Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Profesor peste o clasă de proști

Harta deceselor de covid

Harta: numărul deceselor de covid raportate la 1 milion de locuitori

Poți să crezi că oamenii sunt proști.

Poți să spui că se uită la televiziuni care le bagă gunoi în cap.

Poți să dai vina pe educație, pe analfabetismul funcțional, pe conspiraționiști, pe Șoșoacă, pe Facebook, pe Biserică.

Poți să găsești zeci de scuze și de explicații care toate să stea în picioare, dar nu te poți scoate din peisaj, ca un balon de aer cald care plutește pe deasupra acestei splendide catastrofe.

Niciodată divorțul dintre guvernanți și guvernați nu a fost mai clar. Niciodată prăpastia dintre ce vor oamenii și ce vor politicienii nu a fost mai mare. Niciodată ruptura dintre stat și cetățeni nu a fost mai vizibilă. Aceasta este realitatea: România este o țară neguvernată. Statul a eșuat prin ucaz prezidențial.

De ce? Pentru că statul există doar dacă noi credem că există. Statul nu este un obiect pe care să-l atingi, nu este o clădire sau un om, este o construcție imaginară în care noi investim constant încredere. Societățile în care oamenii nu au încredere unul într-altul, în comunitate, în aleșii și în instituțiile lor sunt societăți debile, fragmentate, la marginea democrației. Societățile în care legătura de încredere e puternică și în care oamenii cooperează spre binele comun depășesc mai ușor greutățile. De pildă, pot învinge o pandemie înțelegând că singura armă eficientă este vaccinarea. Înțelegerea eficienței vaccinului este un act personal, încrederea în vaccin este un gest comunitar. În lipsa încrederii, toate legăturile sociale se rup, instituțiile se prăbușesc, se instalează haosul.

În România, haosul a devenit politică de stat. Un guvern căzut, hăbăuc și obsedat numai de calcule politice ia decizii care se bat cap în cap, schimbă măsuri de la o zi la alta, se ascunde în spatele specialiștilor pe care apoi îi ignoră dacă nu îi iese pasiența, joacă poker pe viața și pe moartea oamenilor. Ce încredere să le mai acorzi acestor aventurieri?

Pe bună dreptate, oamenii nu mai sunt dispuși să-și dea încrederea unui stat care îi tratează mizerabil. În Olimpul lor, președintele, premierul, miniștrii, politicienii, autoritățile - obsedați de jocurile lor de zeități închipuite - sunt total rupți de realitate. Ce pretenție să aibă atunci să le ceară oamenilor „să asculte sfatul autorităților”? Care autorități? Cele de azi sau cele de ieri? Care sfat? Cel de aseară sau cel de azi dimineață?

Proverbiala durere în cot prezidențială s-a transmis în întreaga guvernare. Acest mimetism în atitudine a născut niște monștri lipsiți de minte și de compasiune. Urmăriți-i la talk show-urile de seară, vedeți ce spun, ce preocupări au, cum sunt obsedați exclusiv de coteriile lor mărunte, în timp ce deplâng ipocrit soarta „românilor”. De altfel, pretenția că vorbesc „cu responsabilitate” în numele românilor („românii vor…”, „românii au nevoie…, „românii trebuie să știe…”, „românii merită…”) îi face atât de monstruoși. Sâmbătă, într-o intervenție publică, premierul demis, total decuplat de realitate, a pus aceeași placă ruginită: „Românii vor simți în curând efectele creșterii economice”. Păcat că vor rămâne atât de puțini să le mai simtă…

Poți avea cu Siri, robotul Apple, un dialog mai viu decât cu întregul cabinet de miniștri. Toți par să-și fi făcut o resetare de soft, soft vechi de la Cotroceni, toți spun robotic același lucru. Poți să-i întrebi de ATI sau de facturi, sau poți să le dai un simplu bună ziua, ei îți pun placa cu „Cioloș trebuie să se ducă la PSD și la AUR să facă guvernarea”. Poți avea o conversație mai spumoasă cu Andreea, ghidul tău Vodafone, decât cu politicienii invitați într-un platou de televiziune, blocați cu toții în punctaje de partid care n-au nicio legătură cu viața reală. Pentru că nu-i interesează de fapt să meargă guvernarea, singura lor preocupare e cine va fi tras la răspundere pentru eșecul ei.

Îți recomandăm

Președintele țării este o enigmă. Nimeni nu poate găsi un răspuns rațional pentru acțiunile lui din ultima vreme. Până și partenerii lui externi - singurii pe a căror părere mai pune preț - au ajuns să-și pună întrebări și să dea telefoane îngrijorate. Ce se întâmplă cu România, ce a pățit președintele, ce are în minte, care este planul lui? - sunt întrebările externe ale zilei, puse direct sau mai diplomatic, de „cancelariile occidentale”. Toți se tem că eșecul României în campania de vaccinare, de pildă, pune în pericol întregul efort european de revenire economică. Apoi criza politică de la București accentuează senzația de instabilitate într-o parte a Europei în care Rusia investește masiv în subminarea încrederii oamenilor în instituțiile democratice de tip vestic.

În urmă cu 2 luni, România avea un Guvern stabil, susținut de o majoritate parlamentară, urma să primească 30 de miliarde de la UE și se găsea într-un moment unic al istoriei sale în care avea și planul, și banii, și liniștea politică să construiască. Trebuia să fii nebun să dai cu piciorul la tot. Azi, România e într-o criză pe mai multe straturi (medicală, economică, socială, politică), iar președintele refuză să pună capăt nebuniei, făcând pe față politică de partid, anunțând o nominalizare de premier la mișto și urmând să vină din nou cu un premier care a fost demis de Parlament cu cel mai mare număr de voturi care s-au înregistrat vreodată la o moțiune de cenzură. Nu e doar încăpățânare, nu e doar sfidare, e o orbire catastrofală. Catastrofa nu e doar a sa și a PNL, partid care merge voios încolonat spre prăpastie, este a unei țări întregi.

Europa, care l-a aplaudat și care tocmai i-a dat premiul Carol cel Mare motivând că este un „Great European, a rule of law defender, bridge-builder and statesman”, descoperă cu uimire că omul de stat în care și-a pus speranța e un politician mărunt, lipsit nu doar de inimă, ci și de minte. Umblă vorba că pe dl. președinte nu-l mai interesează politica internă, că este dezamăgit de muritorii de rând (vai! din ce în ce mai mulți) și că vizează un post înalt european după ce-și termină socotelile domestice. Nu-l mai suspectez de mult că ar mai da vreun sfanț pe mujicii de acasă, dar măcar ar trebui să se îngrijoreze de realitatea că o țară eșuată îi va da prost la CV. În orice limbă și-ar ține interviul de angajare în UE, dl. președinte nu va putea să explice cum a fost un profesor bun peste o clasă de proști.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Un comentariu care vede răul doar în clasa politică nu poate ajuta cu nimic. Iar când, din întreaga clasă politică, ai ales doar câteva ţinte, cu atât mai mult rău faci cu astfel de comentarii. Când trei sferturi dintre români ascultă manele, aruncă sticle de plastic pe geamul maşinii, se îngrămadesc să pupe moaştele nu ştiu cui, când tot trei sferturi dintre români nu au citit nici măcar o carte în viaţa lor, când nici măcar 10% dintre români nu citesc un articol ştiinţific, la ce să te aştepţi? Politicienii nu sunt nici mai buni nici mai răi decât cei dintre care au apărut. Aşa că nu-mi place comentariul...
  • Like 0
 • ...problema reala nu e atat ca prostii sunt prosti ci ca au diplome ca sa nu-i mai recunosti!
  • Like 0
 • Eu nu inteleg cum de nu ii afecteaza pe africani covidul. Mai afectat ii Israelul sau UK care au 90% rata de vaccinare decat Congo (de ex) care are 0% rata de vaccinare
  • Like 0
  • @ Silviu Pop Sese
   Eu zic sa mergi in Congo si atunci sunt sigur ca vei gasi raspuns la intrebarea asta coplesitoare. Cel mai bine este in Coreea de Nord , acolo COVID nici nu exista. Poti sa incerci de asemenea Gabon , Laos , unde un om liber poate trai neingradit de conspiratii. Stiu cativa care au plecat si sigur le-a placut , ca nu s-au mai intors.
   • Like 5
  • @ Silviu Pop Sese
   Glumesc desigur.
   • Like 0
  • @ Radu Bogdan
   Stai linistit ca pe acolo pe langa ne aflam si noi:)). Sau tu crezi ca suntem o tara europeana?
   • Like 0
 • Aproximativ tot ce se întâmplă aici , seamănă bine de tot cu tristul tablou , ce-i drept colorat, al Americii Latine și Centrale.. Dacă aveți curiozitatea de a vedea știrile de acolo, cu precădere din Brazilia, veți vedea asemănările izbitoare dintre noi și ei..Antivaxeri, anti etc, anti ce vreți voi.. Sărăcia, corupția, prostia și restul metehnelor sunt omni prezente in cotidianul de acolo.Asa că un președinte cu ștaif, nu e egal cu garanția unui viitor mai senin. Să fim sănătoși!
  • Like 2
 • Noi avem impresia ca in mediul rural (unde exista cea mai mare problema cu vaccinarea ) oamenii ies la vot in procent de 80% din cauza constiintei civice ? Nicidecum, ies la vot pentru ca-i scoate primarul . PNL si PSD controleaza peste 90% din primarii. Raspunsul este foarte simplu , oamenii nu s-au vaccinat din cauza ca pe primariii PSD si PNL nu i-a interesat. Daca pe PSD-isti ii inteleg in cinismul lor, la PNL este prostie de dat in gropi, pentru ca daca acum Catu avea 75% vaccinati , era inca premier.
  Posturile de Televiziune ( inclusiv alea unde Sosoaca , Bitman sau Piperea sunt invitati zilnic) au primit zeci de milioane de euro de la guvern . Sumele sunt publice.
  Problema este ca ele au primit bani sa-i sufle in cur lui Catu , nu sa incurajeze campania de vaccinare si sa stopeze accesul antivaxerilor.
  Am mai spus odata , ce-ar fi fost daca miliardul ala dat primarilor ar fi fost conditionat de o rata de vaccinare de 70% ? Nu, el s-a dat pentru Florin Catu presedinte PNL....
  Si ne mai intrebam , de ce ?

  Ca despre beneficiile vaccinarii , noi si acum suferim de spalaturile pe creier facute de comunisti. Suntem cei mai destepti din lume, dar avem ghinion.
  Cand o sa reusim sa ne debarasam de fudulia asta , o sa incepem sa ne uitam ce fac aia mai destepti si mai informati ca noi. As da numai cateva exemple:
  - Facebook , Google , IBM si multi alti colosi financiari si informationali obliga angajatii sa se vaccineze.
  - In prostia noastra FUDULA avem impresia ca astia vor sa-si imbolnaveasca singuri angajatii sau sa riste ceva procese cu despagubiri de miliarde ?
  - In California , locul cu cei mai destepti si informati oameni din lume , intentioneaza sa faca vaccinarea obligatorie inclusinv la tineri si in pasul doi la copii .
  - In prostia noastra fudula avem impresia ca toti miliardarii, doctorii si cercetatorii din California, accepta sa-si puna copii la RISC din nu stiu ce cauze conspirationale ?
  - Israelul tara unde perpetuarea natiei este doctrina nationala , Israelul tara cu cel mai puternic serviciu de informatii , cu cea mai puternica cercetare in medicina , au aprobat vaccinarea copiilor intre 5-12 ani .
  Avem impresia in prostia noastra fudula ca poporul Israelian vrea sa-si omoare proprii copii ?

  Noi avem la nasul nostru toate elementele sa luam decizia corecta cu privire la vaccinare, dar mai bine punem botul la totul felul de cretini care fac bani pe seama prostilor din like-uri.
  • Like 3
 • Ma adresez unor oameni destepti pentru acest ultim comentariu : Domnilor JUMATATE din Romanie au impresia ca traiesc ( voit sau involuntar ) un scenariu de film de orice gen...un film prost cu actori de duzina. Domnilor acestia tot voit NU AU NICI O TANGENTA cu REALITATEA cotidiana tot voluntar ne facand distictia la nivel de comprehensiune dintre "fantastic imaginar sau fictionar" si real DAR tot voit aplicand si copiind stricto-sensu ca si actiune scenariile desfasurate in acele pelicule EXECRABILE de spalat creiere. Domnilor si ma adresez in numele ratiunii....ce le-ati facut acestor primitivi populari ca mase ?.le-ati PUS PRAFURI IN OXYGEN ?.sau pur si simplu va convine ideea de iobagie "DEMENTIALA" de la dementa...?. Dv de ce credeti ca aveti analfabetisme crionice parentale juvenile si adolescentine in Romania ?. o mare parte dintre ei crezand ca sunt "PLECATI" undeva anume dar prezenta lor fizica fiind una locativa permanenta. Domnilor de aceea acest neam romanesc nu va INTELEGE ratiunea pentru ca pur si simplu NU AU TANGENTA CU ACEASTA FORMA DE EXPRIMARE verbala dar si gandita foarte multi aplicand forma DEMENTA a biligvitatii sensului de pricepere dat de unicul si singularul LOGIC. Deci domnilor jumatate din Romanie din pacate au treaba in alta parte....si ma refer in sectiile de boli mintale si nu lasati in libertate ca SA SE INMULTEASCA CA IEPURII.....dv de ce credeti ca pentru ei o astfel de realitate pandemia cu morti spre exemplu NU O POT PERCEPE la nivel de individ chiar si "TRIB" sau "GRUP ORGANIZAT" ?. sau chiar putinele conduite corecte pe care niste oameni destepti le tot repeta de vreo 5-6 ani in scopul PREVENTIEI ? PENTRU CA SUNT INCAPABILI de a formula intelege si mai ales exprima un minim LOGIC lingvistic si asta la un nivel MACRO-MEDIU EDUCATIV. DECI despre ce MAI vorbim ?
  ( daca aveti dileme folositi DEX-ul explicativ ) O zi buna va doresc !
  • Like 1
 • Cam așa e: cum e turcul, și pistolu! Ne merităm reciproc, De comentat, așa, ca să ne aflăm în treabă, n-am avea multe de spus în legătură cu subiectul. Totuși, cred eu că nu trebuie să ne simțim mai deștepți când vrem să convingem cititorii sau ascultătorii că nu există conspirații. În realitate, de vreme ce înaintăm constant spre adâncirea sărăciei și falimentul majorității celor de lângă noi - dacă nu circulăm doar cu propriile autoturisme, sau dacă citim presa, ori dacă vedem la televizor efectele guvernării formale - chiar și fără să citim „materiale de specialitate” gândul ne duce la suspiciuni că pe undeva există grupări de indivizi care sunt extrem de interesați de pauperizarea populației neproducțive, ineficiente și nefolositoare - în principal pentru că le îngreunează afacerile. Care afaceri, pentru o pătură numeric nesemnificativă din populația globală sau teritorială, sunt orientate puternic în acapararea și controlul resurselor, cu deplin și imbatabil succes. Acest adevăr nu poate fi negat pentru că vrem unii dintre noi, în principal cei cărora accesul la resurse le-a fost diminuat drastic în ultimele decenii și pentru care n-ai nevoie de lupă, microscop sau lunetă ca să-l percepi. Acționând în aceeași direcție aceste entități, mânate de interesul comun, este logic să credem că sunt asociate pe anumite criterii și deja lucrează la vedere. Conflictele internaționale sunt, de asemenea o dovadă în plus că sunt declanșate de același obiectiv: controlul deplin al resurselor. Și dacă toate se leagă, ce rost mai are să ne ascundem după degete sau să ne considerăm mai deștepți decât proștii pentru că nu credem sau pentru că nu vorbim despre marile conspirații, sau pentru că nu suntem partizanii teoriilor conspirației.?! Nu ar fi mai cinstit să nu mai pomenim cu orice ocazie despre naivitatea „prostimii” ?
  • Like 0
  • @ Marian Raduinea
   Ha, ha,ha, așadar nu e vorba de ”prostie” ci de ”conspirație”. George Soros, Bill Gates, cumva?
   • Like 2
  • @ Marian Raduinea
   Delia MC Delia MC check icon
   Nu spune nimeni că n-ar exista conspirații.
   Numai că nu știu vreo teorie a conspirației care să se fi adeverit.
   Sunt din cei care cred că există grupuri de interese care doresc pauperizarea maselor largi. Eu i-aș întreba numai ce au făcut ei înșiși pentru propria bunăstare? A, nu mult. Atunci poți să dai vina pe iluminati, bubuli, masoni, marțieni, reptilieni, Bill Gates pentru sărăcia generată de propria pasivitate.
   • Like 0
 • Marius check icon
  Chiar credeti ca este un "profesor" bun peste o clasa de prosti??? Sunt convins ca este un oportunist fara scrupule, al carui palton n-a nimerit cuierul cand trebuia, si care crede ca va scapa "nepedepsit"!!!! Poate nu stie proverbul ca toate lucrurile "bune" se intorc inzecit!!!!

  PS. constantinescu a fost o mare deceptie. Iohahannis l-a depasit de 100 de ori! Un individ frumos ambalat, al carui continut este mai mic decat multimea vida!!!!
  • Like 1
 • Gecaba Gecaba check icon
  Prostia, impostura, hotia,  exista pentru ca sunt sustinute ,aplaudate, incurajate. De aceea avem si antivaxeri si popi care propaga ura si politicieni idioti care ne conduc. Ei exista pentru ca au fani care ii aplauda indiferent de ce rahat mananca. Pacat ca nu ii iau acasa si trebuie sa ii suportam noi toti.
  • Like 0
 • BUNA ANALIZA.
  Sa speram ca in ceasul al 12-lea,va desemna a doua oara pe Ciolos,si asa iresponsabilii de parlamentari vor vota cu doua maini,si astfel,primul demnitar al tarii isi sterge cat de cat petele negre din CV-ul de profesor .Ca oricum,cu un guvern minoritar zboara timpul aiurea,nu numai cu anticipatele .
  • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult