Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Protocoalele paralele ale Partidului: un document oficial arată că Darius Vâlcov va controla lista firmelor verificate de ANAF

Darius Valcov - Foto Inquam Photos/Octav Ganea

(Foto: Inquam Photos/Octav Ganea)

Un acord de cooperare semnat de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) prevede că CNSP, subordonată Secretariatului General al Guvernului, controlată de consilierul de stat Darius Vâlcov, va stabili contribuabilii care vor fi incluși în controalele ANAF, potrivit Digi24

Dccumentul prezentat marți pe site-ul ANAF precizează că „acordul de coperare” între cele două instituții are ca scop dezvoltarea analizelor de risc, pentru stabilirea priorităților în activitatea de verificare și control.

Și până acum însă ANAF, subordonat Ministerului de Finanțe, efectua controalele pe baza unor analize de risc care luau în calcul rezultatele unei firme din ultimii ani, cifra de afaceri a acesteia, domeniul de activitate, posibile riscuri privind veniturile pierdute la buget în cazul în care această firmă nu ar fi controlată.

Documentul adaugă că ponderea economiei neobservate în PIB a crescut la 22,8% anul trecut, de la 20,5% în 2015. Aceasta ar însemna că 150-180 miliarde lei reprezintă TVA nefiscalizat, care corespunde unor pierderi de 50 miliarde lei la bugetul consolidat.

Acordul mai prevede că Prognoza va prezenta lunar conducerii ANAF situația domeniilor și societăților comerciale care prezintă grad ridicat de risc de evaziune fiscală, însă analiza de risc (în urma căreia sunt identificate firmele) va fi făcută de ANAF. Fiscul „se angajează să transmită CNSP informații cu privire la efectele obținute în vederea combaterii evaziunii fiscale”, se arată în document.

La sfârșitul anului trecut Liviu Dragnea a lansat o serie de atacuri la adresa multinaţionalelor, companiilor din energie, telefonie şi a firmelor din domeniul jocurilor de noroc, vorbind, din nou, despre introducerea unui impozit pe cifra de afaceri.

Președintele Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză (CNSP), Ion Ghizdeanu, a explicat pentru Hotnews.ro cum va funcționa acordul semnat cu ANAF. Potrivit acestuia, Comisia nu va lua din atribuțiile ANAF, doar va face analize, iar acolo unde va fi identificată o „evoluție specifică" a unei firme va fi notificat mai departe Fiscul.

„Nu am luat nicio atribuție ANAF. Încercăm împreună să avem o viziune sectorială, economică, bazată pe analizele macroeconomice, la care credem că ne pricepem, astfel încât să le oferim un sprijin (celor de la ANAF n.r.). Acesta este ca un suport informațional suplimentar", a spus Ion Ghizdeanu.

„Avem datele pe sectoare de la INS pe care le corelăm cu datele noastre. Dacă cineva este mult sub sau în afară, noi doar semnalăm că societățile respective ar fi în afara mediei. Doar semnalăm că societățile respective nu merg cum merge sectorul respectiv. Nu e treaba mea mai departe. Noi doar semnalizăm, facem astfel de analize cu care să-i sprijinim", a mai sps președintele Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză (CNSP), citat de Hotnews.ro.

Aflați și:

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ducu check icon
  Asta-i unul din protocoalele din interiorul legii?
  • Like 0
 • fc check icon
  sunt io nebun sau ăsta-și ascundea mita pictată în cavouri?
  • Like 1
 • Asa asa, jos cu abuzurile, nu? :D
  • Like 0
 • Ma gandesc cu groaza cum pun mana niste infractori dovedti mana pe Romania. Acesti derbedei isi fac de cap si cauta cu orice mijloace sa inchida gura oricaruia are curajul sa zica ceva contra partidului si a infractorilor sai. Intr-un fel, acesta este rezultatul celor care au avut altceva de facut in ziua votului, este rezultatul actiunilor care le face societatea civila in prezent (adica nu are nici o reactie). Pana la urmatoarele alegeri totul va fi ca pe vremea raposatului... castiga aceasi gasca. Dar in acelasi timp, vin cu o intrebare: Care ar fi sansele ca un proces corect pentru desfiintarea gastii asteia sa aibe succes? Citesc si nu pot intelege cum pot borfasii astia sa isi bata joc de un popor intreg, oar poporul sa stea obedient cu mana intinsa la mila acestor specimene.
  • Like 0
  • @ Daniel Barbulescu
   - citat - "Citesc si nu pot intelege cum pot borfasii astia sa isi bata joc de un popor intreg, oar poporul sa stea obedient cu mana intinsa la mila acestor specimene." - ei na, nu poti d-ta intelege legea gravitatiei si corolarul acesteia - pe ce se sprijina varful piramidei ca sa nu intre in pamant - dar pe aceia-acelea care au umblat-scormonit la regula lui "i" din "a" in asa fel ca se-ncurca profesorii in explicatii la ora, iar elevii se scarbesc de materia numita limba romana, pe aceia(acelea) ii poti intelege ?? - dupa '89, incet-incet, sobolanii au acaparat mai toate posturile echipajelor de pe toate corabiile nescufundabile la acea ora si le-au lasat mostenire la urmasii de sobolani ........ cat despre popor(calatori), acesta nu s-a priceput niciodata la mai nimic, pentru ca nu aceasta este menirea poporului, de a fi specializat in toate ........ ce crezi, cum a aparut pe pamant tagma fiintelor omenesti "nobile" - si inca cu pedigree mostenibile si mostenite din tata-n fiu ??
   • Like 0
  • @ Daniel Barbulescu
   - eu cred ca chiar daca s-ar fi prezentat la vot toata populatia tarii, rezultatul procentual ar fi fost cam acelasi, dar stapanirea rezultata in urma acelui vot total-general, ar fi putut spune pe drept cuvant "vox populi, vox dei" si si-ar fi putut lua titluri nobiliare la discretie .......... la om, votul functioneaza pe interese, nu pe selectii de ordin moral-competentional ............
   • Like 0


Îți recomandăm

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Scoala din valiza

„Educația digitală nu înseamnă neapărat distanțarea între copil și profesor. Și aici îmi vine în minte un alt exemplu: profesorii dintr-o școală din Ialomița, care au devenit dependenți de copiii pentru a putea să folosească mijloacele digitale și s-au apropiat de copii”.

Citește mai mult

Andreas Lier - BASF

„Mă duc aproape în fiecare dimineață cu bicicleta la birou, pe o distanță de 3-4 km, în timp ce vecinii mei adoră să-și conducă SUV-urile, să stea în ambuteiaje, să polueze aerul, lăsând o amprentă mare de carbon doar pentru a se simți foarte confortabil și a afișa simboluri de statut social”, dezvăluie Andreas Lier, CEO al BASF România, într-un interviu pentru Republica.

Citește mai mult

O afacere cu cânepă

Ionuț a plecat în India în toamna lui 2017 ca să viziteze cele șapte orașe sfinte. A luat această decizie după un an și jumătate în care a lucrat pentru o companie elvețiano-britanică din Praga, unde ajunsese ca proaspăt absolvent al unui masterat în Olanda, care nu și-a găsit nimic de lucru în țară.

Citește mai mult

Andrei Pitis

Andrei Pitiş, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni din industria locală de IT, a investit până în prezent în 15 startup-uri, după ce în 2018 a demarat un proiect prin care vrea să ajute 100 de români să ajungă milionari în euro din startup-uri în tehnologie.

Citește mai mult