Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Renunță la ideea de sărbătoare „perfectă“ și bucură-te de un Crăciun imperfect. 10 recomandări pentru părinți

Crăciun în familie

Foto: Guliver/Getty Images

Înainte de Crăciun, m-am gândit la câteva recomandări pentru părinții care vor să aibă sărbători cu adevărat fericite (și nu numai pentru ei). Știu, cu toții ne urăm unii altora tot ce este mai bun și mai bine, dar pentru ca aceste intenții să devină realitate, e nevoie ca și noi să facem ceva în acest sens. La fel ca în cazul fericirii luate la modul general, atunci când vorbim de sărbători în mod specific, trebuie să avem în vedere că fericirea nu cade din cer și nici nu se coboară întâmplător asupra noastră. Adesea, e nevoie de un dram de bunăvoință, de un strop de prezență conștientă și de o suită de alegeri intenționate, prin care să facem diferența între ceea ce contează cu adevărat și obiceiurile care ne încurcă existența. Așadar, iată zece recomandări validate științific, pentru zilele de sărbătoare care urmează:

  • Renunță la ideea de sărbătoare „perfectă“ și bucură-te de un Crăciun imperfect, petrecut alături de ființele minunat de imperfecte cu care-ți împarți viața. Da, s-ar putea întâmpla ca ceilalți să-ți servească și câteva momente dificile, dar de asta nu vei fi scutit decât dacă îți petreci sărbătorile cu niște companioni de plastic.
  • Fă un plan al priorităților tale și îndrăznește să spui „nu“ la tot ceea ce-ți creează obligații, fără a-ți aduce bucurie.
  • Ai grijă să te odihnești (și să dormi suficient), altfel vei deveni ca un balaur isteric.
  • Concentrează-te pe emoțiile și dorințele reale (ale copilului tău și ale tale), nu pe alergatul prin mall ca să cumperi ceea ce-ți închipui că-și doresc alții. Profită de momentele libere pentru a construi punți de conectare cu cei dragi. 
  • Nu te mai compara cu alții. Nu poți ști exact ce se întâmplă în casele altora – ceea ce postează pe rețelele de socializare este doar ceea ce vor ei ca tu să vezi. În dicționar, cuvântul „real“ nu e vecin cu „ideal“. 
  • Asigură-te că așteptările tale sunt rezonabile... Nu enunța pretenții exagerate și împovărătoare la adresa celorlalți.
  • Savurează un ceai fierbinte sau un vin fiert cu scorțișoară și îmbrățișează-ți cât mai des partenerul și copiii. Mai mult ca oricând, e momentul să te bucuri că sunt prezenți în viața ta. Asemenea momente vor deveni amintiri de neuitat și surse de energie pentru tine, în viitor.
  • Fă o listă cu lucrurile pentru care ești recunoscător și care contează cu adevărat în viață – dincolo de piftie, sarmale și cozonaci cu nucă.
  • Nu uita să te feliciți pentru toate reușitele (atâtea câte au fost) – nu doar din decembrie, ci de pe întreg parcursul anului.
  • Și, mai presus de orice, relaxează-te! Pentru asta a inventat omenirea sărbătorile. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Din aceste "sfaturi validate stiintific" lipseste cel mai important: mergi la biserica si roaga-te, acolo si asa se sarbatoreste Nasterea Domnului.
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult