Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Revanșa bunicilor cărora „Dăncilă le-a mărit pensia” în fața nepoților care le plătesc de fapt pensia

Alegători pensionari PSD

Foto: Cornel Putan/ Inquam Photos

Primul tur al alegerilor prezidențiale a lăsat în urmă o năuceala generală. De ce a luat un candidat așa puțin, de ce a luat altul așa de mult, e diferența mare, e diferența mică, cine a greșit, cum fost posibil așa ceva? Lupta câștigată pe Facebook a fost pierdută în viața reală. În mod clar, atracția scrutinului a fost lupta pentru locul doi, președintelui în funcție rămânându-i rolul, atât de potrivit, de arbitru.

Adevărata confruntare a fost între forțele progresiste reprezentate de USR și nucleul dur al conservatorilor comuniști reprezentat de PSD. Barna și Dancilă.

Dacă ne uităm pe structura electoratului în funcție de vârstă, studii și domiciliu observăm câteva aspecte interesante. Pentru Barna au votat tinerii cu studii superioare din orașe iar în spatele lui Dancila s-au aliniat cei din mediu rural cu studii elementare aflați la pensie. Cele două categorii sociale s-au confruntat de fapt în realitate la alegerile prezidențiale. În timp ce PSD-ul a mărit pensii și salarii așteptând în schimb votul, USR-ul a polarizat nemulțumirile tinerilor pentru care guvernele social-democrate nu au făcut absolut nimic. Tinerii care muncesc între 10 și 12 ore pe zi în corporații pentru salarii care nu sunt extraordinare, în condiții concurențiale și care nu înțeleg de ce trebuie ei să plătescă factură măririlor făcute de PSD.

E la mintea cocoșului că toate măririle astea nu s-au făcut din buzunarele personale ale miniștrilor, cineva trebuie să plătească, cei care plătesc sunt cei care sunt în activitate. Ei nu au primit locuințe de la stat, așa că a trebuit să se îngroape în datorii la bănci pentru apartamentele în care locuiesc. În domeniul privat cel mai curent mod de retribuire a muncii e salariul minim pe economie. În condițiile astea tinerii se văd depășiți la venituri și de colegii lor angajați la stat, dar chiar și de bunicii lor care au căpătat măriri peste măriri de pensie. Oricât ar încerca cineva să refacă armonia socială după ce a perturbat-o grav e utopic. Tinerii se văd scoși în afară societății de la beneficii și trimiși la muncă să livreze taxe și impozite la buget. Nu se mai verifică deloc teoriile propagandistice cu sărmanii bunici bătrâni și bolnavi care nu au resurse.

Duminică tinerii din România au primit o palmă dură și amară de la bunicii lor. Se trece ușor peste faptul că pentru Barna au votat un număr important de alegători care acum se văd scoși din joc. Mesajul pe care l-au primit este acela că vocea lor nu contează. Și lucrul ăsta e cel mai trist. Asta a fost lupta trecutului cu viitorul și din păcate a fost pierdută.

Am văzut că îl tot cheamă pe fostul președinte Ion Iliescu la tribunal pentru niște întâmplări/fapte mai vechi. Asta după 25 de ani de la producerea lor.

Sunt convins că generația tinerilor care a pierdut duminică seară alegerile va conduce România peste zece sau douăzeci de ani. E normal și e firesc.

Palma pe care a primit-o aseară a durut și nu o va uita.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Articolul nu incita la ura intre generatii ci puncteaza clar faptul ca e deja dovedit pe date statistice ca pensionarii au votat in marea majoritate cu cel mai low level candidat prezidential reprezentat de partidul - nepotism si cleptocratie in loc sa voteze pentru un viitor modern al copiilor si nepotilor lor si asta doare cel mai mult. Si asta pt ca au frica si le sunt induse ideile ca noua generatie de politicieni le va taia pensiile fara insa sa aiba idee de faptul ca aceasta crestere esalonata a pensiilor in urmat. ani nu are baza de crestere economica / productivitate ci este o parsivenie a PSD.... Noi, tinerii , le multumim oricum zi de zi pensionarilor din viata noastra si ii ajutam cum putem.
    • Like 0
  • Multe inepții mai poți scrie.
    • Like 0
  • Tinerii de azi sunt batranii de maine!
    • Like 3
  • Nu-i adevărat ! Oricine contribuie la rândul său, mai puțin specialiștii în consumarea semințelor în public... Locuințele de la stat au fost plătite integral, la prețul vremii, și vor rămâne moștenire (gratis) tinerilor de azi ! Și oare bătrânii de azi, câte ore și zile munceau și în ce condiții ??? Nu cumva munceau și sâmbăta și duminica chiar zi lumină la câmp, cu apă clocită la soare și mâncarea dospită, cu 2 ore de tv pe zi, fără internet, netflix, smart, și actualele condiții pentru care și bătrânii au pus umărul, sufletul, sau chiar viața? Discutând muțește să nu-i audă turnătorii, pentru a rămâne lângă copii lor -tinerii de azi- care cică le-ar plăti o pensie nemeritată... Oare ???
    • Like 1
  • Mie numi plateste pensia nici un tanar, cred ca bati cimpii. Eu cind am fost tinar, am imprumutat Statul cu sume mici de bani , ( eu nu plateam pensia nimanui, eu dadeam bani la Stat ) lunar.
    Acum imi vreau bani inapoi tot de la Statul Roman.
    De unde ia Statul banii care mii datoreaza, nu-i treaba mea.
    • Like 2
    • @ Necula Daniel
      Nu-i treaba ta pentru ca esti ignorant, punct! Daca n-ai fi ignorant si egoit, te-ar interesa, dar nu te intereseaza. Sa te duci la Ceausescu si sa-i ceri banii inapoi.
      • Like 0
    • @ Necula Daniel
      Va respectam si intelegem faptul ca ati muncit si cotizat intr-o perioada grea, clar meritati o pensie mare mare. Problema e ca statul nu functioneaza eficient si nu poate sustine decat o parte din acea pensie ( prin impozitarea muncii celor activi) si o alta parte indirect din credite externe care se vor rostogoli in anii urmatori.La fel de grea este pentru tineri si perioada de business competitiv actuala din domeniul privat si suplimentar puteti lua in calcul si ponderea demografica a celor activi ( mai ales in mediul privat) cu cei aflati la pensie, raport care e arata mult mai rau pentru cei tineri de acum , decat acum 30 de azi, de exemplu . Articolul nu incita la ura intre generatii ci puncteaza clar faptul ca e deja dovedit pe date statistice ca pensionarii au votat in marea majoritate cu cel mai low level candidat prezidential reprezentat de partidul - nepotism si cleptocratie in loc sa voteze pentru viitorul copiilor/nepotilor lor.

      Cred ca faceti o mare confuzie intre social-democratia partidelor europene si cea practicata in Romania ( nepotismo-cleptocratica) care in ultimii 3 ani a sustinut urmatoarele :
      - Numirea la comanda institutiilor importante ANAF si ASF a unor doamne complet inadecvate cu pozitiile , care executa ordine si trezesc clar suspiciuni de pile/nepotism
      - Contractarea de credite extern in ultimii 3 ani mai mult decat in ultimii 15 zni
      - Mariri de salarii si pensii fara baza economica
      • Like 0
  • Atunci cand reprezentantii psd se laudau neincetat cu marirea pensiilor si a salariilor in sanatate, nu spuneau si ca pentru asta au crescut contibutiile la CAS(pensii) de la 10 la 25 % si cele la CASS(sanatate) de la 5 la 10% aducand astfel povara pentru cei in activitate la 45% (cu impozitul de 10%)si detarminandu-i astfel pe multi sa renunte la micile activitati.
    • Like 2
  • Mike check icon
    Un articol total neispirat care indeamna la ura intre generatii. O mare prostie Pensionarii de astazi la randul lor au platit si ei pensiile, bunicilor lor. Pensionarii de astazi sunt cei care au construit din temelii orase noi si care le-au modernizat pe cele vechi. construind in toate blocuri de locuinte noi. Actualii pensionari au facut din Romania o tara industrilizata dintr-o tara de plugari. Cu toate ca industria Romaniei dupa 1990 a fost distrusa, mai sunt inca unitati industriale construite de bunicii nostri.
    Dar sa va spun ceva. Salariile si pensiile sunt platite din imprumuturi de la FMI si Banca Mondiala. Numarul total de angajati depasete 5 milioane, Cu aproximatie 3 miloane in privat si 2 milioane bugetari. Numaru pensionarilor aproximativ 4 milioane. Ponderea bugetului pentru pensii o suporta privatii.
    • Like 5
    • @ Mike
      Articolul nu incita la ura intre generatii ci puncteaza clar faptul ca e deja dovedit pe date statistice ca pensionarii au votat in marea majoritate cu cel mai low level candidat prezidential reprezentat de partidul - nepotism si cleptocratie in loc sa voteze pentru viitorul copiilor si nepotilor lor si asta doare cel mai rau. Si asta pt ca au frica si le sunt induse ideile ca noua generatie de politicieni le va taia pensiile fara insa sa aiba idee de faptul ca aceasta crestere esalonata a pensiilor in urmat. ani nu are baza de crestere economica / productivitate ci este o parsivenie a PSD.... Noi, tinerii , le multumim oricum in viata de zi cu zi pensionarilor din viata noastra si ii ajutam cum putem.
      • Like 0
  • Andrei check icon
    “Tinerii care muncesc între 10 și 12 ore pe zi în corporații pentru salarii care nu sunt extraordinare”. Nu toti tinerii au parte de sansa de a munci in corporatii pe salarii care chiar sunt extraordinare in comparatie cu cat pot plati firmele mici si mijlocii cu capital romanesc.

    "nemulțumirile tinerilor pentru care guvernele social-democrate nu au făcut absolut nimic" Serios? Ironia e ca tocmai guvernele social-democrate au facut cel mai mult pentru tineri.

    Numai cateva exemple:
    - exceptarea angajatilor din domeniul IT de la plata impozitului pe salariu (Legea Nr. 227/2015)
    - granturi de cercetare Regele Carol I intre 1500-4000 euro/an pentru olimpicii de liceu (Ordonanta Nr. 403/2017)
    - reglementarea internship-urilor platite cu min. 50% din salariul minim brut (Legea 176/2018)
    - transportul gratuit cu trenul pt. studentii pana la 35 ani (Legea 95/2018)
    - dublarea fondului de burse studentesti (Ordinul Nr. 3392/2017)
    - subventii pt. fermierii care angajeaza tineri in agricultura (Legea Nr. 336/2018)

    De impactul pozitiv al reducerii TVA-ului de la 24% la 19% si al impozitului pe dividende de la 10% la 5% sau de programele de relaxare fiscala prin eliminare de taxe nici nu mai vorbesc. Masuri de dreapta de altfel, pe care incompetentii din spectrul politic autointitulat de dreapta (printre altii fostii comunisti din PDL, acum in PNL) nu vor face decat sa le revoce.

    Asa ca despre ce facturi era vorba? Cat despre salariul minim pe economie, ia ghiciti voi cine se opune maririi.

    In rest, un articol plin de ura, rea-vointa, ignoranta si minciuna.
    • Like 0
    • @ Andrei
      Articolul nu incita la ura intre generatii ci puncteaza clar faptul ca e deja dovedit pe date statistice ca pensionarii au votat in marea majoritate cu cel mai low level candidat prezidential reprezentat de partidul - nepotism si cleptocratie in loc sa voteze pentru viitorul copiilor/nepotilor lor.
      Cred ca faceti o mare confuzie intre social-democratia partidelor europene si cea practicata in Romania ( nepotismo-cleptocratica) care in ultimii 3 ani a sustinut urmatoarele :
      - Numirea la comanda institutiilor importante ANAF si ASF a unor doamne complet inadecvate cu pozitiile , care executa ordine si trezesc clar suspiciuni de pile/nepotism
      - Contractarea de credite externe in ultimii 2-3 ani la un nivel de cateva ori mai mare decat a facut-o Romania in ultimii 15 ani;
      - Deturnarea de la drumul european, mesaje anti europene si chiar propunerea neghioaba din blocul monocolor european cu gogorita mutarii ambasadei din Israel fara consultarea Presedintiei , accesarea slaba a fondurilor europene de frica OLAF si impulsionarea variantei de partenetriat P-P .
      - Initierea si obligarea la promulgare a Legii Recursului Compensatoriu, instituirea Sectiei Speciale in vederea intimidarii magistratilor si incalcarea recomandarilor din raportul MCV si Comis Venetia/Greco pentru ca politicienii si gastile din PSD sa poata scapa nepedepsite cu misculatiile pe care le fac;
      - Sustinerea nepotismului si pilelor in institutiile publice - verificati Lista „odraslelor PSD-ALDE” în funcţii publice publicată de Clotilde Armand din care amintesc urmat:
      "- Fiul Vioricăi Dăncilă este angajat la Curtea de Conturi;
      - Fiul vitreg al lui Teodor Meleşcanu numit consul la Strsbourg;
      - Fiul lui Daniel Barbu (ALDE) consul la Edinburgh;
      - Fiica domnului Daea este angajată la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale;
      - Fiica lui Florin Iordache lucrează la Cancelaria Băncii Naţionale. În trecut a lucrat la Ministerul Afacerilor Externe, Departamentul pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni. Altă întrebare?!
      - Fiica domnului Ţuţuianu este consilier juridic la Primăria Capitalei;
      - Fiul lui Dumitru Buzatu şi al senatoarei PSD Gabriela Creţu, numit secretar de stat: ''Îl recomandă cunoaşterea limbilor străine'';
      - Gazarea populatiei la 10 august 2018 -
      - Nerezolvarea problemei transportului public la nivel judetean pentru a se evita cazul Caracal
      - Mariri de salarii si pensii fara baza economica etc.

      Inchei cu articolul despre presedintele partidului social-democrat in RO si tupeul ei fantastic in pv cunoasterii politicii externe :
      Când vine vorba despre politica externă, nu ne jucăm cu cuvintele. Viorica Dăncilă e singurul înalt demnitar român căruia Casa Alba i-a închis ușa în nas, în cel mai dur gest diplomatic al relației bilaterale din ultimele decenii. Dăncilă va rămâne în istorie alături de Liviu Dragnea, mentorul său, drept politrucii care au fost la un pas să scoată România din lumea bună și să o cârmească spre China, Rusia și Orient.
      Să ne amintim: cariera de premier a lui Dăncilă a fost minată de gafele și greșelile de politică externă, dar și de distrugerea sistematică a diplomației românești. Contribuția ei la afectarea imaginii României e greu de cuantificat. Rar au fost înregistrate momente mai jenante decât atunci când, aflată în capitala Muntenegrului, Podgorica, a confundat-o cu Priștina, capitala Kosovo. Sau când a uitat numele premierului Estoniei în conferința de presă bilaterală de la Constanța. Ambele întâmplări au făcut deliciul presei din regiune și au constituit momente de jenă profundă pentru diplomații români.

      Dăncilă nu s-a oprit însă la micile gafe de protocol. Doar cu ele ar fi rămas un personaj caraghios și ușor de uitat. Nu, s-a ambiționat să joace un rol decisiv în politica externă. A vrut să mute ambasada României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, sub presiunea lui Dragnea, fără să înțeleagă nici o secundă implicațiile profunde.

      A provocat daune imediate (anularea vizitei de stat a Regelui Iordaniei la București), pe termen mediu (pierderea de către România a cursei pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate ONU) și pe termen lung (afectarea statutului de honest broker al României în Orientul Mijlociu). Plus fragilizarea României în interiorul UE, care avea o poziție clară de respingere față de mutarea capitalei Israelului la Ierusalim, și doar România spărgea unitatea blocului european.

      Nu i-a fost suficient că a încercat în 2018, în ședință de guvern, mișcarea cu ambasada din Israel. A mai făcut-o și în martie 2019, într-o vizită în SUA organizată de lobby-ul israelian, în speranța că astfel i se vor deschide ușile la Casa Albă. Calculul a fost atât de prost, încât câteva luni mai târziu vicepreședintele Mike Pence i-a refuzat întâlnirea pe care Dăncilă însăși o anunțase în programul său oficial.

      Statutul României în UE a fost grav afectat de atacurile guvernului său și ale PSD la justiție. România a primit cel mai prost raport MCV din istorie, am fost amenințați cu declanșarea ”opțiunii nucleare” (suspendarea dreptului de vot în Consiliul UE).

      Cu ea la conducerea guvernului, Parlamentul European a adoptat în noiembrie 2018 o rezoluție în care condamna dur atacurile asupra justiției. Atunci a intrat România în clubul oilor negre, alături de Ungaria și Polonia. Și ieșirea nu va fi deloc simplă, va dura ani întregi reconstrucția imaginii. Până atunci, orice negociere în UE (pentru buget, poziții de conducere, reprezentare) va fi de două ori mai grea.

      Nu s-a oprit aici. A trimis la Comisia Europeană propuneri de comisari europeni atât de inadecvate, încât a fragilizat suplimentar țara. Rovana Plumb, Dan Nica, Victor Negrescu – fiecare cu un bagaj negativ de imagine, fiecare respins într-o formă sau alta la Bruxelles.

      A ținut morțiș să facă afaceri cu China, cu Orientul Mijlociu, de unde își lua lumină prin intermediul unor consilieri dubioși, precum Ică Voinea ori Costin Mihalache. La vedere, a vrut să dea Chinei contracte strategice, precum centrala nucleară de la Cernavodă, autostrada Comarnic – Brașov, accesul la licitația 5G. Mult mai subtilă însă era mișcarea tectonică pe care o pregătea Dăncilă: reorientarea strategică a României dinspre Vest spre Est.

      Peste toate acțiunile sale s-a suprapus corupția și nepotismul pe care le-a tolerat, chiar încurajat în diplomație. Dăncilă și oamenii ei au infestat MAE cu pile, neamuri, penali, clienți de partid într-un ritm fără precedent, afectând credibilitatea și capacitatea de acțiune a instituției.

      Și după toate astea, după ce a fost la pas să rupă de facto legăturile cu UE, ii cere lui Iohannis, care și-a făcut treaba mai mult decât decent, să mai învețe politică externă? Prea mult tupeu, prea mult obraz gros, prea ca la țară.

      • Like 0

  • Fiul lui Ion Caramitru, m-a raportat la facebook si am unul din conturi suspendat.
    Se pare ca adevarul doare.
    • Like 1
  • Nu stimabile. Nu voi tinerii de azi îmi plătiți pensia. Am lucrat 45 de ani în proiectare și conform legii de atunci, eram plătit în acord global, adică la salariul de bază se adăuga maxim 30% în plus. 45 de ani mi-am plătit contribuția la pensie conform acestei legi. Când am ieșit la pensie, statul român mi-a calculat pesia numai pe baza salariului de bază. Pentru restul de bani câștigați prin muncă, răspunsul statului român a fost ''ne dați în judecată''. Așa că mi-am plătit singur acea contribuție, ce acum se întoarce la mine sub formă de pensie ciuntită. Și încă ceva, Taxe și impozite plătesc și eu la buget.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult