Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Proiectul de sărbătorire a Paștelui ortodox la aceeași dată cu cel catolic ar putea încuraja putinismul din BOR

Arhiepiscopia Tomisului  - Teodosie  - foto FB

Despre „ușurarea părelnică” și „înfrângerea limbuției”. Aceste două expresii îi aparțin lui Thomas a Kempis, autorul de la sfârșitul secolului al XIV al celebrei cărți de edificare moral-religioasă a individului creștin, intitulată „Imitarea lui Isus”. Într-o frumoasă traducere și adaptare onomastică, această carte a apărut sub îngrijirea editorială a lui Samuil Micu, corifeu al Școlii Ardelene, cu titlul „A Thomi de la Câmp. De urmare a lui Cristos” (1812). 

Cele două expresii sunt deosebit de inspiraționale și oferă chei interpretative asupra vieții publice de astăzi. „Ușurarea părelnică” este, în fond, exprimarea tuturor frustrărilor noastre, a celor care avem opinii și critici privind viața publică și reprezintă, în fond, o patologie, aceea de a vorbi neîncetat și, de cele mai multe ori, fără rost. Încercăm prin aceasta să înlăturăm derapaje și neajunsuri ale vieții noastre publice, pe scurt, avem un neastâmpăr vanitos care, de cele mai multe ori, tulbură liniștea publică în perioade total nenimerite, precum a fost propunerea lansată de câțiva intelectuali referitoare la sărbătorirea Paștelui la aceeași dată, proiect lansat în perioada Postului Mare, care este o vreme a tăcerii și a rugăciunii iertătoare, a meditației și a concentrării în sine. Toate acestea dăunează, nu puțin, „alinărilor lăuntrice care e darul lui Dumnezeu”, conform spuselor aceluiași Thomas a Kempis.

Nemântuiți credem că ne vom „ușura părelnic” în această lume românească, dedicați în totalitate verbiajului intarisabil. Economia vorbelor este cea mai eficientă formă de investiție în spațiul public românesc întrucât toată lumea vorbește, de la politicieni agramați și mediocri, până la cei mai de „vârf” intelectualiști formatori de opinie. Este de știut însă că vorbele sunt instrumente de „putere și acțiune” cu o „eficacitate magică” a cuvântului (P. Bourdieu). În cazul nostru, vorbirea chiar lipsită de răutate „aduce omului multă bătaie de cap” (Thomas a Kempis) și ne îndeamnă, de cele mai mute ori, să vorbim fără rost, fiind călăuziți de prostie, infatuare, lipsa măsurii în cântărirea proprie, chiar lipsa spiritului creștin evlavios. Astfel, proiectul de sărbătorire a Paștelui la aceeași dată ar putea aduce concomitent reactivarea sau încurajarea putinismului din BOR. Stilul „smuls-împins” care înseamnă „ușurarea părelnică”, dar și o ușurare vanitoasă ar determina, în durată medie, reacții păguboase pentru întreaga Biserică Ortodoxă Română. Această neapărat „ușurare părelnică” cultivă în mod insidios vedetismul facil, adică induce comportamentul de băgători de seamă „în toate ce sunt și-n cele ce mâine vor râde la soare”.

Cu ceva vreme în urmă, luându-l gura pe dinainte pe un primar din Alba Iulia, acesta a propus ca regele Charles III să primească titlul de Prinț al Transilvaniei. Acest proiect ar putea alimenta isteriile patrioților virtuoși, suveraniști și republicani, care văd în această propunere năstrușnică alterarea simbolurilor politice și naționale ale orașului Alba Iulia, locul manifestării celui mai curat patriotism împlinit la 1 Decembrie 1918. Sunt vorbe lipsite de miez și deloc folositoare. Tratarea „ușurării părelnice” stă în „înfrânarea limbuției”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Valentin check icon
    E vorba de corectarea unui calendar, nimic altceva. Paștele trebuie să aibă loc în prima duminica imediat după prima lună plină astronomică, după echinocțiul de primăvară. Inițial, toată lumea a folosit același calendar, însă acesta a început să devize. Creștinii din Apus l-au corectat, cei din Răsărit nu. Există și persoane sau chiar culte care consideră calendarul vechi ca fiind sacru. Nu este adevărat. Calendarul este doar o metodă de a calcula o perioadă.
    • Like 2
  • diferenta e doar o interpretare a datei.
    Alinierea datelor ar ajuta si catolicii din romania si ortodocsii din alte tari decat romania. Vad doar WIN WIN.
    • Like 5
  • “proiectul de sărbătorire a Paștelui la aceeași dată ar putea aduce concomitent reactivarea sau încurajarea putinismului din BOR.”
    Asa, si ce e rau in asta? “Reactivarea” asta presupune recunoasterea faptului ca deja exista niste “conserve” in BOR. In plus “reactivarea” inseamna si demascarea celor care ar fi adepti ai putinismului, nu?
    • Like 4
  • Cam prea multa caciuleala la tronul Angliei. Consider ca se exagereaza cu cineva/ceva ce nu are nicio treaba cu noi. Ca ni s-a impus un rege oarecare nu inseamna ca trebuie sa acordam o atentie exagerata monarhiei de pe alte meleaguri. In definitiv este o rusine ca a trebuit sa fim civilizati de straini. Ca si azi romanii nu pot sa-si ia soarta in propriile maini. Ne-a trebuit si ne trebuie un arbitru din lumea civilizata, in realitate cu tarele ei, trecute si prezente.. acceptam "medierea" ca, mai apoi sa-i "dam la cap". Monarhia este, in prezent, desueta, decorativa si costisitoare.
    • Like 1
    • @ Zugravu Mircea
      Asa este Stimate Domn ;
      --Monarhia este prea costisitoare pentru noi , cu toata gasca de haplai mari consumatori de bani din buget.
      Cat despre bor, nu cred ca vor ajunge ,la ,,saturatie in curand !
      -- Ei au ,un singur gand ,de a acumula,
      NU vor sa plateasca taxe -impozite catre Stat , iar bugetul lor este mai mare ca cel al Staului Apoi mai au tupeul sa pretinda bani de la buget ,ptr construirea bisericilor fara numar ,desi numarul populatiei a scazut foarte mult !
      • Like 0
  • Sărbătorirea Paștilor în același timp de ortodocși și catolici nu are nimic din temerile autorului. Nu este vorba de dogmatică, de teologie, este pur și simplu o simplă problemă de calendar. Văd că nu deranjează sărbătorirea Crăciunului la aceeași dată. Am văzut și penibilele argumente ale prelatului cabotin de la Constanța. Ce putinism ?
    • Like 5
  • D check icon
    Dacă este prezentat astfel ‘ar putea’, da. Doar că nu are neapărat treabă cu Paștele catolic ci cu forma de calendar după care se calculează, nu credeți?

    Pragmatic vorbind, majoritatea diasporei românești trăiește și lucrează preponderent în țări care sărbătoresc Paștele după calendarul gregorian. De ce ar avea BOR o problemă cu asta? Crăciunul este deja sărbătorit după calendarul gregorian.
    • Like 5


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult