Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Raport: Mașina proprie rămâne metoda de transport preferată, intenția de achiziție a unui automobil second hand fiind în creștere

trafic - Bucuresti

Foto Inquam Photos / George Călin

Mașina proprie rămâne modalitatea de transport preferată de consumatorii din Germania, SUA și China, cele mai importante piețe auto la nivel mondial, deși transportul în comun, bicicleta sau mersul pe jos sunt în creștere, arată raportul “Digital Auto 2023 - What consumers really want”, realizat de strategy&, departamentul de strategie globală al PwC. În același timp, interesul manifestat din timpul pandemiei de a utiliza platformele de mobilitate (sharing/ hailing) rămâne scăzut.

În ceea ce privește achiziția unei mașini, se observă intenția în creștere de a cumpăra o mașină second hand, în special în Germania și în SUA, în timp ce în China sunt preferate mașinile noi. Totodată, benzina este cel mai popular tip de motorizare în SUA și Germania, urmată de motoarele PHEV (vehicul hibrid reîncărcabil) și pe locul trei de BEV (full electric). Consumatorii chinezi au preferințe opuse, BEV-urile fiind cele mai populare, înaintea motoarelor hibride și a celor pe benzină.

În condițiile unei inflații situate la un nivel înalt în toată lumea, care a nu a ocolit nici piața auto, nu e de mirare că vedem o orientare către mașinile second hand sau către transportul public. În plus, multe țări au anunțat diminuarea sau retragerea stimulentelor acordate pentru achiziția de mașini electrice. Încă din 2021, analizele PwC arătau conturarea unei piețe second hand a mașinilor electrice, 15% din posesorii de mașini electrice declarând la acel moment că și-au cumpărat automobilul la mâna a doua.

Modelul de abonament auto a început să atragă interesul

Abonamentul auto este o alternativă la ofertele de leasing și cele de închiriere care a câștigat popularitate în special în China, dar început să crească și în Germania și SUA, arată raportul. Practic, abonamentul permite clienților să conducă mașini noi, să le schimbe periodic, fără să se angajeze în contracte sau să ocupe de aspecte precum întreținerea și asigurarea, acestea fiind în grija companiilor.

Modelele alternative de proprietate oferă un potențial profit pentru producătorii auto, dacă ciclul de viață al activelor este bine gestionat. 

Potrivit estimărilor strategy&, abonamentul ar putea crește până la 2-4 milioane de unități până în 2035 în Europa, cu o marjă de profit de 10-15%. Estimarea rentabilității a fost efectuată pentru un vehicul de pasageri din clasa de mijloc, cu prețul de 53.500 euro.

Siguranța și navigația, cele mai populare funcții

În ceea ce privește serviciile de conectivitate, consumatorii doresc în primul rând să aibă la dispoziție serviciile de bază, acordând prioritate siguranței și navigației. Funcțiile de conducere asistată (pilot automat) sau pilot pentru asistență la parcare suscită un interes considerabil mai mare decât în sondajul din anul precedent.

De asemenea, funcția de reflectare a telefonului pe ecranul din mașină capătă tot mai multă importanță.

În ceea ce privește reducerea emisiilor de CO2 pentru transportul propriu, consumatorii din fiecare țară au priorități: în Germania este preferat mai mult mersul pe jos, în SUA trecerea la BEV, iar în China transportul public.

Cel de-al unsprezecelea raport anual Digital Auto Report este un sondaj de opinie la nivel mondial, care se concentrează pe SUA, UE și China și constă într-o perspectivă cantitativă a pieței până în 2035, bazată pe cercetări structurale regionale și pe interviuri cu directori cheie din industrie de la producătorii și furnizorii de echipamente originale și de la furnizori, cu cadre universitare de top și analiști din industrie.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ce salarii au romanii și ce salarii au chinezii?
    Chinezii câștiga deja triplu cât romanii. Dacă nu și mai mult.

    Cât despre "subscription" pt mașini, cancerul asta care este ridicat în slavi e o taxa plătită în plus. Un mod prin care companiile își "asigura" venitul și profiturile.
    Nu îl mai dați exemplu ca "soluție inovatoare".
    • Like 1
  • De ce preferă germanii mașinile pe benzină? Pentru că studiile lor arată că întregul ciclu de fabricație/utilizare/eliminare ca deșeuri a bateriilor electrice, produce o amprentă de carbon semnificativă, contrar celor susținute de partizanii mașinilor full electric. Oricum, motoarele cu ardere internă vor trebui abandonate în momentul în care omenirea va epuiza rezervele de petrol (40 de ani, conform worldometer); bio-etanolul ar fi o soluție (Brazilia îl folosește deja) dar nu pentru zeci de milioane de mașini. M-a amuzat că asistența la parcare "suscită un interes considerabil mai mare [...]", ceea ce îmi întărește sentimentul că noile generații sunt din ce în ce mai neajutorate în lipsa tehnologiilor avansate.
    • Like 2
    • @ Andrei Tarlea
      }ntr-adevăr, și mașinile electrice poluează, dacă studiem întregul ciclu de viață al lor, de la producție, utilizare, până la reciclare. Dar ceva mă face să cred că germanii preferă benzinarele nu din motive ecologiste, ci fiindcă deocamdată sunt un comprimos mai bun, dacă ai o singură mașină în familie. Benzinara e mai ieftină la achiziție decât una electrică, nu solicită motorul și anexele așa de mult ca la diesel la mersul în oraș bară la bară, plus că se estimează o atitudine mai prietenoasă a autorităților (prefigurarea unor restricții mai puține) ca în cazul dieselul-ui, mai ales în orașe. Deci de aceea e preferat benzinarul. Și e firesc. Oricum, dacă o familie are 2 mașini și are posibilitatea să încarce electric ușor (acasă sau la serviciu), este contraintuitiv să nu aibă și o mașină pur electrică pentru mersul în oraș, sau măcar PHEV. Ideea e să mergi (dacă ți-e confortabil) electric în oraș și pe combustie în afara orașului. De preferat acolo e dieselul, dar e OK și benzinarul dacă nu faci chiar mulți km. Mașina electrica, sau regimul electric la PHEV, este modul ideal de a te deplasa în oraș. Pe lângă faptul că ai emisii zero (ceea ce e benefic), motorul electric surclasează din toate punctele de vedere unul termic. E mai compact și ușor, mult mai simplu (chiar dacă ne gândim că există și electronica de putere pentru acționare), fără piese gresate, fără frecări semnificative, cu o fiabilitate estimată pur și simplu excelentă, cu cuplu mare disponibil de la turație (aproape) zero, se pretează perfect la mersul bară la bară din orașe și / sau pe distanțe foarte scurte (fiindcă nu are nevoie de încălzire inițială sau de un regim constant de funcționare o perioadă de timp) etc. Și chiar dacă și mașina electrică e poluantă în sensul de mai sus, este excelent faptul că nu poluează ÎN ORAȘ. Fiindcă poluarea pe glob evident e concentrată acum în anumite zone, unde e concentrată și populația. În timp ce în buricul Bucureștiului te sufoci, într-o pădure, sau pe un câmp, sau pe marginea unei ape curgătoare departe de localități, ai aer curat aproape 100% Deci e esențială diminuarea poluării ÎN ORAȘE, acolo unde lumea se sufocă acum. Nu importă faptul că mașina electrică e și ea poluatoare într-un fel (deși totuși, nu așa de mult ca una pe combustie). Dacă nu vom promova suficient mașina electrică în orașe, exaltații ăstia care conduc Europa și implicit națiunile europene, o să ne procopsească cu obligația altor feluri de transport, cum ar fi cel în comun (asta n-ar fi prea incomod totuși, deși nu e nici el ideal) sau cu bicicleta, sau cu ”Peugeosul”. N-am nimic împotrivă ca tinereii entuziaști și ”haștagiști” să meargă pe jos cât vor ei de mult, chiar și interurban :-) :-) sau cu tricicleta, sau cu covorul zburător etc, dar aș vrea să putem fi scutiți de asta, noi cei care NU ne dorim acest lucru, din toate motivele personale corecte și legitime.
      • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult