Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Petiție pentru salvarea urșilor din România. Mii de oameni cer Camerei Deputaților să respingă modificarea aprobată de Senat prin care aceștia sunt scoși de pe lista animalelor protejate

Urs - Getty

Foto: Guliver/Getty Images

Peste 5.000 de oameni au semnat o petiție online prin care cer Camerei Deputaților, for decizional, să respingă modificarea aprobată de Senat la legea vânătorii care scoate urșii de pe lista animalelor protejate și permite vânarea lor în perioadele prevăzute de lege. Petiția, inițiată de WWF România atrage atenția că o astfel de măsură nu va duce la vânarea urșilor care produc pagube, ci a exemplarelor valoroase din punct de vedere economic, un trofeu de urs valorând în medie 8.000 de euro.

Inițiatorii petiției solicită Guvenului să motiveze această propunere, inclusiv cu date și argumente științifice, având în vedere statutul special de protecție de care se bucură specia cel puțin pe hârtie, atât la nivel național cât și european, și să-și exprime public poziția față de încălcarea flagrantă de către acest proiect de lege a Directivei Habitate a UE, care poate atrage declanșarea procedurii de infringement la adresa României.

De asemenea, WWF România solicită Comisiei Europene să transmită o poziție clară autorităților din România referitor la această propunere, inclusiv dacă transpunerea legislației europene în legislația națională este negociabilă sau nu sau dacă poate fi făcută ”peste noapte” pentru a servi intereselor unei minorități.

„Vânarea ursului ”la liber”, fără nici un fel de restricții privind numărul exemplarelor împușcate, fără o situație clară și o analiză legată de clasele de vârstă, structura pe sexe, sporul natural etc. va avea consecințe incalculabile asupra acestei specii de interes prioritar, inclusiv o destabilizare mai pronunțată la nivel de populație. În ultimii ani în care s-a practicat vânătoarea, au fost extrase cele mai mari și viguroase exemplare, fapt ce a destabilizat echilibrul în cadrul populației, dar și comportamentul speciei (inclusiv prin practicile de hrănire complementară masivă). Efectele în cazul vânătorii ”libere” vor adânci haosul și vor deveni în timp bazele a noi conflicte, ducând și la degenerarea genetică a speciei”, se arată în petiția online.

WWF România consideră că „prin decizia scoate ursul de pe lista speciilor strict protejate, ne întoarcem la situația de dinainte de 2007, când România a fost acceptată în UE. Pe 28 septembrie 2016 Ministerul Mediului propunea vânătoarea ca singură alternativă de control a conflictului dintre om și animalele sălbatice. În urma presiunii publice acesta a decis să oprească vânătoarea pe bază de cote la urs, pentru a reforma întregul sistem de management al acestei specii. Trei ani mai târziu, perioadă în care nu s-au făcut pași concreți în această direcție, se dă undă verde masacrului și intereselor fără scrupule de a exploata fără limite simbolul Carpaților.”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Păi dacă au dat liber la omorât oameni de ce nu ar da la urși ...?
    • Like 0
  • Vânat-vânător; o dihotomie desuetă. De mii de ani homo sapiens a depăşit stadiul de hunter-gatherer. Inteligenţa şi capacitatea de adaptare i-au permis acestuia să-şi apropie modalităţi de supravieţuire tot mai puţin dependente de proteinele animalelor sălbatice. Şi totuşi, domeniile de vânătoare, establishmenturi feudale ce ar fi trebuit să devină atavisme de multă vreme, sunt purtate cu ţâfnă prin vremuri de către îmbuibaţi ce-şi caută satisfacţii extravagante asociindu-se în haite care, pasămite, se luptă „bărbăteşte” cu fiara, printre chiolhanuri îndulcite cu frăgezimi feciorelnice care adesea încalcă graniţa pedofiliei. Şi pentru că în Europa care nu e de Est sălbăticiunile au fost stârpite de multă vreme, România a devenit domeniul dezmăţului preţios numit cinegetic, un fel de Caracal-zoo. Adică Europa „civilizată” (care nu mai are urşi, mistreţi, cerbi, lupi, etc..) ne bagă reguli de, sanchi, protecţie a acestora sperând ca noi să nu ne prindem că de fapt ceea ce doresc e să asigure răsfăţul neo-burghezilor de aiurea. Ai dreaqu, nu vor să importe urşi, lupi, mistreţi etc.. pentru pădurile lor, vor să le ţinem şi să le protejăm noi pe „domeniile” noastre, că vin ei şi-i vâneză! Pe domeniul „România”. Caracalul Europei!

    Dobitoacele, de, şi ele cu instinctele lor, habitându-şi propriile domenii în continuă schimbare, dau năvală cu tot mai multă îndrăzneală printre coteţele invadatorilor.

    Cum bine zicea poetul, „Sub copite, noi în silă, ca pustiul sub cămilă” (Marin Sorescu). Ce dacă milioane de non-vânători trăiesc cu frica-n sân că se vor confrunta cu urşii nedumeriţi care vor şi ei, ca tot ursul, să mănânce ceva până vine măria sa vânătorul să-l transforme în trofeu? Important e ca celor câteva mii de îmbuibaţi „vânători” (de-a valma, români, ruşi, englezi, francezi etc „că nu mai ştii care-i om şi care-i porc” ca-n Ferma Animalelor lui Orwell) să li se asigure anual câteva săptămâni de desfrâu. „Game” scrie pe blazonul lor stropit cu rachiuri scumpe şi sânge de cadâne.

    Şi-acu ce zic hienele din parlamicul împăduchiat temporar prin casa poporului lui ceaşcă: hai bă vânătorilor, liber la jaf, v-a venit şi vouă rândul că vin alegerile. Da ce, v-aţi aştepta să cârâie la Bruxelles că să bage urşi şi la Macroni sau Merkeli? Că dacă urşii ne iubesc doar pe noi, s-ar cuveni să se abţină să facă reguli tandre pentru urşi?

    Iar zăpăciţii ăştia de la WWF ce zic? I-auzi:„Vânarea ursului ”la liber”, fără nici un fel de restricții privind numărul exemplarelor împușcate, fără o situație clară și o analiză legată de clasele de vârstă, structura pe sexe, sporul natural etc. va avea consecințe incalculabile asupra acestei specii de interes prioritar, inclusiv o destabilizare mai pronunțată la nivel de populație” Despre al cui interes prioritar vorbiţi voi? Că nu despre interesul amărăşteanilor ăia pe care i-au ologit jivinele! De ce nu militaţi pentru extindera habitatului prin pădurile din Alpi ori Pirinei?
    • Like 0
  • Doamne, nu se mai termina odata cu deciziile acestor impostori odata, este strigator la cer ce vad si imi aud urechile ca se intampla in frumoasa noastra Tara. Unde pot semna petitia, va rog sa ma ajutati in privinta asta cine stie... Sper din inima ca nu vor vota aceasta idiotenie,Adevaratul lor interes este acela de a avea posibilitatea sa ucida cu sange rece aceste animale superbe la partidele lor de vanatoare. Multumesc
    • Like 0
  • DorinO check icon
    Sa fim realiști!
    Nu știu dacă acei peste 5000 de iubitori ai urșilor se pot plimba relaxați pe poteci de munte atunci când și-ar dori să facă acest lucru. Un om normal nu cred că mai are curajul să facă asta de câțiva ani încoace, pe plaiurile mioritice. Pentru doritori, probabil că aceștia ar trebui să meargă la greci sau la austrieci. Sunt câteva ONG care vor să-și justifice banii primiți din diverse surse, fiind destul de vocale. Totuși, ce ne facem cu oamenii care pot fi atacați de ursi în gospodăriile proprii? Sa-i relocam pe primii? Dar cu turiștii care vor să meargă în păduri la cules de zmeura, ciuperci sau doar de plăcere? Cred că este exagerată dorința asta de salvare a urșilor, punandu-i înaintea oamenilor. De ce nu se manifesta aceeași dorință de cruțare a vieților vitelor, de exemplu? Sunt sigur că nicio vaca sau vițel nu își dorește sa-si găsească sfârșitul final in farfuriile noastre.
    • Like 1
    • @ DorinO
      Se vede ca esti o persoana lipsita de orice sentiment uman, numai spun de altele ca sigur nu exista in vocabularul tau. Nu ataca pe mine omul lui Dumnezeu ursi degeaba stai linistit. Atata panica si frica degeaba asta ca viziunea asupra vietii este ingusta
      • Like 0
    • @ DorinO
      Pai de ce nu s-ar plimba atunci la liber si ursii prin mall-uri sau prin centrul orasului ? De ce TU ai avea mai multe drepturi pe aceasta planeta decat restul animalelor ? Vrei plimbare in aer liber ? Ai parcuri , si paduri destule in care nu traiesc ursi sau lupi sau alte animale salbatice.. Dupa rationamentul tau , ar fi cam asa : dupa noi potopul...
      • Like 0
  • Facem așa cum am făcut și cu câinii fără stăpân. I-am aruncat în stradă, i-am lăsat să se înmulțească necontrolat și apoi i-am masacrat. Urșilor le-am distrus habitatul, obligându-i să caute alte locuri de hrană și acum îi exterminăm. Omul este cel mai distructiv animal pentru tot ce înseamnă viață pe Terra.
    • Like 3
  • Sunt tari, care si-ar dori ursi in padurile lor, si nu-i au, iar noi le distrugem habitatul, si apoi nu gasim alta solutie decat sa-i omoram.Cum se numeste asta? Cruzime& prostie.!
    • Like 1


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult