dar se muncește și extraordinar de mult. Directiva europeană spune maximum 48 de ore pe săptămână. Nu suntem plătiți pentru orele lucrate peste program. Gărzile nu sunt plătite separat, întra în programul planificat al tuturor medicilor, și există un procentaj la salariul de bază pentru orele antisociale lucrate. Acestea diferă de la specialitate la specialitate. Munca este foarte dură. Nu avem cameră de gardă, abia dacă putem să stăm pe scaun. Se muncește literalmente non stop, mai ales în gărzi. Gărzile sunt o nebunie. Noi considerăm, pe drept, că nu suntem suficient de bine plătiți pentru stresul la care suntem supuși. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Comentariu dedicat doamnei Felicia Buruiana.Draga Felicia,locuiesc de ceva timp in London si, din pacate,prima operatie am avut-o in 2010-spinal column, cervical 5-6,in 2012 mi-am rupt piciorul drept-tibial plateau,ceea ce a necesitat operatii multiple si 3 ani.Chiar dupa ce mi-au scos aparatul cu tije pentru rectificarea oaselor m-au anuntat ca am cancer laringian si fara operatie mai am cam 5 luni la dispozitie.M-au operat,mi-au scos glandele limfatice,laringele un muschi pe care l-au inlocuit cu unul de la umar de sub clavicula, mai tarziu mi-au pus o valva pentru a putea vorbi cat de cat,mi-au dat si aparat de ala electric dar cu care nu ma impac pentru ca prea' robotizeaza' vocea. Citostatice si tot tacamul.La control, rezultat pozitiv-nu mai am cancer la gat. La un control CT de rutina mi-au dat alta veste-accidental au descoperit un alt tip de cancer,la plamani de data asta neoperabil deoarece este extins. Tratament cu citostatice,supraveghere periodica permanenta. Acum de curand mi-au luat din nou un esantion pentru biopsie in vederea aplicarii unui tratament personalizat,P...nu stiu mai ce care am inteles ca nu se practica inca in Romania iar in vest este foarte scump.Am ajuns la ce voiam sa spun. Aici este aparatura performanta,medici,asistenti si ingrijitori care muncesc dedicati si cu profesionalism,si care nici nu se gandesc la 'plicuri'.Tot tratamentul, operatiile,medicamentele sunt prin NHS-pe intelesul tuturor,gratis.Draga Felicia,te rog sa povestesti mai multe despre cum decurg lucrurile aici in spitale,poate va citi cine trebuie si se va schimba ceva in bine si in tara unde platesti si tot esti lasat sa mori. Eu,cel putin,daca ar fi trebuit sa trec in Romania prin ce-am trecut(si inca mai am),eram mort de mult.Sistemul de aici are pornire mai inceata,dar odata porniti apoi se straduies sa te repare cat mai bine,fara sa tina seama de cost. Asa cum mi-a raspuns o data un doctor cand l-am intrebat de valoarea a ceva:'Pe noi nu ne intereseaza cat costa ceea ce primesti ci sa-ti acordam atentia,ingrijirea si medicatia cele mai bune pentru a te pune pe picioare.'. M-a lasat fara cuvinte.D-na Felicia, spune-mi te rog,daca citesti aceste randuri,la ce spital lucrezi,poate ne vom intalni vreodata. Eu frecventez Whipps Cross,Royal London si St.Bartholomew.Multumesc inca o data pentru putinul pe care l-ai povestit si d-nei Loredana Voiculescu pentru ca a publicat acestea.
    • Like 3
  • Lavinia check icon
    D-na editor Voiculescu, alte prietene prin uk nu aveti? de ne intoxicati cu parerile acesteia de mai sus??? DOAMNA DOCTOR, ati uitat sa ne spuneti DE CE V-ATI DUS LA SPITAL DE STAT, NEASIGURATA, V-ATI TRATAT SI NU ATI PLATIT???? DE CE ATI CHEMAT AMBULANTA PENTRU O DURERE IN UMAR!!!!!! a se vedea http://republica.ro/am-plecat-in-anglia-ca-medic-si-m-am-intors-in-romania-ca-pacient-zspitalul-romanesc-o-tragicomedie
    • Like 2
  • Lavinia check icon
    Iar aceasta doamna doctor!!!!! Imi este sila sa citesc ce mai zice, la ultimele ei pareri despre Romania a omis sa ne spuna niste lucruri. Cu ocazia aceasta, atasez acest link unde doamna doctor ne este datoare cu niste raspunsuri (a se vedea comenturile) http://republica.ro/am-plecat-in-anglia-ca-medic-si-m-am-intors-in-romania-ca-pacient-zspitalul-romanesc-o-tragicomedie
    • Like 0
  • De 10 ani doamna doctor a pierdut legatura cu Romania. Am si eu 7 in UK si vreau sa va zic ca NHS este de toata jena. Multi romani prefera sa isi ia bilet de avion si sa faca consultatie in Romania. Acum se stie ca in Romania un doctor bun castiga "bine" dar si serviciul oferit de dansul este unul de calitate. Probabil multi doctori nebagati in seama in Romania au ajuns afara sa isi faca o reputatie buna. Eu cred ca invatamantul universitar roman este inca la un nivel foarte bun, de unde si avem parte de doctori cu adevarat profesionisti care reusesc sa devina renumiti oriunde in lumea asta. Probabil doamna doctor este un exemplu bun. Acum la nivel de dotari, aparatura medicala spitalele din UK sunt mult peste spitalele de stat romanesti. Problema e cu staff-ul medical care nu este suficient numeric. Eu am asteptat cu baiatul de 18 luni temperatura 41 C peste 5 ore sa ne vada un doctor - Nigerian care in plus a pus si diagnostic gresit. A doua zii am fost la privat - £40 consultatia ( deci nu e f mult pt UK) si ni s-a rezolvat problema.
    NHS-UL are o gramada de probleme.
    Privind faptul ca este gratuit e o vrajala. Exemplu La 70.000 lire/an NINO - (taxe catre HMRC) platesti in jur la 30.000 (40%)din castigul tau. Daca nu lucrezi si stai pe social, da este gratuit.
    • Like 1
  • ....i-auzi , nu sunt platiti suplimentar , garzile sunt incluse in salariul de baza , nu au camere de garda , abia se asaza pe scaun , muncesc pe rupte...hhmm....cam ca la noi...
    • Like 1
  • Mda... Ma iertati, dar inainte si dupa ce consulti un pacient nu te dai cu sparc "dezinfectant" pe maini!!!! Nu!!!! Te speli frumusel cu apa si sapun!! Exista studii foarte bine puse la punct care spun foarte clar: sparcurile alea selecteaza bacterii foarte periculoase! Ca sa nu vorbim de bacili extrem de parsivi care nu sunt ucisi DECAT de solutii pe baza de clor, dar care pot fi foarte usor indepartati cu apa si sapun! ... :/ romane spala-te pe maini! Nu intra cand nu e program de vizita cu hainele de afara!!
    • Like 2
  • Belcin check icon
    DA ...dar medicii ...NU SUNT FUNCTIONARI PUBLICI...sa repet ?..nu sunt functionari publici.....restul este de inteles.
    • Like 0
  • check icon
    Mai ramanea ca instructajul britanicilor sa stipuleze clar ca trebuie sa-ti gura inchisa cand te apleci ca sa nu-ti curga scuipatul din gura pe bolnavul consultat sau tratat ! Altfel si la noi lumea sa rascivilizat , ofera cate un buchet de flori LA SFARSIT , doar daca vor si simt , sau am mai vazut anunturi la ziar cu multumiri pt doctorul X , pt grija , omenia si eficienta aratate pe parcursul interventiei/internarii !
    • Like 0
  • check icon
    Din ce vad eu scris aici de medici si asistenti care lucreaza in UK ei sunt MULT IN URMA NOASTRA , ne spun ca n-ai voie cu inele , bratari, cravate , cand la noi asta invata orice student sau elev de postliceala sanitara in prima saptamana ! IN PLUS , pt medici este obligatoriu un halat scurt , iar pt asistente si infirmiere costum complet alb , alb-rosu, alb , verde , visiniu , pe categorii , costumatie care se spala saptamanal sau mai des la 90 de grade celsius , inclusiv incaltamintea ! Zicea colegul ca poarta manusile in buzunar , de parca la noi nu ar fi manusi ! Avem manusi de protectie si manusi sterile peste tot (in cabinete si sali de tratamente), dezinfectanti pe pereti , si mai mult decat primitivii din Occident , avem in TOATE saloanele cate o chiuveta cu 2 feluri de sampon dezinfectant si servetele sterile, iar in saloanele mai mari exista cate 2 chiuvete , una pt pacienti si una pt personal !
    • Like 1
    • @
      Domnule Cazacu, ori trăim în realități paralele, ori faceți mișto. E adevărat că vorbesc din perspectiva pacientului, iar dvs. se pare că dintr-a medicului. Cu toate acestea, mi se pare de domeniul SF- ului ce spuneți. Eu fac parte, din nefericire pentru mine, și dintre cei care s-au ales și cu o boală cruntă luată din aceste spitale pe care le descrieți ca fiind abdomen unei veritabile citadele a sterilizărilor, a grijei pentru pacient și a unei totale empatii cu acesta. Vă rog!!!....
      • Like 3
    • @ Bianca Cornea
      check icon
      Pt ca o infectie sa fie intraspitaliceasca , nozocomiala , ea trebuie sa se declanseze la mai mult de 2 zile de la internare (altfel poate ai venit cu ea ) sau la mai putin de 30 de zile de la externare ! In tot cazul infectiile sunt determinate de IMUNITATEA SCAZUTA , altfel puteti fi siguri ca virusul sau agentul patogen l-a intalnit si colegul de salon , la felcum dintr-o familie nu toti fac gripa dupa ce au fost impreuna intr-un anumit mediu ! MAI MULT, exista infectii pe care le poti face in spital DAR ACESTEA SUNT ENDOGENE , adica determinate de o bacterie sau fung existente in organismul uman si care s-a dezvoltat din cauza starii proaste de sanatate , poate tratamentelor agresive cu antibiotice sau citostatice , fara nici o legatura cu instrumentarul si interventiile efectuate care sunt perfect sterile , fara nici un dubiu asta ! Deci infectiile de care au murit cei cu arsuri sunt ENDOGENE , arsii si cei cu leucemie sunt predispuse la septicemii cu propriii germeni , chiar daca ar trai sub un glob de sticla ultra-steril si respirand aer super-filtrat, ceea ce si sunt tratati asa !
      • Like 1
    • @
      D-le Cazacu,vă rog,cu subiect și predicat:nominalizați spitalul/spitalele descrise de dvs.a fi în România!
      Anul trecut am stat prin trei(3)spitale,zăbovind și prin doua(2)săli de operații,că așa a fost"filmul"diagnosticului meu,în Oradea și Cluj,dar în NICIUNUL nu se cumulau dotările expuse de către dvs.
      Să vă dea Dumnezeu noroc să nu ajungeți în veac în situația de a înțelege ce ruletă rusească a devenit o internare în spital în România.
      • Like 1
    • @ Maria Rusu
      check icon
      Eu in orasul meu am vazut solutie de dezinfectare a mainilor pe perete holului si in sectia de neurologie , unde prin specificul ei nu vorbim de nici o infectie ! Iar sectia ca atare nu arata bine , adica sectia e veche , cu o renovare minimala , functionala ! Repet la noi problema este praful , lipsa de spalat pe jos cu clor si lipsa stergatirilor umede la intrarea intr-un corp de cladire , pe etaje si pe sectii ! Un spalat pe jos cu clor inainte de masa de amiaza, pe hol si in saloane iarasi mi se pare de bun-simt ! Umbla cate 3 infirmiere sa goleasca tot la 2 ore punga de contaminate , sau sa mai schimbe cate un cearsaf , dar altfel pe jos este plin de praf si microbi de multimea uriasa de personal si civili care intra=ies , umbla pe holuri de afara inauntru si invers ! Daca nu suntem in stare sa punem o mocheta umeda cu clor si una uscata peste care sa trecem ce sa mai spun ! Toata lumea sta si se plange de infectii in conditiile in care vrem vizitatorii sa aiba acces nelimitat , la orice ora din zi si noapte la apartinatorul internat ! Ba mai vin si isi pun telefonul sau sticla de suc pe masa de tratamente !
      • Like 1
    • @
      check icon
      Stafilococus aureus este prezent in toate spitalele,inclusiv in Vest unde o data pe saptamana se sterilizeaza camerele de spital cu un gaz special si unde saltelele si mobilierul metalic este incontinuu sters cu dezinfectanti. E normal ca cei cu imunitatea scazuta sa fie primele victime indiferent daca e vorba de pacienti sau vizitatorii acestora dar asta pentru ca in Romania nici macar clorul care este atat de ieftin nu se foloseste la curatenie iar dezinfectantii sunt furati si diluati la maxim.
      • Like 1
  • check icon
    Voi nu stiti ce vorbiti cand laudati si ridicati in slavi alte sisteme ! Medicii si asistentii DA , merita sa plece dar ca si pacient in alte tari de astea civilizate este UN DEZASTRU , exact cum s-a si spus in exemplul cu paracetamolul ! Noi ca pacienti romani suntem campioni MONDIALI sau in orice caz pe podium la ADRESABILITATE - adica ai astazi o problema , maine dimineata esti primit fie de medicul de familie , fie de specialist , fie pe 15-20 de Euro te consulti in privat ! Asa ceva NU VETI GASI in nici o tara "civilizata" din Europa ! Scandalul cu concentratia dezinfectantilor e o gogorita , ca sa mai acceada niste neica nimeni pe niste functii prin minister ! Ce as impune eu ar fi spalatul mai des pe jos al coridoarelor cu mult clor , plus stergatori umede bine impregnate (cu dezinfectanti) la intrare in spital , la accesul pe etaj si in saloanele de la nivelele inferioare ! In rest sunt si la noi dezinfectanti pe pereti accesibili pt toata lumea !
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult