Foto: Trevor Adeline/ Caia Image/ Profimedia
Calitatea aerului pe care îl respirăm ne influențează în mod direct sănătatea. Și nu este vorba doar despre aerul din exterior, ci și de calitatea celui din interiorul locuinței sau al biroului unde ne desfășurăm activitatea. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, aerul din interior poate conține de două până la cinci ori mai mulți alergeni și particule poluante decât aerul din exterior. Iar în condițiile în care petrecem tot mai mult timp în spații închise, ca urmare a restricțiilor impuse de pandemia COVID 19, identificarea unei soluții eficiente pentru îmbunătățirea calității aerului pe care îl respirăm acasă, devine cu atât mai necesară.
"Un plămân sănătos, protejat şi de substanţele dăunătoare din interiorul locuinţei, va avea un risc mai scăzut de dezvoltare a astmului bronşic şi va lupta eficient în infecţia cu SARS-Cov-2. Studiile clinice au demonstrat că într-o clasa de 30 de copii, un număr de 2-3 dintre ei sunt diagnosticaţi cu astm bronşic, prevalenţa fiind în creştere din cauza poluanţilor din atmosfera liberă, cât şi a celor din interiorul locuinţelor, mai ales în primii ani de viaţă, reprezentând triggeri ai simptomelor astmului cu evoluţie nefavorabilă, un răspuns mai slab la terapie, cât şi la o dezvoltare necorespunzătoare a plămânilor," spune doctor Veronica Şurlea, medic primar pneumologie, clinica Sante Vera Med.
Poluarea aerului din interior
Indiferent că locuiești într-o casă sau într-un apartament, există multe surse de poluare a aerului din interior, de la sistemele de încălzire, materiale de construcții și mobilier, la fumul provenit de la produsele din tutun sau activități casnice precum gătitul sau aspiratul. Iar la acestea se pot adăuga și particule poluante care pătrund din exterior (PM10, PM 2.5, oxizi de azot, monoxid de carbon, dioxid de sulf).
Aerisirea locuinței, recomandată a fi făcută de mai multe ori pe zi în această perioadă ca metodă de prevenție a infectării cu SARS-CoV-2, este binevenită, dar nu suficientă. Și asta pentru că sunt particule poluante care rămân și se dezvoltă indiferent de cât de frecvent aerisim. Este vorba despre sporii de mucegai, polen, praf, acarieni, parul de la animale, substanțe provenite din activități casnice precum gătitul sau curățenia, bacterii sau virusuri. Adică acele particule foarte mici, care nu depășesc 0.003 microni și care pot fi eliminate de un sistem de purificare a aerului.
Ce trebuie să știi atunci când alegi un purificator de aer
Pe piață sunt disponibile mai multe soluții de purificare a aerului din interior și sunt câteva criterii care trebuie avute în vedere la achiziționarea unui astfel de sistem.
1. Tehnologia de filtrare. Acestea este cel mai semnificativ aspect pentru că eficiența sistemului de filtrare influențează în mod direct rata de eliberare a aerului curat. Sistemele includ mai multe tipuri de filtre, dar cel mai important este filtrul HEPA. Acest tip de filtru are grade diferite de filtrare, iar unul cu adevărat eficient trebuie să poată elimina poluanții în proporție de 99,97%.
2. Rata de eliberare a aerului curat (CADR). Când evaluăm performanța unui purificator de aer, cel mai bun indicator este rata de eliberare a aerului curățat, indicator regăsit sub formula CADR. Acesta se măsoară în metri cubi pe oră și cu cât valoarea lui este mai mare (peste 200), cu atât poți fi mai sigur de performanța sa într-un spațiu mai mare.
3. Suprafața pe care o poate acoperi. Există două norme globale la care producătorii din Europa se raportează atunci când comunică suprafața camerei acoperită de un purificator de aer: norma chinezească – 48 metri pătrați, și norma canadiană – 93 mp. Norma canadiană este adaptată la calitatea aerului din Canada și de aceea poate indica acoperirea unor suprafețe duble față de norma chinezească unde vorbim de un alt standard al calității aerului.
4. Indicatorul nivelului de alergeni/poluanti în timp real. Un astfel de indicator îți arată nivelul de poluare din casa ta în momentul în care ai pornit aparatul, dar și cum se schimbă calitatea aerului pe masura ce aparatul funcționează. Astfel, știi cât de eficient este purificatorul tău de aer.
5. Conectarea produsului la o aplicație mobilă. Asta îți permite să monitorizezi și să controlezi calitatea aerului din casă de oriunde te-ai afla.
6. Diferite moduri de funcționare. În funcție de tipul de poluanți din interiorul casei, unele modele de purificatoare își pot adapta modul de funcționare pentru a curăța aerul eficient și în cel mai scurt timp posibil.
7. Reglarea intensității ventilatorului. Posibilitatea de a reducere viteza ventilatorului, nivelul de zgomot și intensitatea luminii ecranului, astfel încât să poate fi folosit și noaptea dacă este cazul, inclusive în camera copiilor.
Purificatorul de aer și virusul SARS-CoV-2
Eficiența unui purificator de aer este dată de numărul de particule care pot fi capturate din aerul care trece prin purificator. De exemplu, o eficiență de filtrare de 99,97%, așa cum au purificatoarele Philips, înseamnă că din 10.000 de particule cu o dimensiune mai mare sau egală cu 0,003 microni, doar 3 pot ajunge din nou, în aerul din interior.
În condițiile în care, dimensiunea virusului SARS-CoV-2 este estimată a fi cuprinsă între 50 –140 nanometri, iar filtre ca Philips HEPA pot elimina 99,97% din particule de 0,003 microni, mai mici decât cel mai mic virus cunoscut, se așteaptă o performanță similară pentru aerosolii SARS-CoV -2.
Potrivit Agenției de Protecție a Mediului din SUA, un purificator de aer în sine nu protejează împotriva COVID-19, dar poate fi un instrument bun în planul de prevenirea al infectării cu acest virus.
Purificatoarele de aer Philips, eficiență asigurată de un sistem compus din 3 filtre
Purificatoarele de aer Philips au o tehnologie de filtrare mecanică și o eficiență de aproape 100% datorită sistemului în care sunt integrate 3 tipuri de filtre.
Pre-filtru. Captează cei mai mari poluanți (particule de praf, păr, păr/puf de animale etc). Acest filtru trebuie curățat din când în când, folosind aspiratorul, astfel încât particulele poluante să nu restricționează fluxul de aer. Purificatorul avertizează, pe display și pe aplicație, atunci când pre-filtrul necesită curățare.
Filtru de carbon. Are proprietăți excelente de absorbție, poluanții fiind prinși în porii filtrului și împiedicați să fie eliberați în aer prin reacție cu carbonul. Filtrul de carbon elimină mirosurile neplăcute, gazele dăunătoare și compușii organici volatili.
Filtru HEPA. Este filtrul cu eficiență foarte mare, folosit inclusiv în unități sanitare sau laboratoare. Este format din fibre microscopice, dens răspândite în toate direcțiile pentru a capta poluanții. Fibrele formează o foaie cu pliuri tip acordeon pentru a crește suprafața filtrului. Acest tip de filtru elimină particulele solide foarte mici (până la 0.003 microni, adică cea mai mică dimensiune a virusurilor cunoscute in prezent).
Purificatoarele Philips pot fi folosite pentru suprafețe de 49 mp (modelele AC3055 și AC 3059) sau de 39 mp (modelele AC2959 și AC 2958).
Pana în 2019, Philips se raporta la norma canadiană. Dar pentru că poluarea din Europa, în special în centrul și sudul continentului, s-a accentuat, standardul canadian implementat inițial a devenit mai puțin relevant și a fost adoptat norma chinezească. Asta înseamnă că dimensiunea camerei comunicată acum pe produsele Philips este mai mică, potrivit reprezentanților companiei. De aceea, cel mai important indicator al eficienței unui purificator rămâne rata de eliberare a aerului curat (CADR).
Purificatoarele Philips au un senzor încorporat și un indicator al nivelului de poluanți, ceea ce permite măsurarea gradului de poluare când pornim aparatul și monitorizarea calității aerului pe măsură ce acesta funcționează.
În plus, purificatoarele Philips pot fi controlate printr-o aplicație mobilă, ceea ce înseamnă că poți opri, porni, schimba modul de funcționare a aparatului înainte de ajunge acasă. Mai mult, în funcție de tipul de poluanți din interiorul casei, unele modele de purificatoare își pot adapta modul de funcționare pentru a curăța eficient aerul în cel mai scurt timp posibil. Activarea modului de funcționarea nocturn reduce viteza ventilatorului, nivelul de zgomot și intensitatea luminii ecranului.
Philips România și Airly derulează în perioada 9 noiembrie-31 decembrie cea de-a doua ediție a campaniei „România respiră”, al cărei obiectiv este extinderea primei rețele de monitorizare independentă a calității aerului din România.
În cadrul acestei campanii, orice persoană se poate implica prin achiziția unui senzor într-un oraș din țară, printr-o donație sau achiziție direct.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Inteleg ca toti trebuie sa castigam un ban, fiecare in functie de ce am invatat sau la ce ne pricepem.
La cat inteleg eu din media din Romania - sincer din ce in ce mai putin - acest articol este un o reclama destul de directa, chiar daca este legata de o problema generala si destul de grava.
In regula, nu am nimic impotriva, dar totusi de ce nu este trecut ca publicitate? Ne este rusine cu acest produs, dar avem contracte si trebuie sa publicam aceste articole? Nu contine decat 3 cuvinte de reclama? Se platesc taxe mai mari daca acest articol este trecut cu P? Chiar nu inteleg, si cel mai mult deranjeaza ca nici nu se doreste sa se explice,
Republica este un promotor puternic al deontologiei profesionale, respectarii regulilor, a statului de drept si mi se pare ca se si doreste un model pentru astfel de publicatii on-line. Dar cateodata, parca se uita acest lucru, cel putin in cazul de fata.