Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

CNN: Lupta cu mercenarii Wagner este ca un „film cu zombi”, spune un soldat ucrainean

soldat ucrainean

Foto: Ximena Borrazas/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Un soldat ucrainean, care face parte din detașamentele care luptă cu mercenarii grupului Wagner lângă Bahmut, în Ucraina, a povestit pentru CNN prin ce a trecut în ultima vreme. „Luptam cam zece ore la rând. Parcă nu se mai terminau. Noi eram vreo 20, iar ei, să spunem 200", a spus, pentru CNN, Andrii, care poartă o cagulă pe față. Soldatul ucrainean îi compară pe mercenarii ruși cu niște zombi, care nu se opresc atunci când sunt loviți de gloanțe, ceea ce îi face pe ucraineni să creadă că aceștia ar putea fi sub influența unor droguri.

Modul de luptă al grupului Wagner este să trimită un prim val de atacatori care include în principal recruți neinstruiți, racolați din închisorile rusești. Aceștia nu cunosc tactici militare și sunt slab echipați. Cei mai mulți speră că, dacă vor supraviețui contractului lor de șase luni, vor putea pleca acasă mai devreme, în loc să se întoarcă la închisoare. 

Ei alcătuiesc un grup din vreo 10 soldați, înaintează 30 de metri, apoi se apucă să sape gropi, ca să-și păstreze poziția, a povestit Andrii la CNN. Apoi un alt grup încearcă să înainteze încă 30 de metri, însă mulți nu reușesc să supraviețuiască. Mercenarii ruși bine instruiți și experimentați vin abia ulterior, când valurile de recruți sunt nimicite.

Soldatul ucrainean a mai relatat cum, într-o zi, înfruntarea unui asalt a fost o experiență înspăimântătoare și suprarealistă.

„Omul nostru cu mitraliera aproape înnebunea, pentru că trăgea în ei. Și a spus: « Știu că l-am împușcat, dar nu cade. Și apoi, după ceva timp, când probabil sângera, a căzut pur și simplu ». Andrii a comparat bătălia cu o scenă dintr-un film cu zombi. „Ei se cațără pe cadavrele prietenilor lor, calcă pe ele”, spune soldatul ucrainean. „Foarte probabil ei primesc niște droguri înainte de atac”, crede soldatul.

În acea zi, atacul luptătorilor Wagner a continuat, iar ucrainenii au rămas fără muniție, la un moment, fiind totodată înconjurați și luați prin surprindere. „ Au venit din cealaltă parte. Nu ne așteptam să vină de acolo. Am tras până la ultimul glonț, am aruncat și ultimele grenade pe care le aveam și am rămas doar eu și câțiva soldați. Eram neputincioși în această situație", a mai povestit Andrii. Au avut noroc însă că, atunci când credeau că nu mai au nicio șansă, mercenarii s-au retras, la sfârșitul zilei.

Nu contează cât de mulți soldați ruși vor avea de înfruntat, continuă Andrii, pentru că ucrainenii vor rezista. Despre colegii săi de tranșee militarul spune că cei mai mulți s-au oferit voluntar să lupte pentru țara lor. Când a început războiul, cu toții aveau o afacere sau un serviciu bun, un salariu bun, dar au venit să lupte pentru patria lor. „Acesta este războiul pentru libertate. Nici nu este un război între Ucraina și Rusia, e un război între dictatură și democrație", a spus soldatul ucrainean în interviul pentru CNN.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mirea check icon
    Rușilor nu le-a păsat niciodată de numărul morților!
    N-au avut nicio strategie, s-au bazat pe forța brută.
    Au "strategia" furnicilor dacă vreți, primul val se aruncă în flăcări, mor dar sting focul și celelalte trec.
    În Ucraina se luptă SUA și Vestul cu rușii până la ultimul ucrainian.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult