Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Programul Rabla pentru mașini electrice. Tanczos Barna: Azi s-au aprobat primele dosare pentru persoane juridice. Programul merge și este ok

electric car - Foto: Nemesio Jimnez / Alamy / Alamy / Profimedia

Foto: Nemesio Jimnez / Alamy / Alamy / Profimedia

Programul Rabla 2021 pentru mașini electrice destinat persoanelor juridice a fost deblocat. 

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a aprobat vineri 49 de dosare pentru mașini electrice hibride și 41 de dosare pentru autovehicule pur electrice, dosare depuse de firme din București și din mai multe județe din țară după 26 aprilie a.c., data începerii programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi. 

În total, suma propusă spre finanțare este de 2,825 milioane de lei (20.000 de lei pentru auto electrice hibride și 45.000 lei pentru auto pur electrice).

„Azi s-au aprobat primele dosare pentru persoane juridice. Programul merge și este ok. La persoanele fizice nu a fost absolut nicio problemă, sunt 18.000 de dosare aprobate și validate în 3 săptămâni, eu cred că programul merge”,  a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Ministrul Mediului a declarat luni, într-un interviu pentru Republica.ro, că procedura urmează să fie simplificată, pentru ca AFM să demareze aprobarea dosarelor Rabla electrice din sesiunea din acest an.  

„Am solicitat ca săptămânal cel puțin 200 de dosare să fie aprobate, astfel încât programul să pornească. Am primit acest semnal săptămâna trecută, că acele comitete de avizare și de aprobare nu sunt organizate din cauza faptului că au venit foarte multe dosare din 2020, nici măcar acelea nu au fost terminate”, a declarat marți ministrul Tanczos Barna la Digi24.

La programul Rabla Clasic 2021 s-au înscris, până săptămâna trecută, aproximativ 16.000 de persoane fizice, și circa 750 de persoane juridice. La Rabla Plus sunt înscrise circa 785 de persoane fizice și 560 de persoane juridice care au depus dosar.

Prima de casare, acordată în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat, este de 7.500 de lei (1.522 de euro), iar ecobonusul pentru achiziția unei mașini electrice este 45.000 de lei (9.135 de euro).

Vedeți aici lista dosarelor aprobate pentru firme

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult