Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Recuperarea timpului pierdut. Trei măsuri recomandate de Bill Gates în lupta împotriva COVID-19

Bill Gates

Foto: Guliver/ Getty Images

Bill Gates (co-fondator Microsoft) este foarte activ implicat în lupta împotriva COVID-19 alături de fundaţia pe care o coordonează împreună cu Melinda Gates şi Warren Buffett - Bill & Melinda Gates Foundation (BMGF) - fondată în anul 2000 şi care este în prezent cea mai mare fundaţie privată din lume. Fundaţia are numeroase programe la nivel global pentru îmbunătăţirea sistemului sanitar, lupta împotriva sărăciei, lărgirea şi îmbunătăţirea sistemului educaţional şi accesul la tehnologiile informatice. Cele mai de amploare activităţi pe care fundaţia le sprijină şi în care Bill Gates se implică personal sunt legate de purificarea apei, vaccinarea la nivel global împotriva diverselor boli (precum Ebola) şi dezvoltarea de centrale electrice nucleare sigure. (Recomand serialul documentar disponibil pe Netflix: „În mintea lui Bill: Bill Gates decodat.” - Acest documentar din trei părți este o privire profundă și obiectivă asupra vieții lui Bill Gates și îl urmărește în găsirea unor soluții unice la unele dintre cele mai complexe probleme ale lumii.)

Bill Gates a avertizat încă din 2015 într-o prezentare TED (The next outbreak? We’re not ready) că este foarte probabil să apară o pandemie la nivel mondial şi că nici o ţară din lume nu este pregătită. El a atras atenţia atunci că pregătirea pentru o pandemie trebuie să fie ca pregătirea pentru război - cu multiple simulări şi antrenamente care să scoată la suprafaţă eventualele breşe din sistem şi să pregătească populaţia pentru ce e mai rău.

Într-un articol publicat recent în The Washington Post („Here’s how to make up for lost time on covid-19”), Bill Gates afirmă că deciziile pe care fiecare dintre noi şi liderii noștri le vor face acum vor avea un enorm impact asupra numărului de cazuri, asupra economiei şi asupra numărului de decese.

Bill Gates recomandă trei etape în abordarea luptei împotriva COVID-19:

1. Izolare completă. Cu toate că există un număr foarte mare de recomandări venite de la specialişti şi organizaţii de sănătate, sunt încă state care nu au aplicat izolarea completă. „Aceasta este reţeta dezastrului”, avertizează Bill Gates, „pentru că dacă oamenii pot călători în diverse zone poate şi virusul. Liderii ţărilor afectate trebuie să fie foarte clari: Izolare în orice loc înseamnă izolare peste tot (Shutdown anywhere means shutdown everywhere). Până când cazurile vor începe să scadă - ceea ce poate dura 10 săptămâni sau chiar mai mult - nimeni nu poate să-şi continue activitatea ca până acum şi izolarea nu poate fi relaxată. Orice confuzie sau bâlbâială referitoare la acest aspect va adânci impactul economic, va creşte riscul ca virusul să revină şi va cauza şi mai multe decese.”

2. Guvernul trebuie să accelereze testările. „Ar trebui să agregăm rezultatele, astfel încât să putem identifica rapid voluntarii potențiali pentru studiile clinice ca să știm cu încredere când va fi momentul ca viaţa să revină la normal.” scrie Bill Gates şi oferă drept exemplu statul New York care a ajuns la peste 20.000 de testări pe zi. El spune că s-au făcut progrese prin dezvoltarea de teste care pot fi recoltate la domiciliu fără riscul de expunere, dar datorită cererii în continuă creştere la nivel global numărul de teste nu acoperă necesarul, iar strategia de selecţie şi testare este foarte prost coordonată. În plus, rezultatele testărilor sunt primite chiar şi după 7 zile. „Trebuie să existe o prioritate de testare clară. Primii pe listă trebuie să fie oamenii din sistemul medical care au un rol esenţial şi care se află în prima linie în lupta cu virusul, apoi persoanele care prezintă simptome clare şi cei care se presupune că au fost expuşi”, scrie Bill Gates.

3. Abordare bazată pe date pentru dezvoltarea de tratamente şi vaccinuri. Oamenii de ştiinţă lucrează la capacitate maximă pentru dezvoltarea de tratamente şi vaccinuri, iar liderii mondiali trebuie să fie echilibraţi în declaraţii pentru a se evita situaţiile precum cea cu medicamentele cu hidroxiclorocină, când oamenii au asaltat farmaciile şi viaţa bolnavilor de lupus a fost pusă în pericol. Pentru găsirea de noi tratamente trebuie abordat un proces clar care să asigure o informare corectă şi distribuirea respectivelor medicamente către persoanele care au nevoie.

„Pentru eradicarea completă a virusului avem nevoie de vaccin. Dacă procedăm corect, putem avea unul în mai puţin de 18 luni - perioada cea mai rapidă în care un vaccin a fost vreodată dezvoltat”, scrie Bill Gates şi avertizează că dezvoltarea vaccinului este numai jumătate din bătălia împotriva virusului pentru că vor trebui produse miliarde de doze, apoi distribuite şi administrate oamenilor. Se poate anticipa această perioadă prin construirea şi pregătirea unităţilor unde aceste vaccinuri vor fi produse. Pentru că tehnologia şi echipamentele de producţie sunt complexe şi diferă de la un posibil vaccin la altul ar trebui dezvoltate multiple unităţi de producţie pentru fiecare tip de vaccin chiar dacă, în final, nu vor fi utilizate datorită tipului de vaccin care se va dovedi cel mai eficient. Companiile private nu pot susţine un astfel de risc, dar guvernele o pot face. Guvernele ar trebui să încheie contracte încă din această săptămână cu companiile ce pot produce vaccinuri!

„Aşa cum am văzut în acest început de an, avem un drum lung şi anevoios de străbătut. Dar cred că dacă luăm deciziile corecte, susţinute de ştiinţă, date şi experienţa profesioniştilor din domeniul medical, putem salva vieţi şi ne putem întoarce la muncă.” Bill Gates, The Washington Post, Aprilie 2020.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Acelasi Bill Gates si Warren + asociatii intr-o emisiuni interactiva cu tinerii aspiranti la antreprenoriat in business invita generatiile la afaceri in domeniul petrolului si cum poti castiga bani si influenta prin Bursa sau prin mijloace de acaparare a resurselor naturale transformandu-le in afaceri Green. Schimbare de perceptie sau de tactica antreprenoriala cu acesta pandelie ?.avand in vedere ca investirea unei sume medii intr-o cauza aduce un porcoi de notorietate numai spun de profit inzecit care apoi este redirectionat spre cel generos iar procesul este unul ciclic.....mda.
    • Like 0
  • Bill Gates finanteaza 7 companii care lucreaza in paralel la producerea unui vaccin impotriva noului virus. Chiar daca parte din ele vor esua, Gates a declarat ca o face pentru ca nu avem timp de pierdut.
    • Like 3
  • Paul check icon
    Ia sa ma lase pe mine Gates asta in pace, duamna Fi-rea si domnul specialist Cercel zice ca ma testează in fata blocului. Ce trebe teste pentru medici, ca astia oricum demisionează toți, se dea la popor! Și statul sa dea pensiile la oameni nu sa arunce banii pe vaccinuri și pe procurori care s-a luat de săraca mama aia cu doi copii și de duamna Rarinca.
    • Like 4


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult
sound-bars icon