Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Stimați parlamentari, ce nu ați înțeles? Cum de vreți să fiți tot 465?

votare - parlament - Foto Inquam Photos / George Călin

Foto Inquam Photos / George Călin

Parlamentul României este ilegitim încă din 2009. Această situație a apărut imediat după ce Referendumul din 2009 a fost validat, cu o participare de peste 50% și cu o favorabilitate de circa 80%. Este vorba despre Referendumul ințiat de președintele Băsescu, cu privire la parlamentul unicameral (78% au votat pentru), pe de o parte și la reducerea numărului de parlamentari, la 300 (88% au votat pentru), pe de altă parte. A fost evident că oamenii și-au dorit aceste două lucruri iar exprimarea voinței populare nu a lăsat loc de dubii.

După 11 ani, suntem invitați, din nou, să votăm 465 de parlamentari, în două camere. E evident pentru toată lumea că ceva nu se leagă. Însă cei mai informați ar putea susține că suntem în plin absurd. Singurul sens al existenței Parlamentului este reprezentarea voinței populare. Dragi parlamentari, ce nu ați înțeles? Cum de vreți să fiți tot 465?

O societate educată să accepte formula „nu se poate” atât ca explicație, cât și ca scuză, își dezvoltă atât răbdarea și cât și toleranța față de nedreptate. Nu se poate a fost și scuza conducătorilor noștri, cea cu care ne-au aburit de atunci încoace. Explicațiile prezentate, timp de 11 ani, pentru menținerea situației actuale, sunt bineînțeles birocratice. Ca de obicei, în societatea noastră, birocrația este mai prețuită decât voința populară, iar aparenta ei complexitate trebuie protejată. He, he, e complicat, trebuie să schimbăm Constituția, nu e așa de simplu, zic ei.

Ba da, eu cred că e deosebit de simplu. Iar 88% dintre noi credem că este, de 11 ani, cel mai urgent lucru pe care trebuia să-l faceți, pentru a avea legitimate. Dacă votul pentru parlamentare merge către o persoană sau către o listă, adică, doar teoretic, către o ideologie sau către un program, în cazul Referendumului, nu mai există nuanțe, nu merge nici o eschivă subiectivă. Aici nu o mai poți scălda, ca la autostrăzi sau pensiile speciale. Concluzia oricărui Referendum este o instrucțiune clară și directă, de la popor către reprezentanții săi, la fel cum se întâmplă în Elveția, unde s-au organizat peste 600 de consultări populare, până acum. Iar, în 2009, 88% dintre români, v-au spus răspicat: Organizați-vă maximum 300 de inși, într-o singură cameră. Nu ne interesează cum faceți, ce hârtii trebuie să semnați sau care dintre voi își pierd pensiile. Doar faceți! 

După 11 ani suntem chemați din nou să votăm o grupare ilegitimă, organizată în două camere, cu 465 de membri. Iar ei, ni se va spune, vor reprezenta voința populară. Domnilor, în formula asta, nu aveți cum să reprezentați voința populară. Sunteți pur și simplu prea mulți. Și arătați cam ca o echipă de fotbal care vrea cu tot dinadinsul să joace în 18, când toată lumea știe că fotbalul se joacă în 11. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Stimați cetățenii , ce nu ați înțeles?
    Ei sunt acolo pentru binele lor și al neamurilor lor. Nu al tău. Vezi ca dacă mai vorbești urat te bate jandarmeria.
    • Like 2
  • Sunt Eu Sunt Eu check icon
    Indiferent de numărul parlamentarilor, ar trebui pusă problema responsabilizării lor, justificarea calității muncii prestate în folosul națiunii. Altfel, ajungerea în Parlament rămâne doar un obiectiv personal sau de grup, destinat fie pentru liniștea sau confortul individual, ori pentru favorizarea , cu precădere, a unor interese.
    • Like 7
  • Marga check icon
    Pt. o soc. democratica este mai bine sa fie un nr. mai mare de parlamentari (nu exagerat), ca acum si un parlament bicameral. Parlamentul este organul legiuitor. In 2 camere, teoretic, legile sunt examinate mai bine, in doua randuri, inainte de a fi supuse votului. Un nr. mic de parlamentari face mai dificil accesul partidelor mai mici si, eventual, al independentilor. Un nr. mai mic de parlamentari este mai usor de controlat de catre liderii partidelor din care fac parte. Si eu am votat at., neinformata fiind, pt. 300 si este votul pe care il regret cel mai mult.
    "Numărul de cetățeni pe care îi reprezintă în medie un parlamentar (cunoscut și ca normă de reprezentare) este cifra cea mai simplă și la îndemână care permite comparații. Conform Uniunii Inter-Parlamentare (IPU) media globală este de 146.000 de locuitori per parlamentar...[3]
    Conform legii electorale în vigoare la alegerile din 2012[4], în România norma de reprezentare era de 70.000 de locuitori la 1 deputat și 160.000 de locuitori la 1 senator. În Parlamentul actual, Camera Deputaților are 394[5] de membri, ceea ce înseamnă că un deputat reprezintă în medie 55.025 de persoane, iar Senatul 176 de membri, ceea ce înseamnă că un senator reprezintă în medie 123.182 de persoane. Prin comparaţie, un membru al Camerei Comunelor reprezintă în medie 94.000[6] de cetățeni, un deputat în Parlamentul maghiar 26.000, iar un membru al Camerei inferioarei irlandeze – Dail 27.000...
    Deși calculată în funcție de populație, norma de reprezentare nu poate crește extrem de mult în statele mai mici pentru că ar periclita asigurarea reprezentativității și de asemenea, a calității activității parlamentare. Este vorba, de exemplu, despre necesitatea de a avea un număr de parlamentari și comisii parlamentare suficient de mare pentru a facilita specializarea legislativă."
    https://www.openpolitics.ro/despre-dimensiunea-parlamentului-comparativ-si-teoretic/
    • Like 1
    • @ Marga
      Așa o fi dar problema care se pune e că sunt prea mulți pentru mărimea țării și a economiei , pentru că spre deosebire de alte țări ( a fost dat exemplu UK) la noi trăiesc doar din asta nu fac munca benevol. Ca să justific valoarea democrației țin să vă informez că România are aproape același număr de parlamentari ca SUA și tot 2 camere deși țara e de 15 ori mai mică ca populație iar ca economie și mai mică. Dacă la un număr de cca 330 de milioane de locuitori SUA are aproape același număr de parlamentari ce să înțeleg că la ei nu e democrație suficientă sau la noi e prea mare?
      • Like 9
    • @ Marga
      PT un parlament bicameral e logic ce spui, dar nr mare nu se explica. Romania e din ce in ce mai nepopulata, e firesc sa scada numarul de parlamentari si angajati la stat, proportional.
      • Like 2
    • @ Rusu Liviu
      Adaug ca salariul cu care sunt platiti nu e proportional cu salariul mediu pe economie, plus cheltuielile asociate sunt imense: hotel de lux/ sofer/ masina import/ cantina subventionata sunt cheltuieli peste nivelul mediu al economiei romanesti.
      • Like 2
    • @ Marga
      maripos check icon
      Brasoave!!! Esti parlamentar?
      • Like 1
    • @ Rusu Liviu
      maripos check icon
      Si in S.U.A> sunt doar doua partide. Si o duc mult mai bine ca noi. Marga ii plange pe aia mici ca nu sunt reprezentati. Sa se uneasca sau sa dispara. Oricum sunt puzderie.
      • Like 1
  • Ei au inteles foarte bine dar nu le place ce au inteles. Au inteles ca, o mare parte a poporului nu-i mai vrea, ca s-au saturat de minciunile si hotiile si abuzurile lor, ca nu mai vor sa intretina, pe viata, din munca lor, niste impostori, niste banditi, niste vanzatori si tradatori de tara, niste batlocoritori ai celor multi. Ati uitat cebra afirmatie a obscuruiui "cant autor" v. socaciu, ajuns din prostie parlamentar, care , cu obraznicie, a decarat ca nu-i treaba poporului sa hotareasca cati parlamentari paraziti sa intretina . Asta era la latitudinea "marimilor lor" si nu a prostimii. Ei nu dau doi bani pe votul majoritar. Ati vazut din atitudinea psd: ciolacu, firea, ponta, tariceanu, oprea, mitraliera, soferul, care se agata de functii numai pentru a avea imunitate si a scapa de dat socoteala pentru toate furturile si ticalosiile comise. Stati sa vedet, dupa modelull "becali al sua" trump ce circ vor face psd-ul si pr ro si independentii de tipil oprea dupa votu din 6 decembrie, vot care la va fi nefavorabil unora si eliminatoriu altora. Primariile capitalei, a sect 1 si altele au fost scoasa dupa o luna din ghearele psd-lui, parlamentul va fi cu greu eliberat de derbadeii si hotii pripasiti acolo.
    • Like 10
    • @ Mircea Zugravu
      L

      • Like 0
    • @ Mircea Zugravu
      La primă vedere, de acord. Dar ... dacă le luăm pe îndelete situația este mai nuanțată. Concret : -- de acord că sunt cam mulți dar având în vedere modul în care s-a ajuns la cifra de 300 combatem cu următoarele argumente :
      -- e adevărat că a fost votat un referendum dar avem obiecții majore față de modul în care s-a ajuns acolo ; -- În prima perioadă de ”domnie” a sa la Cotroceni, mafiotul nr. 1 al țării (TB) a inițiat și a desfășurat o campanie de demonizare a parlamentului, exacerbând unele aspecte ;
      -- după aproape un an de demonizare a venit cu inițiativa referendumului, pe un teren ”pregătit” ;
      -- O DEZBATERE cu argumente pertinente pe număr de parlamentari și pe nr. de camere ale parlamentului NU A EXISTAT !
      -- în aceste condiții alegătorii au înghițit gălușca pregătită de TB și au votat zdrobitor pentru reducerea numărului de parlamentari și a numărului de camere ; -- astfel, manipulatorul de meserie Petrov și-a făcut mendrele cu ajutorul celor cu mai puțini neuroni, manipulați cu ușurință,
      În aceste condiții, au existat contraargumente serioase din partea celor care luau în considerare mai multe aspecte, între care și tradiția bicameralismului în România și (cu colaborarea celor care se temeau că-și vor pierde fotoliul de parlamentar) rezultatul referendumului nu a fost însușit de politicieni în parlament.
      Personal pledez pentru următoarele măsuri :
      1-- reducerea la maxim 400 a numărului de parlamentari ;
      2-- menținerea bicameralismului ;
      3-- desființarea privilegiilor pentru parlamentari ; în acest fel se va reduce numărul celor care fac orice ca să ajungă parlamentari ;
      4-- în parlament să intre reprezentanți ai tuturor categoriilor/păturilor sociale, care au o instruire/educație corespunzătoare (să mai scadă numărul juriștilor/avocaților, să intre mai muți ingineri, economiști, profesori precum și oameni care au doar studii medii dar și antreprenori din economie, cercetători, inclusiv fermieri) ;
      5-- la dezbaterile în plen din parlament, prezența să fie obligatorie pentru toți ;
      6-- deputații și deputații să beneficieze de personal auxiliar la cabinetele din teritoriu limitat la maxim (= 1) !
      7-- cei care au afaceri să angajeze personal specializat pentru gestionarea lor ;
      8-- programul activității din parlament să prevadă minim 4 zile pline, nu ca acum când încep lunea spre seară (sau marți dimineață) și se încheie joi la prânz !
      9-- să se elimine multitudinea de drepturi salariale pentru activitatea din parlament.
      10-- candidații înscriși pe liste de partid să aibă experiență profesională dar și realizări notabile, nu doar școli urmate.
      În plus, campaniile electorale să permită întrebări din partea electoratului/publicului la care candidatul să fie obligat să răspundă ; de asemenea, la începutul oricărei sesiuni de dezbateri publice, moderatorul să prezinte dosarul de candidat cu toate capitolele de interes (loc naștere, scoli urmate, cazierul judiciar, locuri de muncă avute și rezultatele deosebite acolo unde există, ș.a.)
      Șamd ...!


      • Like 0
    • @ Ion Filip
      Ce doriti dv. poate doar in Utopia! Pentru patrunderea in parlament se dau mite grase partidelor. Nu va accepta nimeni sa "munceasca" pentru tara si sa nu se bucure de privilegii cat mai mari si mai multe. Asta este in firea omului. Odata ajun la paine si cutit profita, fara limita. Ei au obligatii fata de partidele care ii trimit acolo, fata de sustinatori, fata de pazitori, fata de judecatorii actiunilor lor. Obligatii care trebuie achitate. Nu rezista altfel Este o veritabila mafie. Si pe langa cei enumerati mai sus au obligatii fata de ei isasi, fata de neamuri si prieteni apropiati. Toti vor cate ceva, cat mai mult.
      In ce-l priveste pe t.b. nu as zice ca el a fost cel mai mare mafiot al tarii. Cei mai mari au fost emanatii profitori, tradatori si vanzatori de tara de dupa mascarada numita revolutie. Si urmasii lor, actualul psd cu avortonii din jurul sau. Astia sunt cei mai mari mafioti. Nu o sa-mi pangaresc memoria insirandu-le numele. Ii stiti foarte bine.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult