Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Legea Prevenției, lansată în dezbatere publică. Hărţuirea sexuală a angajaților, pe lista celor 333 de abateri incluse în proiect

Hărţuirea sexuală a angajaților, definită în legea Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, este una dintre cele 333 de abateri, incluse în proiectul Legii Prevenției, pentru care autoritățile nu vor aplica amendă, în primă instanță, ci un avertisment. Proiectul legii a fost lansat joi în dezbatere publică, pentru 30 de zile, de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat. 

Legea Prevenției stabilește că agenții economici nu vor mai fi sancţionați imediat în cazul unor nereguli, ci mai întâi vor fi consiliați de organele de control. Condiția este ca în 90 de zile situația să fie remediată.

Contravenientul beneficiază de prevenție o singură dată în termen de trei ani de la data aplicării avertismentului.

Pentru informarea persoanelor fizice și agenților economici va fi creat un portal unic care va conține toate elementele referitoare la toate drepturile și obligațiile pe care firmele le au în raport cu organismele de control și invers

„Prevenția se aplică doar acelor fapte care nu se referă la activități unde intenția de a încalca legea este evidentă și care nu prezintă un grad de pericol ridicat. Sunt cazuri unde poate exista un impact asupra sănătății sociale, când sunt alimente care trec de data de expirare, sau o plată la negru perpetuă, care evident denotă o rea intenție”, a anunțat joi Alexandru Petrescu, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat. 

333 de abateri care nu vor mai fi imediat sancționate

Anexa 1 a proiectului de lege cuprinde o listă cu 333 de abateri care nu vor mai sancționate în primă fază.

Pe lista celor 333 de abateri care vor intra sub incidența Legii Prevenției se numără și prevederi cuprinse în Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi.

Articolul 11 arată că reprezintă „discriminare bazată pe criteriul de sex orice comportament nedorit, definit drept hărţuire sau hărţuire sexuală, având ca scop sau efect de a crea la locul de muncă o atmosferă de intimidare, de ostilitate sau de descurajare pentru persoana afectată”, precum și „de a influenţa negativ situaţia persoanei angajate în ceea ce priveşte promovarea profesională, remuneraţia sau veniturile de orice natură ori accesul la formarea şi perfecţionarea profesională, în cazul refuzului acesteia de a accepta un comportament nedorit, ce ţine de viaţa sexuală”.

Sancțiunile în actuala legislație pentru această abatere sunt de 3.000-100.000 de lei. 

Proiectul Legii Prevenției:

Anexa 1:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Da, OK, să spunem că e OK. Problema României și a românilor este că avem legi bune sau, mă rog, rezonabile, noi cu aplicarea stăm prost, prost de tot. Deși avem o legislație dură în privința protecției mediului, ia uitați-vă dv. la miile de tone de gunoaie care sînt expuse pe cîmpiile și prin munții Patriei noastre. Se ia carnetul dacă treci pe roșu? Păi la mine în cartier se trece pe roșu într-o veselie și în viteză foarte mare!
    Am dat două exemple din multe altele. Păi dacă noi nu putem face ordine în chestiuni mult mai clare precum aruncatul gunoaielor și trecutul pe roșu, păi cum naiba punem ordine în chestiuni mult mai greu de dovedit juridic precum hărțuirea? Explicați-mi dv., că eu îs mai greu de cap.
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult