Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Profesor premiat la Gala Merito 2021: Prin cancelarii se observă fanaticii antivaccin. De genul ăsta de oameni e bine să te ferești

Merito

Doi dintre profesorii premiați la gala Merito 2021, Liviu Drăghici și Laura Stifter, au vorbit la emisiunea „În fața ta”, de la Digi24, despre cadre didactice care au ales să nu se vaccineze și spun că în cancelarii au întâlnit „fanaticii antivaccin” de care încearcă să se ferească.

„Din păcate sau din fericire, având în vedere că toți purtăm mască, în mod normal nu se știe cine este și cine nu este vaccinat. Din punctul meu de vedere vaccinarea e o opțiune opțiune strict personală și o respect ca atare. Însă ce se observă prin cancelarii? Se observă fanaticii antivaccin. De genul ăsta de oameni e bine să te ferești din două motive – o dată motivul medical, pentru că e clar că nu sunt vaccinați și atunci riscurile sunt un pic mai mari, dar mai mult motivul ideologic, pentru că riști să fii contaminat cu niște idei. Eu personal mă feresc să abordez subiectul ăsta sensibil atât cu profesorii, cât și cu elevii”, a declarat Liviu Drăghici, profesor-antreprenor din Ploieşti, care predă Ştiinţe Economice la Colegiul economic Virgil Madgearu din Ploiești.

Profesorul spune că la clasă le vorbește elevilor despre subiectul vaccinării doar legat de efectele pandemiei în economie.

„Recunosc că la clasă cu elevii îl abordăm din punct de vedere al implicațiilor economice. Ați văzut ce s-a întâmplat în turism, în horeca și atunci putem face niște calcule, niște estimări, niște prognoze. Eu respect opțiunea fiecăruia, atâta timp cât nu îmi încalcă mie sau altora vreun drept”, adaugă cadrul didactic.

La rândul ei, profesoara Laura Stifter spune că nu își amintește să fi avut recent, cu colegii de cancelarie, discuții despre vaccinarea anticovid, însă știe că mulți dintre ei s-au vaccinat. „Mai degrabă la început, în februarie, martie, discutau colegii, se întrebau dacă să se vaccineze sau nu. Știu că mulți profesori de la noi din școală s-au vaccinat, dar nu am abordat acest subiect, mulți sunt mai în vârstă decât mine, nu aș vrea să fiu intruzivă și să îi influențez într-o direcție sau cealaltă. Cu elevii da, am avut discuții nu atât despre vaccin în sine, cât despre relația despre credință și știință în general. Ei întreabă de exemplu ce părere am eu, ca profesoară de religie, despre teoria evoluției. S-a întâmplat ca elevii să mă întrebe de pandemie, ce părere am eu despre unele măsuri legate de pandemie”, a continuat profesoara de religie.

Laura Stifter are 29 de ani, este nevăzătoare, dar a studiat în învățământul de masă. A absolvit Facultatea de Teologie și Facultatea de Filosofie la Universitatea din București, are câte un masterat la ambele discipline, iar acum este doctorandă la Facultatea de Filosofie. E implicată în promovarea educației incluzive și caută să le dezvolte elevilor gândirea critică din ambele perspective, a religiei și a filosofiei. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Profesorii sunt propgandistii stiintei . Nu mi se pare corect sa fie neutri , mai ales ca isi doresc elevii protejati si cu siguranta prefera scoala cu prezenta fizica . O profesoara de religie nu are indicatii clare de la superiori si atunci o scalda. Daca in secolul 21 , ne intoarcem la ignoranta , prejudecati si superstitii in scoala ,atunci ne meritam soarta . Daca profesorii nu-si inteleg misiunea si menirea , cu siguranta nu erau facuti pentru profesia asta.!
    • Like 0
  • Încă de la apariția omului virușii, agenții patogeni în general, sau implicat activ în procesul de selecție naturală.
    Poate că refuzul unora de a se vaccina tocmai de aici vine - de la mema ancestrală a atitudinii pasive, fataliste, în fața asaltului acestor agenți patogeni.

    Și poate și de la un fairplay avant-la-lettre transmis peste generații până astăzi tot ca memă - las' să aibă și agenții patogeni, săracii, o șansă.
    Un cavalerism absurd, anihilator și ne-conștient, dar la care te poți aștepta de la niște semeni dominați de irațional, mai ales astăzi, acum.

    Iată o explicație, trans-rațională, a atitudinii antivacciniștilor, oricare ar fi gradul lor de alfabetizare.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult