Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Proiect: Evazioniștii ar putea scăpa de închisoare dacă plătesc integral prejudiciul. Teodorovici: „Este o practică europeană”

Eugen Teodorovici - propus la MF

(Foto: Inquam Photos)

Persoanele care fac evaziune fiscală pot scăpa de închisoare dacă plătesc prejudiciul la prima abatere, prevede un proiect inițiat de parlamentari PSD și care a trecut marți dimineața de comisia juridică a Camerei Deputaților. Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a spus că este „o practică europeană”, iar interesul statului este să recupereze banii și nu să trimită oamenii la închisoare.

„Până la final de 2018 trebuie să prezentăm pe masa Guvernului un proiect de modificare a unor acte normative care se referă la evaziunea fiscală, pentru a aduce în România practica din state europene avansate, adică  statul să urmărească recuperarea prejudiciilor și nu neapărat închiderea unor companii, trimiterea la închisoare a acelor acționari și nu numai”, a spus ministrul Eugen Teodorovici.

Singurii care au votat împotriva proiectului sunt deputații USR, care au anunțat că vor să sesizeze Curtea Constituțională, potrivit Digi24. 

În ședința de marți a comisiei juridice din Camera Deputaților, care e cameră decizională, parlamentarii PSD și UDMR au propus modificări față de varianta aprobată în Senat. Prin aceste modificări se reduce valoarea prejudiciului care trebuie restituit, iar perioada în care banii trebuie dați înapoi se prelungește.  

Pe scurt, proiectul votat în comisia juridică prevede că persoanele care fac evaziune fiscală pot scăpa de închisoare dacă plătesc prejudiciul integral plus o majorare de 20 la sută, față de 50 la sută, cât se votase în Senat. La această sumă se adaugă și dobânzi și penalități. 

„În cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute la art.8 şi 9, dacă, în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, până la primul termen de judecată, inculpatul va acoperi integral prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, se va dispune, o singură dată, renunţarea la urmărirea penală”, se arată în modificările propuse și adoptate de comisia juridică.

La solicitarea parlamentarilor UDMR, dacă inculpatul promite că plătește integral valoarea prejudiciului, dar motivează că nu reușește într-un an de zile, iar instanța decide că are suficiente argumente, atunci îi poate acorda un răgaz de până la trei ani pentru a restitui întreaga sumă.

Proiectul urmează să fie trimis pentru a fi votat în plenul Parlamentului.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • se vor incadra si firmele de stat , campioanele evaziunii?
  • Like 0
 • Inclusiv Alexander Pearce (The Tourist) a scapat de inchisoare si cazul s-a inchis dupa ce si-a platit cele 744 mil :D
  • Like 0
 • O lege care trebuia să existe mai de mult timp. Așa se obțin banii și cel mai important firma nu se închide. Vedeți ultima problemă a ING în Olanda ( banca a fost dovedită că a făcut evaziune, inclusiv spălare de bani, iar statul olandez a acceptat ca banca să plătească o amendă substanțială, nimeni n-a fost arestat și banca nu s-a închis ).
  • Like 0
 • gogea check icon
  Adica este ca un fel de imprumut de la stat. Faci evaziune:
  1. daca nu esti prins, ramai cu banii si esti "boss";
  2.daca esti prins, trebuie sa dai banii inapoi, dar numai daca poti. Daca nu poti te mai pasuieste statul vreo 3 ani si mai platesti o dobanda.
  Se fac inscrieri la evaziuni!!! Cine mai doreste, cine mai pofteste??
  • Like 2
 • mike mike check icon
  Daaa....o practica europeana doar in visele lor umede de PSD-isti. Asa si-ar dori ei sa scape de anchete si inchisoare, prin achitarea prejudiciului. Este cu "Daddycatie" de la nasu' mare Teodorovici pentru toti baietii din PSD si pentru nasa mare Vioricaaa....
  • Like 2


Îți recomandăm

Alphahead

Vishal Narender și Georgeta Brehoi, soția sa, au venit în România în urmă cu 4 ani, după ce au lucrat în mai multe multinaționale din India, Franța și Irlanda, și au decis să-și investească toate economiile pentru a produce echipamente moto.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ștefan Briceag

De la externarea din spital, Ștefan Dănuț Briceag a făcut totul ca să poată relua controlul asupra propriei vieți. În februarie 2018, la 6 luni după accident, s-a mutat împreună cu prietena sa, Iulia, care care i-a fost și îi este alături. „Nu știam că există acest gen de femeie. Iar când cunoști o fată ca ea, te întrebi: Chiar există? După un astfel de accident, când te aștepți ca și mama să plece de lângă tine, ea mi-a zis: Plec când vreau eu, nu când vrei tu.” (Foto: Alexandra Pandrea)

Citește mai mult

Am mulţi cunoscuţi, prieteni si multe rude care au emigrat şi au demonstrat că pot fi cei mai buni evoluând în deplasare. Au demonstrat-o prin muncă asiduă, seriozitate şi perseverenţă. (Foto: Ionel Pop Doncilă)

Maradona din Bacău
Citește mai mult