Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Puteam și eu să fiu celebră

protest Ministerul Sanatatii - aprilie 2021

Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Da‘, nu sunt!

Puteam și eu să merg prin piețe și să strig „jos masca” sau „huo, Arafat!”

Puteam și eu să înjur pe cineva pe youtube, sau pe facebook, să zic acolo ceva de familie, de Dumnezeu, să strig la unii fără șosete, sau să plâng cu lacrimi de crocodil la vreun interviu, sau… da, de ce nu? să fac un videochat, că nu oi fi eu chiar ultima pe plan local la fizic.

Ce rău îmi pare…

Vă spun sincer, sunt mâhnită.

Aș putea să repar asta, mă gândesc să mă așez la ușa Guvernului să văd cine mai vine, cine mai pleacă, să fiu și eu informată, poate să fac un live țipând „ce nedreptate”, nu contează, să țip ceva. Să dau liveul mai tare pe telefon, să nici nu-l mai închid de fapt, să-l țin așa mereu, ca să știe lumea ce se întâmplă tot timpul, sa vadă cum ne mint ăștia toți, cum ne iau banii și viața. Să transmit în direct orice, că nu se știe de unde sare celebritatea, poate prind și eu ceva…

Să-mi iau o bentiță roz, să mă sui pe tocuri și să țip. Aia care țipă mai tare să câștige, zic, că nu se pun astea cu mine…

Ce tare aș putea să zbier…

Cum să fac eu să fiu celebră în lumea asta falsă care nu recunoaște valoarea uite, nici când o vede, nici măcar când îi sare în ochi?

Da’ nu vreau așa, să se uite lumea la mine doar ca la circ și să râdă până le tremură coatele, nuuu, eu vreau să mă și creadă, să-i fac pe toți să mă urmeze, să facă ce le zic eu! Că eu știu, asta e, cum să fac eu, domnule, să înțeleagă ăștia că eu știu?

Eu știu, știu tot.

Știu orice m-ar întreba, eu am răspuns, că noah!, n-am trăit pe aici degeaba… Am avut și eu ale mele, că dacă le-aș spune pe toate, ehe, ce prima-ntâi aș fi!

Deci?

Să mă apuc să mă fac celebră? Să fiu recunoscută la piață, sau pe stradă… ce bine ar fi, să-mi zică lumea „ține-o tot așa, mergi înainte, te susținem!”…

Miere pentru urechi… poate să le cer și niște bani, că nu merge să fiu celebră, dar săracă, cine a mai pomenit așa ceva?

Și după aia, să mă invite unu și altu la teveu, să zic și eu ceva de… nu știu, orice… medicamente, tratamente, d-ale vieții, că le știu, pe toate le știu, zău!

Și dacă nu mă credeți, atâta pagubă, ce contează? O dată vă zic „marș, dispăreți” și gata, m-am impus cu autoritate, că tot am auzit că asta, autoritatea, așa apare, trebuie doar să strigi.

E un pic de efort, dar se merită!

Eu știu, că țip de când m-am născut, la mine autoritatea era mare de când eram eu mică!

Hai, vă rog, puțin ajutor, că vreau să fiu și eu celebră în ceva, nu contează în ce, că nu se mai poate, mi-a ajuns cuțitu’ la os.

E loc și pentru mine, nu credeți, chiar nu vedeți?!

Aflați mai multe pe cristinastanciulescu.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Domnisoara editoriaslist dincolo de celebritate care desigur la romani este prost inteleasa dreptul la protest este indubitabil un act de prostie crasa cand il asociezi cu nestiinta motivului protestarii in sine. Mai pe romaneste daca te duci si urli in Piata Universitatii ca vecina si-a schimbat suspensorii in culoare de partid ( metafora ironica desigur ) si nu ca te apasa o problema care te afecteaza direct cum ar fi modul de trai DEGEABA zbieri si te crezi lezat. Personal eu am ajuns la concluzia ca toti acesti ambuscati si ma refer la un cumul general al societatii romanesti din toate spectrele au forme mai putin sau mai mult DE DEMENTA sau SENILITATE. Cum dar cum se poate aplica orice factor EDUCATIV sau RATIONAL pe toate aceste specimene deraiante de la normal in numele culmea asa zisei normalitati vazute numai de ei....mai pe scurt din logica lor a fi zurliu si diliu face parte din normal si ce este mai hilar si grav ca sunt si PROMOVATI pt aceste anomalii ineptii fracturi de LOGICA si COMPORTAMENT. Si in fond si pe fond daca trendul romanesc si noua "normalitate" ( ghilimele ) se vrea a fi sapuneala unor "marmote" feminine sau masculine vopsite in SPECIALI/LE nimic mergand in tara asta Romania fara sedintele de scarpinare dragastoase a starii de spirit a acestor limbutisti langurosi si frustati ATUNCI poate toti cei cu inteligenta la purtator ar trebui sa emigram in tari mai calde unde a fi destept inseamna ceva ca si mod de apreciere. Sunt absolut convins ca acesta tara nu are nici un viitor iar efectele furturilor repetate politice sociale mafiote din trecut vor cadea ca bolovanul pe generatiile viitoare care vor fi prizonieri ai unui sistem de indobitocire care-i va tine captivi pana la epuizarea puterii de cotizare...si treaba-i CICLICA indiferent de varsta sau generatii prezentul fiind imbalsamat cu "aghiazma" propagandistica mascand niste cartite imbuibate financiar decizional fantomatice. Deci opinia mea #INUTIL atata timp cand familial stafeta smecheriei descurcatului invartitului furtului speculei comunismului modern mioritic etc. se transmit din generatie in generatie asta tot la un majoritar general romanesc.
    ( comment opinie pentru/despre populime )
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult