Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Referendumul pe Justiție, sabotat de PSD și de Guvern, riscă să fie invalidat. Premierul anunță adoptarea unui OUG care probabil va crește pragul

Dragnea și Dăncilă

Foto: Inquam Photos

Premierul Viorica Dăncilă anunță că va adopta în ședința de Guvern de mâine o ordonanță de urgență care va modifica pragul necesar validării referendumului inițiat de președintele Klaus Iohannis. Cel mai probabil, acesta va crește cvorumul ce trebuie întrunit pentru ca referendumul să poată fi declarat valid. Actul normativ despre care vorbește premierul României este o nouă ordonanță din categoria celor „impuse” de la partid, ca dovadă Viorica Dăncilă nu a putut să spună ce conține OUG-ul pe care își va pune mâine semnătura. Ce știm însă e că săptămâna trecută Autoritatea Electorală Permanentă anunța elaborarea unei ordonanțe care urma să crească pragul necesar validării referendumului. OUG-ul pe care urmează să și-l asume premierul este cel primit 

„Pentru mine, ca prim-ministru, pentru Guvernul României, este foarte important să ne ocupăm de buna organizare atât a alegerilor europarlamentare, cât şi a referendumului. Vom discuta această ordonanţă de urgenţă, a fost ieri şedinţa pregătitoare, mă întorc la Guvern pentru a vedea fiecare act normativ pe care-l am pe agenda Guvernului de mâine (miercuri – n.r.) şi vom vedea care va fi forma finală. Vom avea discuţii, pentru că eu nu pot să impun un lucru. (…) Voi discuta cu secretarul general al Guvernului, voi discuta cu cei care au avizat acest act normativ şi vom vedea forma finală, vă voi comunica în timp util. (…) Actul normativ trebuie adoptat mâine în şedinţa de Guvern pentru că, până pe 10 (n.r. – mai), mi se pare, trebuie adoptat acest act normativ”, a declarat, potrivit G4media, Dăncilă, după ce a fost întrebată dacă forma OUG va fi cea propusă de Autoritatea Electorală Permanentă. 

AEP justifica acțiunea și urgența ei prin faptul că ar fi constatat că în Registrul electoral sunt înscriși mai mulți alegători decât pe listele electorale permanente. Schimbarea constă în schimbarea bazei de referință: potrivit AEP, pragul de validare ar trebui să fie stabilit în funcție de numărul de electori înscriși în Registrul electoral, nu în funcție de numărul de electori înscriși pe listele electorale permanente. Cum în Registru sunt mai mulți decât pe listele permanente, pragul va crește. Cu cât? 5,6 milioane - nou prag (potrivit Registrului). 5,4 milioane - vechiul prag (potrivit listelor).

De amintit că la referendumul susținut de PSD referitor la familia tradițională, pragul a fost de 5,4 milioane. Cu toate că s-a raportat la un prag mai mic și a ținut 2 zile, referendumul pe care Liviu Dragnea îl considera „foarte important” pentru români nu a fost validat, românii considerându-l inutil.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Totusi, ma indoiesc ca va sta referendumul in cele 200.000 de voturi cu care se suplimenteaza, daca nu se valideaza, nu se valideaza pentru ca s-au prezentat la vot 3-4 milioane (ca la cel anti-gay), nu pentru 5.599.999. Dupa cum nu va fi nici din cauza ca i se interzice presedintelui Iohannis sa faca campanie pentru referendum... ce-o sa-i faca daca, prezent la un miting PNL pentru europarlamentare, unde are voie, zice despre anti-coruptie si invita lumea la vot? O sa-l suspende, usurandu-i realegerea?
  Ordonanta asta mi se pare mai mult semn de disperare , arata ca sunt razbunatori si incearca sa-l slabeasca pe Iohannis pentru urmatoarele alegeri.
  • Like 0
 • Dorin check icon
  Imbecilitatea Ceaușisto-Comunistă va revenii în forță dacă veți sta acasă la vot.
  • Like 2
 • S-au depasit demult toate limitele: ale sistemului democratic, ale bunului simt, ale nerusinarii ...
  Personal nu ma mai mira nimic si nici nu mai am asteptari de la viata dusa in Romania. Prea tarziu pentru mine sa emigrez ... o sa-mi scot de la naftalina reflexele capatate pe vremea dictaturii lui Ceausescu, poate ma vor ajuta ! Mai e si internetul, si cartile ... trece, oricum trece ...
  Ca baronul Munchausen, ma voi ridica insa, de par si voi merge la toate alegerile pe care le voi mai apuca !
  Nu mai repetati, oameni buni, greseala teribila din 2016 cand, neducandu-ne la vot, am lasat Romania pe mana unei hoarde de ... deh, nu mai spun, persoane insemnate !
  Sa ajute Dumnezeu Romania sa scape de ciuma ! Pentru ca numai El mai poate !

  • Like 3
 • dan check icon
  Romania se trasforma in Turcia unde daca nu castiga cine trebuie se repeta alegerile.
  CTP mai afirma ca Dancila guverneaza impotriva lui Dragnea ?
  • Like 4
  • @ dan
   CTP nu a afirmat niciodata chestia asta cu dna Dancila ca ar fi contra dl Dragnea !
   • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult