Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

„Împreună salvăm țara de corupți”. Protest duminică în București

UPDATE. Piața Victoriei, duminică seara, ora 20. Oamenii protestează faţă de „enorma dezamăgire" reprezentată de numirea noului prim-ministru, dar şi faţă de mai multe decizii ale Curţii Constituţionale a României (CCR), precum decizia de constituţionalitate a desfiinţării noţiunii de conflict de interese pentru funcţionarii publici şi desfiinţarea infracţiunii de tentativă la abuz în serviciu.

Foto: Dan Mihai Bălănescu

Foto: Dan Mihai Bălănescu

Protest „Împreună salvăm țara de corupți” duminică seara în București.

Marșul de protest, pe traseul Piața Victoriei - Piața Romană - Piața Universității - Parlament - Curtea Constituțională a României este anunțat duminică seara, începând cu ora 19:00, în Bucuresti. Mobilizarea pentru marsul de protest s-a facut pe paginile de Facebook ale comunitatilor Corupția ucide și 600000 pentru Rezistență.

Joi a fost „încălzirea”

Joi seară, începând cu ora 19:30, câteva zeci de oameni au ieșit în Piața Victoriei la un protest față de intenția coaliției PSD-ALDE de a schimba radical programul de guvernarea. Noul program prevede înlocuirea impozitului pe profit cu impozitul pe cifra de afaceri și instituirea unei așa numite „taxe de solidaritate”.

Foto: Corupția ucide

„Noi muncim cinstit pentru banii noștri. Plătim taxe și impozite, contribuții pentru sănătate și pentru pensii, dar de 27 de ani nu primim mai nimic la schimb. De peste 6 luni, guvernanții nu au făcut altceva decât să încerce să legifereze hoția. Cu OUG 13, apoi prin Legea Grațierii în Parlament, cel mai recent, cu complicitatea CCR și a Ministerul Justiției, pentru impunerea unui prag la abuzul în serviciu. 

Astăzi, duc mai departe hoția, prin modificări ale programului de guvernare, noi taxe și impozite, precum și prin furtul din fondul de pensii (Pilonul II). Lor nu le pasă dacă ne bagă-n faliment - au mai mulți bani decât vom câștiga noi cinstit vreodată. Ei fură și noi plătim”, se arată pe pagina evenimentului organizat de Corupția Ucide.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Titlu corect cred că ar trebui să sune cam așa : NUMAI „Împreună salvăm țara de corupți” sau...DOAR „Împreună salvăm țara de corupți”. Aseară în stradă au fost 0,01 % din, nu 20 milioane populația totală a României, nu 18 milioane populatie totală cu drept de vot, ci 15 milioane populatie totală care NU au votat cu PSD-ALDE, sau nu au votat de loc. Cu ce procent au rămas la ciolan actuala guvernare ? Cu puțin peste 20 % ? Iar noi ”ÎMPREUNĂ” nu reușim să ne strângem măcar...10% ! Nu uitați dragi români că actualii, nu au DELOC bun simț și nici nu au fost nici unul când s-a ”împărțit” RUȘINEA. Deci cu cel puțin 20% din 15 milioane putem să-i dăm jos. Ce ziceți ???
  • Like 0
 • 500 in loc de 60.000?? nu mai pun fraierii botul la vrajeala??
  • Like 1
  • @ Dorin Ambrozie
   Gravity check icon
   N-au pus niciodată... ca la tine in țigănie.
   • Like 0
 • Ideea protestului este excelentă, sper însă că se va şi înregistra succesul scontat ! Deși ar fi fost mai indicată o mișcare similară (cu aceeași temă, căci Corupția Ucide de decenii întregi, şi niciodată nu se previne ori combate suficient) în lunile precedente alegerilor parlamentare - pe post de "campanie electorală"... acum, cu PSD-ul deja la putere, care vine mereu cu câte vreo propunere catastrofală... dacă nu va mai exista conflict de interese, iar tentativa de abuz în serviciu nu va mai constitui un delict, viața va deveni mult mai uşurică pentru o tagmă ce și aşa nu se confrunta cu probleme existențiale...
  Se merge așadar pe variațiuni pe aceeași temă - dezincriminarea corupților sub orice formă; și era clar că "înfrângerea" încasată în urma protestelor de acum 4-5 luni nu avea să rămână nerăzbunată... se încearcă ba cu o inițiativă, ba cu alta - orice pentru ca PSD-ul să-și protejeze acoliții & trupele... și au la dispoziție 4 ani pentru a-și realiza fanteziile patologice și aplica populației șocuri electrice taman în momentul în care se așteaptă un dram de bun simț și un minim de stabilitate...
  Sper că se va protesta mereu la astfel de tentative de sabotaj, însă atâta timp cât puterea se află în mâinile cui nu trebuie, mă tem că va fi munca în zadar...
  • Like 1
 • Îndrăznesc să vă provoc la o altă formă de #REZIST...


  Traversează strada doar când semaforul este verde!

  Suntem indignați când cineva nu respecta o regulă. Apelăm la un tribunal când o lege nu se respectă. Ieșim în stradă când politicienii nu respectă legile țării, regulile societății. Ce au toate aceste afirmații în comun? Eu, tu, noi nu suntem de acord cu nerespectarea unei reguli, a unei convenții, a unei legi. Nerespectarea are consecințe, uneori nu neapărat pentru mine… aparent însă.
  Să luăm cazul acestui delict al traversării pe culoarea roșie a semaforului. El a fost săvârșit de miliarde de ori pe străzile României. Pare o bagatelă... undeva există un semafor, care arată culoarea roșie. Și totuși, aproape invariabil, se găsește cel puțin o persoană, care nu respectă această regulă.

  De ce?

  Am întrebat persoane de mai multe vârste, la diverse semafoare și în orașe diferite.

  Cazul 1

  O zi însorită de ianuarie, nicio mașină nu se vede din nicio direcție. Aștept fiindcă este roșu. O doamnă apare din spatele meu și trece, evident pe roșu. O întreb de ce o face?
  Răspunsul ei: “Domnul meu, știți ce vârstă am eu? Am optzeci de ani … așa ca îmi permit să fac acest lucru…”

  Cazul 2

  O zi de vară, mai mulți oameni așteaptă răbdători sa se facă verde. Un tânăr și o tânără, în vârstă de circa 10 ani, trec totuși pe roșu. Traversez pe verde și îi ajung din urmă. Îi întreb de ce au trecut pe roșu.
  „Lăsați, că nu suntem noi singurii care trecem pe roșu, mai sunt și alții…“ Eu: „dar de ce copiați ce fac alții și nu faceți ce este bine și corect?“ … niciun răspuns… și-au continuat drumul ca și când nu ar fi auzit nimic din ceea ce le-am spus.

  Cazul 3

  Dimineața, la o intersecție, în jurul orei 7.30. Mulți părinți cu copii, de clasele a întâia și a doua, cu părinți care îi țin de mană. Grăbiți și somnoroși, părinte și copil, așteaptă la semafor. O mămică cu feciorul de mână îl trage să treacă pe roșu. Apoi urmează alt semafor, unde așteaptă atât de mult, încât îi ajung lejer din urmă. Mă opresc în fața mămicii și o întreb: “Doamnă dragă, de ce treceți pe roșu cu copilul de mână? Sunteți conștiență de ce exemplu îi dați copilului chiar Dumneavoastră?” Se uită la mine dând ochii peste cap… dar nu zice nimic… Copilul se uită la ea în sus, ca sa vadă cum reacționează mama… oare ce va fi învățat copilul din reacția ei?
  Mi-amintesc, în Germania am văzut la multe semafoare următorul indicator suplimentar: „Nur bei Grün gehen, der Kindernwegen“. Traducerea este: Mergeți (traversați) doar pe verde, din cauza (exemplului pe care îl dați) copiilor.

  Aici un link catre acel indicator https://www.absperrtechnik24.de/shop/pix/a/15193/g/Sonderschild-Nur-bei-gruen-gehenDer-Kinder-wegen.jpg

  Cazul 4

  Amiază, vară fierbinte. Un grup de 4-5 tineri, de circa 20 de ani, așteaptă de cealaltă parte a străzii, la semaforul care este roșu. Unul se uită, vede că este roșu și traversează… Ceilalți, după o mică ezitare îi urmează. Îi întreb, de ce trec pe roșu… între timp semaforul devenise verde. Cel care a violat primul regula s-a uitat la mine cinic, a ridicat vocea și a spus… “Uite că este verde nenea…”, un alt tânăr din grupul care l-a urmat, completează ironia și îmi spune “Ia-ți ochelari ca să vezi mai bine…”

  Rădăcina acestui comportament

  Nu știu dacă am un răspuns exhaustiv la întrebarea de ce trec unii concetățeni pe roșu. Există în mentalitatea societății românești, de-a lungul generațiilor, o lipsă elementară de respect față de o regulă, o convenție, o lege.
  Ceea ce nu vedem este că devenim vocali când nu se respectă ceva care ne dezavantajează, dar suntem indiferenți, ba chiar ironici, când suntem avertizați că nu respectăm o regulă. De ce oare suntem ambivalenți? O regulă este valabilă atât pentru mine cât și pentru celălalt, nu-i așa?

  Consecințele la nivelul societății

  ACEASTA ATITUDINE DE TOLERANȚĂ FAȚĂ DE NERESPECTAREA UNOR REGULI, DAR MAI ALES TOLERANȚA FAȚĂ DE NOI ÎNȘINE, SUNT PREMISE PENTRU ACTE GRAVE DE NERESPECTARE A LEGILOR, A ABUZURILOR ÎN SERVICIU, ÎN POLITICA, ÎN PARLAMENT.
  Cunosc raționamentul unora care spun… nu-i totuna că te comporți incorect când treci semaforul pe roșu și nu se compară cu comportamentul prin care de exemplu ceri șpagă de mii de Euro. BA ESTE ACEEAȘI RĂDĂCINĂ! Se încalcă o regulă, o convenție sau o lege. Nu există greșeli sau nerespectări ale regulilor, convenientelor legilor, mari sau mici. Categoriile mari sau mici, construiesc o comparație, care ne de focusează, ne minte pe noi înșine.
  RĂDĂCINA ACESTEI NEREGULI ESTE ACEEAȘI: EU, TU, NOI DECIDEM SĂ NU RESPECTĂM CEEA CE AM CONVENIT!
  Consecințele nerespectării nu sunt întotdeauna imediate. Tocmai aceasta întârziere a manifestării acestor consecințe ne induc în eroarea de a crede… eeh… dacă n-am pățit acum nimic… atunci pot să o mai fac și altă dată…
  Opinia publică și curajul civic
  Mă întreb adeseori de ce opinia publică nu atrage atenția la nerespectări ale regulilor? DE CE TĂCEM?
  Desigur, când avertizezi, e posibil ca cineva sa răspundă violent sau chiar sa recurgă la alte represalii. Și cu toate acestea, aceasta nu este un motiv sa tăcem din gură.
  CRED CA DE FAPT IN ADÂNCUL NOSTRU NU RESPECTĂM ORICE FEL DE REGULĂ, CONVENIENȚĂ, LEGE, FIINDCĂ NU
  NE RESPECTAM PE NOI ÎNȘINE…

  O altă formă de #REZIST!

  Cred că a respecta o regulă, o convenție, o lege în permanență este una din cele mai puternice și infailibile forme de a rezista la corupția, abuzul, degradarea, lipsa de respect, violența din jurul nostru. Este o formă de rezistență pe care o practicăm și când nu ne vede nimeni. Ea ne întărește în interiorul nostru. Căci adevăratele schimbări vin din interior spre exterior.
  Eu #REZIST! Tu #REZIȘTI! NOI #REZISTĂM!
  Să facem un gard din ####### și să ne protejăm interiorul de pângărirea, murdăria, poluarea, mânjirea din exterior!


  • Like 1
  • @ Alexandru Draghici
   Felicitări. La fiecare nenorocire întâmplată (#Colectiv) se umple netul de îndemnuri asemănătoare, cine postează, probabil le respectă, restul, tot pe roşu. Cred că msjoritatea chiar aşa sunt, fără respect faţă de reguli, faţă de cei din jur, faţă de bătrâni, faţă de animale, faţă de viaţa în general .... Înţeleg că ştiţi nemţeşte: ohne Rücksicht, rücksichtslos... Ne rămâne doar atât: să continuăm să trecem doar pe verde în speranţa că ne copiază cineva, sau, celor mai curajoşi, să încerce să contribuie la schimbarea regulilor absurde. Ca procent, în România suntem cam 10%, noi ăştia care nu (prea) vrem să trecem pe roşu!!!
   • Like 0
 • E stat de drept sa dai legi pt. ginerica, are femeie si copii de crescut. La fel si pt. Bombonica dulcica, are un hotel de stapanit, bombonelul ei o tara de condus si bombonelul cel mic cateva zeci de milioane de euro de spart. In cativa ani lui Valer Dorneanu i se va nazari ca ginerica poate a si furat sau a dat in cap sau ,,Doamne fereste, a fost complice, a protejat sau a favorizat nistre interlopi de marca ai Romaniei. Nah, a facut si el niste filaje si flagranturi anteanuntand interlopii, vorbele romanului, "oameni suntem" sau "esti om cu mine si eu sunt om cu tine". E doar generozitate, nimic altceva. Atunci va dezincrimina si infractiunile astea, apoi va trece la furt calificat, mai e doar un pas. Si sa nu ii uite pe Pornohaci, ca cetatenii zic ca are har, ce daca a corupt minorul, apoi 1 din 5 romani considera ca violul ar trebuie dezincriminat. Vox populi, vox dei. Ce nu curge, pica. Executarea.
  • Like 3
  • @ Marian Cristescu
   Gravity check icon
   Suntem un popor imoral, ușor de manipulat de o propagandă ticăloasă și agresivă...
   • Like 3
  • @ Gravity
   Dee Dee check icon
   Dovadă sutele de gâște scoase în stradă de mizeriile lui Macovei.
   • Like 0
 • Cand vad pumnul ala strans pe fond negru imi vine sa vars. Gunoaiele astea marxist-anarhiste puteau sa rateze ele ocazia? Oricum tare de tot chestia asta cu "Noi muncim cinstit pentru banii noștri, platim taxe si impozite"! Care noi? Noi adica d-nul Florin Badita? Pe bune?
  • Like 3
  • @ Ventidius
   Cum va place voua sa aruncati cu rahat in orice chestie care nu vine dinspre rusia ... asa gandea si tatuca iliescu, daca protestezi in piata esti golan, anarhist si alte epitete. Pun pariu ca v-ar placea sa vedeti si jandarmii cotonogind cativa protestatari, nu ? Va recomand un drum one way cu expresul de siberia, poate s-a mai intarit rubla.
   • Like 3
  • @ Radu Andrei Malica
   Poate ca tie iti e tot una daca protestul la care participi este organizat de unul ca Vadim sau de un nostalgic comunist de pe la Critic Atac, atata timp cat scandeaza impotriva PSD. Mie nu mi-e egal, oricat as detesta PSD-ul si ceea ce reprezinta acesta, nu am de gand sa sprijin persoane si organizatii dubioase sau cu ideologii dubioase. Asa ca inainte de a participa un protest vreau sa stiu cine sunt organizatorii. Nu am chef sa fiu folosit.
   • Like 0
  • @ Radu Andrei Malica
   Dee Dee check icon
   Lista de revendicări a marxisto-anarhiștilor se suprapune cu cea a propagandei securiste.
   Chiar încurajăm ca toți adepții securismului stalinist să prindă expresul de Siberia.
   • Like 0
 • Liviu check icon
  Domnul organizator Coruptia Ucide e ruda cu domnul Canicula Ucide...?
  • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult