Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Proiect. Patronii vor putea lua dividende o dată pe trimestru, la jumătate din profit

Patronii și asociații ar putea lua din firme dividende la jumătatea profitului, o dată la fiecare trimestru. 

Prevederea este cuprinsă într-un proiect pentru modificarea şi completarea Legii nr.82/1991 a contabilităţii şi modificarea şi completarea Legii nr.31/1990 a societăţilor comerciale, modificarea şi completarea Legii nr.1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei.

Initiativa, prezentată de startupcafe.ro, a fost depusă la Senat de mai mulți senatori și deputați PSD. În prezent dividendele, care sunt impozitate cu 5%, față de 16% cât este la salarii, pot fi luate doar o dată pe an.

Consultanții fiscali atrag însă atenția că în cazul în care la sfârșitul anului firma înregistrează pierderi, dividendele repartizate și plătite în plus trebuie returnate.

„Este posibil ca firma să aibă profit pe primele luni, să dea dividende, iar la final de an să încheie pe pierdere. În acest caz dividendele repartizate și plătite în plus vor fi returnate în termen de 60 de zile de la data aprobării situațiilor financiare anuale", a explicat un consultant fiscal.

În expunerea de motive parlamentarii arată că, pe lângă veniturile pe care le pot obține patronii, inițiativa va duce la încasări la bugetul de stat din impozitul pe dividende în cursul anului fiscal.

Proiectul de lege:

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Da, ar fi foarte bine sa poata fi luate dividentele trimestrial.
  • Like 0
 • Parerea mea este mai corect suna titlul asa " Proiect. Patronii vor putea lua dividende o dată pe trimestru, PENTRU jumătate din profit'UL LOR"
  • Like 0
  • @ Adrian Tomescu
   Dar nu e al lor (al nostru). E al statului. Tu char simti ca banii tai sunt banii tai? Astia dau legi peste legi ca sa reglementeze ce nu putem face noi cu banii nostri.
   • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult