Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Replica lui Mircea Cărtărescu pentru deputatul agramat: „Să-și pună singur mâna pe carte"

mesaj--

Scriitorul Mircea Cărtărescu i-a criticat luni, la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, pe politicienii de la putere, despre care spune că dacă au de ales între un specialist și un politruc obedient, vor alege întotdeauna politrucul, căruia îi vor da o sinecură, în timp ce specialistul este dat afară. 

El a fost solicitat să comenteze mesajele politice de la începutul anului școlar, precum cel al deputatului PSD Călin Matei, care a postat pe Facebook îndemnul său pentru elevi: „Pune-ți mâna pe carte

„Să-și pună singur mâna pe carte pentru că ar beneficia de asta. Sigur în mintea noastră, care e normală și banală, cei care răspund de un domeniu ar trebui să fie specialiști în domeniul respectiv, un ministru al Educației sau un deputat n-ar trebui să facă greșeli de ortografie. Dar cum se vede, în foarte multe domenii a fi specialist nu mai înseamnă nimic.

Dacă puterea actuală are de aleas dintre un specialist și un politruc care să fie obedient, întotdeauna va alege politrucul, îi va da o sinecură, specialistul e gonit, dat afară, ca cei doi medici. Ală nu e un caz izolat, face parte dintr-un sistem de gândire. În scurt timp foarte mulți specialiști vor fi nevoiți să se retragă”, a comentat Mircea Cărtărescu.

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită de luni până joi, începând cu ora 22:30.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • John check icon
    Poate n-am înțeles noi umorul aparte, de Maramureș. Omul se îndemna singur : pune-ți mâna pe carte. Maramu’ în ascensiune. După Pop – Genunche – Liviu, un alt ministru din Maramureș, Gheorghe Șimon, la Economie.
    • Like 1
  • cox check icon
    Vai de noi ! Am ajuns să fim conduşi de infractori, de analfabeţi şi de şmenari. Cum putem spera la o societate funcţională şi avansată, cu legi corecte şi bine gândite, din moment ce indivizi de teapa acestui semianalfabet ne reprezintă la cel mai înalt nivel. Să declari, ca politician, la incepera anului şcolar :"Nici mie nu mi-a fost dragă şcoală, că la majoritatea dintre voi", este un semn de maaaaare "inteligenţă"...
    • Like 3
    • @ cox
      John check icon
      ”Și totuși, unde am ajuns !” - aluzie suavă, printre rânduri ))))
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult