Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Proiect de lege la Ministerul Justiției: deținuții care nu au apucat să beneficieze de recursul compensatoriu vor primi bani - 5 lei pentru fiecare zi de libertate neacordată

Tudorel Toader

Cei care au fost deținuți în perioada 24 iulie 2012 şi 19 octombrie 2017 și nu au beneficiat de recursul compensatoriu ar putea primi 5 lei pentru fiecare zi de libertate neacordată, potrivit unui proiect de lege elaborat de Ministerul Justiției și făcut public de G4media.ro

Aceasta este perioada din momentul în care CEDO care a constatat că România nu respectă standardele minime corespunzătoare pentru deţinuţi, adică 4 metri cub aer pentru fiecare deţinut, și data la care a intrat în vigoare legea recursului compensatoriu, care spune că un deținut beneficiază de 6 zile de libertate pentru fiecare 30 de zile executate în condiții necorespunzătoare. Acest act normativ a dus la eliberarea înainte de termen a 14.000 de condamnați. Deținuții care nu au beneficiat de prevederile lui ar putea fi despăgubiți cu bani, potrivit proiectului de lege.

Cuantumul despăgubirii este încă supus dezbaterii. „ (1) La calcularea compensației financiare se va proceda înmulțind zilele-câștig ce li s-ar fi cuvenit cu o sumă de 5 lei pentru fiecare zi-câștig neacordată. (varianta 1) SAU (2) La calcularea compensației financiare se va proceda înmulțind zilele-câștig ce li s-ar fi cuvenit cu o sumă de ………….. lei pentru fiecare zi-câștig neacordată. (varianta 2)”, se arată în proiectul de lege.

Potrivit sindicaliştilor din penitenciare citați de G4media.ro, în jur de 90.000 de foşti deţinuţi ar putea beneficia de compensaţiile financiare, impactul asupra bugetului fiind de 70.000.000 de lei.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Gravity check icon
    Eu sunt curios sa vad cati bani vor primi pacientii din acele spitale infecte din Romania pentru fiecare zi traita acolo.
    • Like 1
  • Eu nu inteleg de unde dai Tu lege sa dai bani, din taxele altora, la cine vrei Tu, la cheremul tau!? Tudorel Toader este periculos pentru ca are idei originale si prieteni "imaginari". Daca oamenii de la care iei taxe se supara si inceteaza sa mai dea taxe!? De unde mai dai Tu bani, 5 lei pe zi, la oameni condamnati pe nedrept? De cine? De oamenii care iti seamana!! [:(
    • Like 0
  • check icon
    Păi dacă ”cifrele arată bine”, de ce nu??
    • Like 0
  • fc check icon
    singurul lucru care mă poate interesa în privința acestui individ este cum îl va bate Dumnezeu. pentru că rar ți-e dat să vezi atâta ticăloșie și răstălmăcire. e spectacular și îngrozitor dar filmul va fi de oscar. 'wanna see it!
    • Like 0
  • Mafia PSD-ALDE-UDMR din România trăiește și benchetuieste bine din taxele TALE. Ce ai de gând să faci în acest sens?
    • Like 1
    • @ Vasile Roaita
      check icon
      Eu v-am dat ”like”, dar să știți că mesajul dvs nu-l merită!
      Cînd mai faceți d-astea, se cuvine să-l susțineți cu ceva exemplu personal. De pildă: ”Ce ai de gând să faci în acest sens? Eu am...”
      Altminteri toată lumea are dreptul să vă scuipe-n freză cu replica ”Ce-am de gînd EU? Da' tu ce-ai de gînd să faci? Să emigrezi, poate? Frumos!”.
      • Like 0
    • @ Vasile Roaita
      check icon
      Am văzut acum că ați mai postat fix același mesaj la încă alte două articole...
      Ce să zic, asta miroase rău de tot a postac!
      Eu înclin totuși să cred că sunteți un disperat (unul nu tocmai inteligent, trebuie s-o spun!) care alege să-și ”distribuie” manifestele cu orice preț.
      Postacii adevărați din ziua de azi își ajustează mesajele în funcție de subiect tocmai ca să nu se dea de gol așa ușor.
      Dar poate că-s eu bou și m-ați păcălit tocmai prin folosirea vechii tehnici (făcîndu-mă să cred că, în cel mai rău caz, sunteți un postac-începător)!
      E ca la poker aici.
      Sigur, mesajul dvs pare să fie contra actualei puteri. Cu toate acestea, nefiind nicicum argumentat, îmi pare dubios. Oamenii de pe aici nu prea fac asta.
      Sau, na, să fii tu căpitanul nostru! Ce propui?
      • Like 0
  • Mucho trabajo mucho dineros,riba riba Don Tudorelos!Macar o sa aiba bani deținuții ptr o vreme sa meargă la escorte nu la viol,sa-si achite consumatia nu sa fuga si sa cumpere în loc să fure.Oamenii au fost reintegrati în societate și cu banii primiți își vor putea deschide o mica afacere:dubluri ptr chei,un debit de tutun cu țigări la jumate prețul,cartele telefonice cu care poti sa scoti si bani.Sa le uram succes!
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult