Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Raportul Comisiei de la Veneţia: Multe dintre amendamentele aduse Codului penal şi Codului de procedură penală afectează grav eficienţa sistemului judiciar penal

comisia de la Venetia - FB Tudorel Toader

(Foto: Facebook/Tudorel Toader)

Comisia de la Veneția recomandă autorităților din România să efectueze o reevaluare globală a amendamentelor aduse Codului Penal și a Codului de Procedură Penală, printr-un proces cuprinzător și eficient de consultare, pentru a veni cu o propunere legislativă solidă și coerentă.

Aceasta este una dintre concluziile cuprinse în raportul Comisiei de la Veneţia în care experţii critică dur modificările adoptate de Parlament. Aceștia amintesc că sunt numeroase decizii ale CCR care nu au fost încă transpuse în legislaţie.

În raportul care are 36 de pagini specialiștii acuză faptul că modificările codurilor penale și ale legilor justiției au fost făcute rapid și în mod netransparent, una dintre observații fiind că prin modificările la codul penal sunt dezincriminate fapte având legătură cu abuzul în serviciu. 

Consultați mai jos raportul Comisiei de la Veneția.

Multe dintre proiectele de amendamente la Codul Penal şi la Codul de Procedură Penală din România afectează grav eficienţa sistemului judiciar penal în combaterea infracţiunilor de corupţie, a infracţiunilor violente şi a criminalităţii organizate, se arată în raport.

Între recomandările cuprinse în raport se numără: 

  • modificarea modului de numire a procurorilor şefi
  • renunţarea la pensionarea anticipată 
  • renunţarea la secţia specială pentru investigarea magistraţilor.

Partidele, chemate la consultări

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis luni o scrisoare președinților partidelor și formațiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, prin care îi invită la consultări, la Palatul Cotroceni, pe tema legislației din domeniul justiției.

Șeful statului i-a cerut vineri demisia ministrului Justiţiei, făcând referire într-un comunicat remis de Administrația Prezidențială la „un lung șir de decizii controversate” luate de Tudorel Toader în timpul mandatului său, prin care ministrul Justiției „și-a compromis definitiv credibilitatea, motiv întemeiat pentru a-și prezenta demisia din funcție”.

Aflați și:

Florin Iordache, întrebat la RFI dacă toate recomandările Comisiei de la Veneţia vor fi preluate: „Nu, bineînţeles că nu”

Preşedintele comisiei parlamentare privind legislaţile justiției, Florin Iordache, a declarat la RFI că este dezamăgit de Comisia de la Veneţia, pentru că forul european s-a antepronunţat, fără să aştepte deciziile CCR.

Deputatul PSD Florin Iordache precizează că „sunt practic două opinii ale Comisiei de la Veneţia: o opinie care vizează legile justiţiei şi o opinie care vizează Codurile Penal şi de Procedură Penală. Aşteptăm în zilele următoare publicarea celor două rapoarte, pentru că cel puţin în raportul care a vizat legile justiţiei au survenit anumite modificări în urma discuţiilor, iar în celălalt urmează să aşteptăm prioritar deciziile CCR”.

Întrebat dacă toate recomandările Comisiei de la Veneţia vor fi preluate, parlamentarul a răspuns: „Nu, bineînţeles că nu. Eu am spus şi acolo că spre exemplu o recomandare pe care Comisia de la Veneţia a insistat a fost cea cu secţia specială şi am spus că în nici un caz această recomandare nu poate fi preluată, mai ales acum când s-a demonstrat că peste jumătate din magistraţii din România au avut dosare, această secţie îşi dovedeşte utilitatea”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult