(Foto: Inquam Photos / George Călin)
Ambasada Rusiei a reacţionat, joi, după ce ministrul Apărării, Mihai Fifor, a spus la Antena3 că baza militară de la Deveselu are rachete balistice de care Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, nu „o să fie extrem de încântat”. Ulterior el a revenit asupra declarației, spunând că a fost vorba despre o greșeală de înțelegere.
„La Ambasada Rusiei cu oarecare surprindere este urmărită agitaţia ce evoluează în România în jurul anumitelor declaraţii «inadecvate» ale ministrului Apărării Mihai Fifor cu privire la aşa-numitele sisteme defensive ale reţelei globale de apărare antirachetă ale NATO, care este de fapt reţea americană, şi este desfăşurată în Deveselu", arată Ambasada Rusiei într-un mesaj postat pe Facebook, preluat de News.ro.
Reprezentanţa diplomatică spune că dezbaterile în jurul acestei teme au „o aromă apreciabilă de politică internă".
"Pe problema caracterului lansatoarelor desfăşurate pe pământul românesc şi a rachetelor care sunt destinate pentru ele, nu am auzit nimic nou. Spre regretul nostru profund, din păcate, la Bucureşti în continuare se preferă urmărirea unei "politici ale struţului", închizând ochii la principala, în această privinţă, circumstanţă. Şi anume: prezenţa sistemelor antirachetă americane în România, în contextul sistemului „global“ de apărare antirachetă de-a lungul perimetrului frontierelor Federaţiei Ruse, nu doar că încalcă stabilitatea strategică la nivel planetar, care, de mai mult de o jumătate de secol, se bazează pe paritatea aproximativă a potenţialului de descurajare nucleară. Acest sistem reprezintă şi o potenţială ameninţare pentru securitatea naţională a Rusiei, atât din cauza poziţiei sale geografice, precum şi în legătură cu retragerea unilaterală în 2001, a SUA din Tratatul ABM, împotriva rachetelor balistice, încheiat cu URSS încă în 1972", se arată în mesajul Ambasadei Rusiei.
Ambasada Rusiei amintește o declarație din mai 2016 a președintelui Vladimir Putin, referitoare la baza de apărare anti-rachetă de la Deveselu: „Pe lansatoare pot fi instalate complexele de atac. Nu este deloc dificil ca o rachetă să fie înlocuită cu alta. Este suficient doar să schimbați software-ul. Chiar și românii nu vor observa acest lucru. Dacă, ieri, unele părți din teritoriul României nu știau ce înseamnă să fii sub bătaia focului, astăzi va trebui ca noi să întreprindem anumite acțiuni care să ne asigure securitatea. Ca un răspuns. Noi nu facem nici un fel de prim pas.”
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.