Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Putin a pierdut deja „Novorossiya”, nu există forțe care să încercuiască Kramatorsk

Novorossiya

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, nu a uitat de proiectul său din 2014, crearea statului „Novorossiya”. Această cvasi-formațiune statală trebuia să includă șapte regiuni ale Ucrainei. Dar este deja clar: cel puțin cinci dintre ele nu vor intra într-un astfel de scenariu.

În același timp, armata rusă de ocupație își continuă ofensiva. În prezent, rușii încearcă să cucerească Kramatorsk. Dar șansele ca acest lucru să se întâmple sunt foarte mici. Principala problemă a inamicului sunt Forțele Armate ale Ucrainei, care sunt întărite în mod constant cu echipamente primite de la aliații occidentali.

Expertul militar Vladyslav Seleznyov și-a exprimat această opinie într-un interviu exclusiv pentru Ob0zrevatel.

Experții Institutului pentru Studierea Războiului (ISW) consideră că Moscova poate folosi o amenințare nucleară pentru a contracara contraofensiva Forțelor Armate Ucrainene. Presupuneți că, alături de aceste amenințări, este posibilă și utilizarea efectivă a unor astfel de arme?

Putin este foarte rațional și extrem de atent în tot ceea ce ține de securitatea personală. Cred că înțelege perfect că orice acțiune pe care o întreprinde prin utilizarea armelor nucleare va fi contracarată prin contramăsuri. Este încă greu de spus ce spectru va fi folosit de armata ucraineană sau de țările Occidentului. Dar amenințarea cu folosirea armelor nucleare este o amenințare de natură planetară.

Prin urmare, cred că Putin, în maniera lui obișnuită, încearcă să ridice miza provocând și dând semnale clare că este gata să folosească arme nucleare tactice. Dar acestea nu sunt decât semnale. Folosirea de către Putin a armelor nucleare nu va fi doar începutul sfârșitului său, ci și punctul său final. Se lichidează pur și simplu.

Tot ISW presupune că Putin își propune să anexeze patru regiuni ale Ucrainei: Lugansk, Donețk, Herson și Zaporizhzhia. Crezi că există o astfel de posibilitate? Ce poate deveni un adevărat obstacol în calea implementării acestor planuri?

Desigur, prin așa-numitul proiect „Novorossiya”, Putin își propune să preia controlul asupra acestor regiuni. Conform planului organizatorilor acestui proiect, în el urmau să fie incluse și regiunile Mykolayiv, Odesa și Harkiv.

Dar vedem că din 2014 au avut loc bătălii cu grade diferite de intensitate. Proiectul „Novorossiya” încă nu s-a născut. Prin urmare, cred că principalul obstacol în calea implementării proiectului Novorossiya este faptul că armata ucraineană luptă cu îndârjire, cu sprijinul poporului ucrainean, pentru ca un astfel de proiect să nu fie dus la îndeplinire.

Pentru aceasta, avem forțele și capacitățile adecvate, nu doar motivația. Avem și sprijinul militar și tehnic al partenerilor noștri occidentali. Prin urmare, dorințele Kremlinului vor rămâne neîmplinite.

Ați numit încă trei regiuni pe care ocupantul ar dori să le alăture așa-numitei Novorossia : Harkiv, Mykolaiv, Odesa. Cât de mare este amenințarea pentru aceste regiuni? Se va putea reduce semnificativ în următoarele săptămâni, când aprovizionarea cu arme va fi mai substanțială?

Este evident că, chiar și cu actualul echilibru de forțe, rușii nu au nicio șansă să preia controlul asupra Odesei. De asemenea, înțelegem perfect că, chiar și cu starea actuală a lucrurilor și eșecurile armatei ucrainene în apărarea orașelor din regiunea Donețk, armata rusă pur și simplu nu are resursele fizice pentru a merge mai departe. Rusia nu va putea să captureze Zaporijiia, nici Harkiv, unul dintre cele mai mari orașe ale Ucrainei.

Ne amintim de evenimentele din februarie, martie și aprilie ale acestui an, când armata rusă a încercat în toate modurile să pună în aplicare acest plan. Dar rușilor nu le-a ieșit nimic dintr-un motiv simplu: raportul forțelor și mijloacelor. Forțele și resursele cu care armata rusă a atacat Ucraina sunt categoric insuficiente pentru a pune în aplicare acest plan.

Întrebări referitoare la podul Antoniv din regiunea Herson. Care este principala sa semnificație militară? De ce este atât de important? Ce se poate câștiga dacă podul este distrus? Poate fi pus în aplicare proiectul Novorossiya?

Podul Antoniv este una dintre cele două artere cheie de transport prin care armata rusă de ocupație desfășoară logistică militară, adică asigurarea trupelor sale în nordul și nord-estul regiunii Herson.

Au loc bătălii destul de serioase, armata ucraineană avansează în anumite zone și, desigur, pentru ca rușii să poată ține apărarea, au nevoie de o logistică. Distrugerea podului Antoniv reduce această logistică cel puțin la jumătate, deoarece rușii mai au un singur pod în zona Novaia Kakhovka.

Nu sunt gata să spun cu 100% certitudine că unitățile noastre, lansatoarele de rachete, care operau ieri și astăzi vor distruge acest pod. Însă știu că stația de război electronic, două stații de supraveghere și postul de comandă al ocupanților ruși din zona podului Antonivsky au fost distruse. Dar încă nu am nicio informație confirmată că munca de luptă a fost efectuată special pentru a distruge puntea podului.

Podul Antonivsky este o structură tehnică și tehnică foarte mare și este destul de dificil să o distrugi. Acest lucru este în contextul podului Crimeea. Este necesar să folosim o cantitate destul de mare de forțe și mijloace pentru a-l distruge.

În ultima săptămână, se spune că inamicul a oprit practic ofensiva. Privind harta ostilităților, este posibil să tragem o astfel de concluzie?

Este evident că este imposibil să vorbim despre oprirea ofensivei. Rușii, încercând să avanseze spre Sloviansk din partea Liman, au primit ca răspuns un contraatac destul de serios din partea Forțelor de Apărare ucrainene. Aproximativ 25 de unități de vehicule blindate ale armatei ruse au fost distruse numai în această zonă. Și-au oprit ofensiva pentru aproximativ 7-8 zile, dar acum încearcă din nou să avanseze în direcția Izium.

În această zonă sunt concentrate multe grupuri tactice la nivel de de batalion, în special bine echipate cu vehicule blindate sprijinite de artilerie. Prin urmare, nu este în întregime corect să spunem că luptele au încetat sau intensitatea ei a scăzut.

Dar direcția spre Sloviansk nu este cel mai important lucru acum. Mai degrabă aș evidenția alte două direcții, sunt una lângă alta. Unu – de la Popasnaya la Bakhmut. Am văzut ieri, conform datelor Statului Major, că luptele continuă pentru Pokrovske, care se află nu departe de Bakhmut.

A doua direcție este de la Lysychansk la Siversk

Rușii încearcă să treacă prin apărarea noastră acolo. Ei caută să intre în formatul încercuirii aglomerației urbane Sloviansk-Kramatorsk. Rușii operează un grup de trupe din direcția Liman – Izium și puțin la vest de Barvinkovo ​​​​pentru a încercui Kramatorsk.

Va funcționa? Nu sunt sigur dintr-un motiv simplu: concentrarea forțelor și a activelor în această parte a frontului Forțelor noastre de Apărare este destul de mare. HIMARS și artileria cu rază lungă funcționează.

Sper că în viitorul apropiat, ca parte a pachetului de asistență militaro-tehnică de la partenerii noștri occidentali, vom primi obuze suplimentare pentru sistemele de artilerie de calibru 155 și HIMARS MLRS cu rachete pentru acestea. Îmi țin degetele încrucișate că vom obține rachete din clasa M270 capabile să funcționeze la o distanță de până la 300 km.

Articol publicat inițial pe projoect-e.ro

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Am avut ocazia sa invat timp de 8 ani limba rusa in scoala pe vremea "comunstilor". Initial am considerat asta ca o pieredere de vreme , si nu am fost interesat . Evident ca in 8 ani ( clasa V-a pana in clasa a XII) nu am ajuns sa vorbesc fluent limba, mai ales ca in acele vremuri accentul era pus pe matematica/fizica. Ulterior am ajuns sa reevaluez si sa apreciez cunostintele obtinute.

  Desi cunostintele mele de rusa sunt modeste , imi permit sa , va rog : NU mai folositi transliterarile englezesti pentru numele rusesti in texte scrise in romaneste. Limba romana are echivalente ale literelor "rusesti" : Î, î - ы , Ș, ș - ш, Ț, ț -ц, Ce/Ci - ч, J, j - ж.
  Litera "i" din romana poate tine cu succes ata locul literei и ( i "lung") cat si й ( i "scurt").

  Asadar - regiunea Запоріжжя este in "romaneste" Zaporojia, nu Zaporizhzhia. De altfel in povestirile romanilor apar "cazacii zaporojeni" nu Zaporizhzhieni" - ce oroare !
  "Vladyslav Seleznyov" este de fapt Vladislav Jelezniov ( "jelezno" inseamna "fier" in limba romana).
  Lysychansk ar trebi sa fie Lisiceansk, Mykolaiv - Mikolaiv si asa mai departe.

  Va multumesc.
  • Like 0
 • Nicio grijă, există Brigada Odesa. Din ce în ce mai mulți voluntari ucraineni se înrolează în ea și luptă, alături de Rusia Eliberatoare, pentru eliberarea țării lor de fascism și de imperialism și de regimul-marionetă criminal zelenski instalat și susținut de păpușarii neoconși fasciști și imperialiști de la washington!
  • Like 0
  • @ Ovidiu Jurj
   Si p'aici ati ajuns ti-ai dracu de spalati pe creier..Pasol na turbica ,vidma!
   • Like 3
 • Mama , ce tare , putin a pierdut dar armata inainteaza ! a pierdut la tabinet si cine pierde la carti , are noroc in dragoste !Slava rusia!
  • Like 1
  • @ Costel Iordanescu
   marș, jigodie
   • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult