Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Rețelele de trafic de persoane și de prostituție, exercițiu antimanipulare: să citim dincolo de numere

Mașini de poliție

(Foto: Inquam Photos / Cornel Putan)

„România înregistrează 80 de prostituate la 10.000 de locuitori”, titrează Adevărul, citându-l pe economistul Iancu Guda, care la rândul lui, face referire la Wikipedia. Ne scandalizăm. Ne oripilăm. Unii încep să calculeze: oare câte or fi în total, din câte femei întâlnite pe stradă una ar putea să fie o prostituată? Pe lângă faptul că lansarea unor astfel de afirmații într-o societate în care atitudinile misogine abundă, e păguboasă (să nu uităm că 55% dintre români cred că violul e justificat în anumite situații!) veridicitatea numerelor vehiculate în spațiul public ar trebui să ne preocupe în mod special din mai multe motive.

Datele legate de numărul și tipurile de infracțiuni comise și despre numărul victimelor sunt esențiale pentru a putea înțelege amploarea criminalității dintr-o țară și pentru a putea evalua activitățile sistemului de justiție. Datele acestea trebuie să fie cât mai exacte posibil, valide și disponibile în timp util (nu ne ajută să știm exact numărul victimelor la 10 ani după evenimente). Evident, pentru a putea înțelege un fenomen complex, este nevoie și de alte tipuri de date. Dar să ne concentrăm pe cifre, de această dată.

Datele sunt sumbre, dar în același timp pot fi înșelătoare. Nu din cauza faptului că guvernanții sau instituțiile vor să ne ascundă ceva. Poate fi și aceasta o variantă, din moment ce aceleași date pot fi prezentate în mai multe moduri, creând o imagine distorsionată a realității, dar fără dovezi reale, palpabile și verificabile discuția despre astfel de variante este una inutilă și păguboasă. Numerele pot fi înșelătoare mai ales datorită naturii datelor despre criminalitate. Activitățile ilicite sunt greu de depistat, să nu mai vorbim despre numărat și dezvoltat statistici bazate pe date corecte, din surse sigure și în timp real. Hoții, violatorii, criminalii sau corupții nu se înghesuie să răspundă la chestionare, să furnizeze date despre natura și volumul activităților ilegale. Așa că, în marea majoritate a timpului, ne rămân datele oficiale furnizate de organele abilitate ale statului, sau câteva date furnizate de organizații neguvernamentale sau entități internaționale. Pentru o înțelegere corectă a datelor și pentru a nu fi manipulați cu ușurință, trebuie să ne uităm mai atent la aceste cifre, la natura și sursa lor, la cel care ni le transmite, la interesele diferiților actori implicați.

De exemplu, analizând datele despre victimele traficului de persoane înregistrate prin Mecanismul Național de Identificare și Referire (MNIR), acestea par să indice pe 2017 o scădere a numărului de victime identificate (662) cu 12% față de cele identificate în 2016 (756). În 2018 în MNIR au fost înregistrate „doar” 497 de victime, majoritatea acestora fiind femei (73%), iar exploatarea sexuală a victimelor fiind pe departe cea mai frecventă metodă de exploatare (67,4%). 

Dar ce ascund de fapt aceste numere? Este o scădere sau este altceva în spate? Dacă ne uităm doar la ce înseamnă de fapt numărul de victime identificate, ne dăm seama că e vorba despre numărul de victime descoperite în cursul activității de cercetare și investigare desfășurate de organele abilitate și raportate de către aceste organe. Adică numărul acestora poate fi cu puțin mai mare sau cu mult mai mare, numărul real al victimelor fiind imposibil de știut cu exactitate. De ce? Pentru că ceea ce raportează organele abilitate sunt cazurile descoperite – ori prin munca activă, ori prin denunțuri – care sunt doar vârful icebergului.

Mai mult decât atât! Există o diferență între numerele descoperite și cele raportate. Doar nu vă așteptați ca toate cazurile descoperite sunt în mod automat raportate! Din varii motive, unele dintre cazurile descoperite nu ajung niciodată în documentele oficiale. Oare câte victime au fost ignorate de organele de poliție (Lasă dragă, te bate pentru că te iubește! Întoarce-te acasă. Locul femeii e lângă bărbatul ei.), au fost omise din statistici oficiale pentru că infracțiunea a fost inclusă la altă categorie sau, deși a fost descoperită, a fost ignorată complet (neraportată)? În spațiul public este cunoscut obiceiul polițiștilor de a face presiune asupra victimei să își retragă denunțul.

Multe dintre cazurile de trafic de persoane rămân neidentificate, iar numărul acestora, deși poate fi aproximat, nu poate fi cunoscut cu exactitate. Aproximările sunt o practică frecventă în cazul multor tipuri de activități ilicite, dar aproximările sunt dificile și de cele mai multe ori nu sunt valide. Motivele pentru care aproximările numărului victimelor traficului de persoane sunt invalide au fost recent sumarizate de Saner, Yiu și Rush:

1. Doar pentru că numărul victimelor este în creștere sau în scădere nu înseamnă că va exista un număr mai mare sau mai mic de victime detectate de organele abilitate.

2. Numărul de cazuri depistate poate varia din cauza schimbărilor în capacitatea de aplicare a legii a organelor abilitate (ex: scade numărul de agenți de poliție) sau a modificărilor legislative. Scăderea numărului de victime poate reprezenta de fapt inabilitatea poliției de a depista mai multe cazuri de exemplu, nu o scădere reală.

3. Organele abilitate ar putea fi mai capabile să depisteze victimele unui anumit tip de exploatare (ex: sexuală), dar asta nu înseamnă că există mai multe victime de acest tip, ci doar că sunt detectate mai ușor.

4. Nu există o metodă universal acceptată de estimare a numărului victimelor nedetectate ale traficului de persoane.

Aceste tipuri de probleme nu se rezumă doar la numărul victimelor traficului de persoane. Statisticile oficiale cu privire la orice tip de criminalitate sunt grav afectate de greutatea cu care se colectează date corecte și de faptul că activitățile ilicite nu se produc la vedere. Dar cine să oprească folosirea și proliferarea datelor incerte, prezentarea lor ca factuale, înrădăcinarea acestora în mentalul colectiv ca și certitudini inamovibile ce pot să modeleze atitudini, comportamente și politici publice? A cui este responsabilitatea? A generatorilor sau a furnizorilor de informații sau a consumatorilor?

Avem un apetit crescut pentru numere, vrem să știm cât de mare este o problemă pentru a o categorisi cu adevărat ca fiind o problemă. Indiferent din ce motiv ne interesează numerele, de fiecare dată când suntem confruntați cu statistici, ar trebui să ne intereseze ceea ce se ascunde în spatele acestora: de unde vin aceste date (dacă provin dintr-o sursă credibilă), cum s-a ajuns la aceste numere (metodologia prin care au fost colectate, compilate și analizate; dacă sunt estimări sau statistici bazate pe un recensământ complet, pe metode sociologice valide sau nu), cine are interese în legătură cu magnitudinea acestui număr (să fie mai mare sau mai mic, să fie exact sau aproximativ etc.) cum influențează natura fenomenului cuantificat veridicitatea și acuratețea datelor. Acest lucru este dificil. Mai ales în cazul unor evenimente cu încărcătură emoțională mare cum este cazul de la Caracal. Dar este important ca numerele să fie judecate la rece. De fiecare dată, mai ales de către furnizorii de informație, dar și de către consumatorii de informație.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Gabi check icon
    Câteva observaţii asupra superficialităţii, a ipocriziei societăţii şi a mass-mediei în general.
    Femeile nu sunt asuprite de bărbați, ci mai degrabă ele îi controlează pe bărbați în avantajul lor. Bărbații au fost instruiți și condiționați de către femei în același mod in care Pavlov îi condiționa pe câini. Băieții tineri sunt încurajați să își asocieze masculinitatea cu capacitatea lor sexuală asupra femeilor. Bărbațiilor, drept recompensă pentru munca lor, li se permite sa folosescă periodic vaginul unei femei.
    Dacă o firmă dorește să pună mâna pe un specialist într-un domeniu, aceasta îl va flata și îl va convinge în fiecare mod posibil până când îl va câştiga. Odată semnat contractul, angajatorul se poate relaxa. Pârghia lui asupra angajatului va continua să crească. O nevastă se comportă cam la fel cu soțul. Ea îi oferă bărbatului doar suficientă „frânghie” pentru a-şi asigura suportul şi fără ca el să-și încalce contractul cu ea.

    Definițiile și normele sociale, cum ar fi ideea că femeile sunt slabe, sunt construite de femei cu nevoile lor în minte. Funcționează în felul următor: dacă femeile sunt privite ca slabe, se așteaptă mai puțin de la ele; și, prin urmare, li se dă mai multă libertate în societate decât bărbaților. Multe femei acționează ca niște „căutători de aur” care încearcă să extragă bani și alte resurse materiale de la bărbați. Un mijloc prin care femeile îi controlează pe bărbați este sexul sau lauda. Femeile nu laudă bărbații decât atunci când nevoile lor sunt întrunite într-un fel sau altul.
    • Like 0
    • @ Gabi
      Gabi check icon
      Ar fi dificil să schimbăm situația apelând la femei, deoarece femeile nu au nicio simpatie față de situația bărbaților și nu doresc să renunțe la poziția lor confortabilă în societate. Depinde numai de bărbați să perceapa înșelăciunea și șantajul emoțional-sexual și să le supună criticii înainte ca orice schimbare semnificativă să poată apărea.

      Tot ce se intamplă te face să te gândești la conceptele de bază despre bine și rău. Moralitate. Sensul vieții. Dacă unele femei cunosc toate acestea și o fac conștient, atunci nu sunt ele imorale?
      Dacă unele femei sunt imorale și folosesc șantajul sexual pentru a obține ceea ce vor de la bărbați știind că manipulează - asta nu le face condamnabile?
      • Like 0
  • Dorin check icon
    Multe cazuri sunt instrumentate de polițiști care au aceeași mentalitate despre femei ca și cei pe care ar trebuii să-i ancheteze.
    • Like 3
  • Dragii mei legat de prostituție ca tot ne învîrtit în jurul cozii .E o meserie foarte bănoasă pentru fetele deștepte fără pești în jur .Se cîștiga foarte bine .După cum bine știm salariile în românia sunt foarte mici .Unele joburi le găsești doar dacă te culci cu patronul sau dacă tata și bunicul sunt parlamentari .Sau dacă dai o șpagă mare .Deci ce mai rămîne decît să faci prostituție sau video chat. Despre ce vorbim .
    • Like 1
  • Ioan Zah Ioan Zah check icon
    Se vorbeste mult in spatiul public despre situatiile dramatice cu care se confrunta femeile din Romania.Pentru mine este o problema: de ce femeile confruntate cu situatii dramatice in viata nu fac altceva decat sa se planga si nu iau masuri( nu se implica) pentru a stopa aceste situatii? De ce nu-si fac un partid al femeilor care sa intre in parlament si sa dea legi extrem de aspre pentru ai potoli pe barbati? Ele nu vad ca partidele politice care s-au aflat la conducerea Romaniei din 1990, formate in majoritate covarsitoare din barbati nu i-au nici-o masura in acest sens? Si actuala coalitie de guvernarePSD-ALDE-UDMR-Minoritati nu i-au nici-o masura pentru a proteja femeile si culmea in fruntea guvernului se afla o femeiecare nu face altceva decat sa-si exprime regretul fara sa ia masuri speciale? Ce ar trebui sa implementeze un eventual partid al femeilor? Cei care violeaza, rapesc,ucid, practica violenta domestica etc sa fie condamnati pe viata fara posibilitatea de a li se reduce pedeapsa..Deasemeni cei care incalca regulule de circulatie si produc accidente mortale sa primeasca aceiasi pedeapsa, inchisoare pe viata. Daca femeile din Romania nu se vor implica ferm in viata politica nu se va intampla nimic. Vor suporta aceleasi probleme ca si pana acum.
    • Like 1
    • @ Ioan Zah
      Dorin check icon
      Tac pentru că trăiesc în țara în care mulți preoții consideră femeia supusă pe viață bărbatului și provăduiesc asta in biserică.
      • Like 2
  • A am uitat sa completez ceva la celălalt comentariu .vorbind de pești și proxeneți vor exista atîta vreme cît vor exista și ele cînd ele nu vor mai vor dispărea și ei .Dar atîta vreme cît vor fi clienti cu imaginație bolnavă chititi pe minori minore fete tinere pentru ca vad ca asta e trendul mai nou bărbați în vîrstă care fug și agață minore fete tinere bărbați care fug după băieței pentru ca cei mai multi clienti sunt pedofili gay bisexuali atîta vreme va exista și prostituția. Nu stiu cum ar putea fi eradicat acest lucru .Dar cred ca ar trebuii sa facem ceva în acest sens și nu cred ca nu se poate nu se doreste acest lucru ca de e profitabil .Statul mina in mina cu poliția etc ar putea face ceva dar vad ca statul mina in mina cu poliția jandarmeria procuratura și alte instituții ale statului se folosesc de funcțiile lor ca sa isi poata pune labele jegoase pe bietele copile .Exemplu povestea de la Caracal .Despre ce vorbim .
    • Like 1
    • @ Cihodaru Catalina
      Nu-i așa. Proxeneții există în primul rând acolo unde prostituția e ilegală și femeile care vor să practice meseria asta sunt nevoite să apeleze la intermediari.
      • Like 5
    • @ Nicu Buculei
      Aici nu vorbim de relații ci de prostituție. Si prostituția e o ocupație pentru unele lipsite de școală. Ca mai sunt si fete deștepte printre ele e alt ceva .Lipsa locurilor de muncă sau locuri de muncă prost plătite din prostituție fetele deștepte fac foarte mulți bani .
      • Like 1
    • @ Cihodaru Catalina
      Vă rog documentați-vă despre situația prostituției în alte țări europene:
      - avem țări în care este legală și reglementată;
      - avem țări în care legală dar proxenetismul ilegal;
      - avem țări în care le legal să vinzi sex, dar nu să cumperi;
      - avem tări în care e ilegal totul.
      Ghiciți unde este mai mare ciminalitatea...
      • Like 1
  • Soc și groaza citesc și nu îmi vine să cred .Păi eu spun asa prostituția are succes pentru ca noi unele doamne nu mai avem succes la ai nostri bărbați în pat .De ce spun asta pentru ca ele spre deosebire de noi sunt foarte disponibile atrăgătoare unele ca nu toate sunt la fel .Pe cînd unele din noi cînd vine vorba să facem dragoste cu partenerii noștri suntem ba obosite ba avem febra etc etc .Asta face diferența sau la unele chestii spunem yuc sau yac da ? Pentru ca avem tabuuri în pat ele nu au și atunci e normal sa existe astfel de domnite .Atunci cînd doamnele noastre nu vor mai face în pat yuc di tac și vor fi disponibile pentru partenerii lor atunci aceste domnite vor dispărea. Asta e purul adevar .Stiu ca iar am vorbit cu subiect și predicat asta sunt eu .Dar asta e adevarul .
    • Like 2
    • @ Cihodaru Catalina
      Nici pe departe. Teoria dvs. nu ia in calcul multe situatii:
      - atunci cand o persoana inca nu are o relatie stabila
      - atunci cand o peroana nu mai are o relatie stabila
      - atunci cand din motive obiective nevoile sexuale ale unei persoane nu mai pot fi satisfacute de partenerul stabil
      - atunci cand o persoana are un apetit sexual mai mare decat poate fi satisfacut de un singur partener
      - luati in condiserare numai cazul barbat-femeie, nu si cel femeie-barbat (da, exista si prostitutie masculina) sau chiar barbat-barbat ori femeie-femeie.
      Mult mai simplu spus, avem 1. persoane cu dorinte sexuale mai mari decat isi pot satisface si 2. persoane dispuse sa ofere servicii sexuale contra unor avantaje materiale. Asta se intampla de cand lumea si probabil va continua sa se intample cat va exista lumea.
      Daca prostitutia este de principiu o problema minora exacerbata de puritanismul societatii, avem probleme reale cum ar fi traficul de persoane si proxenetismul, Si ele nu pot fi combatute oar prin forta - vezi cazul abolitiei alcoolului din anii 1920 din SUA.
      • Like 3
    • @ Cihodaru Catalina
      maripos check icon
      Exact la subiect si, pe deasupra, elegat spus!!!
      • Like 1
    • @ Nicu Buculei
      maripos check icon
      Cand o persoana nu are o relatie stabila sau are dorinte sexuale ma mari si nu si le poate controla, nu mai vorbim de o persoana, vorbim de un ANIMAL!!!
      • Like 1
    • @ Nicu Buculei
      Dacă în lumea animală este o lege naturală ca masculul alfa să se împerecheze cu mai multe femele în scopul creșterii șanselor de perpetuare a speciei, în lumea oamenilor, ființe superioare dotate cu conștiință și norme morale, lucrurile stau puțin altfel. Apetitul sexual nu este un motiv pentru promiscuitate, mai ales că a practica sexul numai pentru a obține plăcerea unui orgasm mai mult sau mai puțin reușit nu are nimic în comun cu necesitatea procreării. Este un adevăr de necontestat că prostituția este cea mai veche meserie din lumea bazată pe avuție inegal distribuită. Un om normal, trupește, emoțional și mintal, nu poate obține cu adevărat o plăcere în urma unui act sexual bazat pe un contract economic.
      Traficul de carne vie precum și traficul de droguri sunt activități ilegale, atent „supravegheate” de autoritățile menite să le combată , tolerate și protejate în măsura în care „marfa” furnizată de rețelele specializate este cerută în „interes de stat”.
      • Like 0
    • @ Cihodaru Catalina
      Delia MC Delia MC check icon
      Aceste domnițe NU vor dispărea. Realitatea cruntă, există faze în viața unui bărbat când el preferă o relație pur sexuală fără nici un angajament, o simplă descărcare a energiei sexuale. Ne place sau nu, ei simt și gândesc altfel. De aceea prostituția are și avantaje, scade de exemplu rata violurilor. E vorba însă numai de relațiile sexuale relativ normale. Nu vorbim de perverși (se găsește ceva și pentru ei, depinde de gradul de perversitate), pedofili, etc. Societățile pudibonde și axate pe percepte religioase preferă să ignore aspectele perfect naturale ale firii umane.
      De aceea prostituția e o "meserie " ce trebuie practicată NUMAI din proprie inițiativă, în deplină cunoștință de cauză. De aceea e atât de abject să obligi/șantajezi pe cineva s-o facă.
      Prostituția a existat și va exista, legal sau nu, ne place sau nu.
      • Like 0
    • @ Cihodaru Catalina
      Gabi check icon
      Inclusiv femeile trăiesc o existență animală. Le place să mănânce, să bea, să doarmă - chiar și sexul, cu condiția să nu fie nimic de făcut și să nu fie nevoie de un efort real din partea lor. Spre deosebire de un bărbat, o femeie va face rareori un efort pentru a-și aduce partenerul în pat. Dacă, totuși, el este deja acolo și ea nu a plănuit să-și aranjeze părul sau vreo altă reparație de frumusețe și nu e vreun program la TV pe care vrea să-l vadă, ea nu va fi impotriva sexului, cu condiția ca el să fie partenerul activ. Dar chiar și eufemismele „activ” pentru partenerul masculin și „pasiv” pentru femeie nu ascund faptul că femeia îi permite bărbatului să o servească în pat - la fel cum o face în celelalte sfere ale vieții sale. Chiar dacă actul sexual îi poate oferi bărbatului plăcere, nu este altceva decât un alt serviciu adus femeii.
      • Like 0
    • @ Delia MC
      Gabi check icon
      Subscriu.
      +Like
      • Like 0
    • @ Delia MC
      Gabi check icon
      Un psiholog va explica că, deşi toţi oamenii se nasc egal, pe parcursul vieţii lor unii din ei ajung să comită fapte antisociale şi devin indezirabili. Astfel:
      - Hoţul nu ajunge să fure din amuzament, ci el fură din nevoie.
      - Cămătarul este un fel de „negustor” care operează neoficial şi pe cont propriu.
      - Un patron care angajează „la negru”, el încearcă să economisească bani pentru a-şi menţine costurile scăzute cu producţia ca să rămână competitiv.
      - Prostituata? ea deserveşte o nevoie a unor membrii din societate, iar fără existenţa unei astfel de nevoi prostituata nu ar mai exista.
      - Cel care ajunge să abuzeze sexual, în majoritatea cazurilor a avut parte de o copilărie dificilă în care a fost expus la abuzuri sexuale, violență în familie sau neglijare emoțională. De obicei, el este produsul unei societăţi şi al unui mediu care l-au deprivat de ce avea nevoie, (inclusiv sex).
      • Like 0
  • mike mike check icon
    Ar trebui implementat numarul "grupului operativ interlop" pentru ca politistii deservesc uneori grupuri interlope. Nu stii pe cine sa chemi mai intai, pe unii sau pe ceilalti? Care este diferenta pana la urma?
    • Like 1
  • check icon
    80 din 10 000. Hm... de unde scoate numarul asta si ce inseamna?
    Hai sa luam de exemplu cifrele UE ca poate-s mai reale. Ei spun ca in vest au 140 000 de prostituate si ca 24% sunt din romania. Adica 33 600. Mai punem sa zicem 4 400 in tara rezulta 38 000. Adica 19 la 10 000.
    Oare ce inseamna cele 38 000? Pai daca activeaza intre 18 si 35 de ani ar veni 18 ani de activitate. Unele scapa dupa un an, altele dupa doi si tot asa dam de o medie reala de activitate de jumatate din 18 adica media este 9 ani. Hai sa impartim cele 38 000 la 9 ani si avem cam 4 200 de fete racolate anual din generatia care s-a nascut cu 18 ani inainte.
    Cam cate prostituate sunt in vest procentual? 140 000 la 400 000 000 da un 0,35% sau 140 000 impartit la 9 ani cam 15 500 fete devin anual prostituate din generatia... ... cam 1 din 180. De fapt cifra e mult mai mica pentru ca est-europencele le-au scos din piata, dar hai sa spunem ca intre 18 si 35 de ani 1 din 180 de fete se prostitueaza.

    Acum sa revenim la noi si am gasit ca 4200 de fete sunt racolate anual. Ca unele au 18, altele 25 de ani, media nu conteaza ci facem calculul cate fete nascute cu 18 ani in urma devin prostituate. Media copiilor nascuti in ultimii 15-25 de ani este de 200 000 de copii pe an. Jumatate sunt fete si avem 4200 la 100 000. Adica una din 24 de fete ajunge sa fie violata si batuta fratilor!!! Hai ca vesticele 1 din 180 prefera sa-si vanda trupul, asta e. Hai sa spunem ca romancele sunt mai sarace si numarul fetelor care vor sa-si vanda trupul ar fi de 3 ori mai mare ca-n vest, deci 1 la 60. Dar restul?? Pai 3 din 100 de fete sunt ademenite, apoi batute, torturate psihic... imi vine sa urlu!!!
    Si acum vin la autoritati. Oare astia de la SRI nu stiu cifrele astea? Oare traficantii n-au dosare? Si ce scrie in dosarele astora: ca vand banane si portocale? Sau poate ca pe langa exportul de sclavi cu bratele, UE ne aloca si sclave cu... ca asa fac astia aloca imigranti, subventii si alte cele. De ce n-ar face si asta? La urma-urmei fetele lor sunt bine-mersi.


    • Like 2
    • @
      Sunt interesante calcule facute de dumneavoastra, si pot fi chiar mai aproape de realitate decat cele vehiculate in spatiul public. Cifra de 80 din 10000 au scos-o (asa cum au si recunoscut dealtfel) de pe Wikipedia ”care face trimitere către alte 31 de studii şi analize”. Ori, daca pentru un simplu ese la nivel universitat Wikipedia este o sursa inacceptabila, atunci de ce ar fi pentru formatori de opinie de exemplu? Mai mult decat atat, in articol se admite si ca ”Nu ştiu dacă este adevărat, nu m-am preocupat să verific.” Dar asta nu mai conteaza, informatia este in spatiul public, oamenii incep sa o reproduca si numerele se inradacineaza in mentalul colectiv. De aceea in cazul tuturor statisticilor prezentate este important sa facem exact ceea ce ati facut dumneavoastra: sa vedem ce se ascunde in spatele lor, pe ce numere si metodologie se bazeaza, de unde provin aceste date si daca la un simplu calcul matematic ajungem la rezultate similare sau nu. Din pacate foarte putini si foarte rar fac acest lucru.
      • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult