UPDATE. Piața Victoriei, duminică seara, ora 20. Oamenii protestează faţă de „enorma dezamăgire" reprezentată de numirea noului prim-ministru, dar şi faţă de mai multe decizii ale Curţii Constituţionale a României (CCR), precum decizia de constituţionalitate a desfiinţării noţiunii de conflict de interese pentru funcţionarii publici şi desfiinţarea infracţiunii de tentativă la abuz în serviciu.
Protest „Împreună salvăm țara de corupți” duminică seara în București.
Marșul de protest, pe traseul Piața Victoriei - Piața Romană - Piața Universității - Parlament - Curtea Constituțională a României este anunțat duminică seara, începând cu ora 19:00, în Bucuresti. Mobilizarea pentru marsul de protest s-a facut pe paginile de Facebook ale comunitatilor Corupția ucide și 600000 pentru Rezistență.
Joi a fost „încălzirea”
Joi seară, începând cu ora 19:30, câteva zeci de oameni au ieșit în Piața Victoriei la un protest față de intenția coaliției PSD-ALDE de a schimba radical programul de guvernarea. Noul program prevede înlocuirea impozitului pe profit cu impozitul pe cifra de afaceri și instituirea unei așa numite „taxe de solidaritate”.
Foto: Corupția ucide
„Noi muncim cinstit pentru banii noștri. Plătim taxe și impozite, contribuții pentru sănătate și pentru pensii, dar de 27 de ani nu primim mai nimic la schimb. De peste 6 luni, guvernanții nu au făcut altceva decât să încerce să legifereze hoția. Cu OUG 13, apoi prin Legea Grațierii în Parlament, cel mai recent, cu complicitatea CCR și a Ministerul Justiției, pentru impunerea unui prag la abuzul în serviciu.
Astăzi, duc mai departe hoția, prin modificări ale programului de guvernare, noi taxe și impozite, precum și prin furtul din fondul de pensii (Pilonul II). Lor nu le pasă dacă ne bagă-n faliment - au mai mulți bani decât vom câștiga noi cinstit vreodată. Ei fură și noi plătim”, se arată pe pagina evenimentului organizat de Corupția Ucide.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Se merge așadar pe variațiuni pe aceeași temă - dezincriminarea corupților sub orice formă; și era clar că "înfrângerea" încasată în urma protestelor de acum 4-5 luni nu avea să rămână nerăzbunată... se încearcă ba cu o inițiativă, ba cu alta - orice pentru ca PSD-ul să-și protejeze acoliții & trupele... și au la dispoziție 4 ani pentru a-și realiza fanteziile patologice și aplica populației șocuri electrice taman în momentul în care se așteaptă un dram de bun simț și un minim de stabilitate...
Sper că se va protesta mereu la astfel de tentative de sabotaj, însă atâta timp cât puterea se află în mâinile cui nu trebuie, mă tem că va fi munca în zadar...
Traversează strada doar când semaforul este verde!
Suntem indignați când cineva nu respecta o regulă. Apelăm la un tribunal când o lege nu se respectă. Ieșim în stradă când politicienii nu respectă legile țării, regulile societății. Ce au toate aceste afirmații în comun? Eu, tu, noi nu suntem de acord cu nerespectarea unei reguli, a unei convenții, a unei legi. Nerespectarea are consecințe, uneori nu neapărat pentru mine… aparent însă.
Să luăm cazul acestui delict al traversării pe culoarea roșie a semaforului. El a fost săvârșit de miliarde de ori pe străzile României. Pare o bagatelă... undeva există un semafor, care arată culoarea roșie. Și totuși, aproape invariabil, se găsește cel puțin o persoană, care nu respectă această regulă.
De ce?
Am întrebat persoane de mai multe vârste, la diverse semafoare și în orașe diferite.
Cazul 1
O zi însorită de ianuarie, nicio mașină nu se vede din nicio direcție. Aștept fiindcă este roșu. O doamnă apare din spatele meu și trece, evident pe roșu. O întreb de ce o face?
Răspunsul ei: “Domnul meu, știți ce vârstă am eu? Am optzeci de ani … așa ca îmi permit să fac acest lucru…”
Cazul 2
O zi de vară, mai mulți oameni așteaptă răbdători sa se facă verde. Un tânăr și o tânără, în vârstă de circa 10 ani, trec totuși pe roșu. Traversez pe verde și îi ajung din urmă. Îi întreb de ce au trecut pe roșu.
„Lăsați, că nu suntem noi singurii care trecem pe roșu, mai sunt și alții…“ Eu: „dar de ce copiați ce fac alții și nu faceți ce este bine și corect?“ … niciun răspuns… și-au continuat drumul ca și când nu ar fi auzit nimic din ceea ce le-am spus.
Cazul 3
Dimineața, la o intersecție, în jurul orei 7.30. Mulți părinți cu copii, de clasele a întâia și a doua, cu părinți care îi țin de mană. Grăbiți și somnoroși, părinte și copil, așteaptă la semafor. O mămică cu feciorul de mână îl trage să treacă pe roșu. Apoi urmează alt semafor, unde așteaptă atât de mult, încât îi ajung lejer din urmă. Mă opresc în fața mămicii și o întreb: “Doamnă dragă, de ce treceți pe roșu cu copilul de mână? Sunteți conștiență de ce exemplu îi dați copilului chiar Dumneavoastră?” Se uită la mine dând ochii peste cap… dar nu zice nimic… Copilul se uită la ea în sus, ca sa vadă cum reacționează mama… oare ce va fi învățat copilul din reacția ei?
Mi-amintesc, în Germania am văzut la multe semafoare următorul indicator suplimentar: „Nur bei Grün gehen, der Kindernwegen“. Traducerea este: Mergeți (traversați) doar pe verde, din cauza (exemplului pe care îl dați) copiilor.
Aici un link catre acel indicator https://www.absperrtechnik24.de/shop/pix/a/15193/g/Sonderschild-Nur-bei-gruen-gehenDer-Kinder-wegen.jpg
Cazul 4
Amiază, vară fierbinte. Un grup de 4-5 tineri, de circa 20 de ani, așteaptă de cealaltă parte a străzii, la semaforul care este roșu. Unul se uită, vede că este roșu și traversează… Ceilalți, după o mică ezitare îi urmează. Îi întreb, de ce trec pe roșu… între timp semaforul devenise verde. Cel care a violat primul regula s-a uitat la mine cinic, a ridicat vocea și a spus… “Uite că este verde nenea…”, un alt tânăr din grupul care l-a urmat, completează ironia și îmi spune “Ia-ți ochelari ca să vezi mai bine…”
Rădăcina acestui comportament
Nu știu dacă am un răspuns exhaustiv la întrebarea de ce trec unii concetățeni pe roșu. Există în mentalitatea societății românești, de-a lungul generațiilor, o lipsă elementară de respect față de o regulă, o convenție, o lege.
Ceea ce nu vedem este că devenim vocali când nu se respectă ceva care ne dezavantajează, dar suntem indiferenți, ba chiar ironici, când suntem avertizați că nu respectăm o regulă. De ce oare suntem ambivalenți? O regulă este valabilă atât pentru mine cât și pentru celălalt, nu-i așa?
Consecințele la nivelul societății
ACEASTA ATITUDINE DE TOLERANȚĂ FAȚĂ DE NERESPECTAREA UNOR REGULI, DAR MAI ALES TOLERANȚA FAȚĂ DE NOI ÎNȘINE, SUNT PREMISE PENTRU ACTE GRAVE DE NERESPECTARE A LEGILOR, A ABUZURILOR ÎN SERVICIU, ÎN POLITICA, ÎN PARLAMENT.
Cunosc raționamentul unora care spun… nu-i totuna că te comporți incorect când treci semaforul pe roșu și nu se compară cu comportamentul prin care de exemplu ceri șpagă de mii de Euro. BA ESTE ACEEAȘI RĂDĂCINĂ! Se încalcă o regulă, o convenție sau o lege. Nu există greșeli sau nerespectări ale regulilor, convenientelor legilor, mari sau mici. Categoriile mari sau mici, construiesc o comparație, care ne de focusează, ne minte pe noi înșine.
RĂDĂCINA ACESTEI NEREGULI ESTE ACEEAȘI: EU, TU, NOI DECIDEM SĂ NU RESPECTĂM CEEA CE AM CONVENIT!
Consecințele nerespectării nu sunt întotdeauna imediate. Tocmai aceasta întârziere a manifestării acestor consecințe ne induc în eroarea de a crede… eeh… dacă n-am pățit acum nimic… atunci pot să o mai fac și altă dată…
Opinia publică și curajul civic
Mă întreb adeseori de ce opinia publică nu atrage atenția la nerespectări ale regulilor? DE CE TĂCEM?
Desigur, când avertizezi, e posibil ca cineva sa răspundă violent sau chiar sa recurgă la alte represalii. Și cu toate acestea, aceasta nu este un motiv sa tăcem din gură.
CRED CA DE FAPT IN ADÂNCUL NOSTRU NU RESPECTĂM ORICE FEL DE REGULĂ, CONVENIENȚĂ, LEGE, FIINDCĂ NU
NE RESPECTAM PE NOI ÎNȘINE…
O altă formă de #REZIST!
Cred că a respecta o regulă, o convenție, o lege în permanență este una din cele mai puternice și infailibile forme de a rezista la corupția, abuzul, degradarea, lipsa de respect, violența din jurul nostru. Este o formă de rezistență pe care o practicăm și când nu ne vede nimeni. Ea ne întărește în interiorul nostru. Căci adevăratele schimbări vin din interior spre exterior.
Eu #REZIST! Tu #REZIȘTI! NOI #REZISTĂM!
Să facem un gard din ####### și să ne protejăm interiorul de pângărirea, murdăria, poluarea, mânjirea din exterior!
Chiar încurajăm ca toți adepții securismului stalinist să prindă expresul de Siberia.