(Foto: Facebook/Tudorel Toader)
Comisia de la Veneția recomandă autorităților din România să efectueze o reevaluare globală a amendamentelor aduse Codului Penal și a Codului de Procedură Penală, printr-un proces cuprinzător și eficient de consultare, pentru a veni cu o propunere legislativă solidă și coerentă.
Aceasta este una dintre concluziile cuprinse în raportul Comisiei de la Veneţia în care experţii critică dur modificările adoptate de Parlament. Aceștia amintesc că sunt numeroase decizii ale CCR care nu au fost încă transpuse în legislaţie.
În raportul care are 36 de pagini specialiștii acuză faptul că modificările codurilor penale și ale legilor justiției au fost făcute rapid și în mod netransparent, una dintre observații fiind că prin modificările la codul penal sunt dezincriminate fapte având legătură cu abuzul în serviciu.
Consultați mai jos raportul Comisiei de la Veneția.
Multe dintre proiectele de amendamente la Codul Penal şi la Codul de Procedură Penală din România afectează grav eficienţa sistemului judiciar penal în combaterea infracţiunilor de corupţie, a infracţiunilor violente şi a criminalităţii organizate, se arată în raport.
Între recomandările cuprinse în raport se numără:
- modificarea modului de numire a procurorilor şefi
- renunţarea la pensionarea anticipată
- renunţarea la secţia specială pentru investigarea magistraţilor.
Partidele, chemate la consultări
Preşedintele Klaus Iohannis a trimis luni o scrisoare președinților partidelor și formațiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, prin care îi invită la consultări, la Palatul Cotroceni, pe tema legislației din domeniul justiției.
Șeful statului i-a cerut vineri demisia ministrului Justiţiei, făcând referire într-un comunicat remis de Administrația Prezidențială la „un lung șir de decizii controversate” luate de Tudorel Toader în timpul mandatului său, prin care ministrul Justiției „și-a compromis definitiv credibilitatea, motiv întemeiat pentru a-și prezenta demisia din funcție”.
Aflați și:
Florin Iordache, întrebat la RFI dacă toate recomandările Comisiei de la Veneţia vor fi preluate: „Nu, bineînţeles că nu”
Preşedintele comisiei parlamentare privind legislaţile justiției, Florin Iordache, a declarat la RFI că este dezamăgit de Comisia de la Veneţia, pentru că forul european s-a antepronunţat, fără să aştepte deciziile CCR.
Deputatul PSD Florin Iordache precizează că „sunt practic două opinii ale Comisiei de la Veneţia: o opinie care vizează legile justiţiei şi o opinie care vizează Codurile Penal şi de Procedură Penală. Aşteptăm în zilele următoare publicarea celor două rapoarte, pentru că cel puţin în raportul care a vizat legile justiţiei au survenit anumite modificări în urma discuţiilor, iar în celălalt urmează să aşteptăm prioritar deciziile CCR”.
Întrebat dacă toate recomandările Comisiei de la Veneţia vor fi preluate, parlamentarul a răspuns: „Nu, bineînţeles că nu. Eu am spus şi acolo că spre exemplu o recomandare pe care Comisia de la Veneţia a insistat a fost cea cu secţia specială şi am spus că în nici un caz această recomandare nu poate fi preluată, mai ales acum când s-a demonstrat că peste jumătate din magistraţii din România au avut dosare, această secţie îşi dovedeşte utilitatea”.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.