Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Regii propriilor castele de hârtie igienică

Coș plin supermarket

Foto: Guliver/ Getty Images

Era prin mai 2011, mă întorsesem pentru câteva săptămâni în țară și într-una din zile, căscând gura cu maică-mea pe la nu știu ce târg de produse tradiționale românești (afumături, brânzeturi, finețuri), dăm nas în nas cu o fostă colegă de-ale ei (maică-mea a fost asistentă la Fundeni). Pentru că practic am copilărit în curtea spitalului și pe holurile secției de radiologie, ar fi trebuit s-o știu, dar nu mi-o mai aduceam aminte. Când aude că stau în Japonia, se dă un pas înapoi.

- Aoleu! Păi Japonia se scufundă.

Am crezut că n-am auzit bine și mi-a luat ceva să-mi revin. Fusese, e drept, în 11 martie cutremur + tsunami + bube la centrala de la Fukushima, dar în urmă cu o săptămână când plecasem, Japonia părea că e destul de ok, călca destul de bine apa, îi venea așa, cam pân´la piept.

- Cum se scufundă, doamnă, Japonia, zic, că m-ați făcut curios.

- Așa bine, zice. Cum, nu știați? A scris și în ziar.

- Ce ziar?

- Revista fenomenelor paranormale. Păi dacă nu citiți?

Mă uit la maică-mea, îi fac semn să stea liniștită, nu se scufundă nicio Japonie și mă întorc la madamă, care se pornise.

- Și pentru că se scufundă, a zis rușii că le dă niște teren în Siberia să se mute toți japonejii acolo. Știați? Nu știați. Păi dacă nu citiți ce trebuie!

Rostise ultimele cuvinte cu năduf, de parcă nu înțelegea ce naiba mai caut pe străzi prin București în loc să mă întorc în Japonia să-mi strâng lucrurile și ori să vin în țară, ori să mă așez la coadă să-mi dea și mie rușii o parcelă-n Siberia.

Au trecut de atunci nouă ani și un pic. Dar n-au trecut degeaba. Am crezut că bazaconie mai mare ca aia cu cu scufundatul Japoniei și cu mutatul în Siberia n-o să mai aud până chiar s-o scufunda, dar tâmpeniile băsmite zilele astea și rostogolite pe internet de oameni pe care altminteri îi credeam normali o bat de departe.

Îmi pare că oamenii normal s-au smintit, smintiții s-au smintit și mai tare, oamenii cinstiți au început să mintă, mincinoșii au devenit hoți. Auzisem că iminența morții te face mai înțelept, te apropie de adevăratele valori. M-am înșelat. Pe cei mai mulți panica i-a cocoțat pe munți de provizii și de ură, sunt regii propriilor castele din hârtie igienică, atotputernici și totuși temători, căci sunt atâția dușmani din umbră care uneltesc împotriva lor și vor să-i extermine.

Guvernele lumii încearcă să-i ducă de nas cu spălatul pe mâini și cu izolarea. Dar ce, ei or fi proști? Credeți că nu știu că li se ascunde ceva? Credeți că nu aud venind armatele de Sorosi cu organe noi, furate de la copii români, Bilgateși cu solzi de pangolini la gât și Lagarde cu sânge proaspăt de copii români curgându-le prin vene, toți călare pe stoluri de lilieci mutanți, decimând populația, activând cipuri, brevetând virusuri? Ei știu tot. Dar voi?

Cum, nu știați?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Toate masurile astea globale Coronavirusul si explozia vanzarii de arme semiautomate(ma intreb daca au chip) in S:U.A, instaurarea practica si benevola a unui regim similar legii martiale, izolarea umana voluntara trebuie sa ne dea de gandit Pe scurt, doua rele nu fac una buna. Imi amintesc de ingrijorarea tatalui meu (trecut la cele vesnice) prin anii 70, medic veterinar, sef de ferma odata cu aparitia febrei aftoase, pesta porcina sau Antrax. Imi amintesc copil fiind de filtrele riguroase la intrarea fermelor de animale si multimea de reguli sanitar veterinare impuse pentru a preveni raspandirea de la o ferma la alta sau contaminarea umana(Antrax ). Masuri coerente si apicate proportional cu nivelul amenintarii si asta in plin regim comunist. In zilele noastre nu am vazut asa ceva. Ca acest virus Covid-19 are o particularitate aparte prin aparitia spontana in comunitati umane fara legatura intre ele(adica nu este adus de careva infectat pe undeva pe glob si odata intors contamineaza o comunitate) da, este o amenintare reala datorata schimbarilor climatice.. Felul in care se pretinde a fi gestionata problema imi pare desprins din nuvele Orweliene. Asa ca, la vremea cand realitatea bate filmul SF sa nu mai judecam pe altii cazuti victime elucubratiilor umane de tot felul
    • Like 0
  • E regretabil că supermarketurile nu pun la punct un sistem de livrare prin curier. Eventual cu limitări cantitative pentru evitarea abuzurilor. S-ar rezolva şi cu alcoolul medicinal, şi cu hârtia, şi cu chiar cu perisabilele.
    • Like 4
  • Roxana B check icon
    Ce inseamna 9 ani la mii de ani de istorie?
    N-a fost si un film numit Scufundarea Japoniei?
    Sau carte...whatever....
    In alta ordine de idei ma-ntreb: chiar, unde-o fi nene G Soros, ca potrivit criteriilor el ar fi la foaaarte mare risc....
    Nici Bill Gates nu e prea departe, dar el arata mereu tinar, aparentele inseala....virusul
    In rest, nici eu nu inteleg goana dupa hirtia igienica....
    Cit despre revistele cu subiecte paranormale si cititorii lor.....in spetza doamna fosta asistenta de radiologie......eu as da urmatoarea explicatie: prin natura meseriei sarcina ei e sa execute, interpretarea imaginii revine medicului.
    Paranormalul e ceva mai complicat decit ceea ce se scrie prin revistele de profil.......
    Cit despre "the day after" sper c-om trai sa vedem cui i-a folosit.
    Vorba romanului:"mai vorbim"

    • Like 1
    • @ Roxana B
      Delia MC Delia MC check icon
      Copil fiind, am văzut acest film!
      Hârtia igienică: oamenii se tem că nu va mai fi pe lista celor necesare supraviețuirii. O fi in capul unora un simbol, dacă nici aia nu-i, s-a dus naibii tot. E și greu pentru magazine, ocupă mult volum. Plus egoismul, eu să am, restul...
      Revista de paranormal: o fițuică proastă, ca și cum un cinefil s-ar mulțumi cu telenovele! Dacă ești pasionat vrei mai mult, normal. Vorbește goana după senzațional ieftin și din păcate vorbește, nu tace...
      • Like 1
  • O prietena din Germania nu a gasit hartie igienica timp de 9 (noua!) zile. Alaltaieri am sunat la DHL sa vad cat ar costa sa-i trimit eu. Le-am dat dimensiuni (80X55X20) si greutate 6.5 kg. Mi-au zis ca nu e bine, ca volumetric lor le iese 17.6 kg. "Dar ce transportati atat de usor?" Ei bine, dupa ce le-am dat nume si mail, a trebuit sa spun si ce trimit. Cred ca se fac si acum bancuri pe seama mea acolo. Mi-au facut oferta (1156 lei + TVA !!!!) si prietena mea s-a cam dezumflat. Dar a gasit din fericire aseara (dupa 9 zile, repet!) si s-a dat o ratie de 4 suluri de persoana! Nepoata mea, in Londra, a cautat alaltaieri seara in 5 magazine si nu a gasit nicaieri. A luat in cele din urma 3 baxuri de servetele umede pentru bebelusi, care oricum erau si ele pe terminate (da, stiu, a cuprins-o panica, dar...). Ce-ar fi de facut? Nebunia asta se alimenteaza, nu stiu cum, din ea insasi si devine mai mare. Stiu ca e absurd ce zic, dar traim vremuri absurde.
    • Like 1
    • @ Adrian Gabriel
      check icon
      Și care-i problema, nici apa nu-i curge??
      • Like 1
    • @ Adrian Gabriel
      Sa ne spalam la fund.
      • Like 0
  • check icon
    Țin să-l anunț pe autor că România tocmai a cerut derogare de la Convenția Europeană a Drepturilor Omului pe perioada stării de urgență.
    Deci, domnule George Moise, dacă sunteți cumva în România în momentul de față, știți cât valorează chiar acum dreptul dvs. la sănătate și integritate corporală? Mai puțin decât nimic!

    Așa că ce-ați scris dvs. aici, cu cetățenii care se cred mai deștepți decât guvernele, mi se pare cel puțin indecent!
    • Like 3
    • @
      Nu citeste omu' ce trebe, bre, nu vazusi?
      • Like 4
    • @
      Parerist check icon
      Eu nu ți-am zis bre ca vor sa te prindă și sa te vaccineze cu forța? Și sa devii și feminist de la mercur...
      • Like 5
    • @ Parerist
      check icon
      Bravo, căpșor ușor, mai scrie, că avem nevoie pe-aici și de bufoni.
      De unde-ai moștenit simțul ăsta specific al umorului, dă la fostul spălător de parbrize din intersecție sau dă la ghicitoarea cu papagal dîn bazar?
      • Like 2
    • @
      Pai, corect. Toate cele sapte libertati anulate prin Starea de Urgenta sunt cuprinse in Conventie. Asadar, este doar o chestiune scriptica, pe care toate statele semnatare ale Conventiei si care au instituit Starea de Urgenta, trebuie sa o parcurga.
      • Like 3
    • @
      Parerist check icon
      L-am moștenit fix de unde ai moștenit și tu simțul realității!
      • Like 2
    • @ Anca Paduraru
      check icon
      Sunteți cumva judecător? Judecătorii sunt de altă părere.
      • Like 0
    • @ Parerist
      check icon
      Bravo, căpșor ușor. Te rog, continuă.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult