(Foto: Cătălin Mihăilă)
„Dacă aceste demonstrații generează instabilitatea țării, dacă ele transmit un mesaj în afară că România este într-o țară neguvernabilă, atunci trebuie să își asume repsonsabilitatea toți cei care poate din spate i-au îndemnat să iasă”. Afirmația a fost făcută sâmbătă seara de senatorul Ecaterina Andronescu, vicepreședinte al PSD.
Parlamentarul PSD este de părere că protestele strică imaginea țării: „Dacă aceste demonstrații acreditează ideea că România este instabilă, că e o țară neguvernabilă, toată lumea pierde. Cred că niciun român nu se poate bucura de o imagine nefericită care pleacă din țară spre în afară. Avem obligația să respectăm imaginea țării și să nu dăm senzația că suntem o țară neguvernabilă”, a spus la Digi24 Ecaterina Andronescu
În timp ce lideri ai social-democrațiolor consideră că protestele de sâmbătă seara - la care au participat, pe ninsoare și ger, peste 75.000 de oameni - fac rău imaginii noastre în exterior și acreditează ideea că România este o țară instabilă și neguvernabilă, presa străină a înțeles exact care este situația.
Presa internațională relatează pe larg despre protestele antiguvernamentale organizate sâmbătă seara în București.
(Foto: captură NY Times)
„Numeroase mulțimi de oameni s-au adunat sâmbătă în București, capitala României, la cea mai recentă manifestare în masă împotriva revizuirilor legilor justiției. Pe o vreme cu ninsoare și ger, protestatarii s-au adunat în Piața Universității, înainte de a porni spre Parlament. Odată ajunsă în fața clădirii, mulțimea, al cărei număr era estimat la zeci de mii, a cântat imnul național, iar oamenii au ridicat telefoanele mobile cu lanternele aprinse”, scrie The New York Times despre acțiunea de protest de sâmbătă seara.
Euronews a transmis sâmbătă în direct, pe Facebook, protestul de la Bucureşti.
„Numai imaginaţi-vă, trei premieri într-un singur an. Unii oameni de la guvernare se tem că vor ajunge la închisoare. Şi asta pentru că în prezent există o agenţie anticorupţie foarte bună, foarte eficientă, foarte dură care vânează politicienii corupţi. Mulţi sunt deja în închisoare, alţii sunt judecaţi, mulţi sunt deja condamnaţi. Şi poate acesta este motivul pentru care unii membri ai guvernului, ai partidelor aflate la putere încep să se teamă foarte, foarte tare. Cred că va veni şi rândul lor să ajungă după gratii. De aceea încearcă să schimbe întreg sistemul judiciar al României”, a spus jurnalistul Hans Von der Brelie de la Euronews, care a însoțit la protest grupuri de protestatari.
Reuters a stat de vorbă cu oameni care participau la protest.
„Am ieșit astăzi pentru că am doi băieți și merită o viață mai bună în această țară europeană. Cred că nu vom reuși să oprim proiectele care modifică legile justiției, dar trebuie să încercăm", a declarat pentru Reuters Florentina Caval, 34 de ani.
Peste 75.000 de oameni au participat sâmbătă seara la proteste în București și mai multe orașe mari din țară. Oamenii și-au exprimat nemulțumirea față de modificările legilor justiției și ale Codului fiscal. Unii au venit pe jos de la sute de kilometri depărtare. Circa 3.000 de jandarmi au fost pregătiți să intervină în cazul apariției unor incidente. La ora 21:00 oamenii au aprins lanternele telefoanelor în fața Parlamentului.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.