(Foto: Inquam Photos)
Persoanele care fac evaziune fiscală pot scăpa de închisoare dacă plătesc prejudiciul la prima abatere, prevede un proiect inițiat de parlamentari PSD și care a trecut marți dimineața de comisia juridică a Camerei Deputaților. Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a spus că este „o practică europeană”, iar interesul statului este să recupereze banii și nu să trimită oamenii la închisoare.
„Până la final de 2018 trebuie să prezentăm pe masa Guvernului un proiect de modificare a unor acte normative care se referă la evaziunea fiscală, pentru a aduce în România practica din state europene avansate, adică statul să urmărească recuperarea prejudiciilor și nu neapărat închiderea unor companii, trimiterea la închisoare a acelor acționari și nu numai”, a spus ministrul Eugen Teodorovici.
Singurii care au votat împotriva proiectului sunt deputații USR, care au anunțat că vor să sesizeze Curtea Constituțională, potrivit Digi24.
În ședința de marți a comisiei juridice din Camera Deputaților, care e cameră decizională, parlamentarii PSD și UDMR au propus modificări față de varianta aprobată în Senat. Prin aceste modificări se reduce valoarea prejudiciului care trebuie restituit, iar perioada în care banii trebuie dați înapoi se prelungește.
Pe scurt, proiectul votat în comisia juridică prevede că persoanele care fac evaziune fiscală pot scăpa de închisoare dacă plătesc prejudiciul integral plus o majorare de 20 la sută, față de 50 la sută, cât se votase în Senat. La această sumă se adaugă și dobânzi și penalități.
„În cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute la art.8 şi 9, dacă, în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, până la primul termen de judecată, inculpatul va acoperi integral prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, se va dispune, o singură dată, renunţarea la urmărirea penală”, se arată în modificările propuse și adoptate de comisia juridică.
La solicitarea parlamentarilor UDMR, dacă inculpatul promite că plătește integral valoarea prejudiciului, dar motivează că nu reușește într-un an de zile, iar instanța decide că are suficiente argumente, atunci îi poate acorda un răgaz de până la trei ani pentru a restitui întreaga sumă.
Proiectul urmează să fie trimis pentru a fi votat în plenul Parlamentului.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
1. daca nu esti prins, ramai cu banii si esti "boss";
2.daca esti prins, trebuie sa dai banii inapoi, dar numai daca poti. Daca nu poti te mai pasuieste statul vreo 3 ani si mai platesti o dobanda.
Se fac inscrieri la evaziuni!!! Cine mai doreste, cine mai pofteste??