Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Rețeaua binelui

Binele nu face zgomot și zgomotul nu face bine. E o frază care m-a urmărit. Mult timp am crezut că atunci când faci bine e suficient că îl faci și că nu trebuie vorbit despre asta. Dar în ultimul timp, și anul ăsta în special, am înțeles că a face bine e la fel de important cu a vorbi despre ceea ce faci. Pentru că atunci exemplul celor care fac este urmat și de alții, fie că sunt donatori, voluntari; și împreună putem schimba lucruri în țara asta”. O spune Angela Galeța, director al Fundației Vodafone România, organizație care a investit în proiectele sociale din țară peste 30 de milioane de euro. Puteți asculta podcastul amplificat de Republica apăsând butonul play al fișierului atașat la începutul acestui articol. 

Într-un an care rămâne sub semnul pandemiei și al izolării, dovezile de generozitate și mâinile de ajutor întinse la propriu celor vulnerabili nu au încetat să apară, creând ceea ce Angela Galeța numește Rețeaua Binelui: „oameni-exemplu, care fac în țara asta lucruri bune, mult mai multe decât scrie în job description-ul lor; medici, învățători, profesori, asistenți sociali, kinetoterapeuți, oameni din ong-uri, project manageri. Ei sunt cei care se luptă să asigure o viață un pic mai bună celor pentru care lucrează. Iar oamenii ăștia, care fac binele zi de zi, merită puși în lumină. Asta încercăm- să facem noi bine, prin finanțările pe care le oferim și prin programele pe care le derulăm direct și, în același timp, să-i arătăm lumii pe acești oameni care fac mult mai mult decât se așteaptă de la ei”.

2020, un an-încercare: prima conferință de presă susținută online

„A fost o mare încercare pentru noi 2020”, spune Angela Galeța. „Atât pentru noi, ca echipă, cât și pentru noi în raport cu comunitățile și organizațiile cu care lucrăm. Am mers la proiecte, pe teren, respectând, evident, regulile de protecție, dar majoritatea lucrurilor s-au întâmplat online, din martie și până în prezent. De la conferința de presă pe care am susținut-o de acasă (vorbeam din living, în fața unui ecran unor oameni care se aflau în fața altor ecrane) atunci când am lansat aplicația BrightSky, până la întâlnirile de evaluare a proiectelor pe care le derulăm: întâlniri cu organizațiile cu care lucrăm și cu beneficiarii noștri”.

E o nouă experiență pentru noi toți, afirmă directorul Fundației Vodafone România, și nu doar una profesională. E despre limite și soluții, crede Angela Galeța: „Am apreciat oamenii care au încercat să găsească soluții, care nu s-au limitat la E greu, nu avem ce să facem. De la părinți care au reușit să creeze un cont pe zoom, pentru ca copiii să poată participa la lecții online, până la profesori sau învățători care s-au aflat într-o situație nouă: de a preda în alt fel decât la clasă”.

Școală la telefon pentru trei copii

Mărturisește că a resimțit experiența și în plan personal, ca mamă: „Mă gândeam privindu-mi fiica în timpul orelor de școală online la ce fac copiii pe care îi știu. Cum o fi pentru ei? De ani de zile avem proiecte de investiții în educație, în mediul rurual: de la cele 12 centre „Școală după școală”, sprijinite financiar de 3 ani de către noi, la „Școala din valiză”. În momentul în care orele au migrat în online a trebuit să găsim o soluție aproape peste noapte. Nu doar fiecare, acasă, cu copilul nostru, ci noi ca organizație – pentru miile de copiii pe care îi avem în proiect. Și am reușit să oferim acces pe platforma „Școala din valiză” aproape de azi pe mâine pentru toți acești copii. Nu am vrut să-i lăsăm în urmă. Am strâns fonduri, am cumpărat tablete și le-am trimis copiilor în țară.

În acest timp ne-am gândit și că centrele „Școală după școală” nu însemnau doar ore de meditații sau de recuperare a materiei, ci și o masă pentru copii. De multe ori singura pe care o aveau în ziua respectivă. Și atunci am încercat să suplinim și lucrul acesta. În continuare, le asigurăm pachete și alimente de bază”.

Printre ei e și un băiețel dintr-o comunitate de romi, de lângă Craiova. Pe el, Angela Galeța l-a întâlnit agățat de mâna bunicului, un om care face tot ce îi stă în putere pentru a-și duce nepotul la școală îndemnându-l să învețe: „pentru că doar așa va reuși în viață”. „Recunosc că m-am gândit la ei în perioada asta. La ei și la alți părinți, care au 2-3 copii acasă și un singur telefon care ar trebui să le asigure accesul la educație”,

Spune că anul acesta, mai mult ca de obicei, colegii din companie au ajutat la asigurarea acoperirii de semnal în localitățile în care se află copiii respectivi. Ei au primit tablete cu SIM-ul necesar pentru traficul de date. Altfel tableta ar fi fost doar un obiect de decor.

Prima lecție a reușitei: nu judeca

Dincolo de încărcătura emoțională, soluția pentru a continua proiectele stă în fiecare dintre noi, crede Angela Galeța. „Nu doar noi, Fundația Vodafone România, Consiliul de Administrație și colegii din companie, care vin ca voluntari alături de noi de fiecare dată când avem nevoie. Fiecare dintre noie este dator – poate sunt cuvinte mari, dar asta cred – să se uite în jur și să să se gândească dacă poate ajuta pe cineva mai puțin norocos din diverse motive”.

E important să nu judecăm, mai spune A. Galeța, deși e un exercițiu greu, iar tendința de a o face există. „Te gândești: OK, dacă o familie stă într-o singură cameră și nu are bani , nici acces la condiții decente de viață, de ce a făcut atâția copii? În același timp, e de admirat efortul pe care oamenii aceștia îl depun , iar efortul ăsta trebuie susținut de către noi: donatori, voluntari. Au fost situații când proiectele noastre nu au însemnat pentru beneficiari doar bani, ci și încredere și creștere. Zece dintre cele 12 centre „Școală după școală” pe care le-am finanțat 3 ani vor merge mai departe. Au învățat cum să atragă fonduri, cum să-și ceară drepturile și vor funcționa în continuare și după ce finanțarea noastră se va termina.

I-am învățat pe părinți cum să le facă acte de identitate copiilor. Erau tineri de 16 ani, care nu existau pentru statul român neavând acte.

Cred că fiecare poate contribui cu ceva ca să ne fie mai bine ca societate; fie doar ducând vorba mai departe și povestind despre cineva care face ceva și are nevoie de ajutor pentru a continua. Să nu uităm că anul ăsta foarte importantă a fost comunicarea dintre oameni”, mai spune Angela Galeța. „Chiar dacă lucrăm în companii sau organizații diferite, așa am reușit să facem lucruri: fie că vorbim despre aparate de testare PCR, teste, ventilatoare pentru secțiile de terapie intensivă, ori acces gratuit la un sistem de videoconferință pentru copii la Școala din valiză”.

Nu e normal să-ți mulțumească un medic

„Binele îți încălzește inima” este titlul podcastului în care Angela Galeța vorbește despre lecția generozității pe care o învață zi de zi. Leagă binele de oameni încă din studenție, când a făcut voluntariat pentru Asociația Română Anti-SIDA și explica prietenilor și familiei cum poți strânge bani în beneficiul altor oameni.

„Se uitau ciudat la mine când le povesteam ce fac:

Cum? Te duci la oameni și le ceri bani?

Da..

Și ei îți dau?

Unii da, unii nu, dar asta nu înseamnă că trebuie să renunț. Poate fi un Nu de moment. Merg mai departe”.

Și astăzi face voluntariat în continuare, fie în proiectele Fundației Vodafone, fie în cele derulate de alte asociații. „Nu aș putea să fac ceea ce fac, dacă nu aș avea contact cu beneficiarii. Nu aș putea face munca asta doar din birou sau doar pe hârtie”. Oamenii o motivează, spune. O parte dintre ei sunt cadre medicale: „Dintotdeauna am considerat că medicii trebuie să-și facă meseria și atât. Să nu ducă grija fondurilor pentru secția pe care o conduc sau pentru pacienții pe care îi tratează. Dar astea sunt vremurile pe care le trăim și uite că fac și lucrurile acestea. E impresionant când oamenii ăștia, care ne salvează copiii ori ne vindecă, sună să ne mulțumească: pentru aparate de testare, pentru ventilatoare, pentru echipamente de protecție. E o situație care nu-i tocmai normală. Nu am făcut nimic extraordiar. I-am ajutat să-și facă munca. Cum să-ți spună Mulțumesc un medic? E o senzație greu de explicat”, spune directoarea Fundației Vodafone România.

Lecția generozității și fotografia de pe Facebook

Recunoaște că lecția generozității o învață și de la colegii din companie care an de an donează în proiectul „Scrisori către Moș Crăciun”, indiferent dacă sunt părinți sau nu. Din banii lor cumpără cadouri pentru copiii din comunitățile defavorizate respectând ad litteram dorințele trecute în scrisori. 700 de copii sunt beneficiari ai proiectului, iar colegii Angelei Galeța îl ajută și anul acesta pe Moș Crăciun.

Terapeuții care lucrează în centrele de recuperare destinate copiilor cu afecțiuni neuromotorii grave și care își păstrează zâmbetul pe chip ori învățătorul care face naveta 30 de kilometri pentru a ajunge la școala dintr-un sat uitat de lume sunt alți oameni cărora Angela Galeța le este recunoscătoare. „M-a impresionat discuția cu dascălul ăsta care a refuzat oferta de a preda la școala din localitatea în care locuia. Prefera să facă naveta și să-i ajute pe copiii din sat la meditații. Mi-a spus că pe el îl motivează nu copilul care ia 10, ci cel care – atunci când a început să lucreze cu el - nu știe să scrie și să socotească, iar după câteva luni de lucru face adunări, scăderi și citește: „Pași mici, doamnă, unul câte unul”.

Mărturisește că o impresionează proiectele destinate copiilor, fie că este vorba despre nou-născuții cu grave probleme de sănătate sau despre cei vulnerabili, condamnați în lipsa banilor să rămână fără școală. Cuvintele unei fetițe din România săracă, în urmă cu câțiva ani beneficiară a unei burse Vodafone de educație, i-au rămas Angelei Galeța în minte și în inimă: „O să trag cu dinții de bursa asta, ca să fac ceva cu viața mea”. Copilul de atunci a devenit studenta, iar astăzi este medic veterinar.

În minte i-a rămas Angelei Galeța și o fotografie postată pe facebook-ul unui coleg a cărui soție este medic, la „Victor Gomoiu”, spital clinic de copii: „Știam povestea, dar imaginea mi-a pus capac. Ea, lucrând într-o secție COVID, s-a mutat pentru o vreme de acasă, ca să nu-și expună familia. A stat în garsoniera unui prieten plecat din țară. Iar poza care m-a impresionat foarte tare era cu ea la poarta casei bunicilor, unde îi stăteau copiii, iar ea vorbea cu ei prin gard”Își făceau cu mâna. Ca mamă nu pot să nu mă gândesc la ce era în sufletul ei, să nu-și poată lua copiii în brațe. Și, cu toate astea a ales să-și facă meseria și să meargă mai departe să ajute alți copii”.

Jumătatea plină a paharului

„Personal, dacă e să văd și avantajul acestei perioade, atunci ăsta e: că am stat mai mult cu fiica mea acasă, că am mâncat împreună la prânz, că atunci când termina orele venea peste mine și mă îmbrățișa, chiar dacă eram într-un video call, uneori mai și vorbea..și atunci trebuia să îi mai și explic că, Uite, mama lucrează..Dar bucuria asta redescoperită de a sta mai mult timp alături de cei dragi și de a face lucruri mici împreună îți umple sufletul.”

Ce știe Eva Galeța despre mama ei? „Ce fac. I-am explicat mereu, pe înțelesul ei, de ce nu sunt acasă tot timpul. Am luat-o și cu mine, atunci când s-a putut, inclusiv în spital, la „Marie Curie”, acolo unde am construit o secție de Terapie Intensivă nou-născuți pe patru niveluri împreună cu asociația Inima Copiilor. De trei ani o includ în proiectul Scrisori către Moș Crăciun și alegem împreună o scrisoare din cele încărcate pe platformă. Trebuie să fie scrisoarea unei fetițe, de o vârstă cu ea pentru că: „mă pricep, mami, și știu ce-și dorește și atunci pot să te ajut să alegem cadoul”. Am învățat-o că e bine să doneze jucării și cărți și îi povestesc întotdeauna despre copiii pe care îi întâlnesc și care sunt mai puțin norocoși ca ea”.

Proiect național pentru terapia neonatală

Binele merge mai departe și în 2021, anunță Angela Galeța, Fundația Vodafone România continuând investiția în sănătate cu „un proiect național care să ajute mai multe secții din țară, de nivel 3, 2 sau 1; un parteneriat între autoritățile locale, organizații și spitale.

„Anul ăsta ne-a dovedit că se poate. Va fi un proiect mare atât ca impact cât și ca valoare, detaliile urmând a fi comunicate la începutul anului. Ne dorim să nu mai moară copii în țara asta și să salvăm cât mai mulți prematuri sau nou-născuți cu grave probele de sănătate”, mai spune Galeța.

Fundația Vodafone România va continua să investească în educație, proiectul „Școala din valiză” - care are peste 18.000 de beneficiari - urmând a fi extins, dar și în zona socială.

Rețeaua Binelui există, mai spune Angela Galeța. Sunt mulți oameni pe care îi cunosc și care chiar fac bine în România. Vă garantez”

Cum învățăm că generozitatea nu înseamnă să fii bun doar de Crăciun și de Paște, ce înseamnă bine și cum se poate schimba în mod real România poți descoperi din podcastul Binele încălzește inima amplificat de Republica. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult