Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Programul Rabla pentru mașini electrice. Tanczos Barna: Azi s-au aprobat primele dosare pentru persoane juridice. Programul merge și este ok

electric car - Foto: Nemesio Jimnez / Alamy / Alamy / Profimedia

Foto: Nemesio Jimnez / Alamy / Alamy / Profimedia

Programul Rabla 2021 pentru mașini electrice destinat persoanelor juridice a fost deblocat. 

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a aprobat vineri 49 de dosare pentru mașini electrice hibride și 41 de dosare pentru autovehicule pur electrice, dosare depuse de firme din București și din mai multe județe din țară după 26 aprilie a.c., data începerii programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi. 

În total, suma propusă spre finanțare este de 2,825 milioane de lei (20.000 de lei pentru auto electrice hibride și 45.000 lei pentru auto pur electrice).

„Azi s-au aprobat primele dosare pentru persoane juridice. Programul merge și este ok. La persoanele fizice nu a fost absolut nicio problemă, sunt 18.000 de dosare aprobate și validate în 3 săptămâni, eu cred că programul merge”,  a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Ministrul Mediului a declarat luni, într-un interviu pentru Republica.ro, că procedura urmează să fie simplificată, pentru ca AFM să demareze aprobarea dosarelor Rabla electrice din sesiunea din acest an.  

„Am solicitat ca săptămânal cel puțin 200 de dosare să fie aprobate, astfel încât programul să pornească. Am primit acest semnal săptămâna trecută, că acele comitete de avizare și de aprobare nu sunt organizate din cauza faptului că au venit foarte multe dosare din 2020, nici măcar acelea nu au fost terminate”, a declarat marți ministrul Tanczos Barna la Digi24.

La programul Rabla Clasic 2021 s-au înscris, până săptămâna trecută, aproximativ 16.000 de persoane fizice, și circa 750 de persoane juridice. La Rabla Plus sunt înscrise circa 785 de persoane fizice și 560 de persoane juridice care au depus dosar.

Prima de casare, acordată în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat, este de 7.500 de lei (1.522 de euro), iar ecobonusul pentru achiziția unei mașini electrice este 45.000 de lei (9.135 de euro).

Vedeți aici lista dosarelor aprobate pentru firme

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult