Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Legea Prevenției, lansată în dezbatere publică. Hărţuirea sexuală a angajaților, pe lista celor 333 de abateri incluse în proiect

Hărţuirea sexuală a angajaților, definită în legea Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, este una dintre cele 333 de abateri, incluse în proiectul Legii Prevenției, pentru care autoritățile nu vor aplica amendă, în primă instanță, ci un avertisment. Proiectul legii a fost lansat joi în dezbatere publică, pentru 30 de zile, de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat. 

Legea Prevenției stabilește că agenții economici nu vor mai fi sancţionați imediat în cazul unor nereguli, ci mai întâi vor fi consiliați de organele de control. Condiția este ca în 90 de zile situația să fie remediată.

Contravenientul beneficiază de prevenție o singură dată în termen de trei ani de la data aplicării avertismentului.

Pentru informarea persoanelor fizice și agenților economici va fi creat un portal unic care va conține toate elementele referitoare la toate drepturile și obligațiile pe care firmele le au în raport cu organismele de control și invers

„Prevenția se aplică doar acelor fapte care nu se referă la activități unde intenția de a încalca legea este evidentă și care nu prezintă un grad de pericol ridicat. Sunt cazuri unde poate exista un impact asupra sănătății sociale, când sunt alimente care trec de data de expirare, sau o plată la negru perpetuă, care evident denotă o rea intenție”, a anunțat joi Alexandru Petrescu, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat. 

333 de abateri care nu vor mai fi imediat sancționate

Anexa 1 a proiectului de lege cuprinde o listă cu 333 de abateri care nu vor mai sancționate în primă fază.

Pe lista celor 333 de abateri care vor intra sub incidența Legii Prevenției se numără și prevederi cuprinse în Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi.

Articolul 11 arată că reprezintă „discriminare bazată pe criteriul de sex orice comportament nedorit, definit drept hărţuire sau hărţuire sexuală, având ca scop sau efect de a crea la locul de muncă o atmosferă de intimidare, de ostilitate sau de descurajare pentru persoana afectată”, precum și „de a influenţa negativ situaţia persoanei angajate în ceea ce priveşte promovarea profesională, remuneraţia sau veniturile de orice natură ori accesul la formarea şi perfecţionarea profesională, în cazul refuzului acesteia de a accepta un comportament nedorit, ce ţine de viaţa sexuală”.

Sancțiunile în actuala legislație pentru această abatere sunt de 3.000-100.000 de lei. 

Proiectul Legii Prevenției:

Anexa 1:

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Da, OK, să spunem că e OK. Problema României și a românilor este că avem legi bune sau, mă rog, rezonabile, noi cu aplicarea stăm prost, prost de tot. Deși avem o legislație dură în privința protecției mediului, ia uitați-vă dv. la miile de tone de gunoaie care sînt expuse pe cîmpiile și prin munții Patriei noastre. Se ia carnetul dacă treci pe roșu? Păi la mine în cartier se trece pe roșu într-o veselie și în viteză foarte mare!
    Am dat două exemple din multe altele. Păi dacă noi nu putem face ordine în chestiuni mult mai clare precum aruncatul gunoaielor și trecutul pe roșu, păi cum naiba punem ordine în chestiuni mult mai greu de dovedit juridic precum hărțuirea? Explicați-mi dv., că eu îs mai greu de cap.
    • Like 1


Îți recomandăm

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult

Dan Byron_FB

Se numește Daniel Radu, are 43 de ani și a copilărit într-un bloc lung, aflat lângă un altul, în ruină, de pe Șoseaua Pantelimon din București. În lumea aceea, mulți copii săraci, jefuiți de către soartă de dragoste și siguranță, căutau să recupereze ceva de la viață din buzunare străine și să egaleze scorul lovindu-i pe cei mai slabi decât ei.

Citește mai mult