Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Recuperarea timpului pierdut. Trei măsuri recomandate de Bill Gates în lupta împotriva COVID-19

Bill Gates

Foto: Guliver/ Getty Images

Bill Gates (co-fondator Microsoft) este foarte activ implicat în lupta împotriva COVID-19 alături de fundaţia pe care o coordonează împreună cu Melinda Gates şi Warren Buffett - Bill & Melinda Gates Foundation (BMGF) - fondată în anul 2000 şi care este în prezent cea mai mare fundaţie privată din lume. Fundaţia are numeroase programe la nivel global pentru îmbunătăţirea sistemului sanitar, lupta împotriva sărăciei, lărgirea şi îmbunătăţirea sistemului educaţional şi accesul la tehnologiile informatice. Cele mai de amploare activităţi pe care fundaţia le sprijină şi în care Bill Gates se implică personal sunt legate de purificarea apei, vaccinarea la nivel global împotriva diverselor boli (precum Ebola) şi dezvoltarea de centrale electrice nucleare sigure. (Recomand serialul documentar disponibil pe Netflix: „În mintea lui Bill: Bill Gates decodat.” - Acest documentar din trei părți este o privire profundă și obiectivă asupra vieții lui Bill Gates și îl urmărește în găsirea unor soluții unice la unele dintre cele mai complexe probleme ale lumii.)

Bill Gates a avertizat încă din 2015 într-o prezentare TED (The next outbreak? We’re not ready) că este foarte probabil să apară o pandemie la nivel mondial şi că nici o ţară din lume nu este pregătită. El a atras atenţia atunci că pregătirea pentru o pandemie trebuie să fie ca pregătirea pentru război - cu multiple simulări şi antrenamente care să scoată la suprafaţă eventualele breşe din sistem şi să pregătească populaţia pentru ce e mai rău.

Într-un articol publicat recent în The Washington Post („Here’s how to make up for lost time on covid-19”), Bill Gates afirmă că deciziile pe care fiecare dintre noi şi liderii noștri le vor face acum vor avea un enorm impact asupra numărului de cazuri, asupra economiei şi asupra numărului de decese.

Bill Gates recomandă trei etape în abordarea luptei împotriva COVID-19:

1. Izolare completă. Cu toate că există un număr foarte mare de recomandări venite de la specialişti şi organizaţii de sănătate, sunt încă state care nu au aplicat izolarea completă. „Aceasta este reţeta dezastrului”, avertizează Bill Gates, „pentru că dacă oamenii pot călători în diverse zone poate şi virusul. Liderii ţărilor afectate trebuie să fie foarte clari: Izolare în orice loc înseamnă izolare peste tot (Shutdown anywhere means shutdown everywhere). Până când cazurile vor începe să scadă - ceea ce poate dura 10 săptămâni sau chiar mai mult - nimeni nu poate să-şi continue activitatea ca până acum şi izolarea nu poate fi relaxată. Orice confuzie sau bâlbâială referitoare la acest aspect va adânci impactul economic, va creşte riscul ca virusul să revină şi va cauza şi mai multe decese.”

2. Guvernul trebuie să accelereze testările. „Ar trebui să agregăm rezultatele, astfel încât să putem identifica rapid voluntarii potențiali pentru studiile clinice ca să știm cu încredere când va fi momentul ca viaţa să revină la normal.” scrie Bill Gates şi oferă drept exemplu statul New York care a ajuns la peste 20.000 de testări pe zi. El spune că s-au făcut progrese prin dezvoltarea de teste care pot fi recoltate la domiciliu fără riscul de expunere, dar datorită cererii în continuă creştere la nivel global numărul de teste nu acoperă necesarul, iar strategia de selecţie şi testare este foarte prost coordonată. În plus, rezultatele testărilor sunt primite chiar şi după 7 zile. „Trebuie să existe o prioritate de testare clară. Primii pe listă trebuie să fie oamenii din sistemul medical care au un rol esenţial şi care se află în prima linie în lupta cu virusul, apoi persoanele care prezintă simptome clare şi cei care se presupune că au fost expuşi”, scrie Bill Gates.

3. Abordare bazată pe date pentru dezvoltarea de tratamente şi vaccinuri. Oamenii de ştiinţă lucrează la capacitate maximă pentru dezvoltarea de tratamente şi vaccinuri, iar liderii mondiali trebuie să fie echilibraţi în declaraţii pentru a se evita situaţiile precum cea cu medicamentele cu hidroxiclorocină, când oamenii au asaltat farmaciile şi viaţa bolnavilor de lupus a fost pusă în pericol. Pentru găsirea de noi tratamente trebuie abordat un proces clar care să asigure o informare corectă şi distribuirea respectivelor medicamente către persoanele care au nevoie.

„Pentru eradicarea completă a virusului avem nevoie de vaccin. Dacă procedăm corect, putem avea unul în mai puţin de 18 luni - perioada cea mai rapidă în care un vaccin a fost vreodată dezvoltat”, scrie Bill Gates şi avertizează că dezvoltarea vaccinului este numai jumătate din bătălia împotriva virusului pentru că vor trebui produse miliarde de doze, apoi distribuite şi administrate oamenilor. Se poate anticipa această perioadă prin construirea şi pregătirea unităţilor unde aceste vaccinuri vor fi produse. Pentru că tehnologia şi echipamentele de producţie sunt complexe şi diferă de la un posibil vaccin la altul ar trebui dezvoltate multiple unităţi de producţie pentru fiecare tip de vaccin chiar dacă, în final, nu vor fi utilizate datorită tipului de vaccin care se va dovedi cel mai eficient. Companiile private nu pot susţine un astfel de risc, dar guvernele o pot face. Guvernele ar trebui să încheie contracte încă din această săptămână cu companiile ce pot produce vaccinuri!

„Aşa cum am văzut în acest început de an, avem un drum lung şi anevoios de străbătut. Dar cred că dacă luăm deciziile corecte, susţinute de ştiinţă, date şi experienţa profesioniştilor din domeniul medical, putem salva vieţi şi ne putem întoarce la muncă.” Bill Gates, The Washington Post, Aprilie 2020.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Acelasi Bill Gates si Warren + asociatii intr-o emisiuni interactiva cu tinerii aspiranti la antreprenoriat in business invita generatiile la afaceri in domeniul petrolului si cum poti castiga bani si influenta prin Bursa sau prin mijloace de acaparare a resurselor naturale transformandu-le in afaceri Green. Schimbare de perceptie sau de tactica antreprenoriala cu acesta pandelie ?.avand in vedere ca investirea unei sume medii intr-o cauza aduce un porcoi de notorietate numai spun de profit inzecit care apoi este redirectionat spre cel generos iar procesul este unul ciclic.....mda.
  • Like 0
 • Bill Gates finanteaza 7 companii care lucreaza in paralel la producerea unui vaccin impotriva noului virus. Chiar daca parte din ele vor esua, Gates a declarat ca o face pentru ca nu avem timp de pierdut.
  • Like 3
 • Mr.Oh check icon
  Cine* îşi va păstra viaţa o va pierde şi cine îşi va pierde viaţa pentru Mine o va câştiga.
  * Mat 16:25; Luca 17:33; Ioan 12:25;

  In aceste vremuri nu prea imi vine sa fac comentarii. Si totusi.

  Daca ar spune un calugar "Stati in chiliile vostre si bucurati-va de viata si de voi insiva.." atunci lumea s-ar revolta la atata bigotism,

  Dar cand vine Bill Gates si un altul, putrezi de bogati, care au hectare de spatiu pe care se pot plimba in voie si spune asa ceva, lumea se uita in gura lor ca la Dumnezeu.

  Ne nastem si vom muri. Intr-o zi. Unii se duc dupa o ora de la nastere. Altii dupa o zi. Fiecare se duce cand se duce. Dar ramane viata unui om intre nastere si moarte. Ai primit zile cadou intre aceste 2 clipe. Cum iti traiesti viata intre aceste doua momente depinde de tine.

  Daca traiesti in frica si fara incredere, in ignoranta, viata ta va fi seaca, goala, fara culori. Si fara bucurii. Aceasta bucurie de a fi viu si a simti viata, de a o gusta in toata profunzimea si densitatea ei e ce ramane.

  O pandemie se poate petrece oricand.. Asa cum focul pustieste pajstea deasa si uscata fiindca se propaga repede de la un fir de iarba la altul, asa si un virus poate face prapad la densitatea de populatie care exista azi pe planeta. E un fapt. Un pericol.

  Un incendiu are nevoie de 3 elemente. Un mediu inflamabil. Aer. Si o sursa de foc.

  O pandemie are nevoie. Oameni fara imunitate (inflamabili) . Miscare (aer) Si un virus. (sursa de foc).

  Nevoia de control e o boala. Viata e un cadou. Nu putem opri moartea. O doar putem amana. Dar cu ce costuri? Ce viata vom avea traind mereu cu rica ca vom muri? Frica asta in fata unei pandemii ar trebui sa aiba limitele ei.

  Viata presupune sa actionezi corespunzator. Adaptat la situatie. Si nu exagerat.

  O sa ajungem sa traim intr-o lume sanitar isterica. Cei cu sistem imunitar scazut for fi obligati sa stea in casa. Sunt un factor de risc. De la 40-45 de ani incolo vei fi obligat sa faci homeoffice si sa nu iesi pe strada.

  Austria pregateste o lege pin care cei cu anumite boli vor fi izolati. Vor face home office, in timp ce cei in afara grupei de risc vor avea o viata normala. Viata merge inainte. Economia asisderea.

  Iata "exercitiul" de inginerie sociala. In curand urmeaza exercitiul de inginerie genetica globala.

  Societate nu are bani pentru oameni bolnavi.. Nici-un sistem sanitar din lume nu poate gestiona o pandemie. Asa ca mai bine ramanem sanatosi.

  Daca ramanem imuni, nu ne inghesuim si apare un virus natural sau eliberat avem sanse reale sa traim frumos..
  • Like 5
  • @ Mr.Oh
   Delia MC Delia MC check icon

   O fi el putred de bogat însă e un vizionar (de aia e și bogat) cu o vedere de ansamblu excepțională. Tot ce a spus îmi pare corect.

   Există desigur, consecințe care par cumva...cu intenție. Nimeni însă n-ar fi putut declanșa o asemenea cascadă de evenimente în mod planificat. Nimeni n-ar fi putut prevedea urmările cu atâta precizie. Nimeni înafară de Dumnezeu. De aia teoriile conspirației îmi par pur și simplu trase de păr. Nu le-am crezut niciodată.

   Nu știu ce ați vrut să spuneți cu "exercitiul de inginerie genetică globală", îmi imaginez ceva în genul celor afirmate de Bill Gates odată.

   Acum e greu să trăiești frumos. Avem șanse dar după. Până atunci putem redescoperi solidaritatea, umanitatea, zecile de cărți necitite sau filme. Bucuria de a fi împreună. Natura, cine acum are norocul să fie foarte aproape de ea. Putem găsi ceva frumos și în aceste vremuri. De fapt asta e marea provocare.
   • Like 5
  • @ Delia MC
   Mr.Oh check icon
   Ca sa produci o revolutie trebuie mai intai sa treci prin haos.
   Nu poti sa treci de la starea A la starea B fara sa treci prin acel punct din afara controlului.

   Dvs credeti ca intarzierea luarea masurilor de preventie la nivel global dupa ce se stia ce se petrece in China e doar incompetenta?
   Medicii occidentali nu spun nimic altceva decat ceea ce se citea prin presa (relatari din China) la inceput de Ianuarie. La Inceput de Aprilie se vehiculeaza aceleasi informatii medicale contradictorii. ca in Ianuarie.

   Aceasta este "Pearl Harbour" al timpurilor noastre..Pretextul.

   in Decembrie 2019 la Davos Angela Merkel spunea ca peste 30 de ani viata noastra va arata cu totul altfel.
   Credeti ca in Decembrie 2019 la Davos nu se stia ce se petrece in China?

   Unii vizionari ii considera pe muritorii de rand atat de prosti incat se simt nevoiti sa-i salveze de ei insisi. Asa a fost mereu cu elitele. Razboaiele si deciziile catastrofale le-au purtat si laut intotdeuna elitele. Elitele cu egoul si aroganta lor..

   Urmeaza certificatul de Imunitate. Pasaportul de libera trecere care iti acora dreptul sa iesi din izolare.. Spre binele nostru al tuturor. Va fi electronic ca sa nu poata fi falsificat. Flm SF? Cu siguranta nu. Ci un proiect social. Si e doar inceputul.

   PS.
   Pentru a putea folosi inteligenta artificala precum in China, statele occidetale trebuie sa adune date sociale, informatii detailate despre indivizi. Altfel nu u nici o sansa sa se apere impotriva unui stat precum China care nu respecta nici o regula dar se foloseste de acestea in mod demagogic. Dar si impotriva infractionalitatii globalizate.
   • Like 2
  • @ Mr.Oh
   Roxana B check icon
   Cind toata lumea isi va da seama ca aveti dreptate, va fi deja prea tirziu.
   Nu m-am gindit la certif de imunitate...sa fie ele echivalente cu acel cip de pe frunte sau mina dreapta?
   Fara de care nu mai putem functiona?
   Doamna Delia zice: nimeni nu putea prevedea cu atita precizie ce se va intimpla si consecintele.Doar Dumnezeu.
   Eu zic ca da, Dumnezeu stia ce se va intimpla, dar lasa sa se-ntimple
   Iar alde Gates si Co actioneaza aici pe pamint ,se erijeaza in salvatorii omenirii, fara ei se duce totul de ripa....
   Sint de acord cu comentariile dvs mie-n suta
   • Like 0
  • @ Roxana B
   Leo check icon
   Dumnezeul din cartea numită Biblia nu se pricepe deloc la biologie, deci n-ar fi putut avea habar despre ce s-a întâmplat în zilele noastre.
   (ar fi și absurd să-i arogi unui biet personaj creat de imaginația unor triburi nomade înțelegerea celulei, adn-ului și proceselor chimice pe care nici noi nu le înțelegem pe deplin...)
   • Like 4
  • @ Mr.Oh
   Delia MC Delia MC check icon
   China e o țară cu un regim autoritar. Acel medic chinez a încercat ( eu cred in repetate rânduri) să avertizeze că e vorba de o boală necunoscută însă i s-a închis gura în stilul comunist tipic. Pe 27 decembrie erau deja 180 de cazuri. Pe 30 sau pe 31 a apărut celebra avertizare a medicului pe o platformă gen Facebook și ca reacție, el a fost amenințat de către regim. E un caz tipic de încercare de mușamalizare internă dar asta s-a aflat mai târziu. Primele informații publice au apărut pe 3 ianuarie dar nu armezi tunurile imediat. Carantină în Wuhan, etc. O lună mai târziu au apărut primele cazuri de la Webasto Starnberg, s-au luat măsuri imediat, carantină instituționalizată, a urmat repatrierea cetățenilor germani din Wuhan. Apoi pe filiera italiană, restul il știm.
   Când s-a știut cu certitudine a fost târziu, mecanismele au o inerție uriașă, se unesc greu.

   Oamenii cred teoriile conspirației pentru că așa vor. Poți să vii cu orice argument vrei, ele nu vor putea demonta ceea ce lumea vrea să creadă. Totuși încerc:
   -testele de detectare a anticorpilor sunt și vor fi mult timp insuficiente ( doar așa se poate stabili infecția preexistentă). Cum poate fi TOATĂ populația obligată să se testeze? Fizic, nu ajung resursele. Vorbim de miliarde.
   -va fi pus la punct un vaccin și poate și un tratament, situații în care "certificatul de imunitate" nu și-ar mai avea rostul.

   PS: China e o sursă perpetuă de boli, e nevoie de mult mai multă precauție în relațiile economice. E nevoie de relocarea, cu orice preț a producției în țările de origine.
   PPS: americanii au încercat să " fure" startul la cercetare și producerea unui vaccin, ceea ce arată că atât de siguri pe ei nu sunt...
   • Like 0
 • Paul check icon
  Ia sa ma lase pe mine Gates asta in pace, duamna Fi-rea si domnul specialist Cercel zice ca ma testează in fata blocului. Ce trebe teste pentru medici, ca astia oricum demisionează toți, se dea la popor! Și statul sa dea pensiile la oameni nu sa arunce banii pe vaccinuri și pe procurori care s-a luat de săraca mama aia cu doi copii și de duamna Rarinca.
  • Like 4


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult
sound-bars icon