Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șase ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Mașinăria de război a lui Putin primește lovitură după lovitură: un nou lot de arme americane, inclusiv 4 sisteme de rachete HIMARS, ajunge în Ucraina

Himars.

Foto: Mariusz Burcz / Alamy / Alamy / Profimedia

La o zi după semnarea, la Istanbul, a acordului privind reluarea exporturilor de cereale la Marea Neagră, Rusia a atacat Odesa. Ambasadorul SUA la Kiev a spus că Moscova ar trebui să fie trasă la răspundere pentru lovitura „revoltătoare” asupra Odesei.

Războiul din Ucraina s-ar putea îndrepta către cea mai sângeroasă fază de până acum. Potrivit unor înalți oficiali ucraineni și analiști occidentali, o contraofensivă a Ucrainei este iminentă. SUA au aprobat un ajutor militar suplimentar de 270 de milioane de dolari pentru Ucraina. Statele Unite vor livra patru noi sisteme de rachete HIMARS.

Din momentul în care primele sisteme HIMARS au intrat în acțiune, armata Ucrainei a început să recupereze teren. Bloggerii militari ruși care comentează evoluția războiului din Ucraina sunt deziluzionați de aruncarea în luptă de către forțele armate ucrainene a lansatoarelor multiple de rachete HIMARS primite din partea Statelor Unite. Aceștia discută în termeni sumbri despre cum va afecta această armă de ultimă generație evoluția conflictului. Iar veștile nu sunt deloc bune pentru ruși.

În cursul zilei de sâmbătă, ucrainenii au lovit podul Inguleț din regiunea Herson, în Dariivka. Ucraina a lansat o nouă operațiune de a întrerupe aprovizionarea forțelor rusești.

Noi arme americane pentru Ucraina

Administrația președintelui Biden a reafirmat sprijinul Statelor Unite pentru Ucraina. Într-un comunicat al lui Antony Blinken, secretar de stat al SUA precizează:

„Poporul Ucrainei inspiră lumea în timp ce își apără țara și libertatea în fața agresiunii brutale și neprovocate a Rusiei. Statele Unite continuă să stea alături de aliați și parteneri din peste 50 de țări în furnizarea de asistență vitală de securitate pentru a sprijini apărarea Ucrainei, a suveranității și integrității sale teritoriale, împotriva agresiunii Rusiei.

Astăzi, în temeiul unei delegări de autoritate din partea Președintelui, autorizez a șaisprezecea tranșă, în valoare de 175 de milioane de dolari, în arme și echipamente din stocurile Departamentului de Apărare al SUA (DoD) pentru autoapărarea Ucrainei. Pachetul anunțat astăzi include mai multe sisteme avansate de rachete HIMARS. Sunt incluse și alte arme pe care ucrainenii le folosesc atât de eficient pe câmpul de luptă pentru a-și apăra țara. Această tranșă, combinată cu alte 95 de milioane de dolari anunțate astăzi separat în cadrul Inițiativei de asistență pentru securitate a Ucrainei, va duce valoarea asistenței militare totale a SUA, pentru Ucraina, la aproximativ 8,2 miliarde de dolari, de la începutul acestei administrații (n.r. administrația Joe Biden). Angajamentul nostru față de poporul Ucrainei nu va înceta. Suntem uniți cu Ucraina.”

Suntem în ziua cu numărul 152 a războiului pornit de Vladimir Putin în Ucraina. Informațiile care vin de pe front sunt într-o continuă evoluție. Armata ucraineană rezistă eroic în fața invadatorilor. Generalul Ben Hodges: Ucrainenii ar putea anihila toate câștigurile teritoriale ale trupelor rusești „epuizate”.

Articol publicat inițial pe project-e.ro

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ucraina , pana mai ieri un stat cvasi anonim , uimeste Lumea democratica prin darzenia si eroismul cu are isi apara natiunea , statul si democratia - incipienta , schioapa , corupta , dar democratie . Oare daca ar fi fost atacata Franta sau Italia , cele 2 popoare si-ar fi aparat glia macar 2 saptamani ? M-a indoiesc ... s-ar fi racit pasta con pomodore sau s-ar fi asprit croissantul ... Ucraina , prin sange , durere si pierderi ingrozitoare ne apara pe toti , de la Dunare si Vistula pana la Oder si Elba . Europa Rasariteana ii este datoare acestei tari nefericite , trebuie sa o sustina , sa o ajute si daca va fi cazul , sa lupte alaturi de ea . Sper sa nu fim nevoiti sa oprim maneaua prea tare zbierata , cluburile parasite , sa nu lasam micii si berea sa se raceasca , porcul sa ramana netaiat si soriciul nemancat , Booking.com , abandonat ... Devin liric . Lupta si moare Ucraina insa si pentru noi ! Si daca Ucraina va fi invinsa , si noua Hoarda de Aur va reveni la Gurile Dunarii ? Scenariul de mai sus , devine probabil , Ioan , Vasile , Gheorghe ! ( PS . Am tranzitat / si innoptat / de 2-3 ori Ucraina pe ruta Cracovia ( PL) - Lvov ( vezi Gara si Centrul din Lvov !!! ) - Ternopol - Cernauti - zona de vest este vibranta economic , drumuri bune , oamenii sunt occidentalizati , prosperi , se vorbeste engleza , germana , sunt prietenosi . Deci asa , din elicopter , imi pot da cu parerea - nu trancanesc baliverne luate de pe Net ... Apropo, In Gara din Cernauti existau anunturi specifice si in limba romana , acum mai bine de 25 de ani ... Dau marturie ! )
    • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult