Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Programul Rabla pentru mașini electrice. Tanczos Barna: Azi s-au aprobat primele dosare pentru persoane juridice. Programul merge și este ok

electric car - Foto: Nemesio Jimnez / Alamy / Alamy / Profimedia

Foto: Nemesio Jimnez / Alamy / Alamy / Profimedia

Programul Rabla 2021 pentru mașini electrice destinat persoanelor juridice a fost deblocat. 

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a aprobat vineri 49 de dosare pentru mașini electrice hibride și 41 de dosare pentru autovehicule pur electrice, dosare depuse de firme din București și din mai multe județe din țară după 26 aprilie a.c., data începerii programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi. 

În total, suma propusă spre finanțare este de 2,825 milioane de lei (20.000 de lei pentru auto electrice hibride și 45.000 lei pentru auto pur electrice).

„Azi s-au aprobat primele dosare pentru persoane juridice. Programul merge și este ok. La persoanele fizice nu a fost absolut nicio problemă, sunt 18.000 de dosare aprobate și validate în 3 săptămâni, eu cred că programul merge”,  a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Ministrul Mediului a declarat luni, într-un interviu pentru Republica.ro, că procedura urmează să fie simplificată, pentru ca AFM să demareze aprobarea dosarelor Rabla electrice din sesiunea din acest an.  

„Am solicitat ca săptămânal cel puțin 200 de dosare să fie aprobate, astfel încât programul să pornească. Am primit acest semnal săptămâna trecută, că acele comitete de avizare și de aprobare nu sunt organizate din cauza faptului că au venit foarte multe dosare din 2020, nici măcar acelea nu au fost terminate”, a declarat marți ministrul Tanczos Barna la Digi24.

La programul Rabla Clasic 2021 s-au înscris, până săptămâna trecută, aproximativ 16.000 de persoane fizice, și circa 750 de persoane juridice. La Rabla Plus sunt înscrise circa 785 de persoane fizice și 560 de persoane juridice care au depus dosar.

Prima de casare, acordată în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat, este de 7.500 de lei (1.522 de euro), iar ecobonusul pentru achiziția unei mașini electrice este 45.000 de lei (9.135 de euro).

Vedeți aici lista dosarelor aprobate pentru firme

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult