Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Renunță la ideea de sărbătoare „perfectă“ și bucură-te de un Crăciun imperfect. 10 recomandări pentru părinți

Crăciun în familie

Foto: Guliver/Getty Images

Înainte de Crăciun, m-am gândit la câteva recomandări pentru părinții care vor să aibă sărbători cu adevărat fericite (și nu numai pentru ei). Știu, cu toții ne urăm unii altora tot ce este mai bun și mai bine, dar pentru ca aceste intenții să devină realitate, e nevoie ca și noi să facem ceva în acest sens. La fel ca în cazul fericirii luate la modul general, atunci când vorbim de sărbători în mod specific, trebuie să avem în vedere că fericirea nu cade din cer și nici nu se coboară întâmplător asupra noastră. Adesea, e nevoie de un dram de bunăvoință, de un strop de prezență conștientă și de o suită de alegeri intenționate, prin care să facem diferența între ceea ce contează cu adevărat și obiceiurile care ne încurcă existența. Așadar, iată zece recomandări validate științific, pentru zilele de sărbătoare care urmează:

  • Renunță la ideea de sărbătoare „perfectă“ și bucură-te de un Crăciun imperfect, petrecut alături de ființele minunat de imperfecte cu care-ți împarți viața. Da, s-ar putea întâmpla ca ceilalți să-ți servească și câteva momente dificile, dar de asta nu vei fi scutit decât dacă îți petreci sărbătorile cu niște companioni de plastic.
  • Fă un plan al priorităților tale și îndrăznește să spui „nu“ la tot ceea ce-ți creează obligații, fără a-ți aduce bucurie.
  • Ai grijă să te odihnești (și să dormi suficient), altfel vei deveni ca un balaur isteric.
  • Concentrează-te pe emoțiile și dorințele reale (ale copilului tău și ale tale), nu pe alergatul prin mall ca să cumperi ceea ce-ți închipui că-și doresc alții. Profită de momentele libere pentru a construi punți de conectare cu cei dragi. 
  • Nu te mai compara cu alții. Nu poți ști exact ce se întâmplă în casele altora – ceea ce postează pe rețelele de socializare este doar ceea ce vor ei ca tu să vezi. În dicționar, cuvântul „real“ nu e vecin cu „ideal“. 
  • Asigură-te că așteptările tale sunt rezonabile... Nu enunța pretenții exagerate și împovărătoare la adresa celorlalți.
  • Savurează un ceai fierbinte sau un vin fiert cu scorțișoară și îmbrățișează-ți cât mai des partenerul și copiii. Mai mult ca oricând, e momentul să te bucuri că sunt prezenți în viața ta. Asemenea momente vor deveni amintiri de neuitat și surse de energie pentru tine, în viitor.
  • Fă o listă cu lucrurile pentru care ești recunoscător și care contează cu adevărat în viață – dincolo de piftie, sarmale și cozonaci cu nucă.
  • Nu uita să te feliciți pentru toate reușitele (atâtea câte au fost) – nu doar din decembrie, ci de pe întreg parcursul anului.
  • Și, mai presus de orice, relaxează-te! Pentru asta a inventat omenirea sărbătorile. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Din aceste "sfaturi validate stiintific" lipseste cel mai important: mergi la biserica si roaga-te, acolo si asa se sarbatoreste Nasterea Domnului.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult