Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Profesorul Cristian Păun: Inflația este foarte probabil să ajungă la peste 20%. Ea lovește în cei foarte săraci și își găsește locul, în condițiile în care avem deja veniturile suprataxate

Cristian Păun

Inflația galopantă cu care se confruntă economia, care este probabil să depășească 20%, creșterile anunțate de taxe și nivelul ridicat al taxării aplicate pe muncă vor duce la reducerea puterii de cumpărare a românilor, cele mai afectate urmând să fie persoanele cu venituri mici, a explicat profesorul Cristian Păun, invitat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

„Inflația mare pe care o avem acum și pe care nu am avut-o la criza din 2009 - nu a fost o problemă de inflație atunci - poate duce la două reacții - la acea spirală pe care nu ne-o dorim, inflație-salarii (...), acum e începutul, pentru că mă uit la prețurile de producție, unde dinamica lor este de 3 ori mai mare decât dinamica prețurilor de consum, adică la produsul finit. Cu siguranță, acea dinamică la materiile prime va ajunge în lunile următoare și în produsele finite. Deci nu se oprește la 15% (inflatia-n.n.), e foarte probabil să ajungă la 20% plus, nu am nici cea mai mică urmă de îndoială. Cu o inflație la producție de 50%, nu ai cum să ai 15% la consum astăzi. Inflația lovește în cei foarte săraci și își găsește locul, în condițiile în care noi avem deja veniturile suprataxate”, spune Cristian Păun.

„Imaginați-vă că luați un salariu brut, din care statul se înfruptă cu 46% (taxele pe muncă -n.n.), vine apoi un TVA de 19%, în medie, deci din start din salariul dvs brut de 1.000 de lei, statul își ia direct, în momentul în care mergeți cu salariul să consumați ceva, undeva la 60-70% doar din taxarea pe muncă și din TVA. Or dacă mai punem și o inflație de 20%, ce îmi rămâne, ca putere de cumpărare, din mia aia de lei? Deci dacă intrăm în spirala inflație - salarii, în lunile care urmează, avem o problemă. Și doi, avem o problemă dacă guvernul nu începe o politică directă, dură, de susținere a deficitului”, a arătat profesorul Cristian Păun.

Întrebat dacă majorarea taxelor, decisă de guvernul PNL-PSD, va avea un efect de stimulare sau de temperare a inflației, profesorul spune că inflatia trebuie să se regleze din raportul cerere-ofertă.

„Multe din aceste taxe le vedem că sunt aplicate mediului de afaceri, mai ales IMM-urilor, de la care așteptăm producția autohtonă. Or tu, în momentul în care crești taxarea, tu inhibi producția, reduci apetitul oamenilor să își dezvolte o afacere. Vedem o temperare a cererii, prin creșterea dobânzilor, dar pe de altă parte noi trebuie să vedem o propulsare a producției. 

Deja producția e într-o mare problemă, pentru că cresc dobânzile. Când cresc dobânzile, investițiile în producție se temperează. Deja reacția va fi, la nivelul producției, să mai așteptăm cu investițiile. Or dacă acum guvernul vine și spune că microîntreprinderile trec pe o impozitare mai agresivă, este o problemă. Tu pui pe aceste firme încă o povară prin două moduri - direct, prin creșterea fiscalității, și doi, prin reducerea la 500.000 euro a plafonului la microîntreprinderi. Taxarea pentru aceste entități crește din două părți, Și atunci pune paie pe foc, pentru că inflația trebuie să se regleze din raportul cerere - ofertă”, a mai punctat profesorul Cristian Păun.

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sămbăta și duminica, de la ora 14.00. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ana Maria Bălan

În facultate, am avut o colegă mai mare pe care mereu am admirat-o: super deșteaptă, implicată, genul de persoană pe care ai dori-o în echipa ta de medici. Am revăzut-o în primul ei an de rezidențiat: epuizată, dezumanizată, cinică. (Foto: Ana Maria Bălan/ Facebook)

Citește mai mult