Foto: Guliver/Getty Images
Peste 5.000 de oameni au semnat o petiție online prin care cer Camerei Deputaților, for decizional, să respingă modificarea aprobată de Senat la legea vânătorii care scoate urșii de pe lista animalelor protejate și permite vânarea lor în perioadele prevăzute de lege. Petiția, inițiată de WWF România atrage atenția că o astfel de măsură nu va duce la vânarea urșilor care produc pagube, ci a exemplarelor valoroase din punct de vedere economic, un trofeu de urs valorând în medie 8.000 de euro.
Inițiatorii petiției solicită Guvenului să motiveze această propunere, inclusiv cu date și argumente științifice, având în vedere statutul special de protecție de care se bucură specia cel puțin pe hârtie, atât la nivel național cât și european, și să-și exprime public poziția față de încălcarea flagrantă de către acest proiect de lege a Directivei Habitate a UE, care poate atrage declanșarea procedurii de infringement la adresa României.
De asemenea, WWF România solicită Comisiei Europene să transmită o poziție clară autorităților din România referitor la această propunere, inclusiv dacă transpunerea legislației europene în legislația națională este negociabilă sau nu sau dacă poate fi făcută ”peste noapte” pentru a servi intereselor unei minorități.
„Vânarea ursului ”la liber”, fără nici un fel de restricții privind numărul exemplarelor împușcate, fără o situație clară și o analiză legată de clasele de vârstă, structura pe sexe, sporul natural etc. va avea consecințe incalculabile asupra acestei specii de interes prioritar, inclusiv o destabilizare mai pronunțată la nivel de populație. În ultimii ani în care s-a practicat vânătoarea, au fost extrase cele mai mari și viguroase exemplare, fapt ce a destabilizat echilibrul în cadrul populației, dar și comportamentul speciei (inclusiv prin practicile de hrănire complementară masivă). Efectele în cazul vânătorii ”libere” vor adânci haosul și vor deveni în timp bazele a noi conflicte, ducând și la degenerarea genetică a speciei”, se arată în petiția online.
WWF România consideră că „prin decizia scoate ursul de pe lista speciilor strict protejate, ne întoarcem la situația de dinainte de 2007, când România a fost acceptată în UE. Pe 28 septembrie 2016 Ministerul Mediului propunea vânătoarea ca singură alternativă de control a conflictului dintre om și animalele sălbatice. În urma presiunii publice acesta a decis să oprească vânătoarea pe bază de cote la urs, pentru a reforma întregul sistem de management al acestei specii. Trei ani mai târziu, perioadă în care nu s-au făcut pași concreți în această direcție, se dă undă verde masacrului și intereselor fără scrupule de a exploata fără limite simbolul Carpaților.”
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Dobitoacele, de, şi ele cu instinctele lor, habitându-şi propriile domenii în continuă schimbare, dau năvală cu tot mai multă îndrăzneală printre coteţele invadatorilor.
Cum bine zicea poetul, „Sub copite, noi în silă, ca pustiul sub cămilă” (Marin Sorescu). Ce dacă milioane de non-vânători trăiesc cu frica-n sân că se vor confrunta cu urşii nedumeriţi care vor şi ei, ca tot ursul, să mănânce ceva până vine măria sa vânătorul să-l transforme în trofeu? Important e ca celor câteva mii de îmbuibaţi „vânători” (de-a valma, români, ruşi, englezi, francezi etc „că nu mai ştii care-i om şi care-i porc” ca-n Ferma Animalelor lui Orwell) să li se asigure anual câteva săptămâni de desfrâu. „Game” scrie pe blazonul lor stropit cu rachiuri scumpe şi sânge de cadâne.
Şi-acu ce zic hienele din parlamicul împăduchiat temporar prin casa poporului lui ceaşcă: hai bă vânătorilor, liber la jaf, v-a venit şi vouă rândul că vin alegerile. Da ce, v-aţi aştepta să cârâie la Bruxelles că să bage urşi şi la Macroni sau Merkeli? Că dacă urşii ne iubesc doar pe noi, s-ar cuveni să se abţină să facă reguli tandre pentru urşi?
Iar zăpăciţii ăştia de la WWF ce zic? I-auzi:„Vânarea ursului ”la liber”, fără nici un fel de restricții privind numărul exemplarelor împușcate, fără o situație clară și o analiză legată de clasele de vârstă, structura pe sexe, sporul natural etc. va avea consecințe incalculabile asupra acestei specii de interes prioritar, inclusiv o destabilizare mai pronunțată la nivel de populație” Despre al cui interes prioritar vorbiţi voi? Că nu despre interesul amărăşteanilor ăia pe care i-au ologit jivinele! De ce nu militaţi pentru extindera habitatului prin pădurile din Alpi ori Pirinei?
Nu știu dacă acei peste 5000 de iubitori ai urșilor se pot plimba relaxați pe poteci de munte atunci când și-ar dori să facă acest lucru. Un om normal nu cred că mai are curajul să facă asta de câțiva ani încoace, pe plaiurile mioritice. Pentru doritori, probabil că aceștia ar trebui să meargă la greci sau la austrieci. Sunt câteva ONG care vor să-și justifice banii primiți din diverse surse, fiind destul de vocale. Totuși, ce ne facem cu oamenii care pot fi atacați de ursi în gospodăriile proprii? Sa-i relocam pe primii? Dar cu turiștii care vor să meargă în păduri la cules de zmeura, ciuperci sau doar de plăcere? Cred că este exagerată dorința asta de salvare a urșilor, punandu-i înaintea oamenilor. De ce nu se manifesta aceeași dorință de cruțare a vieților vitelor, de exemplu? Sunt sigur că nicio vaca sau vițel nu își dorește sa-si găsească sfârșitul final in farfuriile noastre.