Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Mașinăria de război a lui Putin primește lovitură după lovitură: un nou lot de arme americane, inclusiv 4 sisteme de rachete HIMARS, ajunge în Ucraina

Himars.

Foto: Mariusz Burcz / Alamy / Alamy / Profimedia

La o zi după semnarea, la Istanbul, a acordului privind reluarea exporturilor de cereale la Marea Neagră, Rusia a atacat Odesa. Ambasadorul SUA la Kiev a spus că Moscova ar trebui să fie trasă la răspundere pentru lovitura „revoltătoare” asupra Odesei.

Războiul din Ucraina s-ar putea îndrepta către cea mai sângeroasă fază de până acum. Potrivit unor înalți oficiali ucraineni și analiști occidentali, o contraofensivă a Ucrainei este iminentă. SUA au aprobat un ajutor militar suplimentar de 270 de milioane de dolari pentru Ucraina. Statele Unite vor livra patru noi sisteme de rachete HIMARS.

Din momentul în care primele sisteme HIMARS au intrat în acțiune, armata Ucrainei a început să recupereze teren. Bloggerii militari ruși care comentează evoluția războiului din Ucraina sunt deziluzionați de aruncarea în luptă de către forțele armate ucrainene a lansatoarelor multiple de rachete HIMARS primite din partea Statelor Unite. Aceștia discută în termeni sumbri despre cum va afecta această armă de ultimă generație evoluția conflictului. Iar veștile nu sunt deloc bune pentru ruși.

În cursul zilei de sâmbătă, ucrainenii au lovit podul Inguleț din regiunea Herson, în Dariivka. Ucraina a lansat o nouă operațiune de a întrerupe aprovizionarea forțelor rusești.

Noi arme americane pentru Ucraina

Administrația președintelui Biden a reafirmat sprijinul Statelor Unite pentru Ucraina. Într-un comunicat al lui Antony Blinken, secretar de stat al SUA precizează:

„Poporul Ucrainei inspiră lumea în timp ce își apără țara și libertatea în fața agresiunii brutale și neprovocate a Rusiei. Statele Unite continuă să stea alături de aliați și parteneri din peste 50 de țări în furnizarea de asistență vitală de securitate pentru a sprijini apărarea Ucrainei, a suveranității și integrității sale teritoriale, împotriva agresiunii Rusiei.

Astăzi, în temeiul unei delegări de autoritate din partea Președintelui, autorizez a șaisprezecea tranșă, în valoare de 175 de milioane de dolari, în arme și echipamente din stocurile Departamentului de Apărare al SUA (DoD) pentru autoapărarea Ucrainei. Pachetul anunțat astăzi include mai multe sisteme avansate de rachete HIMARS. Sunt incluse și alte arme pe care ucrainenii le folosesc atât de eficient pe câmpul de luptă pentru a-și apăra țara. Această tranșă, combinată cu alte 95 de milioane de dolari anunțate astăzi separat în cadrul Inițiativei de asistență pentru securitate a Ucrainei, va duce valoarea asistenței militare totale a SUA, pentru Ucraina, la aproximativ 8,2 miliarde de dolari, de la începutul acestei administrații (n.r. administrația Joe Biden). Angajamentul nostru față de poporul Ucrainei nu va înceta. Suntem uniți cu Ucraina.”

Suntem în ziua cu numărul 152 a războiului pornit de Vladimir Putin în Ucraina. Informațiile care vin de pe front sunt într-o continuă evoluție. Armata ucraineană rezistă eroic în fața invadatorilor. Generalul Ben Hodges: Ucrainenii ar putea anihila toate câștigurile teritoriale ale trupelor rusești „epuizate”.

Articol publicat inițial pe project-e.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ucraina , pana mai ieri un stat cvasi anonim , uimeste Lumea democratica prin darzenia si eroismul cu are isi apara natiunea , statul si democratia - incipienta , schioapa , corupta , dar democratie . Oare daca ar fi fost atacata Franta sau Italia , cele 2 popoare si-ar fi aparat glia macar 2 saptamani ? M-a indoiesc ... s-ar fi racit pasta con pomodore sau s-ar fi asprit croissantul ... Ucraina , prin sange , durere si pierderi ingrozitoare ne apara pe toti , de la Dunare si Vistula pana la Oder si Elba . Europa Rasariteana ii este datoare acestei tari nefericite , trebuie sa o sustina , sa o ajute si daca va fi cazul , sa lupte alaturi de ea . Sper sa nu fim nevoiti sa oprim maneaua prea tare zbierata , cluburile parasite , sa nu lasam micii si berea sa se raceasca , porcul sa ramana netaiat si soriciul nemancat , Booking.com , abandonat ... Devin liric . Lupta si moare Ucraina insa si pentru noi ! Si daca Ucraina va fi invinsa , si noua Hoarda de Aur va reveni la Gurile Dunarii ? Scenariul de mai sus , devine probabil , Ioan , Vasile , Gheorghe ! ( PS . Am tranzitat / si innoptat / de 2-3 ori Ucraina pe ruta Cracovia ( PL) - Lvov ( vezi Gara si Centrul din Lvov !!! ) - Ternopol - Cernauti - zona de vest este vibranta economic , drumuri bune , oamenii sunt occidentalizati , prosperi , se vorbeste engleza , germana , sunt prietenosi . Deci asa , din elicopter , imi pot da cu parerea - nu trancanesc baliverne luate de pe Net ... Apropo, In Gara din Cernauti existau anunturi specifice si in limba romana , acum mai bine de 25 de ani ... Dau marturie ! )
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult