Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Referendum pentru a scoate „șmecheria" din România

Referendumul pe tema luptei anticorupție declanșat de Președintele Iohannis e necesar mai mult decât niciodată.

Sesizarea Curţii Constituţionale de Preşedintele României sau de unul din preşedinţii celor două camere a Parlamentului ori de preşedintele CSM poate readuce normalitatea în societatea românească.

Dublul discurs pe care-l practicați, domnule ministru Iordache, nu poate induce în eroare. Nu ne induce în eroare. Societatea românească s-a dovedit și se dovedește că are pârghiile și capacitatea de a nu înghiți pe nemestecate abuzuri instituționale.

Cum ați reușit, ca niciun alt ministru al justiției, să vă ostilizați întreg sistemul de justiție, să divizați societatea românească prin aparente stângăcii, bâlbe?

Știu măruntaiele statului român, am trăit și am lucrat cu mulți miniștri de justiție, dar, mărturisesc, domnule Florin Iordache, nu am întâlnit atâtea stângăcii, bâlbe în atât de puțin timp de la instalare în funcție a unui ministru de justiție.

De unde graba? V-ați temut de o dezbatere parlamentară, singura legitimă? Că toate luminile rampei erau pe aceste acte normative și pe dvs?

V-ați pus semnătura și bruma de credibilitate pe proiecte de acte normative nocive pentru democrația românească.

Naufragiu, șmecherie, duplicitate sunt cuvintele pe care le găsesc cele mai blânde.

Onestitatea, corectitudinea și știința în a guverna ar fi trebuit să vă domine. Trăiți într-o bulă de săpun. Vai, care atât de repede se poate sparge.

Ați ratat să fiți un adevărat bărbat de stat și să renunțați la proiectele de ordonanță de urgență, urmând cursul firesc al dezbaterii parlamentare.

Ați reușit să antagonizați societatea românească, ați reușit ca nici într-o lună să obțineți o unanimitate categorică a profesiei magistraților împotriva unor acte normative samavolnice.

Am urmărit, domnule ministru, înregistrarea simulacrului de dezbatere publică. Cu foști pușcăriași de drept comun de-a valma cu reprezentați onorabili ai societății civile și mass-media. Cum să vă explice cineva că filmulețul acela cu condițiile aspre din penitenciare s-ar fi potrivit mai degrabă a fi rulat la Parlament unde o treime din parlamentari au probleme cu legea, fiind condamnați sau cu dosare penale pe rolul instanțelor?

Cum reușiți pe fondul unei creșteri economice, scăderi a șomajului să subminați aceste elemente de progres pe fondul unei acțiuni care e de natură să scadă efortul economiei românești? Pentru o persoană? Două, trei? Ele justifică destinul națiunii române?

Pentru toate astea va trebui să răspundeți, domnule ministru. Și veți răspunde. Nu am nicio îndoială. E și hilar, domnule ministru, cum ați încercat, dumneavoastră și colegii de guvern, să încercați să scăpați de consecințele nefaste ale unui astfel de demers prin dezincriminarea oricărei fapte care se referă la emiterea, adoptarea sau aprobarea unui act normativ. 

Doar că în graba de a înlătura orice mizerie făcută ați uitat că mai există și alte texte din Codul penal care prevăd acțiuni criminale de acest tip. Vă rog, domnule Florin Iordache, să citiți textul articolului 402 din Codul penal, cel care se referă la atetntatul contra colectivității, care sună așa: „Atentatul săvârşit contra unei colectivităţi ... prin orice alt mijloc, în scopul îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat, se pedepseşte cu detenţiune pe viaţă sau cu închisoare de la 15 la 25 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.”.

Vă spun asta în ideea că poate reușiți să modificați și acest text. Altfel, mda, sunt ceva probleme în modul în care ați înțeles să vă exercitați funcția de ministru de justiție.

Ce să mai spun de magistrați care sunt în funcții de secretar de stat, procurori sau judecători, care ar fi trebuit să vă sfătuiască că ceea ce faceți e în afara statului de drept. Mă aștept ca acești magistrați, un judecător și doi procurori, să-și dea demisia din aceste funcții protestând astfel față de o astfel de sfidare la adresa statului de drept.

Filmul evenimentelor, însoțit de neadevăruri, de induceri în eroare, de manipulări voite, de stângăcii și nerespectări legilor și Constituția României vorbește de la sine:

  • Sesiune extraodinară, fără o consultare reală, convocată de domnul Dragnea, președinte al Camerei Deputaților, știind că nu va avea cvorum, doar pentru a legitim (sic!) Guvernul de a da ordonanțe de urgență. Inclusiv cele două ordonanțe de grațiere și modificare a codurilor penal și de procedură penală (cursurile de drept penal, dacă vă mai amintiți, domnule ministru, vorbesc de iter criminis, adică de un parcurs „criminal”. O să vedeți de ce spun acest lucru);
  • Sedința CSM din 17 ianuarie, ministrul justiției e prezent, nu anunță nici măcar informaș că intenționează să adopte Guvernul ordonanțe de urgență de maximă importanță pentru justiție;
  • A doua zi, miercuri, prezența Președintelui Iohannis scoate la iveală faptul că proiectele de ordonanță erau pregătite. Indiferent că erau sau nu să intre în Guvern, graba cu care au fost puse pe site-ul oficial al Ministerului Justiției spre consultare publică, dovedesc că intenția de fapt a fost de a fi adoptate în acea ședință de Guvern. Doar prezența Președintelui a oprit membrii Guvernului de a comite un gest neconstituțional,
  • Sfertul de adevăr că fostul guvern a scos o ordonanță de modificare a codurilor penal și procedură penală, anul trecut, spus cu atâta tărie pe toate posturile și canalele media vă descalifică: tocmai Comisia Europeană în recentul raport MCV arată că TOATE MODIFICĂRILE NECESARE CODURILOR PENAL ȘI DE PROCEDURĂ PENALĂ au fost înaintate Parlamentului în ideea de a le corela cu deciziile Curții Constituționale. Or, dumneavoastră, la cârma unei camere a Parlamentului, deliberat nu ați dezbătut aceste inițiative legislative. De ce? Pentru că nu conveneau unor infractori. Asta e concluzia mea. Și a Comisiei Europene. Din disperare de cauză, și după consultarea actorilor publici, inclusiv a sistemului judiciar, Guvernul de anul trecut a adoptat o ordonanță de urgență: pentru că dumneavoastră nu v-ați făcut treaba;
  • O consultare de tot râsul, ce a decredibilizat ideea de minister al justiției. Imagini jenante, șocante pentru o societate civilizată cu ceea ce s-a întâmplat luni, 30 ianuarie. A fost o lecție cum nu trebuie să funcționeze statul român. Nu cu borfași, nu cu foști deținuți de drept comun alături de reprezentanți ai unor asociații civice sau mass-media responsabili;
  • „Oportunitatea o stabilim noi”. Nu, nu o stabiliți dumneavoastră, domnule ministru, o stabilește Constituția României. Dacă ați auzit de acest text. Urgența și situația extraordinară sunt prevăzute acolo, în Constituție. Înțeleg că în tehnologia lemnului și finisare mobilei nu e neapărat nevoie de texte ale unor legi fundamentale, dar atunci când aveți de decis destine publice, textele Constituției sunt esențiale. Are rost să vă recamand, acum, să citiți Constituția?
  • Rezolvare la ceas de seara, marțea neagră din ziua de 31 ianuarie 2017 a dovedit bâlbâială, grobianism, neștiință de carte, dispreț și aroganță ăentru cetățeni. Ați trimis, așa, pentru un simulacru de democrație, proectul de ordonanță la CSM, știind foarte bine că veți intra cu el in Guvern înainte ca forul magistraților să se pronunțe. Vă recomand, încă o dată, să citiți textul art. 402 Cod penal, pe care nu aţi apucat să-l modificaţi

Pare că domină frica prin introducerea unui aliniat nou că nu răspund cei care elaborează, adoptă sau aprobă acte normative. Nu vă supăraţi, domnule ministru Florin Iordache, dar asta e o pseudoliniştire a dumneavoastră şi celor care au acţionat contrar intereselor statului român şi cetăţenilor lui.

Da. Singura soluție acum este referendumul anunţat de Preşedintele României. Vorbesc de parcursul pe termen lung. Pentru că pe termen scurt, soluţia este atacarea la Curtea Constituţională a acestui act normativ fie de Preşedintele României, fie de ceilalţi actori, cum ar fi domnul Dragnea – preşedintele Camerei Deputaţilor, domnul Tăriceanu + preşedintele Senatului sau doamna Ghena – preşedintele CSM.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Daca ati scris textul asta sofisticat pentru Ciordache, va dau o veste proasta: nu intelege nici a zecea parte dintre cuvintele pe care le-ati folosit!
    • Like 0
  • Semn că justiția se curăță, are opinii civice și nu este indiferentă la reglementările ce i se servesc.
    • Like 0
  • Sunt tare mândră că avem astfel de judecători.
    • Like 0
  • Mișei, lași, hoți!!! O ceată de lingăi incompetenți șantajabili care execută de frică, fără conștiință, fără discernământ ceea ce le dictează un individ periculos aflat la șefia PSD!!!
    • Like 0
  • Am incredere ca totul va fi bine, mai bine decat inainte chiar, pt ca de atata amar de vreme hotia a fost tolerata dar va fi bine pt ca in sfarsit putem spune: "Te-ai desteptat romane, din somnul cel de moarte" si nu mai toleram hotia si necinstea ... si toti trebuie sa credem cu tarie ca va bi bine pt ca daca credem suntem mai puternici... credem in noi ... puterea este acum in mainile noastre si putem schimba lucrurile pt totdeauna!!!
    • Like 0
  • check icon
    Scrisoare deschisă adresată membrilor Guvernului României aflaţi în funcţie la datorie la data de 31 ianuarie 2017 NOAPTEA

    In codul penal este inscrisă drept circumstanţa agravantă săvârşirea unei infracţiuni “în timpul nopţii”. De asemenea şi săvârşirea de către “două sau mai multe persoane împreuna”.
    Art. 209
    Furtul calificat
    Furtul săvârşit în următoarele împrejurări:
    a) de două sau mai multe persoane împreună;
    g) în timpul nopţii;

    De asemenea tot infracţiune este şi favorizarea infractorului:
    Art. 264 CP
    Favorizarea infractorului
    Ajutorul dat unui infractor fără o înţelegere stabilită înainte sau în timpul săvârşirii infracţiunii, pentru a îngreuia sau zădărnici urmărirea penală, judecata sau executarea pedepsei ori pentru a asigura infractorului folosul sau produsul infracţiunii, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 7 ani.

    Doar aceste două infracţiuni sunt de ajuns ca să vă califice la categoria infractori. Vă anunţ că voi face tot posibilul să inundăm parchetul cu plângeri penale pe adresa fiecăruia pentru aceste două fapte!
    Nu e de mirare că un guvern format din persoane care s-au înscris în partidul înfiinţat, inspirat în doctrină, protejat şi condus de un individ acuzat de crime împotriva umanităţii să se întrunească noaptea şi să ia asemenea hotărâri. Este superfluu să înşir ce v-a făcut să luaţi asemenea hotarâri, dar este de ajuns să spun doar atât: aţi făcut-o în primul rând pentru infractorul condamnat care vă conduce partidul. Şi aţi făcut-o pentru a ascunde multe hoţii şi borfăşii comise sau care vor fi comise şi de care nu vom afla pentru că le-aţi ascuns prin aceste OG.
    Întocmai ca cei mai înrăiţi borfaşi v-aţi înhăitat noaptea ca să înfigeţi un cuţit în spate unei ţări întregi. Vi se vor spune multe, dar cred că doar atât pot spune eu acum şi care poate fi aşternut pe hârtie: RUŞINE SĂVĂ FIE OBRAZULUI! Nu cred ca vă pasă dar eu nu pot să nu o spun. Şi vă mai spun multe, în sinea mea şi împreună cu cei apropiaţi mie, pe care hârtia le suportă greu, dar pe care sunt convins că le bănuiţi. Nu cred că borfaşii de rând au vreo strângere de inimă cu privire la ce vor spune părinţilor, copiiilor şi soţilor după ce fură. Nu mă aştept nici la voi toţi să aveţi vreo “crampă” de genul ăsta.
    În caz că vă consideraţi jigniţi puteţi alege calea în justiţie. De aceea vă dau mai jos toate datele mele de contact.
    La sfârşit, pentru ceea ce aţi săvârşit azi-noapte: un HUO din toată inima!

    Florin Oprea


    PS 1 V-aţi securizat în aşa hal încât nici unul dintre voi nu are o adresă de e-mail cu nume şi prenume ca să comunicaţi cu cetăţenii care, aşa ziceţi voi cu mândrie, v-au ales. De ce? Vă e frică? Vă e ruşine? Nu sunteţi mândri de locul unde v-a pus poporul? Se întâmplă lucruri necurate pe moşia fiecăruia de nu vreţi să fiţi deranjaţi nici măcar cu o întrebare?
    Ministerul pentru mediul de afaceri, comert si antreprenoriat, Ministerul apelor şi pădurilor, Ministerul cercetării şi dezavoltării nu au nici site!

    PS 2 Pentru ministra apelor şi pădurilor: în speţa pe care v-am sesizat-o şi documentat-o cu fotografii atunci când conduceaţi Apele Române Buzău aţi luat apărarea infractorilor care au aruncat deşeuri într-un râu. Acum aţi trecut la o categorie superioară. Sunţeti demnă de încadrare la “cine fură azi un ou, mîine …”.

    Adresanţi:
    pm@gov.ro; info@mdrap.ro; srp@mmediu.ro; petitii@mai.gov.ro; ministru@mae.ro; relatii.publice@madr.ro; biroupresa@edu.gov.ro; relatiicupublicul@mmuncii.gov.ro; petitii@economie.gov.ro; comunicare@energie.gov.ro; petitie@mt.ro; presa@ms.ro; comunicare@cultura.ro; cabinet.ministru@mts.ro; cabinetministru@comunicatii.gov.ro; sesizari@mturism.ro; cabinet.ministru@mprp.gov.ro; secretariat.mcpdc@gov.ro; contact.drp@gov.ro; drp@gov.ro



    • Like 4
  • Marius check icon
    Ce nu inteleg oamenii este ca revolutia a inceput deja, si aici vreau sa explic:
    schimbarea de paradigma s-a produs deja, adica toata Europa ne vede cu alti ochi si nu cu ochi buni, de aici inainte ramane sa ducem noi mai departe revolutia.

    Daca negam ca nu a inceput revolutia, atunci vom sfarsi prin a fi paria Europei iar faptul ca oricine in strainatate o sa strige dupa noi "tiganul" o sa fie o mandrie, pentru ca daca o sa ne zica "romanul" atunci o sa fie mult mai rau. Un cetatean simplu din Europa crede, pe buna dreptate, ca Romania e o tara bananiera.

    Revolutia a inceput fratilor!!! There is no way back, only forward! Daca intelegem asta, si vom fi eroi atunci ne vom spala numele de "român" altfel vom sfarși într-o rușine cruntă care nu știu când o sa fie spălată, eu zic că acum e momentul cel mai bun!
    • Like 3
  • DanM check icon
    Acest individ - dr. Iordache intra in topul listei infamiei, pastrati acest link pentru copiii dvs la "asa nu", sa intzeleaga mai tarziu cum (nu) trebuie sa functioneze un stat are se vrea democratic.

    http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/ce-modificari-aduce-ordonanta-de-urgenta-data-de-guvern-raspunsurile-evazive-date-de-ministrul-justitiei-alta-intrebare.html

    Are cineva un link cu inregistrarea intregii conferintze de presa?

    Asteptam argumentele lui "constantin" si ale confratzilor sai de idei, poate intzelegem si noi unde suntem defecti.
    • Like 1
  • Va bateti gura degeaba. Dupa 10 zile, cand ordonanta intra in drepturi, slugile iordache si grindeanu isi vor da demisia si dragnea, spalat de ordonanta si albit ca un ginerica, se instaleaza prim-ministru.
    • Like 0
  • Eu ma mir cum de va puteti adresa acestui nimic? Nu e clar ca nu e decat un pres al lui dragnea care cu siguranta nu gandeste cu mintea proprie? Cu siguranta si daca ar citi acest articol nu ar intelege nimic din el!
    E un lacheu penibil, nu un ministru. Ma ingretoseaza teribil!!!
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult