Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Protest la înălțime: lanț uman împotriva proiectului imobiliar din Parcul Natural Bucegi, de lângă Cabana Piatra Arsă

Protest Bucegi

Foto: Facebook Mihai Goțiu

Mai mulți parlamentari și membri ai USR au protestat în weekend, pe platoul Parcului Natural Bucegi, față de începerea construcțiilor unor case de vacanță în apropierea cabanei Piatra Arsă. În timpul protestului, la care au participat parlamentarii Mihai Goțiu, Allen Coliban, Dumitru Lupescu și Cornel Zainea, cei prezenți ai făcut un lanț uman și au afișat un banner pe care era scris „Vrem o Românie fără penali și fără hoție”.

„Mesajul nostru e clar și ferm: nu ne putem permite să distrugem natura, doar pentru ca niște speculatori imobiliari să-și umple buzunarele. Protecția mediului este o investiție în viitorul României, iar respectarea legilor este obligatorie chiar și în vârf de munte.

Le mulțumesc tuturor celor care au venit la protest și vă asigur că vom apela la toate acțiunile legale posibile pentru a opri devastarea Bucegilor. De altfel, am început acest lucru încă de săptămâna trecută, când am depus primele interpelări oficiale în acest caz.

Am încredere că, împreună, le vom lăsa moștenire copiilor și nepoților noștri locuri de care să se poată bucura pe deplin și o țară mai verde și mai sănătoasă!”, a scris senatorul Mihai Goțiu pe pagina sa de Facebook.

Autoritățile au dat undă verde pentru construcţii de case de vacanță, hoteluri și pensiuni în zona înaltă a Bucegilor și au aprobat dezvoltarea unui complex rezidenţial, turistic şi de agrement pe 10 hectare, în apropiere de cabana Piatra Arsă, relatează Știrile Pro TV. Planul urbanistic a fost aprobat de Consiliul Local Moroieni, iar terenul pe care urmează să se construiască se vinde deja pe internet, cu 19 euro metrul pătrat.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Este greu de împăcat "si capra si varza"! Ne dorim dezvoltarea turismului ,dar sa nu modificăm natura ,ca in Caragiale . Vrem drumuri și autostrăzi, dar vrem sa mergem pe jos sus pe munte .
    • Like 1
  • Parerist check icon
    Din păcate eu cred că e cam târziu. Protestele și scandalul trebuia început atunci când s-a asfaltat drumul pana acolo.
    Din păcate oriunde se ajunge cu mașina natura e compromisa.
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult