Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Revin declarația pe propria răspundere și amenzile: între ce ore vor autoritățile să pună restricții de deplasare

cuplu cu masti - Grosescu Alberto Mihai / Shutterstock Editorial / Profimedia

Foto Grosescu Alberto Mihai / Shutterstock Editorial / Profimedia

Persoanele care se deplasează în afara gospodăriei între orele 23:00 – 05:00 vor fi obligate, de luni, să aibă la ele o declarație pe propria răspundere completată. În caz contrar, riscă amenzi, după cum a declarat premierul Ludovic Orban, joi seara, la Digi24. 

Documentul va fi completat cu numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței sau locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.

Șeful Executivului a subliniat că declaraţia pe proprie răspundere ar putea fi acceptată şi în varianta online.

„Aici puţin ne-am mai îmbunătăţit. E posibil să se accepte pe format online, adică să poţi să arăţi telefonul. Încercăm să vedem cum o reglementăm, astfel încât să nu fie neapărat pe hârtie. Ştiţi cum e, omul când semnează declaraţia pe propria răspundere, se gândeşte de trei ori. (...) Dacă eşti oprit de un echipaj de poliţie şi nu te încadrezi în situaţiile pentru care este permisă deplasarea pe timpul nopţii, eşti amendat", a spus Ludovic Orban la Digi 24, potrivit Agerpres.

Noile reguli sunt prevăzute într-o hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) și se vor aplica în România începând de luni, 9 noiembrie.

Toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani vor trebui să poarte mască în toate spațiile publice deschise și închise, indiferent de valoarea ratei de incidență cumulate a cazurilor din ultimele 14 zile, se mai arată în hotărârea CNSU.

Școlile din toată țara vor face cursuri în sistem on-line.

Instituțiile publice și toate firmele private au obligația să își organizeze activitatea și programul de lucru în regim de telemuncă, pentru a evita aglomerarea transportului public. Acolo unde specificul activității nu permite acest lucru, programul va fi organizat astfel încât personalul să fie împărțit în cel puțin două grupe, care să înceapă respectiv să termine activitatea la o diferență de cel puțin două ore.

În toate localitățile se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 23.00 – 05.00.

Sunt și excepții: deplasarea în interes profesional, deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță precum și pentru achiziționarea de medicamente, deplasarea în afara localităților a persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, deplasarea pentru îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice sau bolnave, deces al unui membru de familie.

Hotărârea adoptată de Guvern prevede că pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere.

Măsurile sunt valabile pe o perioadă de 30 de zile, la finalul acestora urmând să fie analizată evoluția situației epidemiologice, restricțiile putând fi eliminate sau modificate.

Joi seara, înainte de ședința Executivului, președintele Iohannis a fost la Guvern de unde a prezentat măsurile și a punctat că „sunt necesare măsuri mai ferme pentru a controla extinderea pandemie”. 

Citiți și:

HOTĂRÂREA Comitetului Național pentru Situații de Urgență:

Art. 1 Începând cu data prezentei hotărâri la nivelul României se propune instituirea obligației purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul şi gura, la 2 nivel național, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise și închise, indiferent de valoarea ratei de incidență cumulată a cazurilor din ultimele 14 zile.

Art. 2 În vederea evitării aglomerării transportului public, se propune ca toate instituțiile publice, precum și toți operatorii economici publici sau privați să aibă obligația organizării activității și desfășurării programului de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu, iar acolo unde specificul activității nu permite acest lucru, să se organizeze programul de lucru astfel încât personalul să fie împărțit în cel puțin două grupe care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferență de cel puțin 2 ore. Respectarea aplicării acestei măsuri se urmărește de prefecți și de către Inspecția Muncii.

Art. 3 În vederea prevenirii răspândirii infecțiilor cu SARS-COV-2, se propune ca, în toate localitățile, activitățile didactice care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ să se desfășoare în sistem on-line.

Art. 4 - (1) În toate localitățile din România, se propune interzicerea circulației persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 23.00 – 05.00.

(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă în intervalul orar 23.00 – 05.00 pentru următoarele motive:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;

c) deplasări în afara localităților a persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie.

Art. 5 (1) Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere;

(2) Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil;

(3) Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.

Art. 6 Se propune interzicerea desfășurării de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private.

Art. 7 (1) Se propune suspendarea activității piețelor agroalimentare în spații închise, târgurilor, bâlciurilor, piețelor mixte și volante și a talciocurilor, definite potrivit art. 7 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 348/2004 privind exercitarea comerţului cu produse şi servicii de piaţă în unele zone publice, cu modificările și completările ulterioare.

(2) Se permite activitatea piețelor agroalimentare ce pot fi organizate în zone publice deschise, cu respectarea normelor de protecție sanitară.

Art. 8 Se propune ca, pentru spațiile exterioare în care se desfășoară activități de preparare, servire și consum al produselor alimentare, băuturilor alcoolice și nealcoolice, care au fost amenajate și pot fi asimilate spațiilor publice închise, astfel cum sunt ele definite în Legea pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun nr. 349/2009, cu modificările și completările ulterioare, le sunt aplicabile în mod similar regulile și măsurile de protecție sanitară, prevăzute în anexa nr. 3, art. 6 pct. 1 și 2 din Hotărârea Guvernului nr. 856/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 15 octombrie 2020, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID19.

Art. 9 Se propune instituirea obligației pentru operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private să-și organizeze și desfășoare activitatea în intervalul orar 05.00 - 21.00.

(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), în intervalul orar 21.00 - 05.00, operatorii economici pot activa doar în relația cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.

(3) Prin excepție de la prevederile alin. (1), unitățile farmaceutice, benzinăriile și operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu își pot desfășura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecție sanitară.

Art. 10 Se propune ca implementarea măsurilor prevăzute în prezenta hotărâre să se realizeze pe o perioadă de 30 de zile, urmând ca la finalul acesteia, în funcție de evoluția 4 situației epidemiologice, să se hotărască, după caz, menținerea, eliminarea sau modificarea acestora.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Domnul Premier Orban,, a stiut foarte bine cand a spus ca ;
    ---Pietele agroalimenmtare si asa nu erau tocmai in regula !! Desigur ca s-a referit la Marea Evaziune fiscala ,care , este prezenta acolo , Majoritatea comercianti tuciurii ,care nu cred ca vor ,avea probleme ,ptr ca ,au avut ei grija ,sa ,, strnaga capital ,, sa p;oata supravetui normal, Sunt si persoane ,care intr-adevar muncesc pamantul si au ,plasat acolo ,pe bunica sa le vanda produsele .Pentru ca de abicei, cei care muncesc la camp,,nu prea au timp sa stea si in piata,,

    • Like 0
  • Domnul Premier Orban,, a stiut foarte bine cand a spus ca ;
    ---Pietele agroalimenmtare si asa nu erau tocmai in regula !! Desigur ca s-a referit la Marea Evaziune fiscala ,care , este prezenta acolo , Majoritatea comercianti tuciurii ,care nu cred ca vor ,avea probleme ,ptr ca ,au avut ei grija ,sa ,, strnaga capital ,, sa p;oata supravetui normal, Sunt si persoane ,care intr-adevar muncesc pamantul si au ,plasat acolo ,pe bunica sa le vanda produsele .Pentru ca de abicei, cei care muncesc la camp,,nu prea au timp sa stea si in piata,,

    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult