Sari la continut
Republica
Prevenție

Prof. dr. David Nutt: Din perspectivă științifică, alcoolul se încadrează în categoria drogurilor, fiind o substanță psihoactivă care afectează atât corpul, cât și creierul

Prof. David Nutt

Foto: Layton Thompson/ Imperial College London/ SWNS/ Profimedia

La ultima ediție a conversațiilor Human is the New Normal, profesorul dr. David Nutt, unul dintre cei mai renumiți experți în neuroștiințe și studii asupra drogurilor aduce în prim-plan o discuție provocatoare despre alcool și impactul său ascuns, dar profund, asupra sănătății și societății. David Nutt este lider mondial în cercetarea creierului. Profesor de neuropsihofarmacologie la Imperial College London, cercetător șef al companiei de biotehnologie Awaknlifesciences, președinte fondator al organizației DrugScience UK și fost președinte al European Brain Council.

Autor a peste 1000 de lucrări de cercetare științifică și a 35 de cărți dedicate publicului larg, autorul al bestsellerului „Drink: The New Science of Alcohol and Your Health” afirmă fără echivoc: „alcoolul este un drog”. O astfel de declarație răstoarnă percepțiile obișnuite, mai ales într-o lume în care alcoolul este larg acceptat, consumat și adesea promovat. 

Alcoolul este un drog

Din perspectivă științifică, alcoolul se încadrează în categoria drogurilor, fiind o substanță psihoactivă care afectează atât corpul, cât și creierul. Autorul atrage atenția că oamenii care spun „nu consum droguri”, dar beau alcool, de fapt consumă droguri, doar că folosesc un termen mai acceptabil social. Mai mult, studiile sugerează că alcoolul este, în fapt, cel mai dăunător drog din lume datorită efectelor sale sociale și de sănătate, depășind chiar și droguri precum ecstasy, LSD sau cannabis.

Alcoolul cel mai dăunător drog conform unui studiu Lancet

Într-un studiu publicat în The Lancet, prof. David Nutt și echipa sa au folosit tehnici de analiză multicriterială pentru a evalua impactul negativ al mai multor droguri asupra utilizatorilor și societății. Concluzia a fost șocantă: alcoolul a fost clasat drept cel mai nociv drog, din cauza impactului său larg asupra comunității și mediului social. În Marea Britanie și în Europa, alcoolul este responsabil pentru mai multe efecte sociale și de sănătate negative decât oricare alt drog cunoscut.

Impactul alcoolului: dependența și costurile sociale

În multe țări, inclusiv în România și Marea Britanie, consumul de alcool este nu doar răspândit, ci și acceptat. În Marea Britanie, aproximativ 80% din adulți consumă alcool și un sfert dintre aceștia sunt dependenți. Societatea și normele sale acceptă acest consum în ciuda impactului enorm: alcoolul distruge familii, afectează relațiile și este implicat în acte de violență domestică. În interviu, prof. Nutt subliniază că problemele legate de alcool ar necesita intervenții guvernamentale pentru a reduce aceste efecte negative, dar industria băuturilor și politicile actuale fac schimbările dificile.

Efectele alcoolului asupra corpului

Una dintre descoperirile recente menționate este faptul că alcoolul provoacă inflamație în întregul corp. De fiecare dată când este consumat, alcoolul este descompus într-un un compus toxic, care afectează ficatul, inima și creierul. Autorul subliniază că alcoolul afectează fiecare organ al corpului, iar efectele sale toxice sunt imposibil de evitat. Dacă alcoolul ar fi supus normelor de siguranță alimentară, cantitatea considerată sigură ar fi echivalentă cu un singur pahar de vin pe an.

Sfaturi pentru un consum responsabil de alcool

Prof. David Nutt nu pledează pentru interzicerea totală a alcoolului, ci sugerează moderația și conștientizarea riscurilor. El recomandă să ne întrebăm de ce consumăm alcool și să ne asigurăm că o facem cu moderație. Sfaturile sale includ:

  • Două zile pe săptămână fără alcool, pentru a permite ficatului să se regenereze.
  • Stabilirea unui „număr” săptămânal de unități de alcool, similar cu monitorizarea greutății sau tensiunii arteriale.

Psihedelice - opțiune terapeutică la alcoolism

Psihedelicele, cum sunt LSD și psilocibina, sunt considerate de autor ca fiind mai sigure decât alcoolul, mai ales când sunt utilizate în scopuri terapeutice. Însă acestea au fost interzise din motive politice în anii '60, fiind asociate cu mișcarea anti-război din SUA. Autorul consideră că această interdicție este o pierdere pentru medicină și ar trebui reevaluată, deoarece psihedelicele pot oferi tratamente eficiente pentru dependență și alte probleme de sănătate mintală.

Alcoolul este un drog acceptat social, dar care afectează profund corpul, creierul și viața socială. Mesajul principal al prof. Dr David Nutt este clar: “e timpul să tratăm alcoolul cu precauția pe care o acordăm și altor droguri, recunoscând riscurile sale și adoptând un consum responsabil.”

Proiect susținut de Rețeaua de sănătate REGINA MARIA – partener principal de obiceiuri sănătoase. Un demers educativ, menit să stimuleze mintea și corpul pacientului modern.

Urmăriți conversația integrală a dr. Mihail Pautov cu prof. dr. David Nutt, din cadrul conversațiilor Human is the New Normal:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • "[...] alcoolul este, în fapt, cel mai dăunător drog din lume datorită efectelor sale sociale și de sănătate [...]". Aș zice, mai degrabă, "din cauza", nu "datorită"...
    Câtă vreme nu creează dependență și este consumat moderat, alcoolul nu poate să aibă efecte negative asupra societății. Am urmărit recent un film foarte interesant, pe această temă: “Druk [Another Round]” din 2020, în care Mads Mikelsen, cel care face reclamă la - probabil - cea mai bună bere de pe mapamond, joacă rolul unui profesor de istorie, care este angrenat într-un așa-zis experiment cvasi-științific derulat de colegi de-ai lui, cu scopul documentării efectelor consumului de alcool, la diferite concentrații în sânge. Un film de-a dreptul educativ, care arată efectele consumului de alcool, începând de la cele mai mici concentrații, până la cote alarmante de peste 2 la mie.
    În orice caz, un pahar de vin roșu – sângele Mântuitorului – mai ales în zilele de sărbătoare, cred că este binevenit pe masa oricărui creștin.
    Să ne bucurăm, așadar, de sfintele sărbători ale Crăciunului, în pace și voie bună, alături de cei dragi!
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult