Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Profesorul Armand Goșu, după „falsificarea grosolană” a alegerilor din Rusia: „Majoritatea dictatorilor au sfârșit-o rău. Nu cred că Putin va fi o excepție. Problema e că până s-o sfârșească, potențialul lui Putin de a face rău rămâne foarte mare”

Vladimir Putin în conferință de presă. Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Vladimir Putin a câştigat așa-zisele alegeri prezidenţiale din Rusia cu peste 87%, iar în discursul de mulțumire a spus că Rusia trebuie să îşi întărească armata și că el „va rezolva” războiul din Ucraina. Votul care i-a adus lui Putin al cincilea mandat la Kremlin a fost însoţit de numeroase proteste, în special „Amiază împotriva lui Putin” organizat la apelul opoziţiei, la care au participat mii de oameni în întreaga lume.

Profesorul Armand Goșu, specialist în spațiul ex-sovietic, spune într-un interviu pentru Republica.ro că „nu vor urma schimbări în bine pentru ruși în următorii șase ani de mandat ai lui Putin, pentru că liderul de la Kremlin nu e nici Gorbaciov și nici măcar Hrușciov. „Regimul a atins un maxim de represiune, încât de acum încolo cred că sporirea ei devine chiar toxică și poate duce la reacții contrare”.

- Victoria lui Putin închide cu totul gura opoziției sau anunță vreo schimbare pe termen mediu și lung în societatea rusă? 

Nu vor urma schimbări în bine, pentru că Putin nu e nici Gorbaciov și nu e nici măcar Hrușciov. A avut nevoie să falsifice alegerile atât de grosolan pentru a transmite un mesaj Occidentului, cum că zecile de milioane de ruși, aproape întregul popor rus, îl susține. Și că, Occidentul, care-și construise planul de susținere al efortului Ucrainei de a rezista invaziei pe presupunerea că regimul Putin se va prăbuși repede sub presiunea eșecurilor militare, a fost prea optimist.

Regimul a atins un maxim de represiune, încât de acum încolo - în condițiile absenței oricărui gest de nesupunere sau de gândire autonomă, adică neînregimentată - cred că sporirea ei devine chiar toxică și poate duce la reacții contrare.

Principala întrebare care se pune în următoarele săptămâni este dacă Putin va decreta mobilizarea și va aduce sub arme altă jumătate de milion de bărbați. Răspunsul la această întrebare depinde de planurile lui Putin. Dacă el vrea să forțeze obținerea unor victorii militare și cuceriri de teritorii în Ucraina, va avea nevoie de mai mulți soldați. Ar putea fi un scenariu de vreme ce Putin așteaptă ca alegerile americane să fie câștigate de Donald Trump cu care speră să negocieze împărțirea nu doar a Ucrainei, ci a sferelor de influență în alte zone de pe glob.


- Putin nu se mai ferește să ne arate că e un dictator. La fel ca alți dictatori din trecut, arată care majoritatea populației îl susțin și mimează democrația. Va avea Putin soarta lui Ceaușescu și a altor dictatori?

Majoritatea dictatorilor au sfârșit-o rău. Nu cred că Putin va fi o excepție. Problema e că până s-o sfârșească, potențialul lui Putin de a face rău rămâne foarte mare.

- Va influența cumva ajutorul occidental pentru Kiev victoria lui Putin?

Nu cred, Occidentul s-a gripat undeva spre finalul verii anului trecut, când așteptările nerealiste față de contraofensiva ucraineană au produs dezamăgire în multe cancelarii occidentale. Apoi a început baletul Senatului și Congresului de la Washington, cu amânarea aprobării ajutorului pentru Ucraina. Apoi a venit 7 octombrie și interesul pentru Ucraina a scăzut dramatic, prima pagină a presei internaționale fiind ținută de Israel, apoi de Gaza, și abia moartea lui Navalnîi a readus Estul Europei în atenția cancelariilor și a opiniilor publice internaționale.

Poate că va trebui să se întâmple ceva dramatic pe front, forțele rusești să rupă liniile de apărare, rușii să se apropie de Kyiv, oricum ceva care să schimbe atitudinea cancelariilor occidentale și să le oblige să se mobilizeze pentru a ajuta Ucraina.

- Cine o să-i recunoască victoria lui Putin?

Nu trebuie să o recunoască nimeni. Nu există un mecanism internațional de recunoaștere a alegerilor. Noi numim recunoaștere o procedură de felicitare a lui Putin de către liderii străini. Nu poți să izolezi Rusia, nu vei putea să-l izolezi nici pe Putin. Ar trebui ca liderii străini și guvernele să nu mai ia decizii sub imperiul emoțiilor imediate și să analizeze consecințele deciziilor pe care le vor anunța.

- Cum va arăta următorul mandat al dictatorului de la Kremlin și cum se va sfârși el?

Nimeni nu știe, Putin poate să nu prindă Crăciunul. La fel de bine, poate să mai prindă un mandat, iar discuția asta s-o reluăm peste 6 ani. Deși, sincer, eu pariez că nu va fi cazul.

Felul în care va fi mandatul în următoarele luni, să zicem în primul an, depinde de planurile militare ale lui Putin. Dacă vrea să forțeze obținerea unor succese militare în această vară, va trebui să decreteze o nouă mobilizare, ceea ce este destul de riscant, în ciuda aparenței de soliditate a regimului. Economia este militarizată și așa va rămâne și după sfârșitul războiului, cel puțin o perioadă. La nivelul elitei se vor produce importante mutații, are loc un proces discret de confiscare și naționalizare a averilor și de redistribuire a bogăției. Cred că acest proces va continua în următorii ani, ceea ce va duce la o reîmprospătare a elitei Rusiei sub semnul războiului.

Asistăm de ceva vreme la un proces de modificare a regimului politic din Rusia, în sensul transformării lui într-o veritabilă dictatură. De asemenea, este ușor de prognozat o creștere a naturii represive a regimului, împotriva opoziției civice, care vedem că mai există în ciuda presiunilor. Există în societate o nevoie acută de opoziție, de liderii politici autentici, nu de produse false create în laboratoarele FSB și Kremlinului, asta s-a văzut foarte bine cu ocazia acestei proceduri electorale, pe care Kremlinul o numește „alegeri prezidențiale”. 

- Va câștiga Putin războiul cu Ucraina și Occidentul sau l-a pierdut deja?

Depinde cum definește Putin victoria. Dacă ne uităm la obiectivele din februarie 2022, atunci Putin a pierdut războiul până la mijlocul lunii martie. Dacă ne uităm la obiectivele anunțate de președintele Zelenski, anume eliberarea întregii țări și revenirea la frontierele Ucrainei din 1991, atunci Putin ar putea să spună că e pe cale de a învinge, pentru că armata ucraineană n-a reușit să-i alunge pe ruși peste graniță. Sigur, au existat comentatori care au spus că același lucru poate fi vândut drept o victorie atât publicului din Rusia, cât și celui din Occident. Sincer, nu cred că oamenii sunt atât de proști încât să înghită astfel de explicații.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Scenariu de film SF:

  Rusia singura nu poate face fata lumii intregi. Nu pe termen lung.
  Functie de varii, inexplicabile si neasteptate momente, Rusiei i se va alatura China, India, Iranul, Coreea de Nord, diverse dictaturi africane si sud-americane + Ungaria si Serbia. Turcia???
  Lumea izbucneste intr-un conflict urias: al treilea razboi mondial.
  Toata lumea pierde. Omenirea se reseteaza si incearca un nou restart.
  Omenirea va cladi o societate viitoare exact ca in scenariul „Equilibrium”.

  Omenirea va amorti intr-o dictatura planetara, se va macina si se va stinge intr-un decor sumbru cu o Terra lovita de nebunia umana, fara forta de a mai renaste pana cand omul, animalul suprem plin de prostie si rautate, nu va disparea total.

  Scenariu de film SF?

  P.S. Din ecuatie e exclus Trump. Daca castiga, scenariul se poate modifica pe ici pe colo, prin punctele esentiale, adica evenimentele pot fi grabite. Scenariul va capata mai mult dinamism.
  „1984” se va transpune in 2084. Scenariul se poate imbogati cu elemente si idei din „Ferma animalelor” si „Fahrenheit 451”.
  Echipa de productie, sunet si lumini va munci din greu la punerea in aplicare a scenariului. Povestea e ampla, se intinde pe zeci de ani, dar finalul (2084) va fi grandios.

  In final, singurii supravietuitori vor fi cei refugiati pe Marte. Trimisi de NASA cu ultima naveta spatiala.
  ChatGPT va stapani Terra. Va cultiva rosii, patrunjel si ceapa pe o Terra plina de liniste si pace.

  Revenind in prezent:
  Intre timp se dau lupte grele pentru primaria capitalei Bucuresti. Intr-un circ plin de acrobati, clovni, iluzionisti, panglicari, hoti si mincinosi, PSD-PNL se screme de luni de zile sa gaseasca circarul perfect.
  Intre timp, circarul Chereches se intoarce. Suntem plini de circari care grabesc evenimentele ce vor conduce la anul 2084.
  • Like 0
 • In discursul lui video nocturn de acum doua nopti, Maestrul C zicea ca nu ia in seama ce spune dl Gosu pentru ca "e antiputinist". Maestrul C fiind cunoscut ca mentor al putinistilor.
  • Like 0
 • RazvanP check icon
  "Majoritatea dictatorilor au sfârșit-o rău."
  În URSS?? Asta o spune un expert în spațiul sovietic??
  Cine, care dictator sovietic a sfârșit rău, mai exact ? Lenin? Stalin? Brejnev?
  • Like 3
 • Cata Lin Cata Lin check icon
  A fost votat de ruși, nu de opoziția din întreaga lume.
  Profesorul ăsta vine doar cu simple afirmații, nesusținute de dovezi.
  Doar pentru ca a câștigat alegerile, nu e suficient de documentată această "falsificare" a alegerilor.
  Tot ce construiește apoi în text pe supoziția sa, e doar timp irosit.
  Poate că majoritatea rușilor chiar îl cred și îl vor...
  Abia asta e o problemă, nu faptul că a "trădat" așteptările Occidentului...
  • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult