Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Theodor Paleologu despre „patrioții de operetă": „Îi avem pe răcnitorii Șosoacă, Simion, dar sunt și ăilalți, Rareș Bogdan, de pildă. Trebuie să fie și la PSD niște patrihoți de serviciu”. Avertismentul pentru cei care vor ieșirea din UE

Diana Sosoaca - Cristi Croitoru / Alamy / Alamy / Profimedia

Foto: Cristi Croitoru / Alamy / Alamy / Profimedia

Indiferent de orientarea politică, „patrioții de operetă” sunt prezenți în toate taberele politice din România, iar această adevărată „competiție” poate fi observată într-o varietate de contexte, crede profesorul și eseistul Theodor Paleologu, fost ministru al Culturii. Invitat la emisiunea „În fața ta”, de la Digi24, Theodor Paleologu a spus, răspunzând la o întrebare, că pe scena politică actuală „e plin” de falși patrioți. El a menționat pe „răcnitorii” Diana Șoșoacă, George Simion și Rareș Bogdan, adăugând că aceștia sunt doar câteva exemple dintr-un peisaj politic divers.

„O, e plin! E plin! Trebuie spus cine NU sunt patrioții de operetă, pentru că există un fel de competiție. Sigur, îi avem pe răcnitorii Șoșoacă, Simion, dar sunt și ăilalți - Rareș Bogdan, de pildă. Trebuie să fie și la PSD niște patrioți sau patrihoți de serviciu. Niciodată țara asta nu va duce lipsă de asemenea personaje”, a spus Theodor Paleologu, citându-l pe Goethe: „Je schlechter Land desto bessere Patrioten” ( „Cu cât e o țară mai proastă, cu atât sunt mai grozavi patrioții ei”).

În legătură cu cei care doresc ieșirea României din Uniunea Europeană, Paleologu a transmis un avertisment clar. El a afirmat că un asemenea scenariu ar echivala cu plasarea țării în orbita Rusiei, sub un regim tiranic. Avertismentul lui Theodor Paleologu subliniază importanța menținerii legăturilor cu instituțiile europene și transatlantice pentru a evita posibile derapaje într-o direcție care ar putea compromite democrația și valorile fundamentale ale României.

„Înseamnă că vor în orbita Rusiei, înseamnă că vor un regim tiranic. Probabil chiar vor acest lucru, nu prea avem să le spunem mult, trebuie să îi împiedicăm să facă așa ceva. România scoasă din Uniunea Europeană și din NATO înseamnă o Românie în orbita Rusiei, care e o dictatură bazată pe simbioza dintre KGB și lumea interlopă”, a răspuns Theodor Paleologu, întrebat ce le-ar spune românilor care vor România în afara blocului comunitar.

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 14.00.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Foarte bine expus, dar cati dintre disperatii care cauta la sosoca si simion ce nu le "da" celelalte partide urmaresc si inteleg ce vrea si paleologul asta?
    • Like 2
    • @ Zugravu Mircea
      Mihai check icon
      In general cei care asteapta sa li se dea nu prea inteleg multe si pe deasupra mai au si memoria scurta, sub 4 ani, astfel ca voteaza cu cei care promit ca le dau si nu cu cei care le permit sa castige ei prin fortele proprii.
      • Like 1
    • @ Zugravu Mircea
      RazvanP check icon
      Nu cred că 2024 mai este despre "dat". Decât cel mult la nivel de "dat satisfacție". "Extremiștii" nu promit tradiționala sticlă de ulei și punga de făină de pe vremuri ci oferă ca "mită" electorală ceea ce nu oferă celelalte partide: promisiunea unei forme de demnitate.
      Pe fondul nemulțumirilor acute față de crizele succesive imaginea TUTUROR partidelor de "cățeluși docili ai Bruxelles-ului" creează un sentiment de revoltă care nu poate fi stins cu o pungă de flecuștețe sau cu promisiunea vagă a unui pseudo-Schengen. Lumea pur și simplu s-a săturat să fie tratată drept sclavi iar politicienii români să stea în genunchi.
      Problema este că nu cred în "demnitatea" promisă de "extremiști", mă tem că odată ajunși la putere vor arăta fix aceeași docilitate și umilință...
      • Like 1
    • @ RazvanP
      Mihai check icon
      Evident ca lumea s-a saturat de neoiobagia oferita de guvernele noastre la recomandarea institutiilor internationale, ultimul exemplu fiind dat de delegatia FMI care recomanda mariri de taxe si introducerea unora noi dar de reduceri de cheltuieli si stoparea risipei din sectorul bugetar nu a mentionat nimic.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult