Foto: Christoph Dernbach / DPA / Profimedia
„Wow, bellissimo!” Reacții de încântare ale participanților la Worldwide Developers Conference (WWDC) au izbucnit la testarea căștilor de realitate mixtă Vision Pro lansate luni în campusul Apple din Cupertino, California. Este exact ceea ce gigantul american speră să obțină, scrie unul dintre jurnaliștii prezenți la eveniment.
Nu toată lumea își va putea permite noul dispozitiv, care costă 3.499 de dolari, însă dacă Apple reușește să entuziasmeze consumatorii obișnuiți în legătură cu ideea de „spatial computing”, atunci va putea face o impresie mai puternică atunci când, inevitabil, va lansa un model mai accesibil ca preț comparativ cu modelul Pro prezentat luni, scrie Devindra Hardawar, senior editor engadget. El a descris cum a testat timp de 30 de minute căștile Apple.
„Este fără îndoială cea mai bună experiență de realitate mixtă - VR (realitate virtuală)/ AR (realitate augmentată) - pe care am avut-o până acum. Oferă o senzație de imersiune fără egal, afișaje suficient de clare pentru a citi textul de pe site-uri și o interfață intuitivă bazată pe gesturi. Și totuși... în cele din urmă sunt tot niște căști VR, cu multe dintre problemele caracteristice acestei categorii”, spune jurnalistul care scrie de 20 de ani despre teme din domeniul tehnologiei.
Înainte de a testa Vision Pro, este nevoie de parcurgerea unor etape de configurare pe un iPhone. „Mai întâi, mi-am rotit capul pentru o cartografiere a feței mele, apoi am oferit telefonului o vedere completă a urechilor mele pentru a personaliza sunetul spațial al căștii. Am mers într-o altă încăpere, mi-am dat jos ochelarii, iar un reprezentant Apple a utilizat o mașină pentru a-mi detecta dioptriile. Vision Pro nu poate fi utilizat cu ochelari, deci oricine are nevoie de corecție vizuală va trebui să comande lentile suplimentare”, scrie jurnalistul.
După ce și-a așezat casca Vision Pro, atunci când ecranul s-a aprins, i-a apărut camera de întâlniri în care a intrat inițial, dar de data aceasta putea vedea și o serie de pictograme de aplicații plutind în fața sa. „Datorită camerelor frontale cu rezoluție înaltă ale căștii, aveam o vedere clară a mediului înconjurător, împreună cu reprezentanții Apple care îmi ghidau demonstrația”, explică Devindra Hardawar.
După un scurt antrenament al ochilor, care implică urmărirea punctelor care se mișcă pe ecran, a părut că a dobândit o superputere: „O simplă privire asupra unei pictograme de aplicație, sau a unui meniu sau buton specific, îl evidenția instantaneu”.
Sub îndrumarea consultanților companiei, el a învățat apoi două gesturi-cheie: un gest de strângere a degetului pentru selectarea lucrurilor și un gest de strângere și glisare pentru derularea în sus/jos sau în stânga/dreapta. Gesturile pot fi făcute cu mâinile așezate confortabil în poală, nu e nevoie de gesturi în aer, precum un dirijor amator.
„S-ar putea să fie un clișeu să spun asta, dar după doar câteva secunde de învățare a acelor gesturi, m-am simțit ca Tom Cruise în Minority Report. O privire și o strângere erau tot ce era necesar pentru a deschide aplicații și a naviga ușor prin interfață. Am descoperit și că un gest de aruncare și strângere putea derula rapid prin site-uri web, un gest cu adevărat intuitiv care pur și simplu era încântător. După ani de utilizare a interfețelor tactile pe iOS și iPadOS, nu cred că nimeni va avea dificultăți în a învăța cum să folosească Vision Pro”, crede jurnalistul.
Apoi, cu noțiunile de bază astfel asimilate, era pregătit să experimenteze componente hardware ale Vision Pro: ecranele sale dual 4K micro-OLED. „Acestea arată mai clar decât orice ecran pe care l-am văzut până acum, fie că vorbim de o cască VR sau de un televizor. Fotografiile arată incredibil de precise, în special imaginile panoramice, care ocupă complet întregul câmp vizual. Și videoclipurile 3D filmate cu camerele frontale ale Vision Pro par înspăimântător de vii - aproape ca și cum ai revedea o amintire perfect capturată. Am fost cel mai impresionat de modul în care Vision Pro a redat un fragment 3D din Avatar: The Way of Water. Filmul arăta clar și limpede, cu dimensiunea 3D pe care o rețineam din cinematograf. Uneori, 3D-ul părea chiar mai bun decât în cinematografe, deoarece nu trebuia să reduc luminozitatea filmului cu ochelari 3D”, descrie jurnalistul.
Pe de altă parte, noul format video al Apple, Apple Immersive Video, oferă videoclipuri în 3D cu o claritate extremă în unghi de 180 de grade. „În timp ce videoclipurile VR de 360 de grade nu sunt ceva nou, chiar și cele mai bune dintre ele par mai neclare decât viața reală. Tehnologia Apple, care se bazează pe înregistrări de 8K realizate cu o nouă cameră dezvoltată de companie, arată uluitor de reală. A capturat senzația de a zbura prin aer, precum și momentul captivant al unui gol bine plasat în fotbal. Dacă tehnologia Apple de vizionare spațială câștigă popularitate, sunt sigur că mulți fani ai sportului ar fi nerăbdători să poată vedea acțiunea de la nivelul terenului”, spune editorul engadget.
Căștile Apple Vision Pro vor fi disponibile în magazinele Apple din Statele Unite și pe site-ul companiei începând de anul viitor.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
P.S. Radem sau glumin, dar aceste casti pot sa ajute foarte mult in activitati de instruire sau stiintifice si mai putin pentru divertisment sau sa vezi poze 3D pe Tinder